طلاق انواع مختلفی دارد و زوجها با توجه به شرایطی که در طول زندگی مشترک برایشان وجود دارد یکی از انواع طلاق را برای جدایی در نظر میگیرند. در صورتی که زوجین برای بخشیدن مهریه و سایر حق و حقوقی که زن و مرد دارند به توافق رسیده باشد، زوجین میتوانند با طلاق توافقی از هم جدا شوند.
در غیر این صورت موضوع طلاق یک طرفه مطرح میشود. اگر در طلاق یک طرفه مرد یا زن برای اذیت کردن طرف مقابل راضی به طلاق نباشد و در دادگاه حاضر نشود، تنها راهی که پیش روی زوج یا زوجه برای جدایی وجود دارد طلاق غیابی است.
در این مطلب از دادنیک شرایط طلاق غیابی را از سمت زن و مرد ارائه کردهایم. اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر در این باره دارید، از طریق واتساپ با مشاورین دادنیک در ارتباط باشید.
طلاق غیابی چیست؟
طلاق و جدایی همیشه بر اساس موافقت بین زوجین انجام نمیشود. بعضی مواقع ممکن است زن درخواست طلاق را به دادگاه ارائه کند و همسرش قصد طلاق او را نداشته باشد. یا اینکه مرد دیگر توانایی زندگی کنار زوجه را نداشته باشد و زن برای طلاق همکاری نکند. در این شرایط پرونده طلاق غیابی مطرح میشود و زوج یا زوجه میتوانند بدون حضور طرف مقابل به طور یک طرفه طلاق بگیرند.
در هر دو حالت درخواست طلاق توسط یکی از زوجین تنظیم شده و ابلاغیه آن به نشانی درج شده در پرونده طلاق ارسال میشود. اگر طرف مقابل با وجود محکومیت در دادگاه و ابلاغ بیانه اقدامی انجام ندهد، حکم طلاق غیابی صادر خواهد شد. پس از صدور حکم طلاق غیابی زوج یا زوجه ۲۰ روز برای فرجامخواهی فرصت دارند. در پایان این ۲۰ روز دادگاه حکم طلاق نهایی خواهد شد.
فرایندی که برای طلاق غیابی زن وجود دارد با شرایط طلاق غیابی از طرف مرد متفاوت است. در ادامه شرایطی که برای طلاق غیابی از طرف زن و طلاق غیابی از طرف مرد وجود دارد را بررسی کردهایم.

طلاق غیابی از طرف زن
زن برای طلاق گرفتن از همسرش باید دلیل داشته باشد، زیرا حق طلاق در ایران با مرد است. بعد از ارائه دلیل جلسه رسیدگی به پرونده طلاق توسط دادگاه تشکیل میشود. اگر دلیلی که زوجه برای طلاق ارائه کرده مورد قبول باشد، دادگاه طبق زمانبندی اعلام شده به پرونده طلاق رسیدگی کرده و حکم طلاق را صادر میکند.
شرایط طلاق غیابی از طرف زن
از جمله دلایلی که برای طلاق غیابی از طرف زن مطرح میشود میتوان به عسر و حرج یا سختی زندگی با زوج اشاره کرد. عدم پرداخت نفقه از جمله مفاد عسر و حرج است؛ یعنی در صورتی که مرد بیش از ۶ ماه نفقه برای گذراندن زندگی، خورد و خوراک، خرید پوشاک و… به همسرش نپرداخته باشد، زن میتواند درخواست طلاق یک طرفه را به دادگاه ارائه کند.
در شرایطی که مرد ۶ ماه متوالی یا ۹ ماه متوالی در منزل حضور نداشته باشد، زوج زن را مورد ضرب و شتم قرار دهد، مرد به حبس بیشتر از ۵ سال محکوم شده باشد، زوج بیماری صعبالعلاج داشته باشد، یا یکی از شروط ۱۲ گانه عقدنامه برقرار باشد نیز زوجه میتواند درخواست طلاق غیابی دهد.
همچنین در صورتی که مرد بیش از ۴ سال مفقودالاثر باشد و پس از سه بار نشر آگهی در طول یک سال اثری از مرد مشاهده نشود، دادگاه رأی طلاق غیابی را صادر میکند و زوجه میتواند یک طرفه از همسرش جدا شود.
بخشیدن مهریه از طرف زن یکی از روشهایی است که برای پیشبرد سریعتر پروندههای طلاق غیابی یک طرفه انجام میشود. در واقع زن برای جدایی از همسرش حقوق مالی خودش را میبخشد، تا حتی در صورت عدم حضور زوج و مراجعه او به دادگاه بتواند پرونده طلاق را به نتیجه برساند.
در نهایت در صورتی که زن حق طلاق داشته باشد نیز میتواند برای طلاق غیابی اقدام کند و از همسرش یک طرفه جدا شود.

مراحل طلاق غیابی از طرف زن
برای طلاق غیابی از طرف زن لازم است که زوجه این مراحل را طی کند.
- تنظیم دادخواست طلاق
- ثبت دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی
- ارائه دلایل و شواهد نشان دهنده عسر و حرج
- ارسال ابلاغیه برای زوج جهت حضور در دادگاه
- انتشار آگهی سه مرتبه در روزنامههای کثیرالانتشار به مدت یک سال
- اعلام عدم مراجعه زوج به دادگاه و دریافت حکم طلاق
برای اطلاع از مدت زمان طلاق غیابی از طرف زن پیشنهاد میکنیم مقاله “طلاق غیابی چقدر طول می کشد” را مطالعه کنید.
طلاق غیابی از طرف مرد
برای طلاق غیابی از طرف مرد شرایط متفاوتی وجود دارد. با توجه به اینکه حق طلاق در ایران با مرد است، زوج میتواند هر زمانی که قصد جدایی داشت برای طلاق غیابی از طرف مرد اقدام کند. تنها نکته مهمی که در این باره وجود دارد، پرداختن مهریه و نفقه و اجرتالمثل زن است. در واقع زن باید گرفتن مهریه را تأیید کند تا دادگاه بتواند طلاق غیابی را جاری کند.
البته در صورتی که زن ناشزه باشد یا اینکه زوجه قبلاً مهریه خودش را به همسرش بخشیده باشد پرونده طلاق غیابی سریعتر پیش میرود و زوج میتواند همسرش را سریعتر طلاق دهد. در این شرایط نیز دادگاه فرصتی را برای فرجامخواهی زوجه در نظر میگیرد؛ و اگر زن برای تجدیدنظر اقدام نکند حکم طلاق صادر میشود.
بر اساس بند ۱۱۳۰ قانون مدنی اگر دوام زوجیت موجب عسر و حرج شود، زن میتواند یک طرفه از همسرش طلاق بگیرد.
مراحل طلاق غیابی از طرف مرد
اگر زوج قصد جدایی داشته باشد باید مراحلی که در ادامه توسط دادنیک ارائه شده را انجام دهد.
- تنظیم دادخواست طلاق غیابی
- ثبت دادخواست در دفتر خدمات الکترونیکی قضایی
- دریافت گواهی عدم سازش
- ارائه گواهی پرداخت حقوق مالی زن
- ارسال ابلاغیه برای زوجه جهت مراجعه به دادگاه
- دریافت تأییدیه گواهی عدم سازش و جاری کردن صیغه طلاق غیابی

اگر پس از ارسال ابلاغیه برای زوجه زن به دادگاه مراجعه نکند، مرد میتواند به صورت غیابی از همسرش جدا شود.
وکیل طلاق غیابی
پیش بردن پرونده طلاق یک طرفه نسبت به طلاق توافقی دشوارتر است؛ مخصوصاً زمانی که یکی از زوجین حاضر به همکاری نباشند و در جلسههای دادرسی حاضر نشوند. برای اینکه هزینه طلاق غیابی به حداقل برسد و روند طلاق سریعتر انجام شود، لازم است که از وکلای متخصص این حوزه کمک بگیرید.
وکلای دادنیک شناخت زیادی در زمینه پیشبرد پروندههای طلاق دارند؛ و این امکان را برای متقاضیان این پروندهها فراهم میکنند که پرونده طلاق غیابی را با موفقیت به نتیجه برسانند.
سؤالات متداول
مدت زمان عده در طلاق غیابی به چه صورت است؟
مدت عده در طلاق غیابی نیز برابر با سه طهر یا ۳ ماه برای زنانی است که هنوز عادت ماهانه را تجربه میکنند؛ اما زن باکره یا یائسه نیازی به نگه داشتن عده ندارد.
طلاق غیابی چقدر طول میکشد؟
مدت زمانی به نتیجه رسیدن پرونده طلاق غیابی برای افراد مختلف متفاوت است؛ و باید شرایط پرونده توسط وکلای طلاق برای تخمین دقیق زمان طلاق بررسی شود.
آیا در زمان عقد زوجه میتواند به طور غیابی طلاق بگیرد؟
اگر زن در طول عقد دچار عسر و حرج شده باشد یا اینکه زوج مدت طولانی غیبت داشته باشد زوجه میتواند غیابی طلاق بگیرد.
طلاق غیابی از طرف مرد تنها محدودیتش همین پرداخت مهریه و ایناست.
طلاق غیابی زمان بره؟
درود
تا حدودی بله.
سلام شوهرم به حبس محکوم شده پانزده سال . من همون موقع که حکمش اومد بخاطر بچه هام اقدام نکردم الان نمیشهدیگه پیگیری کنم؟
درود
میتونین اقدام کنید.
منظور از طلاق غیابی برای زن همون شروط 12 گانه ست؟
درود
بله.
سلام خانم من بعد از ازدواج بیماری سرع پیشرفته گرفت میتونم طلاق غیابی داشته باشم؟
درود
شرایطشون باید بررسی بشه.