عوامل متعددی در کوتاهتر شدن مدت زمان صدور طلاق غیابی موثرند. وجود شرایط قانعکنندهی طلاق برای دادگاه، محل سکونت خواهان و خوانده، کم بودن تعداد اعتراضات به رای دادگاه و حضور یک وکیل کارکشته در روند پرونده از جمله مواردیست که مدت زمان طلاق غیابی را کاهش میدهد.
در این مطلب قصد داریم توضیح دهیم که طلاق غیابی چقدر طول می کشد؟ درصورتی که نیاز مشاوره رایگان طلاق دارید، کارشناسان حقوقی دادنیک از طریق شماره تماسهای موسسه و واتساپ پاسخگوی شما خواهند بود.
طلاق غیابی چیست؟
هرگاه دادگاه در غیاب یکی از طرفین دعوا (خوانده) حکمی را صادر کند به آن، حکم غیابی گفته میشود. طلاق نیز شامل این قانون شده و در صورتی که زوج یا زوجه ابلاغیه دادگاه را به هر دلیلی تحویل نگرفته و در جلسه دادرسی حاضر نشود دادگاه میتواند بصورت غیابی رای طلاق را صادر کند. (ماده ۶۸ قانون مدنی)
طلاق غیابی ممکن است از طرف زوج یا زوجه درخواست شود اما روند پیگیری و مدت زمان طلاق غیابی بنا به دلایل مختلفی در هرکدام متفاوت است. در ادامه این مقاله جزییات طلاق غیابی از طرف زن و مرد را توضیح داده و با شرایطی که در تعیین زمان طلاق غیابی موثر است آشنا میشویم.
مدت زمان طلاق غیابی از طرف مرد
درصورتی که مرد ارائه کنندهی دادخواست طلاق به دادگاه باشد با توجه به در اختیار داشتن حق طلاق روند کوتاهتر و سادهتری را برای رسیدن به نتیجه پیش رو دارد. داشتن حق طلاق این مزیت را دارد که در دادگاه نیازی به اثبات هیچ موضوعی به قاضی نیست. درواقع طلاق غیابی به همان روند عادی طلاق برای زوج پیگیری میشود.
در طلاق غیابی از طرف مرد، مهمترین نکته برای زوج پرداخت بدهیهای مالی به زوجه است. مهریه در طلاق غیابی، نفقه، اجرتالمثل و … از جمله چیزهایی است که دادگاه برای صدور رای آنها را تعیین تکلیف میکند.
سایر تعهدات مالی همچون تنصیف اموال که در شروط ضمن عقد ذکر میشوند نیز جزو تعهدات زوج بوده و لازمالاجرا هستند. با در نظر گرفتن تمامی این موضوعات، مدت زمان طلاق غیابی از طرف مرد چیزی در حدود ۱ تا ۲ ماه به طول میانجامد که با وجود یک وکیل طلاق این زمان میتواند کوتاهتر نیز باشد.
مدت زمان طلاق غیابی از طرف زن
قانون مدنی برای صدور رای طلاق غیابی با دادخواهی زوجه شرایط نسبتا دشواری را ایجاد کرده است. زوجه درصورتی که وکالت حق طلاق را از زوج نداشته باشد؛ برای نتیجه گرفتن از دادخواست طلاق خود بصورت غیابی ملزم به اثبات یکی از شرایط قید شده در قانون است.
اثبات شرایطی که در ادامه عنوان میکنیم تعیین کنندهی مدت زمان طلاق غیابی از طرف زن خواهد بود. در این مورد نیز حضور یک وکیل با تجربهی طلاق میتواند شرایط و زمان را به نفع خواهان تغییر دهد.

از جمله موضوعاتی که با اثبات آنها دادگاه بصورت غیابی رای طلاق را صادر میکند شامل:
- غیبت زوج (مفقودالاثری) به مدت حداقل چهارسال: دادگاه با انتشار آگهی در روزنامههای کثیرالانتشار موظف به فراخوانی از خوانده است. اگر پس از گذشت زمان تعیین شده از انتشار آگهی همچنان زوج به دادگاه مراجعه نکند قاضی قانونا بصورت غیابی رای طلاق را صادر خواهد کرد.
- عدم پرداخت نفقه یا ترک منزل به مدت شش ماه: اگرچه شرط پرداخت نفقه شرایط متفاوتی دارد و اثبات آن به دادگاه اهمیت دارد اما میتواند منجر به صدور غیابی رای طلاق شود.
- اثبات عسر و حرج زوجه: عسر و حرج به معنای مشقتبار بودن شرایط زندگی برای زوجه است. از مصادیق این شرط میتوان به اعتیاد شدید زوج، آزار و آسیب جسمانی و روانی به زوجه و … نام برد. اثبات این موضوعات نیز به دادگاه زمانبر بوده و میتواند صدور رای غیابی را با تاخیر مواجه کند.
با توجه به شرایطی که گفتیم مدت زمان طلاق غیابی از طرف زن میتواند بین ۳ تا ۱۲ ماه طول بکشد. شرایط پروندهی شما، مهارت وکیل و وضعیت زندگی شما و عدم وجود اعتراض به آراء میتواند این زمان را کوتاهتر کند.
چند نکته دربارهی زمان طلاق غیابی
- طلاق غیابی برای ایرانیان خارج از کشور با اتخاذ یک وکیل ممکن میشود. قوانین طلاق غیابی برای ایرانیان خارج از کشور تفاوتی با داخل نداشته و زوج یا زوجه با تنظیم یک وکالتنامه از طریق سامانه میخک میتوانند فرآیند طلاق غیابی را دنبال کنند.
- برای طلاق غیابی خارج از کشور، رای دادگاههای سایر کشورها درصورتی که تعارض و اختلافی با قوانین طلاق در جمهوری اسلامی نداشته باشد بلامانع است.
- دادخواست مهریه برای طلاق غیابی از سایر کشورها، صرفا باید در دادگاههای جمهوری اسلامی تنظیم شود.
- مدارک لازم برای تنظیم طلاق غیابی شناسنامه و کارت ملی بهمراه سند ازدواج است. برای ایرانیان خارج از کشور ۴ قطعه عکس ۳در۴ و اصل حکم طلاق صادره از دادگاه کشور محل سکونت به این مدارک اضافه میشود.
- به مدت زمان طلاق غیابی باید ۲۰ روز زمان واخواهی را اضافه کرد. واخواهی فرصتی است که به خوانده داده میشود تا پس از ابلاغ رای به دادگاه برای اعتراض مراجعه کند.
- مدت عده در طلاق غیابی همانند سایر انواع طلاق همان ۳ طهر (سه ماه) میباشد.
- هزینه طلاق غیابی با توجه به حقالوکاله وکیل پرونده با توجه به پیچیدگی آن میتواند بسیار متفاوت باشد.

در نتیجه میتوانیم بگوییم مدت زمان طلاق غیابی برای زن و مرد ممکن است بسیار متفاوت باشد. با در نظر گرفتن جلسات مشاوره و زمان واخواهی بعلاوهی پیچیدگیهای مربوط به اثبات شرایط طلاق برای زوجه، طلاق غیابی برای زنان تا یک سال و برای مردان تا ۳ ماه به طول میانجامد.
وکلای طلاق موسسه حقوقی دادنیک با تجربههای موفق پروندههای طلاق غیابی متعدد، میتوانند راهگشای رسیدگی سریعتر به پرونده شما باشند. دریافت مشاوره رایگان از طریق شماره تماس تلفنی و واتساپی موسسه دادنیک.
سوالات متداول
مدت زمان طلاق غیابی از طرف مرد کوتاهتر است یا زن؟
زوج با توجه به در اختیار داشتن حق طلاق نیازی به اثبات شرایط طلاق غیابی به دادگاه نداشته و در مدت کوتاهتری (۲ تا ۳ ماه) میتواند بصورت غیابی حکم طلاق را بگیرد.
عوامل تاثیرگذار در مدت زمان طلاق غیابی از طرف زن چیست؟
زوجه برای دریافت حکم طلاق غیابی بایستی شرایط خاصی را به دادگاه اثبات کند، در اختیار داشتن یک وکیل باتجربه و با مهارت تاثیرگذارترین عامل در موفقیت پرونده طلاق غیابی از طرف زن است.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
دفتر مرکزی دادنیک کجاست؟
دفتر مرکزی دادنیک در تهران، سعادت آباد، بلوار دریا، شکوفان دوم، بهاران یکم، پلاک ۱۰، واحد ۵ واقع شده است.