اصطلاحات متفاوتی در حیطه طلاق وجود دارند. دو مورد از آنها حق طلاق و وکالت طلاق هستند. برخی تفاوت حق طلاق و وکالت طلاق را نمیدانند. همین باعث میشود که به اشتباه استفاده شوند. در این مقاله از وب سایت مؤسسه حقوقی دادنیک شما را با اختلاف این دو مفهوم مجزا آشنا خواهیم کرد.
مفهوم حق طلاق
بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، حق طلاق با مرد است. اگرچه مرد میتواند این حق را به زن بدهد، اما به این معنا نیست که حق طلاق از طرف مرد نادیده گرفته خواهد شد. در واقع مرد همواره حق طلاق خود را حفظ خواهد کرد.
مفهوم وکالت طلاق
این امکان وجود دارد که مرد فرصت اجرای حق طلاق خود را به زن وکالت دهد. در این حالت حق طلاق زن روی کار میآید. با وجود چنین حقی پیگیری فرآیند طلاق از طرف زن بدون نیاز به تأیید و رضایت همسر انجام خواهد شد. به این نوع حق، وکالت طلاق یا وکالت در طلاق میگویند.
تفاوت حق طلاق و وکالت طلاق در چیست؟
شاید برای شما هم سؤال باشد که تفاوت حق طلاق و وکالت طلاق در چه چیزهایی است. شما با آگاهی از این اختلافات میتوانید تصمیم بهتری در به دست آوردن یا تحویل دادن وکالت بلاعزل در طلاق بگیرید. در ضمن به این واسطه میتوانید فرآیند انواع طلاق را به درستی پیگیری کنید. در ادامه همراه ما باشید تا با تفاوت حق وکالت و وکالت طلاق بیشتر آشنا شوید.
اهمیت حق طلاق در جدایی زوجین
حق طلاق ذاتاً یکی از حقوق مرد است. چنانکه بدون نیاز به جلب رضایت زن و البته بعد از پرداخت حق و حقوق مادی و معنوی زن کار طلاق به سهولت انجام میشود. اما وکالت طلاق در صورتی در میان حق و حقوق زن قرار میگیرد که مرد آن را هنگام عقد یا در دفتر اسناد رسمی به زن داده باشد.
بنابراین ممکن است زن اصلاً از چنین حقی برخوردار نشده باشد. در این صورت برای طلاق باید به بررسی شرایطی پرداخت که دادگاه با مطالعه آنها، دادخواست طلاق از طرف زن را تأیید کند.
نقش وکالت طلاق در گرفتن مهریه
نکته مهمی که تفاوت حق طلاق و وکالت طلاق را شفاف تر میسازد، پرداخت و یا دریافت مهریه است. در حقیقت حق طلاقی که در میان حقوق همیشگی مرد قرار دارد، او را از پرداخت مهریه معاف نمیکند. از طرفی دیگر زن با داشتن وکالت طلاق میتواند بدون حضور مرد و یا تأیید او، کار مطالبه مهریه را به تنهایی یا همراه با وکیل مهریه انجام دهد.
اگرچه بخشیدن مهریه حتی در طلاق با داشتن حق طلاق امکان پذیر است و فرآیند جدا شدن زوجین را تسهیل میکند. زیرا دادخواست طلاق و ابراء مهریه از سوی زن یا وکیل او انجام میشوند و در صورتی که مرد به حکم دادگاه اعتراض نکند، به سرعت به مرحله پایانی میرسند.
جاری شدن صیغه طلاق
حق طلاق برای زن در آخرین مرحله هم حائز اهمیت است. به این معنا که زن با در اختیار داشتن وکالت طلاق میتواند به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و خواستار جاری شدن و ثبت رسمی حکم طلاق شود. اما اگر حق طلاق تنها با مرد باشد، چنانچه مرد به مدت زمان معینی پیگیر ثبت و اجرای حکم طلاق نشود، اعتبار آن از بین میرود.
اعتبار وکالت طلاق
شاید به این جنبه از دادن وکالت طلاق به زن توجه نکرده باشید. اما باید دقت کنید که امکان ابطال وکالت طلاق برای مرد وجود دارد. در واقع اگر وکالت در طلاق در عقد دائم ثبت نشده باشد، یا وکالت بلاعزل نباشد، مرد میتواند به سهولت این حق را از زن سلب کند. اما حق طلاق همیشه برای مرد است و زن نمیتواند چنین حقی را از مرد بگیرد.
دریافت کننده وکالت طلاق و حق طلاق
یکی از تفاوتهایی که میان حق طلاق و وکالت طلاق وجود دارد، نوع دریافت آن است. در واقع حق طلاق همیشه با مرد است. اما مرد این امکان را دارد که وکالت طلاق را به فردی غیر از همسر خود بدهد.
استفاده از حق طلاق و وکالت طلاق
با توجه به اینکه حق طلاق با مرد است، این امکان برای او وجود دارد که بدون نیاز به وکیل طلاق دادخواست طلاق را در سامانه ثنا ثبت کرده و آن را از دادگاه مورد پیگیری قرار دهد. اما زن تنها در حضور وکیل دادگستری میتواند از وکالت طلاق خود استفاده کند.

مدت زمان اجرای حکم طلاق
هنگامی که زن برای طلاق با داشتن حق طلاق اقدام میکند و دادگاه نیز حکم طلاق را صادر میکند، این حکم تنها ۱۰ تا ۲۰ روز کاری اعتبار دارد. اگر در این مدت حکم در دفتر اسناد رسمی ثبت نشود، باطل خواهد شد. البته در صورت اعتراض به رأی دادگاه این اعتبار به ۴۴ روز افزایش مییابد. اما در صورت صدور حکم طلاق از طرف مرد، ۲ تا ۳ ماه فرصت برای ثبت حکم در دفتر اسناد رسمی وجود دارد.
تفاوت وکالت طلاق و حق طلاق
در این مقاله از وب سایت مؤسسه حقوقی دادنیک شما را با ۷ تفاوت حق وکالت و وکالت طلاق آشنا کردیم. با توجه به تعاریفی که ارائه دادیم، متوجه شدیم حق طلاق همیشه به مرد تعلق دارد. اما وکالت طلاق حقی است که از سوی مرد به زن داده میشود.
چنانچه میخواهید اطلاعات کامل تری درباره تفاوت وکالت طلاق و حق طلاق، طلاق توافقی یا مواردی از این دست کسب کنید، میتوانید از مشاوره واتساپی رایگان مؤسسه حقوقی دادنیک نیز بهره مند شوید.
سوالات متداول
تفاوت حق طلاق و وکالت طلاق در چیست؟
اهمیت و جایگاه حق طلاق و وکالت طلاق در جدایی و جاری شدن صیغه طلاق، نقش این دو حق در تصمیم گیری درباره مهریه، اختلاف مدت زمان ثبت حکم برای هر یک از این دو حق و البته توانایی مرد در عزل وکالت طلاق از تفاوتهای حق طلاق و وکالت طلاق هستند.
مفهوم وکالت طلاق به چه معناست؟
در صورتی که مرد هنگام عقد دائم یا با حضور در دفتر اسناد رسمی، حق طلاق را به همسر خود یا فرد دیگری تقدیم کند، وکالت طلاق به فرد دریافت کننده حق طلاق تعلق خواهد گرفت.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
من فکر می کردم حق طلاق در خونه نوشته میشه و وکالت طلاق در دفترخانه. الان فهمیدم فرقی ندارن پس
پس تفاوت حق طلاق و وکالت طلاق بی معنیه. و جفتشون یک چیزه . درسته؟
سلام، وقت شما بخیر
بله
پس تفاوت حق طلاق و وکالت طلاق عملا وجود نداره. یکی هستن. مرسی بابت توضیحاتت