بخشیدن مهریه بدون شاهد و پیامدهای آن

بخشیدن مهریه بدون شاهد

در برخی از پرونده‌های طلاق و جدایی، زوجه قصد دارد مهریه خود را ببخشد و درخواست اجرا گذاشتن مهریه را نداشته باشد. در این صورت زن می‌تواند قبل از اجرای مراحل طلاق به دفتر اسناد رسمی مراجعه کند و مهریه خود را ببخشد یا اینکه در زمان جاری شدن صیغه عقد سند بخشش مهریه را امضا کند.هیچ قانونی در مورد الزام حضور شاهد در هنگام بخشیدن مهریه وجود ندارد. اما به صورت عرفی دفاتر ثبت اسناد بدون حضور پدر یا اعضای درجه یک خانواده، بخشیدن مهریه خانم را نمی‌پذیرند. البته بسته به دفتر ثبت اسنادی که خانم قصد بخشش مهریه را دارد، این موضوع متفاوت است. کارشناسان و متخصصان حرفه‌ای موسسه حقوقی دادنیک می‌توانند به صورت آنلاین و از طریق واتس اپ در این مورد شما را راهنمایی کنند.

روش بخشیدن مهریه بدون شاهد و بدون حضور در دفترخانه

برای بخشیدن مهریه در طلاق توافقی و هنگام امضای سند بخشش مهریه توسط خانم، حضور شاهد الزامی نیست. ولی برای ثبت رسمی این سند خانم باید به همراه پدر یا یکی از بستگان درجه یک به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کند.  در صورتی که زن بخواهد مهریه خود را به دلایل مختلفی به آقا ببخشد، باید در دفتر ثبت اسناد رسمی حضور پیدا کند.بعضا افراد غیر حقوقی فکر می‌کنند خانم می‌تواند بدون حضور در دفتر ثبت اسناد و بر روی یک برگه عادی (و به صورت دست نوشته) اعلام کند که مهریه خود را بخشیده است. یا حضور شاهد برای اجرای این روند الزامی نخواهد بود. ولی برای اینکه این سند به طور رسمی ثبت شود، باید زوجین بعد از بخشش مهریه، این سند را به دفتر اسنادی ببرند که در آن ازدواج کرده‌اند و در آنجا به ثبت برسانند.

پیامدهای بخشیدن مهریه بدون شاهد

از آنجایی که قانونی در مورد بخشیدن مهریه بدون شاهد وجود ندارد، خانم می‌تواند مهریه خود را به طور بدون حضور شاهد ببخشد. (بسته به دفتر ثبت اسناد) اگر خانم مهریه خود را هبه کند، در واقع این حق خود را به آقا هدیه دهد، می‌تواند برای رجوع از بخشیدن مهریه دست به کار شود. در صورتی که پس از مدتی خانم ادعا کند که مهریه خود را نبخشیده و برای مطالبه آن دست به کار شود، هیچ سند معتبری در دسترس آقا وجود ندارد. تنها در صورتی بخشش مهریه بدون شاهد پیامدی برای آقا به همراه ندارد که خانم به دلیل دریافت مهریه خود، اقدام به بخشیدن این حق کند. البته در ممکن است خانم در دفتر ثبت اسناد رسمی مهریه خود را ببخشد اما باز هم امکان رجوع وجود داشته باشد. نحوه رجوع از بخشش مهریه به این صورت است که خانم با توجه به نوع بخشش، مهریه خود را به اجرا می‌گذارد. در صورتی که خانم مهریه خود را ابرا یا بری ذمه یا بذل بلارجوع کند، دیگر امکان رجوع وجود ندارد. در واقع محکم‌ترین سند برای بخشش مهریه، سند ابرا است. در این صورت رسید پرداخت مهریه در دست آقا است و خانم نمی‌تواند بخشیدن مهریه خود را انکار کند. در غیر این صورت با ثبت غیررسمی و بخشیدن مهریه بدون شاهد، خانم می‌تواند بخشش مهریه را تکذیب کند. در بعضی از موارد ممکن است خانم بخشیدن مهریه در ازای حق طلاق را درخواست کند. به این معنا که خانم در ازای حق خود که مهریه است، وکالت در طلاق دریافت می‌کند. در این حالت اگر آقا هم راضی باشد، باید زوجین هر دو به دفتر ثبت اسناد رسمی برای تنظیم و ثبت سند مراجعه کنند.

بخشیدن مهریه بدون شاهد ممکن است؟

برای پاسخ به پرسش بالا باید گفت، بله می‌توان بدون حضور شاهد مهریه خود را بخشید. در قوانین جمهوری اسلامی هیچ قانونی در مورد الزام حضور شاهد هنگام بخشش مهریه وجود ندارد. خانم می‌تواند به صورت رسمی و در صورت عدم حضور شاهد مهریه خود را ببخشد. (البته کاملا بستگی به دفتر ثبت اسناد دارد)اگر خانم مهریه خود را به آقا هدیه کند، می‌تواند برای رجوع از بخشش مهریه دست کار شود و همین امر بخشیدن مهریه بدون شاهد را با پیامدهایی روبه‌رو می‌کند.

بخشیدن مهریه به صورت شفاهی

در برخی مواقع خانم از روی احساسات و علاقه ممکن است به صورت شفاهی و بدون حضور شاهد مهریه خود را به آقا ببخشد. در صورتی که بخشیدن مهریه به صورت شفاهی به هیچ وجه قابل استناد نیست.  مهریه حق مسلم خانم است، بنابراین برای بخشیدن این حق نیازی به حضور شاهد نخواهد بود.در بسیاری موارد خانم بعد از بخشیدن مهریه بدون شاهد ادعا می‌کند مهریه را به آقا هدیه داده و اکنون قصد دارد از بخشش خود رجوع کند. از آنجایی که آقا هیچ شاهدی ندارد و خانم به صورت شفاهی مهریه خود را بخشیده است، اثبات بخشیده شدن مهریه توسط خانم بسیار سخت خواهد بود. پس بهتر است سند بخشش مهریه را در حضور شاهد به ثبت رسمی رساند.

بخشیدن مهریه بدون شاهد
بخشیدن مهریه بدون شاهد

بخشیدن مهریه بدون شاهد در طلاق توافقی

در طلاق توافقی خانم و آقا در مورد وضعیت مهریه به توافق می‌رسند. برای مثال خانم با صحت کامل عقلی و بدون هیچ اجبار و زوری مهریه خود را به آقا می‌بخشد و در مقابل به صورت توافقی از همسرش جدا می‌شود. طی مراحل طلاق توافقی خانم باید به دفتر اسناد رسمی مراجعه کند و با ارائه اسناد ازدواج و مدارک هویتی خود برای بخشیدن مهریه دست به کار شود.کافی است خانم بالای 18 سال سن داشته باشد. در نظر داشته باشید در سند بخشش مهریه کلماتی که استفاده می‌شوند اهمیت زیادی دارند. بنابراین اگر خانم مهریه خود را طی طلاق توافقی به آقا هدیه کند، تحت شرایطی می‌تواند هدیه‌اش را پس بگیرد ولی اگر براساس سند رسمی مهریه خود را به طور کامل ببخشد، امکان رجوع وجود ندارد.

مدارک لازم برای بخشیدن مهریه

به منظور بخشیدن مهریه در صورت عدم حضور شاهد، مدارکی زیر اجباری است: شناسنامه زوجین سند ازدواج (در صورت مفقودی ارائه رونوشت ضروری است) کارت ملی زوجین کارشناسان و متخصصان حرفه‌ای موسسه حقوقی دادنیک می‌توانند طی روند بخشیدن مهریه و ارائه اطلاعات بیشتر در مورد بخشش مهریه بدون شاهد، شما را راهنمایی کنند.

بخشیدن مهریه بدون اذن پدر

مهریه حق مسلم خانم است و تنها خانم در مورد پرداخت یا دریافت مهریه دخل و تصرف دارد. از این‌رو خانم می‌تواند مهریه خود را ببخشد و نیاز به اجازه هیچ‌کس ندارد. ولی برخی از دفترخانه‌ها هنگام بخشیدن مهریه موانع ایجاد می‌کنند و اجازه پدر خانم را الزامی می‌دانند.بعضی اوقات خانم به دلیل رضایت و آرامش زیادی که در زندگی زناشویی دارد و از روی علاقه، مهریه خود را می‌بخشد. این در حالی است که گاهی خانم تنها به دلیل رهایی از زوجیت حاضر است مهریه خود را ببخشد. حالت سومی نیز وجود دارد که آقا او را مجبور به بخشیدن مهریه می‌کند.از آنجایی که برخی از دفترخانه‌ها شاهد این 2 حالت آخر بوده‌اند، بخشیدن مهریه را بدون اذن پدر خانم میسر نمی‌دانند. درست است که برای بخشیدن مهریه حضور شاهد الزامی نیست، ولی برخی از دفترخانه‌ها حضور و اذن پدر زن را از واجبات می‌دانند.

متن بخشیدن مهریه

سرکار خانم ………. فرزند ……… به شماره شناسنامه ……. و کد ملی ……… و به آدرس محل سکونت …………………   زوجه سند نکاح به شماره ……………..  به موجب  این  سند اقرار نمودند تمامی یا بخشی از مهریه  مندرج  در سند نکاحیه  فوق  الذکر را به همسر خود آقای  …………….. فرزند …………….. به شماره شناسنامه …………… و کد ملی …………………  ابرا نموده  و ذمه  زوج  درخصوص  پرداخت  مهریه  به  زوجه  بری  گردیده و زوجه در این خصوص حق هیچگونه مطالبه ای را نخواهد داشت.خانم در صحت کامل عقل این سند را امضا نموده ضمنا زوجه حق  هرگونه ادعا و اعتراض احتمالی را از خود سلب و ساقط نمود.

بخشیدن مهریه بدون شاهد
بخشیدن مهریه بدون شاهد

مهریه و حق طلاق

در بیشتر موارد خانم در ازای دریافت حق طلاق مهریه خود را می‌بخشد. در جواب به این سوال که حق طلاق بهتر است یا مهریه باید بگوییم که بسته به تصمیم زوجین و نوع رابطه، پاسخ به این سوال متفاوت است. در واقع بخشیدن مهریه در ازای حق طلاق کار عرفی است که زوجین انجام می‌دهند و قابل قبول در قانون، شرع و عرف است. برای این کار زوجین به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه می‌کنند و دو سند جداگانه برای بخشش مهریه و دریافت حق طلاق، تنظیم و امضا می‌کنند

سوالات متداول

بخشیدن مهریه بدون شاهد امکان پذیر است؟

از نظر قانونی منعی وجود ندارد اما بسته به دفتر ثبت اسناد ممکنه بدون حضور شاهد یا اذن پدر این موضوع قابل انجام نباشد.

در صورت فوت یا عدم حضور پدر چه شخصی به عنوان شاهد می‌تواند در دفتر اسناد حضور پیدا کند؟

در صورت فوت یا عدم حضور پدر، یکی از اعضای درجه یک خانواده می‌تواند در دفتر ثبت اسناد حضور پیدا کند.

امکان بخشش مهریه به صورت شفاهی و در صورت شاهد وجود دارد؟

خیر بخشش مهریه به صورت شفاهی و یا دست نوشته امکان پذیر نیست و سندیت قانونی ندارد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (1 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

ورود به سامانه ثنا خارج از کشور
ورود به سامانه ثنا خارج از کشور
خرید و فروش خودرو ایرانیان خارج از کشور
خرید و فروش خودرو در ایران
ترجمه و تأیید گواهی فوت
ترجمه و تأیید گواهی فوت
اجرت‌المثل نگهداری از پدر و مادر
اجرت المثل نگهداری از پدر مادر

3 پاسخ

  1. همین متنی که گذاشتین رو بنویسم امضا کنم برای بخشیدن مهریه وقتی شاهد هم نمیخواد کفایت میکنه؟

    1. درود
      بله و در دفاتر ثبت اسناد به ثبت برسونید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *