انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور

انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور

  انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور یکی از موضوعات قابل رسیدگی از طریق سامانه میخک و سامانه ثنا هست. در ادامه این مطلب مراحل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور، مدارک مورد نیاز، گواهی فوت، ثبت نام در سامانه ثنا و میخک و موارد دیگری که مربوط به این موضوع می‌شوند را بررسی می‌کنیم. اگر سوالی در این خصوص دارید می‌توانید از طریق واتس‌آپ یا ایمیل با کارشناسان حقوقی دادنیک در ارتباط باشید و مشاوره رایگان دریافت کنید.

انحصار وراثت چیست؟

به تقسیم اموال به جا مانده از متوفی (ماترک) بین وراث قانونی ایشان و بر اساس وصیت‌نامه‌ای که متوفی از خود به جا گذاشته، انحصار وراثت گفته می‌شود. انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور مانند انحصار وراثت ایرانیان داخل کشور انجام می‌شود. یعنی برای هر دو مورد باید گواهی انحصار وراثت دریافت شود.

احوال شخصیه چیست؟

احوال شخصیه به مجموعه اموری گفته می‌شود که هر فرد بر اساس آن دارای حق و حقوقی در جامعه می‌شود. از جمله مواردی که شامل احوال شخصیه می‌شود، می‌توان به ارث، وصیت، طلاق و ازدواج اشاره کرد. به زبان ساده‌تر هر فرد ایرانی در هر کشوری زندگی کند برای احوال شخصیه باید بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران پیش رود. برای مثال فرد ایرانی در خارج از کشور با همسر خود تصمیم گرفتند به صورت توافقی جدا شوند. در این حالت باید بر اساس قوانی ایران و کشوری که در آن ساکن هستند به دو روش برای طلاق اقدام کنند. انحصار وراثت هم دقیق به همین صورت است. فرقی نمی‌کند متوفی، یکی از وراث یا همه وراث در خارج از کشور باشند.  

مراحل انحصار وراثت

فرقی نمی‌کند انحصار وراثت توسط وکیل، وراث متوفی یا افراد ذینفع در انحصار وراثت (برای مثال طلب‌کاران متوفی) انجام شود. در هر صورت باید مراحل زیر را انجام دهند.

دریافت گواهی فوت

دریافت گواهی فوت متوفی اولین قدم برای دریافت گواهی انحصار وراثت ایشان می‌باشد. برای دریافت این گواهی افرادی که در عنوان قبل عنوان کردیم باید به سازمان ثبت احوال مراجعه کنند. افرادی که خارج از کشور هستند باید به یک وکیل پایه یک دادگستری وکالت دهند تا ایشان برای دریافت گواهی فوت اقدام کند. همچنین اگر متوفی خارج از کشور فوت کرده باشد، می‌تواند گواهی فوت ایشان را از طریق سفارت دریافت کرد. یا به رویت سفارت رساند تا ترجمه آن از ایران قابل دریافت باشد. غیر از افراد نام برده، اعضای خانواده، افراد فامیل که در زمان فوت حضور داشتند، مالک ملکی که متوفی در آن فوت کرده، کارکنان قبرستان، ماموران امداد و انتظامی می‌توانند این گواهی را دریافت کنند.

انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور

مراجعه به شورای حل اختلاف

برای انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور باید بعد از دریافت گواهی فوت، وکیل به همراه مدارک شناسایی وراث و متوفی به شورای حل اختلاف شهری که محل آخرین سکونت متوفی بوده، مراجعه کند. طبق ماده ۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی: دعاوی راجع به ترکه متوفی اگر چه خواسته، دین و یا مربوط به وصایای متوفی باشد تا زمانی که ترکه تقسیم نشده در دادگاه محلی اقامه می‌شود که اخرین اقامتگاه متوفی در ایران، آن محل بوده. اگر اخرین اقامتگاه متوفی معلوم نباشد، رسیدگی به دعاوی یاد شده در صلاحیت دادگاهی است که اخرین محل سکونت متوفی در ایران، در حوزه آن بوده است.

تائید وراث

در این مرحله باید اثبات شود که متوفی ورثه‌‌ی دیگری ندارد. برای این کار باید وکیل انحصار وراثت به همراه سه نفر از افرادی که همه وراث متوفی را می‌شناسند به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کند. این سه شخص باید گواهی دهند که متوفی ورثه‌ای غیر از افراد نامبرده ندارد.

مشخص کردن مالیات بر ارث

برای تکمیل مراحل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور ، باید وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور با لیست اموال متوفی به اداره دارایی و مالیات مراجعه کند. در این مرحله با توجه به طبقات وراث و نوع اموال مالیات بر ارث اموال متوفی مشخص و کسر می‌شود. برای اطلاع از قانون جدید مالیات بر ارث پیشنهاد می‌کنیم مقاله نحوه محاسبه مالیات ارث طبق قانون جدید را مطالعه کنید.

مراجعه به شورای حل اختلاف

بعد از مشخص کردن مالیات،  وکیل قانونی وراث به همراه مدارک به شورای حل اختلاف مراجعه و دادخواست گواهی انحصاروراثت را تنظیم و ثبت کنند. برای مراجعه مجدد به شورای حل اختلاف مدارک زیر مورد نیاز است:

  • شناسنامه همه وراث
  • کارت ملی همه وراث
  • گواهی فوت متوفی
  • اشتسهادیه
  • وصیت نامه (در صورت موجود بودن)
  • برگه مالیات
  • عقدنامه یا سند طلاق

آیا متوفی ورثه دیگری دارد؟

برای انحصاروراثت نامحدود به دستور دادگاه یک آگهی در روزنامه‌های کثیرالانتشار چاپ می‌شود و مشخصات متوفی در آن قید می‌شود. در این صورت تا یک ماه اگر شخصی ادعای وراثت کرد مورد برسی قرار می‌گیرد و در غیر این صورت گواهی انحصار وراثت صادر می‌شود.

مدارک انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور

  • شناسنامه
  • کارت ملی
  • وکالت‌نامه وکیل پایه یک دادگستری

روش وکالت دادن به وکیل برای ایرانیان خارج از کشور

برای انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور باید به یک وکیل پایه یک دادگستری در ایران وکالت دهند. برای این کار می‌توانند از بین دو روش موجود یکی را انتخاب کنند.

ثبت نام در سامانه میخک

سامانه میخک یا مدیریت یک‌پارچه خدمات کنسولگری برای امور حقوقی و کنسولی ایرانیان خارج از کشور راه‌اندازی شده است. برای استفاده از این سامانه باید ابتدا در این سامانه ثبت نام و کلیه اطلاعات هویتی خود را وارد کنند. سپس با مشورت وکیل خود نوع وکالت‌نامه را مشخص و اطلاعات وکیل را وارد کنند. بعد از احراز هویت و تائید مدارک وکیل پایه یک دادگستری می‌تواند از وزارت امور خارجه این وکالت‌نامه را دریافت و انحصار وراثت را انجام دهد.

سامانه ثنا

برای استفاده از سامانه ثنا باید در سایت عدل ایران ثبت نام کرده و اطلاعات هویتی خود را وارد کنید. سپس احراز هویت غیر حضوری را انجام داده و بعد از آن وکیل می‌تواند وکالت‌نامه را در این سامانه ثبت کند. بعد از ثبت وکالت‌نامه وکیل می‌تواند گواهی انحصار وراثت را دریافت و تقسیم و تحریر ترکه را انجام دهد.

بدهی متوفی

برای رسیدگی به امور انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور باید کمی درباره بدهی‌ و دیون متوفی توضیح دهیم. بعد از فوت متوفی اگر اموالی از ایشان باقی مانده باشد و بدهی هم داشته باشند باید ابتدا تکلیف دیون ایشان مشخص شود. بعد اگر اموالی باقی ماند بین وراث ایشان تقسیم می‌شود.

تقسیم و تحریر ترکه ایرانیان خارج از کشور

انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور می‌تواند علاوه بر دریافت گواهی انحصار شامل تقسیم و تحریر ترکه هم شود. به مشخص شدن اموال متوفی و تقسیم آن بعد از گواهی انحصار وراثت تقسیم و تحریر ترکه گفته می‌شود. برای تقسیم و تحریر ترکه هم می‌توان از یکی از طریقی که در عناوین قبلی توضیح دادیم به وکلای پایه یک دادگستری وکالت دهید تا امور شما انجام شود.

۵/۵ - (۴ امتیاز)
تیم تحریریه دادنیک

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های امور حقوقی خانواده، انحصار وراثت، امور وکالتی و کنسولی ایرانیان داخل و خارج از کشور منتشر می‌نماید. برای کسب اطلاعات بیش‌تر و مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان حقوقی دادنیک در تماس باشید.

31 دیدگاه برای “انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور

    • Delaram Koohi گفته:

      سلام، وقت بخیر
      بله، لطفا با کارشناسان حقوقی دادنیک تماس بگیرید تا همکاران شمارو راهنمایی کنند.

  1. سید رضا گفته:

    با سلام
    اموال متوفی که دو تابعیتی بوده و در خارج از ایران، چگونه در ایران مشخص می شود؟ آیا این اموال قابل رسیدگی در ایران هست؟ یعنی اموال متوفی در خارج بوده و بخشی از وراث هم در خارج اند و بخشی هم در ایران

  2. بهزاد گفته:

    سلام. متوفی زنی شوهردار است که خارج از ایران فوت شده و چند سال ساکن کشور کانادا بوده ولی سیتیزن آنجا نبوده. شوهر ایشان ساکن و مقیم ایران است. حوزه مالیاتی شهرستان الزام می‌کند که باید امور مالیات بر ارث را در تهران انجام داد. از طرفی ماده 1005 قانون مدنی می‌گوید اقامتگاه زن شوهردار همان اقامتگاه شوهر است. اما دارایی شهرستان انجام نمی‌هد و می‌گوید متوفی مقیم خارج از کشور بوده. در تمام تبصره‌های قانون مالیات‌های مستقیم نوشته شده که ملاک تعیین اقامتگاه،‌ قانون مدنی است.

    • Delaram Koohi گفته:

      سلام، وقت بخیر
      پروندتون باید مورد بررسی قرار بگیرد. لطفا برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان حقوقی دادنیک تماس بگیرید.

  3. حنانه گفته:

    سلام ممنون بابت مقاله ی خوبی که در اختیار همه گذاشتید، و یه سوال داشتم که انحصار وراثت خارج از کشور برای همه ی کشور ها یکسان هست یا متفاوته

    • koohiwork گفته:

      سلام انحصار وراثت برای ایرانیان خارج از کشور در همه کشورها یکسان و بر اساس قوانین ایران انجام میشه و فرقی نمیکنه در کدوم کشور ساکن باشند.

  4. لعیا گفته:

    سلام روز بخیر، برای انحصار وراثت خارج با شما همکاری کنم
    آیا شما می توانید انجامش بدین یا خیر؟

    • koohiwork گفته:

      سلام وقت شما بخیر
      بله حتما میتونید از طریق واتساپ با همکاران ما در ارتباط باشید تا به صورت کامل راهنماییتون کنن.

  5. بهشاد گفته:

    سلام ، بهتره برای دادن وکالت انحصار وراثت خارج از ایران از کدوم سامانه استفاده کنیم؟

    • koohiwork گفته:

      سلام وقت بخیر بهترین راه برای وکالت دادن به وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور استفاده از سامانه میخک هست. لطفا در واتساپ به کارشناسانمون پیام بدید تا راهنماییتون کنن.

  6. شیرین گفته:

    سلام وقت خوش خودمون از آلمان می تونیم برای گرفتم دریافت گواهی اقدام کنیم؟ یا باید توی ایران حضور داشته باشیم

    • koohiwork گفته:

      سلام وقت بخیر. باید از طریق سامانه میخک به یک وکیل انحصار وراثت در ایران وکالت بدید تا گواهی انحصار وراثت رو دریافت کنن. با این کار دیگه نیاز به حضورتون در ایران نیست.

  7. صبوری گفته:

    سلام، تشکر می کنم از محتوایی کاملا به انحصار وراثت ایرانیان خارج اشاره کردین، ممنونم ازتون????????????

  8. ذاکری گفته:

    سلام ببخشید احوال شخصیه برای انحصار وراثت از خارج چیه؟ چون توی یک مقاله خوندم متوجه نشدم

    • koohiwork گفته:

      سلام وقت بخیر
      به اموری مانند ارث، وصیت، ازدواج و طلاق که افراد به واسطه اونها شامل حقوق شهروندی میشن احوال شخصیه گفته میشه. برای مثال فردی با تابعیت ایرانی باید امور انحصار وراثت، طلاق و ازدواج خودش رو مطابق با قوانین ایران پیش ببره.

  9. غزاله گفته:

    سلام برای دادن وکالت انحصار وراثت از خارج باید چیکار کنیم؟ شما این پروسه رو انجام میدین یا نه

    • koohiwork گفته:

      سلام وقت بخیر
      برای وکالت دادن به وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور باید از سامانه میخک استفاده کنید. وکلای مجموعه ما بدون نیاز به حضور شما در ایران امور انحصار وراثت رو انجام میدن. لطفا در واتس آپ به کارشناسانمون پیام بدید تا راهنماییتون کنن.

  10. برزگر گفته:

    سلام وقت بخیر ، برای انحصار وراثت از خارج ، تنها ثبت نام در سامانه میخک کافیه یا باید کار دیگه ای هم انجام بشه

    • koohiwork گفته:

      سلام وقت شما هم بخیر
      باید ثبت نام در سامانه میخک و احراز هویت در سامانه میخک رو انجام بدید تا وکیل انحصار وراثت شما بتونه امور وکالتی شما رو انجام بده.

  11. صابر گفته:

    سلام من یه سوال داشتم درباره انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور ، من اگر بخوام برای انحصار وراثت به ایران بیایم حدودا چند روز طول می‌کشه تا به طور کامل انجام بشه?

    • koohiwork گفته:

      سلام وقت بخیر
      برای انجام امور انحصار وراثت نیاز به حضور شما در ایران نیست. میتونید به یکی از وکلای موسسه دادنیک وکالت بدید تا بدون نیاز به حضورتون بین 20 تا 50 روز کاری گواهی انحصار وراثت رو برای شما دریافت کنن.

  12. فرزاد گفته:

    آیا برای یه نفر وکالت بدیم تا کار های انحصار وراثت رو از ایران رو انجام بده ، امکان پذیر هست؟

    • koohiwork گفته:

      وقت بخیر
      بله اگر از سامانه میخک به یک وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور وکالت بدید بدون نیاز به حضورتون گواهی انحصار وراثت دریافت میشه

  13. M.S گفته:

    سلام وقت شما بخیر باشه. بنده در کشور کاندا زندگی میکنم و ده سال هست که به ایران برنگشتم و امکان حضور ایران را ندارم. متاسفانه مادر من 8 ماه پیش بر اثر کرونا فوت کردند. برای تقسیم اموال ایشون نمیتونم به تهران بیاخم و از طرفی به برادرام اطمینان ندارم و دوست دارم وکیل داشته باشم. میشه بفرمایید چه وکالتی باید تنظیم کنم؟

    • koohiwork گفته:

      سلام وقت بخیر
      شما میتونید از طریق سامانه میخک به وکیل انحصار وراثت در ایران وکالت بدید. لطفا در واتس آپ پیام بدید تا همکاران راهنماییتون کنن

    • koohiwork گفته:

      وقت بخیر
      برای وکالت دادن به وکیل انحصار وراثت میتونید از هر دو طریق (هم سامانه ثنا و هم سامانه میخک) وکالت بدید

  14. زهرا بیات گفته:

    سلام من مطلبتون رو مطالعه کردم. اگر به وکیل انحصار وراثت در ایران وکالت دهیم فقط گواهی انحصار وراثت رو برای ما دریافت میکند یا تقسیم اموال رو هم انجام میدهد؟

    • koohiwork گفته:

      وقت بخیر
      بسته به نیاز شما نسبت به پرونده هم دریافت گواهی انحصار وراثت و هم تقسیم و تحریر ترکه توسط وکیل انحصار وراثت قابل انجام هست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *