طلاق یک طرفه چیست و چقدر طول می کشد؟

طلاق یک طرفه چیست؟

طلاق‌های یک طرفه وقتی انجام می‌شود که یکی از زوجین دیگر نتواند به زندگی با طرف مقابل ادامه دهد و زن و مرد برای طلاق و جدایی به توافق نرسیده باشند. در این شرایط زن یا مرد می‌تواند درخواست طلاق یک طرفه را داشته باشد؛ و دادگاه طبق قوانین و مقرراتی که برای این نوع طلاق‌ها تعیین شده حق و حقوق طرفین را مشخص کرده و سپس حکم طلاق را صادر می‌کند.

در این مطلب دادنیک نکاتی که برای طلاق یک طرفه مرد یا زن باید بدانید را ارائه کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قوانین این نوع طلاق‌ها می‌توانید از طریق واتساپ با وکلای حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.

طلاق یک طرفه چیست؟

در طلاق توافقی زوجین برای مسائل مالی و غیرمالی مانند حق حضانت فرزند، مهریه، نفقه و… با هم به توافق می‌رسند. سپس برای طلاق هر دو درخواست می‌دهند؛ اما در طلاق یک طرفه یکی از زوجین بدون حضور دیگری برای طلاق درخواست می‌دهد و مدارک و مستنداتش را برای دادگاه ارسال می‌کند. در این روش باید دادگاه مستندات را بررسی کند و حق و حقوق مالی و غیرمالی طرفین و نحوه پرداخت آن‌ها مشخص شود. سپس دادگاه حکم طلاق را صادر می‌کند و زوجین می‌توانند برای طلاق یک طرفه به یکی از دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه کرده و صیغه طلاق را جاری کنند.

انواع طلاق یک طرفه

طلاق یک طرفه دو نوع دارد و درخواست طلاق از طرف مرد یا طلاق از طرف زن مطرح می‌شود. در ادامه نحوه ارائه این درخواست‌ها و مراحل آن توسط دادنیک مورد بررسی قرار گرفته است.

طلاق از طرف مرد (زوج)

در گذشته طلاق یک طرفه از طرف مرد بدون هیچ قید و شرط خاصی و به سرعت اجرا می‌شد. برای ثبت این طلاق فقط لازم بود که مرد حقوق مالی زن را بپردازد و به همراه دو شاهد به محضر مراجعه کند، سپس می‌توانست به راحتی همسرش را طلاق دهد. با توجه به اینکه در شرایط طلاق از طرف مرد دادگاه و مرجع قضایی نقش خاصی را نداشتند، امکان فرجام‌خواهی توسط زن وجود نداشت و زوجه نمی‌توانست از این طلاق پیشگیری کند. همچنین به دلیل اینکه کوچک‌ترین اختلاف‌ها منجر به طلاق یک طرفه مرد می‌شد و رجوع از طلاق زیاد بود، قانون طلاق یک طرفه مرد اصلاح شد.

بر اساس ماده 1133 قانون مدنی، مرد برای درخواست طلاق باید به دادگاه مراجعه کند؛ و مراحلی که برای طلاق یک طرفه مرد در نظر گرفته شده را مطابق شرایط تعیین شده توسط قانون حمایت خانواده طی کند. پس از آن در صورت مورد تایید بودن طلاق یک طرفه مرد، دادگاه حکم طلاق را صادر می‌کند.

در این قانون همچنان حق طلاق با مرد است، اما مرد باید گواهی عدم سازش ارائه کند و حقوق مالی زن را به طور کامل بپردازد تا بتواند او را طلاق دهد.

طلاق از طرف مرد (زوج)

مراحل طلاق از طرف مرد

پیش تر در مقاله مراحل طلاق از طرف مرد به طور کامل در این باره توضیح دادیم. اما به صورت کلی برای طلاق از طرف مرد باید این مراحل انجام شود:

  • درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش از دفتر خدمات قضایی
  • تنظیم دادخواست طلاق و ارائه آن به همراه گواهی عدم سازش به دادگاه
  • پرداخت حق و حقوق زن از جمله مهریه، نفقه، اجرت‌المثل و نحله
  • دریافت گواهی عدم امکان سازش از دادگاه
  • مراجعه به دفاتر ازدواج و طلاق و جاری کردن صیغه طلاق

معایب طلاق از طرف مرد

اگرچه حق طلاق با مرد است، اما طلاق یک طرفه مرد با معایبی همراه خواهد بود. معایب طلاق از طرف مرد عبارتند از:

  • پرداخت حق و حقوق مالی زن به طور کامل
  • پرداخت نفقه زن در دوران عده طلاق
  • پرداخت نفقه به زن در صورت بارداری تا زمان زایمان
  • در صورت امضای شرط تصنیف اموال نیمی از اموالی که مرد بعد عقد به دست آورده به زن تعلق می‌گیرد.

طلاق از طرف زن

طلاق یک طرفه از طرف زن پیچیده‌تر است. چون حق طلاق در ایران با مرد است و زن باید دلیل محکمه‌پسندی برای طلاق از همسرش به دادگاه ارائه کند. از جمله این دلایل می‌توان به شروط 12 گانه ضمن عقد اشاره کرد. طبق این شروط اگر مرد به بیماری لاعلاج مبتلا باشد یا اعتیاد آسیب‌زننده داشته باشد، زن می‌تواند مدارک لازم برای طلاق از طرف زن را ارائه داده و درخواست طلاق را مطرح کند. در ادامه به موارد دیگری که زن می‌تواند مطابق آن‌ها درخواست طلاق یک طرفه را مطرح کند پرداخته‌ایم.

طلاق از طرف زن

دلایل طلاق یک طرفه از جانب زوجه

دلایلی که زن می‌تواند بر اساس آن‌ها درخواست طلاق دهد و دادگاه حق را به زن می‌دهد عبارتند از:

دارا بودن وکالت در طلاق

اگر زن وکالت طلاق مطلق از طرف مرد داشته باشد می‌تواند هر زمان که بخواهد یک طرفه طلاق بگیرد و خودش را مطلقه کند. برای آشنایی بیش‌تر پیشنهاد می‌کنیم مقاله “قانون حق طلاق زن” را مطالعه کنید.

عدم پرداخت نفقه توسط مرد

اگر مرد از پرداخت نفقه به زن اجتناب کند یا توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد، زن می‌تواند درخواست طلاق یک طرفه را به دادگاه ارائه کند.

عسر و حرج زوجه

مواقعی که عسر و حرج زوجه مطرح شود که و زندگی برای زن با سختی و مشقت همراه باشد. در این شرایط، زن می‌تواند به طور یک طرفه از مرد طلاق بگیرد و دادگاه به درخواست طلاق از طرف زن رسیدگی می‌کند. از جمله موارد شامل عسر و حرج می‌توان به محکومیت قطعی زوج به حبس بیشتر از 5 سال زندان یا اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر یا مشروبات الکلی اشاره کرد.

غیبت زوج بیشتر از 4 سال

در صورتی که مرد 4 سال یا بیشتر مفقودالاثر باشد زن می‌تواند درخواست طلاق یک طرفه را به دادگاه ارائه کند.

مطابق ماده 1129 قانون مدنی، در صورتی که مرد توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد یا اینکه از پرداخت نفقه خودداری کند، زن می‌تواند به صورت یک طرفه از مرد طلاق بگیرد.

مراحل طلاق از طرف زن

مراحل طلاق از طرف زوجه که باید انجام دهد به صورت زیر است:

  • ثبت‌نام در سامانه تصمیم
  • شرکت در جلسات مشاوره
  • تنظیم دادخواست طلاق از طرف زن و ارائه دادخواست و دلایل طلاق به دادگاه
  • تشکیل جلسه دادرسی و بررسی دلایل ارائه شده به طلاق
  • تجدید نظر خواهی زن یا مرد درباره رای صادر شده دادگاه
  • فرجام‌خواهی در دیوان عالی کشور
  • صدور حکم طلاق توسط دادگاه
  • مراجعه به یکی از دفاتر ازدواج و طلاق در کمتر از 6 ماه و جاری شدن صیغه طلاق
مراحل طلاق از جانب زن

تفاوت طلاق یک طرفه و طلاق توافقی

مراحل طلاق توافقی با توافق زن و مرد انجام می‌شود. با توجه به اینکه در طلاق توافقی زوج و زوجه برای حقوق مالی و غیرمالی مانند مهریه، نفقه، اجرت‌المثل و حق حضانت فرزند به توافق رسیده‌اند، دادگاه نظر زوجین را می‌پرسد و پس از بررسی دادخواست و جلسات مشاوره حکم طلاق را صادر می‌کند. میزان کشمکش در این پرونده‌ها کمتر است و طلاق سریع‌تر انجام می‌شود. اما در طلاق‌های یک طرفه یکی از زوج‌ها درخواست طلاق را مطرح می‌کند؛ و دادگاه برای طلاق باید نظر طرف مقابل را هم جلب کند. اگر مرد درخواست طلاق یک طرفه را داده باشد، باید حقوق مالی زن به طور کامل پرداخت شود و تکلیف حضانت فرزندان دختر و همچنین حضانت فرزندان پسر در صورت وجود او روشن شده باشد. سپس حکم طلاق توسط دادگاه صادر می‌شود. برای طلاق‌های مطرح شده از طرف زن هم باید دادگاه دلایل ارائه شده را بررسی کند و در صورت اثبات دلایل، طلاق یک طرفه زن امکان‌پذیر خواهد بود. حتما به این نکته توجه کنید که طلاق توافقی بدون وکیل ممکن است روند طولانی داشته باشد. برای این منظور بهتر است با کارشناسان حقوقی دادنیک تماس بگیرید یا با وکیل طلاق توافقی مشورت کنید.

وکیل طلاق

پرونده‌های طلاق یک طرفه پیچیدگی‌های بیشتری دارند. به همین خاطر است که اغلب زوج‌ها با کمک یک وکیل طلاق این پرونده‌ها را به سرانجام می‌رسانند. وکیل طلاق در تهران با تمام قوانین و شرایطی که برای طلاق یک طرفه مرد یا زن وجود دارد آشنا است؛ بنابراین با کمک او بهتر می‌توانید پرونده را پیش برده و به نتیجه برسانید. وکلای موسسه دادنیک با سابقه درخشان و پرونده‌های موفق متعدد در زمینه طلاق توافقی و یک طرفه، آماده قبول پرونده‌های مطرح شده در این زمینه‌ها هستند.

سوالات متداول

  • آیا در طلاق یک طرفه حضانت فرزند با مرد است؟

اگر فرزند زیر 7 سال داشته باشد حضانت او با زن خواهد بود.

  • آیا مرد باید در طلاق یک طرفه مهریه را بپردازد؟

اگر فرزند زیر 7 سال داشته باشد حضانت او با زن خواهد بود. برای طلاق یک طرفه، مرد باید زوج تمام حقوق مالی زن مانند مهریه و نفقه را بپردازد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (15 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

اثبات عدم تمکین مرد
اثبات عدم تمکین مرد
طلاق از مردی که دست بزن دارد
طلاق از مردی که دست بزن دارد
مهریه در طلاق بائن
مهریه در طلاق بائن
ترک منزل توسط زن
ترک منزل توسط زن

16 پاسخ

  1. توی طلاق یک طرفه هم به طور فاحشی قانون به سمت آقایون گرایش داره…

  2. سلام من برای طلاق یک طرفه دادخواست دادم ولی سر نفقه ای که باید دوران عده بدم اعتراض دارم. راه گذری از پرداختش هست؟

  3. توی مراحل طلاق یک طرفه از سمت زن نوشته شده شرکت توی جلسات مشاوره. رایگان هستش؟

  4. سلام طلاق یک طرفه از سمت آقا با دلیل محکم باشه بازم مهریه باید پرداخت بشه؟

  5. طلاق یک طرفه خیلی زمانبره. کاش همسر من با طلاق توافقی موافق بود.

  6. سلام
    وکالت در طلاق دارم برای طلاق یک طرفه رضایت آقا مهمه؟ ممنون میشم جواب بدین

  7. همسرم اعتیاد به مواد صنعتی داره و وقتی که مصرف میکنه از شدت خشم و عصبانیت گاهی حمله میکنه میخواستم بدونم این از دلایل طلاق یک طرفه از سمت من میشه یا نه. مرسی

  8. سلام
    همسرم چندسالی هست که به جرم حمل مواد مخدر زندانه جزو شرایط مفقود الاثر برای طلاق یک طرفه میشه؟

    1. درود
      خیر اما اگر محکومیت ایشان بیش از 5 سال باشد میتوانید برای طلاق یکطرفه اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)