ورثه متوفی نمیتوانند اموال ماترک باقیمانده از او را بدون دریافت گواهی انحصار وراثت تقسیم کنند؛ بنابراین اگر فردی فوت شده باشد و اموالی مانند زمین، آپارتمان، خودرو و … از او به جا مانده باشد، لازم است که این اموال لیست شده و سپس تحریر ترکه انجام شود. بعد از مشخص شدن اموال منقول و غیرمنقول متوفی، طبق قوانین انحصار وراثت داراییهای به جا مانده از فرد بین وراث او تقسیم خواهد شد.
انحصار و وراثت بر اساس طبقات ارث انجام میشود و مالی که از متوفی به جا مانده بر این اساس بین افراد مختلف تقسیم خواهد شد. برای تقسیم اموال به جا مانده از متوفی لازم است که مدارک انحصار وراثت را آماده کرده و مراحلی که برای این کار در نظر گرفته شده را انجام دهید.
در این مطلب نکاتی که باید درباره مدارک مورد نیاز برای تقسیم ترکه بدانید توسط دادنیک ارائه شده است. اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره انحصار وراثت دارید با وکلای موسسه دادنیک از طریق واتساپ در ارتباط باشید.
مدارک لازم برای انحصار وراثت
برای انجام انحصار وراثت ابتدا باید مدارکی که توسط شورای حل اختلاف مشخص شده را تکمیل کرده و به شورای آخرین محل زندگی متوفی تحویل دهید. این مدارک باید با دقت تکمیل شود؛ زیرا در صورت ناقص بودن مدارک ارائه شده ممکن است تقسیم ترکه طولانی و زمانبرتر شود.
در ادامه لیست مدارکی که باید توسط متقاضیان انحصار وراثت تکمیل شود ارائه شده است.
- ارائه شناسنامه باطل شده متوفی و گواهی فوت شخص
- ارائه گواهی محضری انحصار وراثت تنظیم شده توسط دفتر ثبت اسناد رسمی
- ارائه شناسنامه همسر متوفی
- ارائه لیست اموال منقول و منقول متوفی
- ارائه گواهی مالیات بر ارث اموال متوفی
- ارائه فتوکپی برابر اصل شناسنامه وراث
- ارائه دادخواست انحصار وراثت
- دریافت گواهی انحصار وراثت از شورا جهت تقسیم ترکه
دریافت گواهی فوت متوفی
برای آماده کردن گواهی فوت متوفی و باطل کردن شناسنامه فرد لازم است که به ثبتاحوال محل زندگی متوفی مراجعه کنید، سپس شناسنامه را باطل کرده و گواهی فوت را دریافت کنید. در قدم بعدی لازم است که اصل گواهی فوت و فتوکپی برابر اصل شده آن را به همراه اصل و کپی برابر اصل شده شناسنامه متوفی برای تحویل به شورای حل اختلاف آماده کنید.

آماده کردن گواهی محضری انحصار وراثت
برای تأیید تعداد وراث متوفی لازم است که کلیه وراث به همراه شناسنامه و دو شاهد به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنند. پس از تأیید وراث توسط شاهدان، دفتر ثبت اسناد رسمی گواهی انحصار وراثت را تنظیم و برای تقسیم ترکه در اختیار ورثه متوفی یا وکیل انحصار وراثت قرار میدهد.
تنظیم لیست اموال منقول و منقول متوفی
برای تحریر ترکه باید لیست تمام متوفی از جمله زمین، خانه، ماشین و… مشخص شود. البته وراث میتوانند تقسیم ترکه را برای سهولت بیشتر با کمک وکیل انحصار وراثت نیز انجام دهند.
نحوه پرداخت مالیات بر ارث اموال متوفی
بدون پرداخت مالیات بر ارث اموال به جا مانده از متوفی، وراث نمیتوانند تقسیم ترکه را انجام داده و در آنها دخل و تصرف کنند. مالیات بر ارث برای اموال متوفی به صورت طبقهبندی مشخص شده است؛ و وراث باید بر اساس طبقات ارث و دستهبندیهایی که برای مالیات بر ارث در نظر گرفته شده این مبلغ را بپردازند.
اگر متوفی بعد از سال ۹۵ فوت شده باشد وراث میتوانند نامه مالیات بر ارث را از شورا دریافت کنند، اما برای افرادی که قبل از سال ۹۵ فوت شدهاند، لازم است که وراث به اداره مالیات مراجعه کرده و گواهی مالیات بر ارث را دریافت کنید.
انحصار وراثت اموال به جا مانده از متوفی طبق طبقات تعیین شده برای ارث انجام میشود؛ و باید وراث برای تقسیم ترکه به شورای حل اختلاف مراجعه کنند.
مراحل انحصار وراثت
برای انحصار وراثت اموال متوفی لازم است که مراحل انحصار وراثت را با کمک وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور یا وکیل حرفهای این حوزه انجام دهید. در ادامه این مراحل را برای شناخت بیشتر ارائه کردهایم.
- مراجعه به شورای آخرین محل زندگی متقاضی جهت دریافت گواهی انحصار وراثت
- تأیید وراث توسط دفتر ثبت اسناد رسمی
- پرداخت مالیات بر ارث
- مراجعه به شورای حل اختلاف جهت ارائه گواهی انحصار وراثت
- چاپ آگهی انحصار وراثت در روزنامههای کثیرالانتشار
- انحصار وراثت اموال متوفی طبق قانون توسط شورای حل اختلاف
- اعتراض به رأی انحصار وراثت
- تقسیم ترکه یا تقسیم ارث
قانون جدید انحصار وراثت
طبق قانون جدید انحصار وراثت، در صورتی که اموال به جا مانده از متوفی کمتر از ۵۰ میلیون تومان باشد، لازم است که گواهی انحصار وراثت محدود صادر شود. همچنین بر اساس مراحل انحصار وراثت، در این شرایط لازم نیست که آگهی تقسیم ترکه در روزنامههای کثیرالانتشار چاپ شود.
اما در صورتی که لیست اموال به جا مانده از متوفی بیشتر از ۵۰ میلیون تومان باشد، طبق قوانین انحصار وراثت نامحدود باید آگهی تقسیم ترکه در روزنامههای شهری، روستایی و کثیرالانتشار به چاپ برسد. به همین دلیل مدت زمانی که برای این انحصار وراثت در نظر گرفته میشود نسبت به انحصار وراثت محدود طولانیتر است.

سخن پایانی
اگر وراث برای انجام انحصار وراثت همکاری نکنند یا به دلیل عدم حضور وراث در محل انحصار وراثت برای سایر افراد دشوار باشد، حضور یک وکیل خبره میتواند مراحل انحصار وراثت را بسیار ساده کند.
با کمک وکیل انحصار وراثت میتوانید تقسیم ترکه را با وجود غیبت وراث انجام دهید و در کمترین زمان میزان ارث هر فرد را مشخص کنید. وکلای دادنیک پروندههای موفق زیادی در زمینه انحصار وراثت را به سرانجام رساندهاند و با آماده همکاری جهت حل پروندههای پیچیده انحصار وراثت هستند.
سوالات متداول
آیا ارائه شناسنامه همسر متوفی برای تقسیم ترکه ضروری است؟
در صورتی که متوفی ازدواج کرده باشد و همسر وی در قید حیات باشد، لازم است که شناسانه همسر متوفی برای تقسیم ترکه ارائه شود.
برای تقسیم ترکه ایرانیان خارج از کشور چه راهی وجود دارد؟
اگر خارج از کشور هستید برای تقسیم ترکه میتوانید از وکلای حقوقی موسسه دادنیک کمک بگیرید و انحصار وراثت را بدون مشکل انجام دهید.