تجدید نظر خواهی در دیوان عدالت اداری

تجدیدنظرخواهی در دیوان عدالت اداری

شاید برخی افراد به دلایل متفاوتی به حکم صادر شده در دیوان عدالت اداری اعتراض داشته باشند. این افراد می‌توانند با تجدید نظر خواهی در دیوان عدالت اداری برای بررسی دوباره پرونده اقدام کنند. اما برای این کار باید چه اقداماتی را انجام داد و از زمان صدور رأی چقدر مهلت برای ارائه درخواست تجدیدنظرخواهی وجود دارد؟

برای این که با تجدیدنظرخواهی در دیوان عدالت اداری و موارد مربوط به آن بیشتر شوید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب از بلاگ دادنیک همراه ما باشید. همچنین می‌توانید برای رفع بهتر مشکلات حقوقی با مشاوران حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.

تجدیدنظرخواهی در دیوان عدالت اداری چیست؟

دیوان عدالت اداری به منظور رسیدگی به شکایات و اعتراضات مردم در خصوص مأمورین، ادارات و آیین نامه‌های دولتی تشکیل شده است. باید بدانید که این نهاد زیر نظر رئیس قوه قضائیه فعالیت می‌کند و در آیین دادرسی این نهاد شرایط طرح دعوا و نحوه رسیدگی به شکایات پیش بینی شده است.

یکی از مواردی که در این آیین نامه وجود دارد، تجدیدنظرخواهی در دیوان عدالت اداری است. این امر جهت جلوگیری از ضایع شدن حق دو طرف دادرسی در آیین نامه این نهاد گنجانده شده است. در ماده 65 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری آمده است:

کلیه آرای شعب بدوی دیوان عدالت اداری به درخواست یکی از طرفین و یا وکیل، قائم مقام و نماینده قانونی آن‌ها، قابل تجدیدنظرخواهی در شعب تجدید نظر است. بنابراین باید بگوییم که تمام آرایی که در شعب بدوی این نهاد صادر می‌شوند قابل تجدیدنظرخواهی هستند.

تجدیدنظرخواهی در دیوان عدالت اداری چیست

مهلت اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری

مورد دیگری که در خصوص تجدیدنظرخواهی در دیوان عدالت اداری باید به آن اشاره کنیم، مهلت اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری و درخواست برای تجدید نظر است. تجدید نظرخواهی و شکایت در دیوان عدالت دارای مراحل و مدت زمان خاصی هستند. در صورتی که مهلت ارائه درخواست تجدیدنظر تمام شود، دیگر نمی‌توان برای این کار اقدام کرد.

می‌توانید برای انجام بهتر این کار از مشاوره وکیل دیوان عدالت اداری بهره مند شوید تا مراحل تجدیدنظر را به بهترین شکل ممکن انجام دهید. بر اساس قسمت دوم ماده 65 تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، مهلت تجدیدنظرخواهی برای اشخاص مقیم ایران 20 روز پس از ابلاغ رأی و برای اشخاص مقیم خارج از ایران 2 ماه از تاریخ ابلاغ رأی است.

مراحل رسیدگی به پرونده در دیوان عدالت اداری

در خصوص مراحل رسیدگی به پرونده در دیوان عدالت اداری برای تجدیدنظرخواهی می‌توان به سه روش حضوری، پستی و یا اینترنتی درخواست خود را ثبت کرد. افراد برای درخواست تجدیدنظرخواهی به صورت حضوری باید به دفتر شعبه صادر کننده رأی در مرحله بدوی، دفاتر اداری دیوان و یا دبیرخانه این نهاد مراجعه کنند و درخواست تجدیدنظرخواهی را روی برگه‌های مخصوص این کار ثبت کنند.

کسانی که برای ثبت دادخواست بدوی از طریق سامانه ساجد اقدام کرده اند، می‌توانند برای درخواست تجدیدنظرخواهی نیز از همین سامانه استفاده کنند. باید بدانید که سایر افراد نمی‌توانند درخواست تجدیدنظرخواهی را به صورت اینترنتی ثبت کنند.

نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری

یک نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری از لایحه تجدیدنظرخواهی را در ادامه با هم مرور خواهیم کرد.

مورخه …………………..

ریاست محترم دیوان عدالت اداری

با سلام و عرض ادب

احتراماً به استحضار حضرت عالی می‌رساند:

اینجانب …………. فرزند …………………….. مراتب اعتراض خود را در خصوص دادنامه شماره …………………….. صادره از ……………. اعلام داشته و تقاضای نقض دادنامه مذکور را با ذکر دلایل زیر خواستارم:

بر طبق بند‌های ……………….. آیین دادرسی……………….. که اعلام می‌دارد، موارد مورد درخواست اینجانب به طور خلاصه و جداگانه و اعلام نظر به همراه دلایل و ضمائم تقاضای صدور رأی به صورت جداگانه برای هر یک از موارد مورد درخواست که متأسفانه هیأت محترم حل اختلاف کارگر و کارفرما بدون توجه به دلایل بنده و تنها با توجه به دلایل ارائه شده توسط کارفرما (که در پرونده پیوست شده است) و حتی بدون هرگونه توجه به نظریه کارشناس محترم اداره کار که تأیید بر اعتراضات خواهان می‌باشد در اقدامی غیر قانونی رأی به نفع کارفرما صادر نموده است.

بر طبق قرارداد اینجانب کارمند شرکت تعاونی روستایی……… بودم و در این مجموعه به صورت کارمزدی کار می‌کردم و به صورت شریک در این زمینه و اشخاصی که به این صورت کار می‌کنند، بر اساس ماده ….. مگر آنکه قرارداد فی ‌ما بین کارفرما و شخص مورد نظر بر اساس قانون مدنی و خارج از مقررات قانون کار یعنی عدم تبعیت حقوق قانون کار شامل این قانون خواهند بود.

کارفرمای بنده در لایحه ارسالی خود بیان داشته است چون بنده برای شروع کار به اداره کار مراجعه ننموده ام این امر نشان از شراکت بنده در کار مذکور دارد. لذا به خدمت کارفرمای بیان می‌دارم هیچ کدام از مطالبات بنده مشمول قانون مرور زمان نشده و بر اساس ماده ۲۲ در هنگام به پایان رسیدن کار باید کلیه مطالبات کارگر به وی پرداخت شده و حتی در صورت فوت وی به خانواده او پرداخت شود.

متأسفانه بعد از اتمام کار، آقای ………. که کارفرمای بنده هستند بدون هیچ گونه دلیلی و تنها با ادعاهای واهی من‌جمله خرابی دستگاه کارت ‌خوان و تعطیلی فروشگاه به دلیل کرونا حق بنده را ضایع کرده اند و هیئت محترم حل اختلاف کارگر و کارفرما نیز بدون هیچ گونه دلیل قانونی و تنها به صرف اظهارات کارفرما، رأی به نفع وی صادر نموده است. در این زمینه حتی کارشناس محترم اداره کار نیز با بازدید از محل تمامی اظهارات بنده را تأیید نموده است که متأسفانه مورد توجه قرار نگرفته است. لذا بنده بر طبق دادنامه …………………… دچار تضییع حق شده ام.

حال با توجه به مراتب مذکور از قاضی محترم رسیدگی کننده تقاضای پیگیری حق اینجانب بر اساس قانون را دارا می‌باشم. لازم به ذکر است که قبل از بنده نیز افراد زیادی در این محل مشغول به کار بوده و کارفرمای محترم برای آن‌ها نیز از همین حیله و ترفند استفاده نموده و آن‌ها نیز مدت‌ها در این خصوص دنبال احقاق حق خود بوده اند.

مدت زمان اجرای احکام در دیوان عدالت اداری

بر اساس ماده 107 قانون آیین دادرسی و تشکیلات دیوان، مدت زمان اجرای احکام در دیوان عدالت اداری پس از ابلاغ فوری است. دلیل این امر هم این است که به طور کلی هدف افراد از طرح شکایت در این دیوان اعتراض به عملکرد سازمان‌ها و نهادهای دولتی است.

تشکیلات دیوان عدالت اداری

حدود اختیارات دیوان عدالت اداری

بر اساس ماده 10 قانون دیوان عدالت اداری، صلاحیت و حدود اختیارات شعب متفاوت دیوان به شرح زیر است.

  1. رسیدگی به شکایات، تظلمات و اعتراضات اشخاص حقیقی و حقوقی از:
    • تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارت‌ خانه‌ها، سازمان‌ها، مؤسسات و شرکت‌های دولتی، شهرداری‌ها، سازمان‌ تأمین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و مؤسسات وابسته به آن‌ها
    • تصمیمات و اقدامات مأموران واحد‌های مذکور در بند الف در امور در خصوص وظایف آن‌ها
  2. رسیدگی به اعتراضات و شکایات از رأی‌ها و تصمیمات قطعی هیئت‌های رسیدگی کننده به تخلفات اداری مانند کمیسیون‌های مالیاتی، هیئت حل اختلاف کارگر و کارفرما، کمیسیون ماده 100 شهرداری‌ها منحصراً از حیث نقض قوانین و مقررات
  3. رسیدگی به شکایات قضات و مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر افراد استخدام شده در واحد‌ها و مؤسسات مذکور در مورد اول و افراد استخدام شده در مؤسساتی که شمول این قانون نسبت به آن‌ها محتاج ذکر نام است. اعم از لشگری و کشوری از حیث تضییع حقوق استخدامی

تشکیلات دیوان عدالت اداری

پس از آن که در خصوص نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری و درخواست تجدیدنظر نکاتی را بیان کردیم، نوبت به بیان چند نکته در خصوص تشکیلات دیوان عدالت اداری می‌رسد. بر اساس قانون دیوان عدالت اداری از 5 رکن و ساختار تشکیل شده است. این ارکان شامل موارد زیر می‌شوند.

1- شعب دیوان عدالت اداری

شعب دیوان عدالت اداری را باید اولین رکن از تشکیلات دیوان عدالت اداری دانست. این شعب را به نوعی می‌توان شعب بدوی دانست که اولین مرحله بررسی دعاوی مردم و تجدیدنظر در خصوص رأی‌ها در آن‌ها انجام می‌شود. بر اساس ماده 3 قانون دیوان عدالت اداری هر شعبه بدوی دیوان از یک رئیس، دادرسی علی البدل و هر شعبه تجدید نظر از یک رئیس و دو مستشار تشکیل شده است.

در خصوص نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری در مطلبی جداگانه نکاتی را بیان کرده ایم. اما به صورت کلی باید بدانید که شکایت‌های ثبت شده در این نهاد در شعب دیوان عدالت اداری بررسی می‌شوند.

2- دفاتر اداری دیوان

از دیگر تشکیلات دیوان عدالت اداری، دفاتر اداری دیوان است. این دفاتر در مراکز استان‌ها قرار دارند تا دسترسی شهروندان به آن‌ها بیشتر باشد. از مهم ترین وظایف این دفاتر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • راهنمایی و ارشاد مراجعان
  • پذیرش و ثبت دادخواست‌ها و درخواست‌های شاکیان
  • ابلاغ نسخه دوم شکایات یا آرا صادر شده از سوی دیوان در حوزه آن دفتر
  • انجام دستورات واحد اجرای احکام دیوان در حوزه مربوط به آن دفتر

3- هیئت عمومی دیوان عدالت اداری

یکی دیگر از بخش‌های دیوان عدالت اداری، هیئت عمومی این نهاد است. از مهم ترین وظایف این بخش از تشکیلات دیوان عدالت اداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رسیدگی به شکایات، تظلمات و اعتراض‌های اشخاص حقیقی و حقوقی از آیین نامه‌ها و سایر مقررات دولتی
  • صدور رأی وحدت رویه در موارد مشابه که آرا متعارض از شعب دیوان صادر شده است.
  • صدور رأی ایجاد رویه در موضوع واحد که آرا مشابه متعدد از شعب دیوان صادر شده باشد.
وکیل دیوان عدالت اداری

4- هیئت تخصصی دیوان عدالت اداری

هیئت تخصصی دیوان عدالت اداری یکی دیگر از بخش‌های این نهاد است. این هیئت‌ها از حداقل 15 قاضی دیوان تشکیل می‌شوند. جلسات این هیأت‌ها برای رسمیت داشتن نیاز به حضور حداقل دو سوم از اعضاست.

5- واحد اجرای احکام

بر اساس مفاد ماده 9 قانون دیوان عدالت اداری، واحد اجرای احکام این دیوان زیر نظر رئیس یا معاون او فعالیت می‌کند. پس از قطعی شدن رأی، یک نسخه از رأی به همراه پرونده به واحد اجرای احکام این نهاد ارسال می‌شود. محکوم موظف است حداکثر ظرف مدت یک ماه اقدامات لازم را نسبت به اجرای کامل حکم یا جلب نظر محکوم له انجام دهد و نتیجه را به صورت کتبی برای واحد اجرای احکام ارسال کند.

وکیل دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری به منظور رسیدگی به شکایات و اعتراضات مردم در خصوص مأمورین، ادارات و آیین نامه‌های دولتی تشکیل شده است. در برخی مواقع افراد به دلایل مختلف اقدام به دادخواست تجدیدنظرخواهی در دیوان عدالت اداری می‌کنند تا حقوق خود را به دست آورند و از ضایع شدن این حقوق جلوگیری کنند. یکی از مواردی که می‌تواند به این افراد کمک کند، استفاده از کمک وکیل دیوان عدالت اداری است.

افراد مختلف می‌توانند برای این کار و بسیاری از کارهای حقوقی دیگر خود از کمک وکلای مجرب مؤسسه حقوقی دادنیک کمک بگیرند. از مهم ترین خدمات ارائه شده توسط این مجموعه می‌توان به مشاوره واتساپی رایگان و مشاوره تلفنی رایگان اشاره کرد. این کار سبب شده تا بسیاری افراد بتوانند در خصوص پاسخ پرسش‌های خود در خصوص مسائل حقوقی اطلاعات بیشتری کسب کنند و بهتر بتوانند روند حل مشکل را طی کنند.

سوالات متداول

چه آرایی قابلیت تجدید نظرخواهی در دیوان عدالت اداری را دارند؟

بر اساس ماده 65 دیوان، تمام آرای صادر شده از شعب بدوی دیوان عدالت اداری قابلیت تجدیدنظرخواهی را دارند.

مهلت درخواست تجدید نظرخواهی چقدر است؟

مهلت تجدیدنظرخواهی در دیوان عدالت اداری برای افراد ساکن ایران 20 روز پس از ابلاغ حکم و برای افراد مقیم کشورهای دیگر، 2 ماه پس از ابلاغ حکم است.

تشکیلات دیوان عدالت اداری از چه بخش‌هایی تشکیل شده است؟

دیوان عدالت اداری از 5 بخش متفاوت تشکیل شده است. این بخش‌ها شعب دیوان، دفاتر اداری، هیئت عمومی، هیأت‌های تخصصی و واحد اجرای احکام هستند.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (7 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

مراحل رسیدگی به پرونده در دیوان عدالت اداری
مراحل رسیدگی به پرونده در دیوان عدالت اداری
شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری
شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری
وکیل دیوان عدالت اداری
وکیل دیوان عدالت اداری
هزینه وکیل دیوان عدالت اداری
هزینه وکیل دیوان عدالت اداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *