ورود ثالث در دیوان عدالت اداری

ورود ثالث در دیوان عدالت اداری

ورود ثالث در دیوان عدالت اداری یکی از مفاهیم تخصصی قضایی در این زمینه است که ورود به طرح شکایت آن نیازمند تجربه و تخصص است. ورود ثالث در دیوان عدالت اداری زمانی مطرح می‌شود که شخصی خود را در دعوای میان دو طرف یک پرونده محق بداند.

بر این اساس با طرح شکایت، نفعی را برای خود در پرونده قائل است و این نفع را از طریق شکایت در دیوان عدالت و ارائه دادخواست خود پیگیری خواهد کرد. در این مطلب از مؤسسه حقوقی دادنیک قرار است به بررسی دقیق این موضوع از لحاظ حقوقی، نکات مهم پیرامون آن و نحوه درخواست شخص ثالث اشاره کنیم.

اعتراض ورود ثالث در دیوان عدالت اداری

با بررسی قانون مدنی تشکیلات دیوان عدالت اداری و مطابق با ماده 55 آن متوجه می‌شویم که شکایت ورود ثالث در این دیوان به پرونده ای اطلاق می‌شود که در آن به جز طرفین دعوا، شخص حقوقی یا حقیقی سومی هم نفعی را در پرونده مذکور برای خود قائل باشد.

البته این حالت زمانی اتفاق می‌افتد که پرونده هنوز در جریان است و حکمی در رابطه با آن صادر نشده باشد. پس علاوه بر این مورد که پرونده نباید مختومه شده باشد، شکایت ورود ثالث در دیوان عدالت اداری تنها زمانی سندیت دارد که قبلاً دعوایی طرح و پرونده ای برای آن باز شده باشد.

اما سؤال اینجاست زمانی که مهلت اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری تمام شده و قاضی رأی خود را صادر کرده است، آیا شخص ثالث باز هم می‌تواند شکایت خود را طرح کند؟ در این حالت ورود شخص ثالث به پرونده مفهومی نخواهد داشت اما در صورتی که از رأی صادر شده متضرر شده است، می‌تواند از طریق اقدام اعتراض ثالث حق خود را طلب کند.

اعتراض ورود ثالث در دیوان عدالت اداری در زمانی که پرونده در جریان است، مستلزم تقدیم دادخواست است. به همین دلیل کمک گرفتن از یک وکیل دیوان عدالت اداری به منظور تهیه نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری بسیاری ضروری است.

نکات مهم در خصوص دعوای ورود ثالث

نکاتی مهم در خصوص دعوای ورود ثالث

در قانون، اختلافات در دو گروه دعوای اصلی و دعوای طاری تقسیم بندی می‌شوند. در حالت اول خواهان یعنی کسی که قصد شکایت دارد، دادخواست خود را بر علیه خوانده یعنی شخصی که از او شکایت می‌شود، به دادگاه ارائه می‌کند. اما در دعوای طاری ما به طرح شکایتی اشاره می‌کنیم که بر دعوای اصلی وارد است.

با توجه به محتوای این نوع دعوا ممکن است بررسی آن همزمان با دعوای اصلی باشد. خود دعوای طاری هم به 4 زیر گروه دعوای اضافی، دعوای تقابل، دعوای ورود ثالث و دعوای جلب ثالث تقسیم می‌شود. پس ورود ثالث در دیوان عدالت اداری نوعی دعوای طاری است. در ادامه به نکات مهمی پیرامون این نوع دعوا می‌پردازیم.

  • همانطور که گفتیم وارد شدن شخص ثالث به یک پرونده تنها زمانی امکان پذیر است که روند دادرسی در جریان باشد و پرونده مختومه نشده باشد.
  • دعوای شخص ثالث باید دعوایی باشد که بر دعوای اصلی وارد شده است. پس نتیجه یکی از این دو دعوا می‌تواند روی دیگری تأثیر داشته باشد.
  • اگر شرایطی که ذکر کردیم بر ورود شخص ثالث دلالت نداشته باشد، دادگاه می‌تواند شرایط را برای بررسی جداگانه این پرونده فراهم کند.
  • با توجه به ماهیت طرح دعوای ورود شخص ثالث به پرونده‌های عادی، مراحل رسیدگی به پرونده در دیوان عدالت اداری در چنین حالتی متفاوت خواهد بود.
  • اگر پرونده برای تجدید نظر خواهی در دیوان عدالت اداری جریان داشته باشد، شخص ثالث نمی‌تواند به آن ورود پیدا کند. به عبارت ساده تر ورود ثالث در دیوان عدالت اداری تنها در مرحله بدوی امکان پذیر است.

وکیل ورود ثالث در دیوان عدالت اداری

ورود شخص ثالث به یک پرونده قضایی در دیوان عدالت اداری، پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. به همین دلیل آگاهی از تشریفات و قوانین موجود در این زمینه بسیار مهم است. اگر پرونده مذکور برای شخص ثالث از اهمیت زیادی برخوردار باشد، استفاده از یک وکیل حقوقی می‌تواند شرایط را به نفع وی تغییر دهد.

اما عدم رعایت نکات حقوقی یا ارائه دادخواست نامناسب می‌تواند موجب متضرر شدن شخص ثالث شود و حتی ممکن است طرح دادخواست وی از سوی دادگاه پذیرفته نشود. به همین دلیل برای جلوگیری از شکست احتمالی در چنین پرونده‌هایی حتماً باید از یک وکیل ورود ثالث کمک بگیرید.

شرایط ورود شخص ثالث

کسی که به یک پرونده قضایی به عنوان شخص ثالث ورود پیدا می‌کند، باید حتماً به نحوی از نتیجه دادگاه تأثیر بپذیرد. در غیر از این حالت مجاز به طرح دادخواست نیست. علاوه بر این، شخص ثالث می‌تواند جلب شود.

به عبارتی اگر یکی از دو طرف پرونده توضیحات شخص سومی را برای صدور حکم بهتر لازم ببیند، می‌تواند از طریق دادگاه برای ورود شخص ثالث و جلب وی اقدام کند. در حالت کلی ذی نفع بودن شخص ثالث به هر نحوه و زمان اعاده دادرسی در ورود وی اهمیت بسیاری دارند.

وکیل ورود ثالث در دیوان عدالت اداری

مهلت ورود ثالث در دیوان عدالت اداری

همانطور که گفتیم تنها زمانی که پرونده دعوا به جریان است، شخص ثالث می‌تواند به آن ورود کند و طرح دعوای خود را به دادگاه تقدیم نماید. اما اگر این اعتراض بعد از زمان صدور رأی باشد و رأی صادر شده موجب نقض حق شخص ثالث شود، وی می‌تواند ظرف مدت 2 ماه پس از رأی صادر شده به آن اعتراض کند.

البته توجه داشته باشید که چنین حالتی تنها زمانی اتفاق می‌افتد که پرونده مختومه نشده باشد. پس از صدور رأی مدت زمان اجرای احکام در دیوان عدالت اداری مانند قبل خواهد بود.

نحوه درخواست شخص ثالث

حدود اختیارات دیوان عدالت اداری اجازه می‌دهد که شخص ثالث را در صورت داشتن شرایط لازم به یک دعوا وارد کند. اما نکته مهم در این میان نحوه ارائه دادخواست است. در واقع تنظیم دادخواست باید به گونه ای باشد که دادگاه دلایل ذی نفع بودن شخص ثالث را قبول کند. در این حالت است که فرد می‌تواند به پرونده ورود پیدا کند.

ورود شخص ثالث یکی از مهم ترین مباحث قضایی است که در این راهنما به مطالبی پیرامون آن پرداختیم. ضمن اینکه شرایط و نکات مهم آن را نیز بررسی کردیم. در صورتی که شما هم قصد ورود شخص ثالث را دارید یا در این زمینه با یک پرسش حقوقی مواجه هستید، می‌توانید از گروه وکلای باسابقه دادنیک کمک بگیرید.

سوالات متداول

آیا پس از صدور رأی نیز ورود ثالث در دیوان عدالت اداری ممکن است؟

شخص ثالث می‌تواند پس از صدور رأی (در صورت ضایع شدن حقش) به رأی صادر شده اعتراض کند. اما اگر پرونده مختومه باشد یا به دادگاه تجدید نظر رفته باشد، حق این کار را ندارد.

در چه شرایطی ورود شخص ثالث به یک پرونده مجاز است؟

در زمانی که پرونده در جریان باشد، شخص ثالث ذی نفع باشد و ارائه دادخواست در لیست دعوای طاری و وارد بر دعوای اصلی باشد.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (15 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

تشکیلات دیوان عدالت اداری
تشکیلات دیوان عدالت اداری چیست؟
نحوه اعتراض ثالث در دیوان عدالت
اعتراض ثالث در دیوان عدالت اداری
احراز وقوع تخلف شهرداری‌ ها
احراز وقوع تخلف شهرداری‌ ها
مشاور دیوان عدالت اداری
مشاور دیوان عدالت اداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *