طبق اصل ۱۷۳ قانون اساسی، دیوان عدالت اداری زیر نظر قوهٔ قضاییه تاسیس شده تا برای رسیدگی به دادخواهی مردم نسبت به اقدامات و تصمیمات مأموران یا واحدها و آییننامههای دولتی به عنوان یک مرجع شناخته شود. به همین خاطر ثبت شکایت و پیگیری روند رسیدگی در دیوان، نیازمند تجربه و سواد یک وکیل دیوان عدالت اداری است.
باتوجهبه غیر حضوری بودن رسیدگی در دیوان عدالت اداری، شیوه خاص رسیدگی، قانون شکلی متفاوت و غیره اقدام حقوقی بدون مشورت با وکیل دیوان عدالت اداری شانس موفقیت پایینی دارد؛ بنابراین تیم وکلای موسسه حقوقی دادنیک آمادهاند در این مسیر در کنارتان باشند.
بهترین وکیل دیوان عدالت اداری
اولین نکتهای که برای شکایت در دیوان عدالت اداری باید بدانید این است که بدون وکیل متخصص نمیتوانید در دیوان پرونده خود را پیش ببرید.
به دلیل شیوه خاص رسیدگی و پیچیده بودن پروندههای دیوان عدالت برای موفقیت حتما باید وکیل داشته باشید. وکلای دادنیک سال هاست که به صورت تخصصی برای شکایت و تجدید نظرخواهی در دیوان عدالت فعالیت میکنند.
در صورتی که به بهترین وکیل دیوان عدالت نیاز دارید پیشنهاد میکنیم با مشاوران ما در ارتباط باشید.
دیوان عدالت اداری نسبت به چه مسائلی صلاحیت رسیدگی دارد؟
همیشه طرف شکایت یا دعوی خواهان یک پرونده، یک شخص خصوصی نیست؛ بلکه گاهی اوقات این ارگانها و مراجع دولتی هستند که حقوق مردم را رعایت نمیکنند. دیوان عدالت اداری با این هدف تاسیس شده که به شکایات مردم علیه ارگانهای دولتی رسیدگی کند.
به طور خلاصه موارد زیر از جمله وظایف و صلاحیتهای دیوان عدالت اداری است:
- رسیدگی به شکایات مردم علیه اقدامات ارگانهای دولتی مثل وزارتخانهها، شهرداریها، شرکتهای دولتی، سازمان تأمین اجتماعی و امثال اینها.
- رسیدگی به اعتراضات مردم نسبت به تصمیمات قطعی هیئتهای رسیدگی اداری مثل کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری، هیئتهای مالیاتی، هیئتهای کارگر و کارفرما.
- رسیدگی به دادخواهی کارمندان دولتی، قضات و همه کسانی بهنوعی تحت شمول قانون مدیریت خدمات کشوری قرار میگیرند.
باید بدانید شکایت در دیوان عدالت اداری چندان کار راحتی نیست، در واقع شعب دیوان تنها در تهران وجود دارند، رسیدگی غیرحضوری است و حتی قانون حاکم بر رسیدگی هم متفاوت است.
بنابراین لازم است با آگاهی کامل اقدام کنید و اینجا است که یک وکیل دیوان عدالت اداری به کمک شما میآید.
چه کسانی میتوانند در دیوان عدالت اداری شکایت کنند؟
به طور خلاصه همهٔ کسانی که حقوقبگیر دولت هستند یا بهنوعی نسبت به یکی از ارگانهای دولتی شکایتی دارند، باید در دیوان عدالت اداری طرح دعوی کنند. قاضی با سنجش حدود اختیارات دیوان عدالت اداری نسبت به شروع رسیدگی تصمیم میگیرد.
معمولاً ارگانهای دولتی، بهعنوان خوانده دعوا، وکلای خود را جهت پیگیری پرونده معرفی میکنند؛ بنابراین درصورتیکه در جایگاه خواهان یا شاکی قرار دارید باید بتوانید به طور مستند و مستدل از حقوق خود دفاع کنید.
در غیر این صورت، محکوم به شکست خواهید بود. به همین خاطر است که توصیه میکنیم دعوی خود را به وکیل دیوان عدالت اداری بسپارید.
رسیدگی به پرونده در دیوان عدالت اداری چه مراحلی دارد؟
دیوان عدالت اداری دارای دو شعبه بدوی و تجدیدنظر و هیئتهای عمومی و تخصصی است که همگی در تهران مستقر هستند.
رسیدگی دیوان عدالت اداری غیرحضوری است؛ بنابراین در صورت نداشتن وکیل دیوان عدالت اداری، شخص متقاضی باید در سامانههای ساجد و ثنا ثبتنام و اقدام به ثبت دادخواست کند.
به طور خلاصه مراحل رسیدگی به پرونده در دیوان عدالت اداری، به ترتیب زیر است:
1.مرحله ثبت دادخواست
نحوهٔ شکایت در دیوان عدالت اداری بهصورت الکترونیکی است. یعنی، متقاضی باید با مراجعه به دفتر خدمات قضایی الکترونیک اقدام به ثبت دادخواست کند. باید توجه کنید که کلیه قوانین شکلی و آیین دادرسی مدنی در دادخواست رعایت شده باشد. در غیر این صورت تا زمان رفع نواقص، پرونده بررسی نشده و روند رسیدگی طولانیتر میشود.
لازم است بدانید شما نمیتواند موضوعی مبهم و چندپهلو، بهعنوان خواسته دعوا قرار دهید؛ بلکه روشن و واضح باید خواسته خود را بیان کنید و با ارائه ادله و مدارک محکمهپسند دادخواست خود را ثبت کنید.
۲. مرحله ارجاع به شعبه بدوی و شروع رسیدگی
اگر طبق نظر قاضی پرونده شما دچار نقض نباشد یا نقایص آن برطرف شده باشد و همچنین دیوان صلاحیت رسیدگی داشته باشد؛ با ارجاع پرونده به یکی از شعب دیوان، رسیدگی شروع میشود.
با شروع رسیدگی از خوانده دعوا خواسته میشود ظرف یک ماه دفاعیه خود را ارائه دهد. در صورت عدم اقدام خوانده پرونده طبق روال قانونی مورد رسیدگی قرار میگیرد.
۳. صدور رای
پس از بررسی قاضی، انجام تحقیقات و غیره رای دیوان صادر میشود. اساساً این رای قطعی است؛ اما محکوم علیه رای، یک شانس دیگر برای اعتراض به رای صادره دارد.
۴. اعتراض به رای صادر شده توسط شعبه بدوی
اگر هر یک از طرفین پرونده نسبت به رای شعبه بدوی اعتراض داشته باشند میتوانند نسبت به رای اعتراض کنند. در این صورت پرونده وارد شعبه تجدیدنظر میشود. در مرحله تجدید نظرخواهی در دیوان عدالت اداری، رای شعبه بدوی توسط ۱ قاضی و ۲ مستشار مجدداً بررسی میشود. در نهایت، با رای اکثریت حکم نهایی صادر میشود.
علیرغم اینکه حکم نهایی قطعی است؛ طرفین حکم میتوانند با استناد به خلاف قانون و یا شرع بودن رای نزد رئیس دیوان عدالت اداری مجدداً اعتراض کنند.
۵. اجرای رای دیوان عدالت اداری
با صدور رای قطعی یک نسخه از رای برای طرفین و یک نسخه برای واحد اجرای احکام دیوان عدالت اداری ارسال میشود.
مدتزمان اجرای احکام در دیوان عدالت اداری معمولاً ۳۰ روز است. در واقع، به محکوم رای یک ماه فرصت داده میشود تا رضایت شاکی را به دست آورد و مراتب را به واحد اجرای احکام دیوان اطلاع دهد.
در صورت خودداری از اجرای رای، شعبه صادرکننده رای موظف است حکم قضایی صادر و پرونده را به اجرای احکام ارسال کند تا طبق قانون، وی ملزم به اجرای مفاد رای گردد.
برای مثال در مواردی انفصال از کار بهعنوان ما بهازای تخلف پیشبینیشده است.
چرا برای شکایت در دیوان عدالت اداری باید وکیل داشته باشید؟
متأسفانه، در جامعه ایران شکایتکردن و رسیدگی توسط یک فرد متخصص هنوز جا نیافته است. عامه مردم حرفه وکالت را مساوی نوشتن یک عریضه با کلمات سنگین حقوقی میدانند؛ درحالیکه هر دعوایی نیازمند تخصص و دانش به خصوصی است.
از طرف دیگر، اغلب وکلا بهخاطرنداشتن تجربه، به نتیجهبخش بودن رسیدگی در دیوان عدالت اداری باور ندارند. به همین دلیل موکل خود را از ادامه رسیدگی دلسرد میکنند. اما در اینجا به چند دلیل اشاره شده برای جوابدادن به این سؤال که چرا لازم است وکیل دیوان عدالت اداری داشته باشیم؟
مزایای وکیل دیوان عدالت اداری
- رسیدگی در دیوان عدالت اداری غیرحضوری است؛ بنابراین بهعنوان شاکی شانسی ندارید محقبودن خود را بهصورت فیزیکی و شفاهی به قاضی بفهمانید؛ بنابراین؛ نوشتن یک لایحه مستدل و مستند که بهروشنی خواسته و شرح ماجرا را بیان کند از تخصصهای یک وکیل مجرب دیوان عدالت ارادی است
- آیین دادرسی دیوان عدالت اداری متفاوت است و صلاحیت دیوان بهخصوص اقدامات و آییننامههای دولتی است که بهسرعت مورد تغییر قرار میگیرند؛ بنابراین تنها یک وکیل متخصص دیوان است که از تمامی قوانین و آییننامهها آگاه است.
- رسیدگی در تهران اتفاق میافتد و برخی از وکیلان دیوان عدالت اداری تهران با قضات و رویه آنها آشنایند؛ بنابراین در عمل پیگیری پرونده توسط وکیل دیوان عدالت اداری تهران شانس پیروزی بالاتری دارد.
- کاهش هزینه، صرفهجویی در وقت و کاهش نگرانی نیز از دلایل دیگری است که توجیهکننده اخذ وکیل دیوان عدالت اداری است.
با همه این دلایل، استفاده از تجارب وکیل دیوان عدالت اداری مثل بیمهای است که شما را از ریسکتان مطلع میکند و سعی میکند کمترین هزینه را ایجاد نماید.
هزینه وکیل دیوان عدالت اداری چگونه است؟
عدهای تصور میکنند وکلای دیوان عدالت اداری مبالغی نجومی بهعنوان حقالوکاله پیشنهاد میدهد. برای همین از رسیدگی توسط وکیل پشیمان میشوند. درحالیکه ویژگیهایی مثل عدم لزوم شرکت در جلسه رسیدگی باعث میشود هزینه وکیل معقولانه باشد.
از طرفی صرف وقت و مهارت بسیار برای نگارش لایحه هر مرحله از رسیدگی دیوان، بهگونهای که قاضی قانع شود؛ توجیهکننده دریافت حقالوکاله مناسب است.
درست است که نمیتوان مبلغی دقیق بهعنوان دستمزد تعیین کرد. اما هزینه وکیل دیوان عدالت اداری به سابقه کار، تحصیلات، موضوع پرونده و غیره به طور توافقی تعیین میشود.
وکیل آنلاین دیوان عدالت اداری
بهعنوان شاکی یا خواهان دعوی دیوان عدالت اداری میتوانید بهصورت حضوری وکیل خود را انتخاب کنید یا به طور آنلاین از خدمات حقوقی استفاده کنید.
ازآنجاییکه رسیدگی در دیوان عدالت اداری در تهران بهصورت غیرحضوری اتفاق میافتد؛ استفاده از خدمات حقوقی وکیل دیوان عدالت اداری تهران که در فضای مختلف حقوقی با قضات دیوان دیدار کردهاند، با رویه آنها آشنا هستند و در صورت لزوم میتوانند حضوری پرونده شما را پیگیری کنند؛ میتواند نتیجهبخشتر باشد.
علاوه بر این، تجربه وکلا تهران باتوجهبه کثرت پرونده در رسیدگی دیوان عدالت اداری بیشتر است. اگر بهعنوان خواهان ساکن تهران نیستید، استفاده از خدمات وکیل دیوان عدالت اداری تهران به طور آنلاین توصیه میشود.
بنابراین، وکلای مجرب دیوان عدالت اداری مؤسسه حقوقی دادنیک آمادهاند در این مسیر شما را همراهی کنند.
جمعبندی
دیوان عدالت اداری عالیترین مرجع رسیدگی به شکایات مردم علیه تصمیمات و اقدامات ارگانهای دولتی است؛ بنابراین وکیل دیوان عدالت اداری یک کار تخصصی بوده و لزوم کمکگرفتن از آن غیرقابلانکار است.
باتوجهبه روند دشوار رسیدگی در دیوان عدالت اداری، بهتر است پیگیری پرونده خود را به وکیلی بسپارید که نسبت به قوانین تسلط کافی دارد. تیم وکلا تخصیصی دیوان عدالت اداری مؤسسه حقوقی دادنیک میتوانند در این زمینه شما را راهنمایی کنند.
سوالات متداول
آیا آرای هیئت تشخیص مطالبات سازمان تأمین اجتماعی در دیوان عدالت اداری قابلاعتراض است؟
درصورتیکه اعتراض به رای مربوطه نسبت به عدم رعایت مقررات شکلی یا مخالفت رای مذکور با قانون و شرع باشد. امکان اعتراض در دیوان عدالت اداری وجود دارد.
آیا در مورد تخلفات اداری هم دیوان عدالت اداری صلاحیت رسیدگی دارد؟
بله رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان دولتی از طریق دیوان عدالت اداری ممکن است.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.