گاهی زوجین پیش از شروع زندگی مشترک به تفاهم نمیرسند و همین موضوع باعث طلاق در دوران عقد میشود. شاید تصور کنید این نوع طلاق با طلاق بعد از ازدواج فرق دارد، اما در واقع تفاوتی وجود ندارد.
چه در دوران عقد و چه پس از آغاز زندگی زیر یک سقف، صیغه طلاق بهصورت رسمی جاری میشود. طلاق در این دوره نیز از نظر قانونی تفاوتی با طلاق پس از زندگی مشترک ندارد. برای مشاوره بیشتر میتوانید از کارشناسان حقوقی دادنیک از طریق واتساپ کمک بگیرید.
شرایط طلاق در دوران عقد
در نظر داشته باشید طلاق در دوران عقد و طلاق بعد از ازدواج شرایط یکسانی دارند. در نتیجه در صورتی که زن بخواهد از همسرش جدا شود باید براساس شروط ضمن عقد درخواست خود را ثبت کند؛ برای مثال یکی از شروط زیر را به ثبت برساند:
- بدرفتاری غیر قابل تحمل مرد
- ابتلا مرد به بیماری خطرناک
- زایل بودن عقل مرد
- اشتغال مرد به کار نادرست
- محکومیت به بیش از 5 سال حبس
- اعتیاد داشتن
اگر که مرد بخواهد در دوران عقد از همسر خود جدا شود، باید حقوق زن را به طور کامل پرداخت کند. در ضمن اگر زوجین موافق باشند نیز میتوانند به صورت طلاق توافقی از یکدیگر جدا شوند.
طلاق در زمان عقد از طرف زن و مرد
طلاق در دوران عقد (زمانی که زوجین هنوز زندگی مشترک را شروع نکردهاند) از نظر قانونی مشابه طلاق بعد از شروع زندگی مشترک است، اما شرایط آن برای زن و مرد متفاوت است. در ادامه، به صورت خلاصه طلاق از طرف زن و مرد در دوران عقد را توضیح میدهیم:
طلاق از طرف مرد در دوران عقد
طلاق در دوران عقد از طرف آقا با طلاق در دوران ازدواج به خواست زوج هیچ فرقی ندارد. بهتر است بدانید در هر صورت مرد باید حق و حقوق همسر خود را به طور کامل محاسبه و پرداخت کند.
در ضمن پرداخت حقوق خانم طی روند جدایی در دوران عقد به 2 روش امکانپذیر است:
- خانم حق و حقوق خود را به طور کامل ببخشد. در صورت بخشیدن مهریه طلاق از طرف مرد در دوران عقد خیلی سریع انجام میشود و هیچ حقی به خانم تعلق نمیگیرد.
- آقا قبل از درخواست برای جدایی حق و حقوق کامل خانم را محاسبه و پرداخت کند. مهریه حق مسلم خانم است. مرد در هر دورانی باید مهریه خانم را پرداخت کند. البته میزان مهریه در طلاق دوران عقد به دوشیزگی خانم نیز بستگی دارد.
طلاق از طرف خانم در عقد
همانطور که گفتیم طلاق در دوران عقد با طلاق بعد از ازدواج هیچ تفاوتی ندارد. از اینرو اگر خانم بخواهد به صورت یکطرفه برای جدایی اقدام کند، باید طبق قوانین اصلی طلاق از طرف خانم دست به کار شود.
طلاق از طرف خانم در دوران عقد به 2 صورت امکانپذیر خواهد بود:
- خانم باید به یکی از شروط 12 گانه ازدواج اشاره کند. در واقع خانم برای جدایی در دوران عقد نیز باید دلیل و اسناد محکمهپسندی به دادگاه ارائه دهد.
- خانم باید حق طلاق داشته باشد. در صورتی که خانم وکالت در طلاق را از همسر خود دریافت کند، بدون نیاز به حضور مرد در دوران عقد میتواند خیلی راحت از زوج جدا شود.
طلاق در دوران عقد در صورت باکره بودن
یکی از مسائلی که در موضوع طلاق در دوران عقد رخ میدهد، مسئله دوشیزگی خانم است. در صورتی که خانم هنگام جدایی طی دوران عقد دوشیزه باشد، هیچ عدهای برای طلاق آنها وجود ندارد.
همچنین مرد نمیتواند بعد از جدایی به همسرش رجوع کند. در ضمن مهریه نیز تحت تاثیر دوشیزگی خانم، نصف میشود. در ادامه خانم میتواند شناسنامه خود را عوض کند و نام یا مهر طلاق را به طور کامل از شناسنامه خود تغییر دهد.
مابقی شرایط و قوانین مربوط به طلاق در زمان عقد و در صورت دوشیزگی خانم، با سایر طلاقهای بعد از ازدواج هیچ فرقی ندارد. البته طلاق توافقی طی دوران عقد همیشه راحتتر و سریعتر از سایر طلاقها انجام میشود.
دلایل طلاق در دوران عقد
متاسفانه در حال حاضر با سخت شدن شرایط اقتصادی و کاهش آستانه تحمل زوجین، در بعضی از موارد ازدواج آنها به ثمر نمیرسد. درواقع طی سالهای اخیر ما بیشتر شاهد طلاق در دوران عقد بودهایم. در ادامه 7 مورد از مهمترین و رایجترین دلایل طلاق در دوران عقد را نام میبریم:
1. نداشتن تفاهم و ایدهآل نبودن همسر
یکی از رایجترین دلایل طلاق در دوران عقد، نبود تفاهم بین زوجین است. در این مرحله، زوجین فرصت بیشتری برای شناخت یکدیگر پیدا میکنند و ممکن است متوجه شوند که دیدگاهها، ارزشها، شخصیت یا سبک زندگیشان با هم سازگار نیست.
2. طولانی شدن دوران عقد
در صورتی که دوران عقد زوجین بیش از حد معمول باشد و سالهای زیادی به طول بیانجامد، مشکلات و مشاجرات آنها بیشتر میشود و به این نتیجه میرسند که جدایی بهتر خواهد بود.
3. افزایش هزینههای زندگی
شرایط بد اقتصادی مانند بیکاری، گرانی مسکن، افزایش هزینههای عروسی یا اجاره خانه، یکی از دلایل طلاق در دوران عقد است. زوجین ممکن است ببینند که توانایی شروع زندگی را ندارند یا در آینده درگیر مشکلات مالی جدی خواهند شد.
4. گسترش اختلافات
گاهی با گذشت زمان، دعواها و سوءتفاهمها بیشتر میشوند. در دوران عقد که هنوز تعهد کامل زندگی مشترک ایجاد نشده، بعضی از زوجین متوجه میشوند که نمیتوانند با اخلاق، رفتار یا خانوادهی طرف مقابل کنار بیایند.
5. خیانت
بسیاری از زوجین در دوران عقد به همسر خود خیانت میکنند. همین امر سبب دلسرد شدن طرف مقابل میشود. بدینترتیب زوجین نمیتوانند برای خود زندگی تشکیل دهند.
6. کتککاری
وقتی در همان دوران عقد، یکی از زوجین رفتار خشونتآمیز، فحاشی یا حتی ضرب و شتم داشته باشد، نشانهای جدی از ناسالم بودن رابطه است.
7. اختلالات روانی یکی از زوجین
دوران عقد فرصتی برای شناخت واقعی طرف مقابل است. در این زمان ممکن است یکی از طرفین متوجه بیماری جسمی یا روانی، اعتیاد، وسواس، اختلالات رفتاری یا مشکلات شخصیتی طرف مقابل شود.
مدارک لازم برای طلاق در دوران عقد
از آنجاییکه طلاق در دوران عقد با طلاق عادی بعد از ازدواج تفاوتی ندارد، در نتیجه مدارک لازم برای این طلاق نیز شبیه طلاق بعد از ازدواج خواهد بود. در ادامه مدارک لازم برای جدایی طی دوران عقد را نام میبریم:
- شناسنامه زوجین
- کارت ملی زوجین
- سند یا گواهی رسمی ازدواج
قوانین طلاق در زمان عقد
در این راهنما گفتیم که قوانین طلاق در دوران عقد با قوانین طلاق بعد از ازدواج هیچ فرقی ندارد. تنها تفاوت این 2 طلاق مسئله دوشیزگی خانم خواهد بود. اگر خانم در دوران عقد دوشیزه باشد، وضعیت مهریه، عده، و حق رجوع مرد متفاوت میشود. در غیر اینصورت تمام موارد و قوانین این 2 طلاق یکسان است.
وضعیت مهریه در دوران عقد
مهریه تحت هر شرایطی حق مسلم خانم به حساب میآید و آقا باید این حق را به خانم پرداخت کند. البته وضعیت مهریه در طلاق دوران عقد به دوشیزگی خانم بستگی دارد. در ادامه 2 وضعیت پرداخت مهریه را برای شما شرح میدهیم:
- در صورتی که زن دوشیزه باشد و بخواهد مهریه بگیرد، تنها نصف مهریه او قابلپرداخت خواهد بود.
- اگر خانم طی دوران عقد دوشیزه نباشد، در نتیجه مرد باید مهریه زن را به طور کامل پرداخت کند.
تقسیم دارایی در طلاق هنگام عقد
اگر در سند ازدواج شرط تنصیف دارایی ذکر شده باشد، زن میتواند در زمان طلاق، نصف اموالی را که مرد پس از عقد بهدست آورده، مطالبه کند.
داراییهای قبل از ازدواج، اموال ارثی یا هر چیزی که پیش از عقد رسمی به مالکیت مرد درآمده، شامل این تقسیم نمیشود. در نهایت، زوجین میتوانند درباره نحوه تقسیم دارایی با توافق مشترک تصمیم بگیرند.
قوانین مربوط به هدایا در طلاق طی عقد
در مورد هدایای دوران عقد نیز قوانین خاصی وجود دارد. به طور معمول هدایای دوران عقد به 2 دسته تقسیم میشوند که یکی از این دستهها قابل بازیابی است. در ادامه این 2 دسته هدایا را به طور خلاصه برای شما شرح میدهیم:
- در صورتی که آقا هدایایی همانند گل، شیرینی، یا وسایل این چنینی را به خانم هدیه داده باشد، نمیتواند درخواستی برای پس فرستادن آنها به ثبت رساند. در واقع این هدایا مصرفی بوده و قابل برگشت نیستند.
- اگر مرد هدایای با ارزش همانند طلا یا وسایل گرانقیمت را به خانم هدیه داده باشد، میتواند در راستای طلاق در دوران عقد این وسایل را از خانم مطالبه کند. مرد باید هنگام ثبت درخواست خود فاکتور خرید تمام هدایا را ارائه دهد.
داشتن وکیل برای طلاق در عقد
برخلاف نظر عموم مردم که فکر میکنند حضور وکیل برای طلاق در دوران عقد الزامی نیست، باید گفت برای هر طلاق و کسب حق و حقوق لازم است از کمک یک وکیل استفاده کنید.
به طور معمول وکلا میتوانند بهترین پیشنهادات و راهکارها را در اختیار شما بگذارند. بنابراین بهتر است برای جدایی خود از وکیل کمک بگیرید.کارشناسان و متخصصان موسسه حقوقی دادنیک میتوانند در انتخاب وکیل طلاق در تهران مناسب به منظور جدایی طی دوران عقد به شما کمک کنند.
در صورت نیاز به مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر در مورد نقش وکیل برای جدایی در دوران عقد میتوانید با این کارشناسان از طریق واتس اپ و به صورت آنلاین ارتباط برقرار کنید.
جمعبندی
در نهایت، طلاق در دوران عقد از نظر قانونی تفاوتی با طلاق بعد از شروع زندگی مشترک ندارد و تمامی مراحل حقوقی آن به همان شکل طی میشود. با توجه به پیچیدگیهای حقوقی، بهرهگیری از وکیل مجرب و دریافت مشاوره تخصصی میتواند مسیر طلاق را برای طرفین سادهتر و منطقیتر کند.
سوالات متداول طلاق در زمان عقد
آیا طلاق در دوران عقد با طلاق بعد از ازدواج تفاوت دارد؟
از نظر قانونی و شرعی، تفاوتی وجود ندارد. چه زوجین در دوران عقد باشند و چه بعد از شروع زندگی مشترک، صیغه طلاق رسمی جاری میشود و تمامی مراحل قانونی باید طی شود.
آیا زن بعد از طلاق در دوران عقد باید عده نگه دارد؟
در صورتی که زن دوشیزه باشد، عده ندارد و بلافاصله میتواند ازدواج مجدد کند. اما اگر رابطه زناشویی داشتهاند، باید عده سه ماهه (تقریباً 3 طُهر) را نگه دارد.
آیا در طلاق دوران عقد، مرد میتواند به زن رجوع کند؟
خیر. اگر زن باکره باشد، رجوع ممکن نیست. در این صورت طلاق بائن است و مرد دیگر نمیتواند بدون عقد جدید به زن رجوع کند.
توی دوران عقد اگر دوشیزه باشید برای طلاق آسوده ترید … داستان کمتره
طلاق تو دوران عقد خیلی سخته با کلی امید و آرزو میخوای شروع کنی یهو…
دوران عقد فهمیدم خانمم قبلا نامزد داشته و هنوز دلبستگی عاطفی دارن. میتونم با همین دلیل طلاق در دوران عقد داشته باشم یا نه؟
درود
صرف دلبستگی عاطفی از جمله شرایط نیست اما میتونین با پرداخت کلیه حقوق خانم، جدا بشید.
برای طلاق در دوران عقد باید حتما به دادگاه رفت؟ خانم من هیچ جا نمیاد. ولی موافقه
سلام، وقت شما بخیر
در صورتی که نمی خواهید در هیچ کدام از مراحل حضور داشته باشید می توانید طلاق توافقی را با وکیل انجام دهید.
توی دوران عقد هستم متوجه شدم همسرم تفریحی گل مصرف میکنه… برای طلاق میتونم اقدام کنم؟
درود
قاضی شرایط رو باید بررسی کنن.
طلاق توافقی در دوران عقد نیازمند بخشیدن همه ی مهریه ست یا میتونم بخشی رو نگهدارم؟
درود
توافقی بین زوجین هست.
عده توی تمام طلاق های دوران عقد هست؟ میخوایم برگشت کنیم به زندگی
درود
اگر طلاق رجعی باشد برگشت به زندگی ممکن است.
سلام منو شوهرم باهم رابطه داشتیم و سر سوتفاهم مجبور شدیم طلاق بگیریم دوران عقد. الان میشه برگشت یا باید دوباره بریم عقد بخونیم؟
درود
در صورت عده رجعی در مدت عده، قابل برگشت هستید.
سلام میخوام خانم رو طلاق بدم در دوران عقد هستیم.همه مهریشو باید بدم؟
درود
بله تمامی حق و حقوقشان باید پرداخت بشه.
وقتتون به خیر
من دوشیزه نیستم و اینو نمیخوام خانواده ام بدونند آیا مهریه ام ببخشم دیگه کسی متوجه نمیشه یا باید دوشیزه بودن یا نبودن حتما برای طلاق مشخص کنند؟
سلام، وقت شما بخیر
در صورتی که طلاق به صورت توافقی باشد نیازی به آزمایش بارکرگی نیست.
طلاقدردوران عقد یعنی عقد کردین و نرفتین سر خونه زندگی؟ ما عقدیم ولی دیگه نمی خواهیم ادامه بدیم. دوشیزه هم هستم. یشه طلاق در دوران عقد؟
وقت بخیر
بله کاملا درست فرمودید.
میتونید برای طلاق در دوران عقد اقدام کنید.
من و زنم سنتی ازدواج کردیم (عقد کردیم)
ولی الان میبینم که از رفتاراش خوشم نمیاد
اصلا نمیتونم تحمل کنم خودشم قبول نمیکنه الان میتونم بدون اینکه بهش مهریه بدم طلاقش بدم؟
وقت بخیر
برای طلاق یکطرفه از سمت آقا باید تکلیف حق و حقوق مالی خانم رو مشخص کنید. لطفا از طریق واتساپ با کارشناسنان ما در ارتباط باشید