جستجو کردن
Close this search box.

طلاق غیابی و همه چیز درباره آن

طلاق غیابی

یکی از انواع طلاق در قانون حمایت از خانواده و قانون مدنی، طلاق غیابی است که در این مقاله از موسسه حقوقی دادنیک به بررسی طلاق غیابی از طرف زن و طلاق غیابی از طرف مرد می‌پردازیم. بنابراین با ما همراه باشید و در برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه طلاق غیابی با مشاوران و وکلای حقوقی مجرب و حرفه ای دادنیک به صورت رایگان ارتباط برقرار کنید.

طلاق غیابی چیست؟

طبق قانون مدنی کشور، در صورتی که خوانده یا وکیل وی در هیچ کدام از جلسات دادگاه حضور پیدا نکند و دفاعیه ای به دادگاه ارائه ندهد یا اخطاریه دادگاه برای وی ابلاغ واقعی نشده باشد، دادگاه خانواده، حکم طلاق غیابی برای خواهان صادر می‌‌کند.

بنابراین در طلاق غیابی عدم حضور یکی از زوجین در دادگاه خانواده، عدم ارائه لایحه به دادگاه و همچنین اخطاریه دادگاه به او ابلاغ واقعی نشده باشد، حکم طلاق صادره توسط دادگاه خانواده بر علیه او، حکم طلاق غیابی است.

طلاق غیابی از طرف آقا به چه صورت است؟

بر اساس ماده 1133 قانون مدنی، زوج با رعایت شرایط تعیین شده در این قانون حق مراجعه به دادگاه خانواده و تقاضای طلاق همسر خود را دارد. همچنین حق طلاق در ایران بر طبق قوانین اسلامی و قانون حمایت از خانواده با زوج است. درخواست طلاق از طرف مرد منوط به پرداخت حق و حقوق زوجه نظیر مهریه، اجرت المثل، نفقه ایام عده، عسر و حرج و غیره است. بنابراین در طلاق غیابی از طرف مرد، حقوق زن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

طلاق غیابی از طرف آقا

مراحل طلاق غیابی از طرف خانم چگونه است؟

طلاق غیابی از طرف زن در صورتی امکان پذیر است که او دلایل محکمه پسند و قانع کننده ای برای ارائه به قانون گذار داشته باشد. سپس می‌تواند به دادگاه خانواده مراجعه کرده و درخواست طلاق غیابی خود را عرضه کند.

در ادامه، درخواست طلاق از طرف زن برای مرد ارسال شده اما اگر مرد در دادگاه حضور پیدا نکند، یا لایحه و دفاعیه ای به دادگاه ارائه ندهد یا اخطاریه دادگاه به وی ابلاغ واقعی نشده باشد. دادگاه خانواده با درخواست طلاق غیابی از طرف زن موافقت کرده و حکم طلاق وی را صادر می‌کند. در ادامه به برخی از دلایلی که زن با توجه به آ‌ن‌ها و بر اساس قانون جدید طلاق از طرف زن می‌تواند درخواست طلاق غیابی را به دادگاه خانواده ارائه دهد، معرفی و بررسی خواهیم کرد.

غیبت و مفقود شدن مرد

اگر زوج به مدت 5 سال تمام بدون هیچ خبر و دلیل قانع کننده ای مفقود شود، زوجه می‌تواند درخواست طلاق غیابی دهد. به این صورت که دادگاه خانواده سه مرتبه در آگهی و هر کدام به فاصله‌ یک ماه از هم، در روزنامه محلی و یکی از روزنامه‎های کثیرالانتشار محل با هزینه‌ خواهان منتشر می‌کند. بعد از گذشت یک سال از اولین آگهی، اگر خبری از زوج نشود، دادگاه خانواده حکم به مرگ احتمالی زوج داده و با درخواست طلاق غیابی از طرف زن موافقت خواهد کرد.

وکالت در طلاق

اگر زوجه وکالت در طلاق یا حق طلاق از طرف زوج داشته باشد، بدون رضایت و حضور زوج می‌تواند درخواست طلاق غیابی از دادگاه خانواده نماید.

عسر و حرج زن

یکی دیگر از شرایط طلاق غیابی از طرف زن، عسر و حرج بوده که زن برای رهایی از زندگی مشترک با مشقت و دشوارهای زیاد، می‌تواند دادخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده ارائه دهد و قانون گذار حکم طلاق وی را صادر ‌کند. منظور از عسر و حرج، سختی و مشقتی است که توان ادامه‌ زندگی مشترک را برای زوجه طاقت فرسا و غیرقابل تحمل کند. بنابراین زوجه با مراجعه به دادگاه خانواده تقاضای طلاق کرده و قانون گذار زوج را مجبور به طلاق می‌کند.

اگر زوج با اجبار دادگاه، به طلاق رضایت ندهد، طلاق با اجازه قانون گذار برای زوجه صادر می‌شود. بر طبق قانون حمایت از خانواده، معیار عسر و حرج زوجه را با توجه به مواردی نظیر شرایط روحی و اجتماعی زوجین، محیط، زمان و مکان تعیین می‌کنند.

طبق ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی « در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه شود، زن می‌تواند به حاکم شرع مراجعه کرده و تقاضای طلاق کند. در صورت اثبات عسر و حرج مذکور در محکمه، دادگاه می‌تواند زوجین را مجبور به طلاق کند. در صورتی که اجبار میسر نباشد، زوجه به اذن حاکم طلاق داده خواهد شد.»

عدم پرداخت نفقه زن

عدم پرداخت نفقه زوجه از طرف زوج نیز یکی دیگر از دلایل محکمه پسند برای طلاق غیابی از طرف زن محسوب می‌شود. بنابراین زوجه می‌تواند برای مطالبه نفقه خود به دادگاه خانواده مراجعه و در صورت عدم پرداخت نفقه از طرف زوج، درخواست طلاق دهد. توجه داشته باشید که اگر زوجه بر طبق قانون حمایت از خانواده در قبال همسر خود تمکین نکند و از انجام تکالیف قانونی‎ خود بدون هیچ دلیل موجهی خودداری کند، ناشزه بوده و حق مطالبه نفقه ندارد.

بر اساس ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی « در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجراء حکم و الزام او به دادن نفقه، زن می‌تواند برای صدور حکم طلاق به حاکم رجوع کرده و شوهر او را اجبار به طلاق نماید. این ماده مربوط به یکی از موارد شروط ۱۲ گانۀ عقد است که در صورت عدم پرداخت نفقه به مدت ۶ ماه، زوجه قادر به پیگیری حکم طلاق است.»

برای اطلاع از مدت زمان طلاق غیابی از طرف زن پیشنهاد می‌کنیم مقاله “طلاق غیابی چقدر طول می کشد” را مطالعه کنید.

عدم پرداخت نفقه زن

طلاق غیابی خارج از کشور چگونه انجام می‌ شود؟

برای درخواست طلاق خارج از کشور، زوجین باید درباره حقوق زن بعد از طلاق نظیر مهریه، نفقه، حضانت فرزندان، استرداد جهیزیه و غیره به توافق برسند. سپس هر کدام از زوجین برای دریافت وکیل طلاق در سامانه ثنا یا سامانه میخک ثبت نام کرده و بعد از ثبت وکالت، مدارک خود را برای وکیل طلاق توافقی ارسال کنند. سپس مراحل اداری و قانونی طلاق را به وکیل خود بسپارند.

مؤسسه حقوقی دادنیک با بهره گیری از وکلا و مشاوران حقوقی مجرب در زمینه طلاق توافقی و طلاق غیابی خارج از کشور، بهترین خدمات را به کاربران و موکلین خود ارائه می‌دهد.

مهریه در طلاق غیابی

مهریه حق قانونی زن بوده که بر طبق قانون حمایت از خانواده در هر زمانی زن حق مطالبه مهریه خود را دارد و زوج موظف به پرداخت مهریه است. در طلاق غیابی نیز زوجه می‌تواند درخواست توقیف مال و اموال زوج را به دادگاه ارائه دهد. زوجه همچنین می‌تواند مهریه خود را برای رهایی از زندگی مشترک همراه با سختی و دشواری بگذرد و به همسر خود ببخشد.

مراحل طلاق غیابی در دوران عقد چگونه است؟

درخواست طلاق غیابی در دوران عقد شبیه به درخواست طلاق در ازدواج است و تنها تفاوت آ‌ن‌ها در پرداخت حق و حقوق زن است. در دوران عقد اگر زوجه باکره باشد، نصف مهریه به او تعلق می‌گیرد اما اگر باکره نباشد، وی حق مطالبه تمام مهریه خود را دارد و زوج موظف به پرداخت مهریه کامل به زوجه است.

همچنین زوجه اگر حق طلاق نداشته باشد، باید برای ارائه درخواست طلاق غیابی به دادگاه خانواده، یکی از شروط دوازده گانه ضمن عقد نکاح را داشته باشد تا قانون گذار با درخواست طلاق غیابی وی موافقت کند.

مدارک لازم برای طلاق غیابی چیست؟

  • سند ازدواج رسمی
  • اصل شناسنامه
  • اصل کارت ملی

در این مقاله از مجله حقوقی دادنیک به بررسی طلاق غیابی پرداختیم. برای دریافت مشاوره یا اطلاعات بیشتر درباره هزینه طلاق غیابی، با کارشناسان حقوقی این مجموعه به صورت رایگان ارتباط برقرار کنید.

سوالات متداول

مدارک لازم برای انجام طلاق غیابی چیست؟

مدارک لازم برای طلاق غیابی عبارتند از: سند رسمی ازدواج، اصل شناسنامه، اصل کارت ملی.

مدت زمان عده در طلاق غیابی به چه صورت است؟

مدت زمان عده در طلاق غیابی، گذشت سه دوره از پاکی زن است. به این صورت که باید بعد از اجرای صیغه طلاق، سه دوره از عادت ماهیانه زوجه بگذرد، همچنین زوجه در این دوران حق ازدواج ندارد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (1 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

اثبات طلاق صوری
اثبات طلاق صوری
طلاق به دلیل اعتیاد مرد
طلاق به دلیل اعتیاد مرد
دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد
دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد
طلاق در کانادا
طلاق در کانادا و انواع آن + حضانت فرزند در کانادا بعد از طلاق

12 پاسخ

  1. من در دوران عقد هستم نامزدم یک ماه بعد عقد ک ی بحث کوچیک کردیم منو خونه پدرم انداخته و نمیاد الان یک سال هم بیشتره من خیلی تلاش کردم آشتی کنیم ولی جوابم نمیده میتونم غیابی جدا بشم

    1. درود
      با اثبات غیبت ایشون به قاضی، بله.

      1. من هزینه وکیل رو ندارم و نمیتونم وکیل بگیرم میتونم خودم از طریق دادگاه طلاق غیابی بگیرم

  2. شوهرم از کار افتادست و توان پرداخت نفقه رو نداره برای طلاق غیابی محکمه پسنده؟

  3. همسرم به مدت 6 سال رفته یه شهر دیگه برای کار و نمیدونم دقیقا کجاست و چه کاری توضیح هم نمیده اما گاهی میاد یه سر میزنه در حد چند روز. وقتایی که طولانی مدت نیست میتونم طلاق غیابی بگیرم

  4. وکالت در طلاق دارم
    آقا راضی به جدایی نیست میتونم طلاق غیابی بگیرم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

خانم شادمهری

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)