آشنایی با انواع طلاق و بهترین روش طلاق

انواع طلاق
در هر کشور قوانین مربوط به ازدواج و طلاق با سایر کشورها متفاوت است. رسیدگی به امور مربوط به طلاق و حقوق زوجین یکی از دشوارترین مسائل حاضر در هر جامعه خواهد بود. عامه مردم باید براساس قوانین کشور خود برای جدایی اقدام کنند. انواع طلاق در کشور ایران شرایط و قوانین مخصوص به خود را دارند. بدون‌شک اسامی بعضی از طلاق‌ها به گوش شما خورده است اما شاید با بعضی از طلاق‌ها آشنا نباشید. برای مثال طلاق توافقی یکی از رایج‌ترین انواع طلاق در کشور ایران به حساب می‌آید. در حالی که طلاق خلع زیاد به گوش مردم عادی آشنا نیست. به منظور آشنایی بیشتر با تمام طلاق‌های قابل‌انجام در کشور ایران این راهنما را دنبال کنید. در ضمن کارشناسان و متخصصان حرفه‌ای موسسه حقوقی دادنیک نیز برای ارائه اطلاعات تکمیلی به صورت آنلاین و از طریق واتس اپ با شما در ارتباط خواهند بود.

انواع طلاق

طلاق یک کلمه عربی است و به معنای رهایی و آزاد شدن خواهد بود. به عبارت دیگر زمانی که پیمان زناشویی بین خانم و آقا از یکدیگر گسسته می‌شود، طلاق اتفاق می‌افتد. در نظر داشته باشید همیشه طلاق جزء اختیارات آقا است مگر اینکه آقا به خانم حق طلاق یا وکالت در طلاق بدهد. می‌توان گفت آقا می‌تواند در هر زمانی برای جدایی از خانم خود اقدام کند. به خاطر داشته باشید، برای انجام طلاق آقا و خانم با شرایط متفاوتی روبه‌رو می‌شوند. شرایط و قوانین مربوط به طلاق زوجین به نوع طلاق آنها نیز بستگی دارد. در این بخش شما را با انواع طلاق آشنا خواهیم کرد.

طلاق رجعی

همان‌طور که از نام این طلاق مشخص است، طلاق رجعی به کلمه رجوع به زندگی زناشویی اشاره دارد. طی طلاق رجعی مرد و زن می‌توانند حتی بعد از طلاق نیز دوباره به یکدیگر برگردند. فراموش نکنید رجوع مرد به زن تنها در زمان عده او قابل‌انجام خواهد بود. در طلاق رجعی زن و مرد جدایی خود را براساس قوانین جمهوری اسلامی ایران انجام می‌دهند. سپس تا پایان عده خانم در یک محل مشترک زندگی می‌کنند. در صورتی که آقا طی این دوره 3 ماهه چه به صورت لفظی و چه به صورت فعلی به همسر خود برگردد، طلاق آنها باطل می‌شود. برای رجوع در طلاق رجعی رضایت خانم مهم نیست. همین که آقا بخواهد و اراده کند خانم نیز باید با درخواست آقا موافق باشد. در ضمن طلاق رجعی نیز در صورتی در شناسنامه زوجین ثبت می‌شود که 2 نفر شاهد، گواهی حضور خانم در محل سکونت مشترک را در اختیار دادگاه بگذارند.

طلاق بائن

طلاق بائن مخالف طلاق رجعی به حساب می‌آید. بعد از طلاق بائن آقا به هیچ‌وجه نمی‌تواند به خانم خود رجوع کند. پیش از این نیز گفتیم حق طلاق همیشه در اختیار آقا قرار دارد. طلاق بائن خود به چند دسته تقسیم‌بندی می‌شود که به تدریج با سایر انواع طلاق نیز آشنا خواهید شد. در طلاق رجعی مرد می‌تواند طی مدت عده و بدون صیغه مجدد ازدواج، به همسر خود رجوع کند. اما در طلاق بائن مرد نمی‌تواند به همسر خود برگردد، مگر اینکه دوباره او را به عقد خود درآورد که در این صورت نیز خانم باید رضایت داشته باشد. طلاق بائن در خانم‌های یائسه و یا خانم‌هایی که هنوز ارتباط زناشویی برقرار نکرده‌اند، متفاوت خواهد بود.

طلاق خلع

طلاق خلع یکی از زیر شاخه‌های طلاق بائن به حساب می‌آید. طی این نوع از طلاق خانم به ازای رهایی از زوجیت مبلغی را در اختیار آقا می‌گذارد. بدون‌شک عبارت مهرم حلال جونم آزاد را زیاد شنیده‌اید. این عبارت در وصف شرایط طلاق خلع است. خانم مبلغی را به آقا می‌دهد تا بتواند از او جدا شود. این مبلغ می‌تواند به اندازه مهریه خانم، کمتر یا بیشتر باشد. در بعضی از مواقع خانم مهریه خود را می‌بخشد و آقا نیز به ازای بخشیده‌شدن مهریه، خانم را طلاق می‌دهد. در این صورت خانم از زوجیت رها شده است. پس طلاق خلع به طلاقی گفته می‌شود که خانم به ازای پرداخت پول یا بخشیدن مهریه خود آقا را برای جدایی راضی می‌کند.

طلاق مبارات

طلاق مبارات نیز تا حدودی شبیه به طلاق خلع است و زیر شاخه طلاق بائن به حساب می‌آید. در صورتی که آقا و خانم هیچ علاقه‌ای به یکدیگر نداشته باشند، می‌توانند براساس طلاق مبارات از هم جدا شوند. طی طلاق مبارات نیز خانم به ازای رهایی از زوجیت مبلغی به آقا پرداخت می‌کند. در بیشتر مواقع خانم و آقا به دلیل کراهت از یکدیگر براساس طلاق مبارات از هم جدا می‌شوند. مبارات را می‌توان یکی از طلاق‌های توافقی نیز در نظر گرفت. می‌توان گفت خانم با بخشیدن مهریه خود می‌تواند از همسرش جدا شود و او را برای جدایی راضی کند. در طلاق مبارات آقا نمی‌تواند به همسر خود برگردد. در ابتدا گفتیم که طلاق مبارات یکی از زیر شاخه‌های طلاق بائن است، طی طلاق بائن آقا نمی‌تواند حتی در زمان عده به خانم خود رجوع کند. بلکه برای آغاز دوباره زندگی زناشویی باید رضایت همسر خود را به دست آورد و بتواند دوباره صیغه عقد را جاری سازد. مبارات برخلاف طلاق رجعی به حساب می‌آید.

انواع طلاق بائن

تا به اینجای راهنما، با مفهوم طلاق بائن آشنا شدید. اکنون نوبت به بررسی انواع طلاق بائن می‌رسد. پیش از این نیز گفتیم طلاق بائن مخالف طلاق رجعی است، در این صورت آقا نمی‌تواند بدون عقد دوباره، در دوران عده به همسر خود رجوع کند. برای آشنایی بیشتر با انواع این نوع از طلاق می‌توانید از کارشناسان حرفه‌ای موسسه حقوقی دادنیک نیز کمک بگیرید. این متخصصان به صورت آنلاین و از طریق واتس اپ پاسخگو شما خواهند بود.

طلاق قبل از زناشویی

طلاق قبل از برقراری رابطه زناشویی جزء طلاق‌های بائن به حساب می‌آید. از آنجایی که طی دوران ازدواج زن و مرد رابطه‌ای با یکدیگر نداشته‌اند، لازم نیست خانم در این نوع از طلاق عده نگه‌دارد. در نتیجه زن می‌تواند بلافاصله بعد از طلاق خود، با فرد دیگری ازدواج کند. مسائل دیگری نیز در این نوع طلاق مهم تلقی می‌شوند. برای مثال مهریه خانم در طلاق قبل از رابطه زناشویی نصف خواهد بود. همچنین خانم و آقا می‌توانند نام همسر خود را از شناسنامه پاک کنند. نداشتن رابطه زناشویی قبل از طلاق، شرایط و احکام جدایی را کمی تغییر می‌دهد. در ضمن آثار جدایی قبل از برقراری رابطه زناشویی با سایر طلاق‌ها متفاوت خواهد بود.

طلاق زن یائسه

با وجود اینکه ما 2 نوع طلاق داریم: طلاق بائن و طلاق رجعی، اما طلاق زن یائسه جزء طلاق‌های بائن محسوب می‌شود. طی طلاق رجعی مرد می‌تواند به همسر خود رجوع کند، اما در طلاق زن یائسه مرد این حق را ندارد. از این‌رو می‌توان گفت طلاق زن یائسه جزء طلاق‌های بائن است. زیرا مرد به هیچ‌وجه نمی‌تواند دوباره به همسر خود رجوع کند. شاید از خود بپرسید عده زنان یائسه در این نوع از طلاق به چه صورت خواهد بود؟ به دلیل یائسه بودن خانم و عدم بارداری او، هیچ عده‌ای برای زن یائسه وجود ندارد. پس می‌توان گفت خانم یائسه می‌تواند بلافاصله بعد از طلاق خود با مرد دیگری ازدواج کند.  
انواع طلاق
انواع طلاق

طلاق سه طلاقه

یکی دیگر از انواع طلاق بائن، طلاق سه طلاقه خواهد بود. از نام این طلاق می‌توان شرایط آن را تشخیص داد. زمانی که زوجه 3 بار متوالی به عقد یک نفر درآید و از او طلاق بگیرد، برای بار چهارم نمی‌تواند با او ازدواج کند. به دلیل عدم توانایی مرد در رجوع به خانم طی طلاق سه طلاقه، این طلاق نیز جزء طلاق‌های بائن به حساب می‌آید.

طلاق خلع

طلاق خلع یکی دیگر از طلاق‌های بائن محسوب می‌شود که خانم به دلیل کراهت از همسرش نمی‌تواند با او زندگی کند. در نتیجه پولی را به آقا پرداخت می‌کند و از او جدا می‌شود. این پول می‌تواند مهریه خانم، مبلغی کمتر یا بیشتر از آن باشد. طی طلاق‌خلع نیز آقا نمی‌تواند به خانم خود رجوع کند.

طلاق مبارات

طلاق مبارات نیز یکی دیگر از طلاق‌های بائن است که آقا نمی‌تواند به خانم رجوع کند. این طلاق شباهت زیادی به طلاق‌خلع دارد. تنها تفاوت طلاق خلع و مبارات، میزان تنفر زن و شوهر است. در صورتی که مرد و زن از یکدیگر کراهت داشته باشند، طلاق مبارات صورت می‌گیرد. طلاق مبارات هم جزء طلاق‌های بائن است و هم جزء طلاق‌های توافقی به حساب می‌آید. کراهت خانم و آقا سبب جدایی آنها از یکدیگر می‌شود. در ضمن آقا به هیچ‌وجه حتی در زمان عده خانم نیز نمی‌تواند به او رجوع کند. تنها با عقد مجدد و در صورت رضایت کامل خانم، می‌توانند دوباره با هم ازدواج کنند.  

انواع طلاق از لحاظ درخواست‌کننده طلاق

در بیشتر طلاق‌ها زوجین به تفاهم نمی‌رسند. به زبان ساده می‌توان گفت در بعضی مواقع آقا به جدایی تمایل دارد و در برخی دیگر از موارد، خانم برای جدایی پیش‌قدم می‌شود. درخواست طلاق از طرف خانم و آقا به طور قطع شرایط متفاوتی دارد. حق طلاق با مرد است، از این‌رو آقا برای جدا شدن از خانم مسیر هموارتری دارد. در این بخش به طلاق براساس درخواست آقا و خانم اشاره می‌کنیم.

طلاق به درخواست مرد

بدون‌شک می‌دانید که براساس قوانین وضع‌شده حق طلاق همیشه با مرد است. پس آقا می‌تواند بدون ارائه هیچ دلیل مشخص و موجهی از خانم خود طلاق بگیرد. در صورتی که مرد بخواهد از همسرش جدا شود، عدم رضایت خانم مهم نیست. بنابراین آقا می‌تواند به اراده خود خیلی راحت همسرش را طلاق دهد. در طلاق یکطرفه از سمت مرد فقط باید تکلیف حق و حقوق مالی خانم مشخص شود.

طلاق به درخواست زن

از آنجایی که حق طلاق همیشه در اختیار آقا است، زمانی که خانم بخواهد برای طلاق پیش‌قدم شود، شرایط سختی خواهد داشت. طلاق گرفتن به درخواست خانم باید دلیل مشخص و محکمی داشته باشد. خانم نمی‌تواند بدون ارائه دلایل محکمه‌پسند از همسر خود جدا شود. اگر آقا یکی از شروط 12 گانه ضمن عقد را رعایت نکند، خانم می‌تواند به این بهانه و با ارائه اسناد و مدارک لازم برای درخواست طلاق خود اقدام کند. به طور کلی خانم برای ثبت درخواست طلاق از همسرش شرایط سختی در پیش دارد در حالی که آقا می‌تواند خیلی راحت از همسر خود جدا شود. یکی دیگر از راه‌های طلاق از سمت خانم داشتن حق طلاق از سمت آقا است. 

انواع طلاق از لحاظ توافق

طلاق زوجین گاهی به صورت توافقی و با رضایت کامل آنها انجام می‌شود. ولی موارد بسیاری نیز دیده شده است که خانم یا آقا برای این جدایی هیچ تمایلی نداشته‌اند و حتی مخالف این طلاق هستند. بعد از اینکه با انواع طلاق و شرایط مختلف آنها آشنا شدید، بد نیست با انواع توافقات طلاق نیز آشنایی پیدا کنید. با ما همراه باشید.

طلاق یک‌طرفه

طی طلاق یک‌طرفه همان‌طور که از نامش مشخص است، خانم یا آقا برای جدایی پیش‌قدم می‌شود. در این نوع از طلاق تنها یکی از زوجین برای جدایی تمایل دارد و دیگری به طور جدی با طلاق مخالف است. در صورتی که آقا برای طلاق دست به کار شود، باید تمام حق و حقوق خانم را از جمله مهریه، نفقه، اجرت‌المثل، و غیره را به طور کامل پرداخت کند. درست است که طلاق یک‌طرفه از طرف آقا زودتر انجام می‌شود، اما به هر حال آقا باید به حقوق زن خود احترام بگذارد و محبت‌های او طی زندگی زناشویی را جبران کند. در صورتی که طلاق یک‌طرفه به درخواست خانم انجام شود، شرایط کمی متفاوت خواهد بود. طی این نوع طلاق خانم می‌تواند حق خود را دریافت کند و حتی می‌تواند مهریه‌اش را ببخشد. توجه داشته باشید، طلاق یک‌طرفه از طرف خانم باید براساس دلایل محکمه‌پسند باشد. خانم نمی‌تواند بدون ارائه دلایل قانونی به دادگاه از همسر خود جدا شود. برای مثال خانم باید ثابت کند همسر او یکی از شروط 12 گانه ضمن عقد را رعایت نکرده است. تنها در این صورت طلاق یک‌طرفه از طرف خانم انجام‌پذیر خواهد بود.

طلاق توافقی

به طور حتم با مفهوم طلاق توافقی آشنا هستید. زمانی که خانم و آقا هر دو برای این جدایی آماده و موافق باشند، طلاق توافقی انجام می‌شود. طی طلاق توافقی زن و شوهر برای مسائل مختلف از جمله حضانت فرزند، مهریه، و سایر حق و حقوق خود به تفاهم می‌رسند. ناگفته نماند طلاق توافقی یکی از رایج‌ترین، ساده‌ترین، کم‌هزینه‌ترین، و سریع‌ترین انواع طلاق‌ها به حساب می‌آید. طی طلاق توافقی خانم و آقا می‌توانند یک وکیل برای سریع‌تر انجام شدن روند جدایی خود انتخاب کنند.  وکیل طلاق توافقی به عنوان نماینده رسمی زوجین در مراحل جدایی حاضر می‌شود. در صورتی که برای جدایی از همسر خود به صورت توافقی، نیاز به کمک وکیل دارید، می‌توانید از کارشناسان و متخصصان حرفه‌ای موسسه حقوقی دادنیک کمک بگیرید. این کارشناسان در کوتاه‌ترین زمان ممکن نیاز شما را برآورده می‌کنند.

طلاق در خارج از کشور

ایرانیانی که در خارج از ایران زندگی می‌کنند و قصد دارند از همسر خود جدا شوند، شرایط متفاوتی خواهند داشت. ایرانیان مقیم کشورهای خارجی باید به 2 صورت از همسر خود جدا شوند.
  •       طلاق گرفتن براساس قوانین کشوری که در آن سکونت دارند
  •       طلاق گرفتن براساس قوانین جمهوری اسلامی ایران
نگران نباشید برای جدایی براساس قوانین کشور ایران لازم نیست به ایران سفر کنید. خوشبختانه تمام امور مربوط به جدایی زوجینی که در خارج از ایران زندگی می‌کنند، به صورت آنلاین و غیر حضوری قابل‌انجام خواهد بود. بعد از جدایی براساس قوانین کشور محل سکونت، خانم و آقا باید به یکی از سامانه‌های زیر مراجعه کنند.
  •       سامانه میخک: توسط وزارت امور خارجه برای تسهیل روند کارهای اداری ایرانیان خارج از کشور ایجاد شده است
  •       سامانه ثنا: قوه قضاییه در راستای تسریع رسیدگی به پرونده‌های متقاضیان این سامانه را به وجود آورد
زوجین بعد از ثبت‌نام در یکی از این سامانه‌ها، تکمیل اطلاعات هویتی، ارائه اسناد و مدارک لازم، و دریافت کد رهگیری می‌توانند اطلاعات وکیل منتخب خود را از طریق این سامانه در اختیار کارشناسان بگذارند. سپس از این طریق به وکیل طلاق ایرانی خود وکالت دهند تا به عنوان نماینده رسمی آنها مراحل طلاق را پیش برد.

عده در انواع طلاق

عده در انواع طلاق به شکل متفاوتی است. ولی به طور معمول عده طلاق خانم حدود 3ماه و 10 روز طول می‌کشد. باید 3 ماه متوالی از عادت ماهانه خانم بگذارد تا او بتواند بعد از طلاق خود دوباره ازدواج کند. مدت عده زنان باردار در طلاق بائن و رجعی با یکدیگر متفاوت خواهد بود. لازم به ذکر است مدت نگه‌داشتن عده با توجه به نوع طلاق، یائسه‌بودن، و بارداری خانم تغییر می‌کند.
به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (2 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

مهریه در طلاق در دوران عقد
مهریه در طلاق در دوران عقد
حق حبس چیست؟
حق حبس زوجه چیست؟
وکیل طلاق از طرف زن
وکیل طلاق از طرف زن
هزینه طلاق توافقی
هزینه طلاق توافقی

19 پاسخ

  1. سلام منو شوهرم رابطه نداشتیم و دوران عقدیم. بخوام جدا بشم میشه کدوم روش طلاق؟ عده باید نگهدارم؟

  2. بهترین روش طلاق که طلاق با حق طلاقه
    اونم نشد طلاق توافقی بنظرم

  3. من با طلاق توافقی آشناییتی نداشتم
    همکاراتون راهنمایی کردن. به نتیجه برسم حتما از خدماتتون استفاده میکنم. ممنونم

  4. وقت بخیر عده فقط شامل این مواردیه که در مورد طلاق گفتید؟ کاربرد دیگه ای نداره؟

    1. درود
      در واقع جهت جلوگیری از اختلاط نسل هست.

  5. سلام از خارج از ایران هم بخوام طلاق بگیرم بایدشرایط عده طلاق رو رعایت کنم؟

  6. فک میکنم بین انواع طلاق تنها طلاقی که خیلی سراغش نمیشه رفت مبارات هستش.

  7. سلام عمه من طلاق بائن داشته با توجه به توضیحاتی که نوشتین عده نداره بخوان باز زندگی کنن صیغه عقد باید بخونن؟

    1. بله کاملا درسته. ضمن اینکه مدت زمان هر کدوم از انواع طلاق متفاوت از هم هستن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)