در این مقاله قرار است درباره طلاق از طرف زن برای شما توضیح دهیم. در قانون، حق طلاق با مرد است. اما در بعضی موارد زنان نیز میتوانند در شرایط و زمان مربوط به طلاق اقدام کنند. میتوان گفت در بعضی موارد زنان میتوانند برای جدایی درخواست بدهند حتی اگر همسر آنها با طلاق موافق نباشد.
در واقع با توجه به قانون طلاق در ایران خانم فقط در صورت داشتن حق طلاق یا استناد به یکی از شروط ۱۲گانه سند ازدواج قابل انجام است. معمولا طلاق از طرف خانم مراحل سخت و پیچیدهای دارد به همین دلیل بهتر است حتما از کمک یک وکیل طلاق از طرف زن استفاده کنید.
در صورتی که قصد طلاق از طرف زن دارید، میتوانید با وکیل طلاق از طرف زن و یا کارشناسان حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.
طلاق از طرف زن امکان پذیر است؟
بله، قانونی مدنی کشور ایران به خانم اجازه داده تا در صورتی که اوضاع زندگی برای او غیرقابل تحمل است بتواند از همسر خود جدا شود. البته این جدایی به راحتی امکانپذیر نیست. در واقع درخواست طلاق از طرف زن نسبت به طلاق از طرق مرد و طلاق توافقی سختتر است.
آقا برای طلاق یکطرفه میتواند بدون نیاز به دلیل و صرفا با پرداخت حق و حقوق مالی خانم برای طلاق اقدام کند. اما خانم برای طلاق یکطرفه باید حتما به یکی از شروط ضمن عقد استناد کند. درخواست طلاق از طرف زن بدون وکیل میتواند تا دو سال زمان ببرد که خانم بتواند اجازه طلاق را از دادگاه بگیرد.
راه های طلاق از طرف زن
طلاق از طرف زن به طور حتم با طلاق توافقی یا طلاق از طرف مرد متفاوت است. در بسیاری از موارد زن و مرد برای جدایی به تفاهم نمیرسند. در صورتی که زن قصد جدایی داشته باشد اما همسر او به این امر راضی نباشد، باید از راههای مختلفی ثابت کند که اتمام این زندگی به نفع او است.
به عبارت دیگر برای طلاق از طرف خانم راههای مختلفی وجود دارد. از اینرو اگر یکی از این شرایط مهیا باشد و زن در دادگاه گفته خود را ثابت کند، در نتیجه میتواند حکم جدایی از همسرش را بگیرد. در ضمن زنان برای جدایی خود نیاز به یک وکیل خبره دارند تا بتواند دلایل طلاق خود را به اثبات برساند.
به طور کلی در صورتی که مرد شروط ۱۲ گانه ازدواج را زیر پای بگذارد و زوجه بتواند تخلف زوج در زندگی زناشویی را به اثبات برساند، حکم طلاق از طرف خانم اجرا میشود. در واقع خانم باید دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن را به دادگاه ارائه کند. در ادامه راههای طلاق از طرف زوجه را به طور خلاصه توضیح میدهیم.

عدم پرداخت نفقه
اگر همسر از پرداخت مایحتاج زن سرباز بزند و نفقه او را پرداخت نکند، بنابراین زن میتواند برای جدایی از همسرش اقدام کند. اگر که مرد به مدت ۶ ماه نفقه پرداخت نکند و برای جدایی از همسرش نیز موافقت نداشته باشد، در این صورت دادگاه حکم طلاق را پس از بررسیهای لازم صادر میکند. در واقع دادگاه حکم طلاق را بدون حضور مرد صادر میکند.
غیبت زوج
در صورتی که زوج بدون هیچ دلیل و عذر مشخص یا موجهی زندگی زناشویی را ترک کند، زن میتواند برای جدایی از همسرش دست به کار شود. به خاطر داشته باشید، بررسی و تحقیقات لازم در مورد غیبت زوج به عهده دادگاه است.
در ضمن اگر شوهر بیش از ۴ سال به خانه و خانواده خود مراجعه نکند و بعد از بررسیهای لازم به مدت ۶ ماه در دادگاه حضور نداشته باشد، غیبت او به طور رسمی اعلام میشود. در این صورت طلاق از طرف زن به مرحله اجرا درمیآید.
سو رفتار زوج
در صورتی که زوج رفتاری زشت و ناپسند داشته باشد که تحمل آن رفتار برای زوجه غیرممکن شود، در این صورت زوجه میتواند از همسر خود جدا شود. به خاطر داشته باشید، در این مورد باید رفتار مرد به قدری بد باشد که ادامه زندگی را برای زن غیرممکن سازد. در واقع خانم باید بتواند عسر و حرج را به دادگاه ثابت کند.
مبتلا بودن زوج به بیماری صعبالعلاج
در نظر داشته باشید بعضی از بیماریها همانند ایدز صعبالعلاج هستند و ادامه زندگی زناشویی را غیرممکن میکنند. بنابراین در صورتی که مرد به بیماری مبتلا باشد که راه درمانی برای آن وجود ندارد، زن میتواند از همسر خود جدا شود.
جنون زوج
در صورتی که مرد از سلامت روحی و روانی کافی برخوردار نباشد و نتواند طی روند زناشویی خودش را کنترل کند، در نتیجه طلاق از طرف زوجه ممکن خواهد بود. حتی در صورتی که مرد طی دوران زناشویی دیوانه شود باز هم زوجه میتواند از او طلاق بگیرد.
شغل نامناسب زوج
در صورتی که مرد به شغل و حرفهای مشغول باشد که به آبرو و حیثیت خانوادگی زن لطمه بزند، طلاق از طرف خانم میسر خواهد بود. در این مورد نیز دادگاه بررسیهای لازم را انجام میدهد، در صورتی که ثابت شود زوج مشغول کاری ناصالح است و به آبروی خانوادگی زن لطمه میزند، حکم طلاق به نفع زن صادر میشود.
محکومیت زوج به حبس ۵ ساله یا بیشتر
در صورتی که طی یک دادگاه قطعی، زوج به مجازاتی به اندازه ۵ سال حبس یا بیشتر محکوم شود، زن میتواند از همسر خود جدا شود. در ضمن اگر مرد به دلیل نداشتن توان مالی نتواند جریمه نقدی خود را پرداخت کند و به ۵ سال حبس محکوم شود، طلاق از طرف زن قابلاجرا خواهد بود.
اعتیاد زوج
بدونشک میدانید که افراد معتاد نمیتوانند زندگی مشترک خوبی داشته باشند. در نتیجه در صورتی که مرد به مواد مخدر اعتیاد داشته باشد و نتواند زندگی مشترک خود را مدیریت کند یا سبب اختلال در روند زندگی شود، زن میتواند برای جدایی اقدام کند.
اعتیاد زوج به هر ماده مضر و مخدری که پایه زندگی مشترک را نابود کند، منجر به طلاق از طرف زوجه میشود. دادگاه با بررسیهای لازم اعتیاد زوج را میسنجد و اگر مرد اعتیاد آسیب زنندهای داشته باشد، که ادامه زندگی را برای زوجه یا زن غیرممکن سازد، در نتیجه حکم جدایی به مرحله اجرا درمیآید.
محکومیت زوج به ارتکاب جرم
در صورتی که به طور قطعی ثابت شود زوج جرمی انجام داده است که خلاف شئونات و حیثیت خانوادگی زن بوده، حکم طلاق از طرف زن مورد پیگیری قرار میگیرد. فراموش نکنید دادگاه با بررسیهای نهایی خود مشخص میکند که مرد به طور قطع چه جرمی انجام داده است.
عقیم بودن زوج
اگر بعد از ۵ سال زندگی زناشویی، عقیم بودن مرد ثابت شود زن میتواند برای جدایی از همسر خود اقدام کند. ناتوانی جسمی در تولید مثل یکی از دلایل بزرگ برای جدایی از همسر خواهد بود. در صورتی که مرد نتواند صاحب فرزند شود، زن میتواند از او جدا شود.
مفقودالاثر بودن زوج
در صورتی که مرد مفقودالاثر باشد و تا ۶ ماه نتواند در محضر دادگاه حضور پیدا کند، در نتیجه دادگاه حکم طلاق را به نفع زوجه صادر میکند. به زبان سادهتر، اگر زن بعد از ۵ سال از مفقودالاثر بودن آقا به دادگاه درخواست دهد و ۶ ماه بعد از مراجعه زن، همچنان مرد در دادگاه حاضر نشود، مفقودالاثر بودن مرد ثابت میشود.
ازدواج مجدد زوج
در قانون جمهوری اسلامی ایران، مردان میتوانند مجدد ازدواج کنند، البته در صورتی که همسر آنها با ازدواج مجدد موافقت داشته باشد. در واقع اگر مرد بدون اجازه همسر خود، دوباره ازدواج کند، زن میتواند درخواست طلاق بدهد.
طلاق از طرف خانم خارج از کشور
فرقی ندارد شما در ایران زندگی میکنید یا خارج از این کشور هستید، به هر حال باید طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران از همسر خود جدا شوید. برای مثال اگر زنی در کشور ترکیه زندگی کند و بخواهد برای جدایی از همسرش اقدام کند، باید مراحل جدایی خود را طبق قوانین کشور ایران پیش ببرد.
در واقع خانم بدون حضور در کشور ایران میتواند درخواست طلاق خود را ثبت کند. البته باید یکی از دلایل و راههای ذکرشده در بالا را به مرحله اثبات برسانند. خانم باید برای انجام روند جدایی خود یک وکیل در ایران انتخاب کند و به او وکالتنامه دهد.
وکیل با در دست داشتن وکالتنامه میتواند برای طلاق از سمت زوجه اقدام کند. این وکالتنامه نیز به ۲ صورت صادر میشود:
ثبت وکالتنامه از طریق سامانه میخک
وزارت امور خارجه برای تسهیل روند مسائل حقوقی و اداری یا ارائه خدمات کنسولگری به ایرانیانی که خارج از کشور زندگی میکنند، سامانهای به نام میخک راهاندازی کرده است. در این سامانه زوجه میتواند ثبتنام کند و اسناد و مدارک خود را ارائه دهد.
همچنین اطلاعات وکیل ایرانی منتخب خود را در این سامانه بارگذاری کند و در آخر درخواست ثبت وکالتنامه را برای کارشناسان مربوطه بفرستد. در واقع خانم باید ابتدا ثبت نام در سامانه میخک را انجام دهد. بعد از ثبت نام در میخک باید ثبت وکالتنامه در سامانه میخک را انجام دهد.
ثبت وکالتنامه از طریق سامانه ثنا
از سال ۹۵ تا کنون روند ثبت دادخواست و دریافت ابلاغیه به صورت غیر حضوری و از طریق سامانه ثنا انجام میشود. حتی در خارج از ایران هم افراد میتوانند از سامانه ثنا ایرانیان خارج از کشور برای وکالت دادن به وکیل طلاق در ایران اقدام کنند.
مراحل طلاق از طرف زن
طلاق از طرف زن همیشه سختیهای بیشتری نسبت به طلاق از طرف زوج خواهد داشت. زنان تنها در صورتی که برای جدایی خود دلایل موجهی را ارائه دهند، میتوانند برای طلاق اقدام کنند. در صورتی که زن بخواهد از همسر خود جدا شود باید ۳ مرحله را پشت سر بگذارد:
- بعد از ثبت درخواست خود، فرجه ۲۰ روزهای برای زوجین در نظر گرفته میشود تا در تصمیم خود تجدید نظر کنند.
- بعد از ۲۰ روز اگر رای صادرشده به ضرر مرد باشد، او میتواند درخواست تجدید نظر دهد.
- در نتیجه پرونده دوباره به دادگاه تجدید نظر برمیگردد.
- بعد از تمام بررسیهای لازم و اثبات گفتههای زن، مراحل طلاق از طرف خانم میسر خواهد بود. توجه داشته باشید طلاق از طرف خانم، روند طولانی دارد و به راحتی انجام نمیشود، مگر اینکه زوج در دادگاه حاضر نشود یا بدون هیچ اعتراضی طلاق را بپذیرد.
شرایط طلاق از طرف زن
پیش از این نیز گفتیم، شرایط طلاق از طرف زن یا قانون طلاق از طرف خانم با سایر شرایط متفاوت است. زن باید برای جدایی از همسر خود دلایل محکمهپسند و قابلقبولی ارائه دهد. در صورتی که مرد یکی از شروط ۱۲ گانه ازدواج را زیر پا بگذارد، زن میتواند برای جدایی از او اقدام کند. دلایل طلاق از سمت زوجه باید برای دادگاه قابلقبول باشد.
مدارک لازم برای درخواست طلاق از طرف زن
گذشته از مدارک طلاق از طرف زوجه، برای طلاق به ۵ مدرک مهم نیز نیاز خواهیم داشت. در ادامه این ۵ مدرک را نام میبریم:
- شناسنامه
- سند اصلی ازدواج یا رونوشت آن
- مدارک هویتی همانند اصل شناسنامه یا کارت ملی زوج
- حضور دو نفر شاهد هنگام ثبت گواهی طلاق
- گواهی عدم بارداری
درخواست طلاق از طرف زن در دوران عقد
قبل از اینکه درخواست طلاق از طرف زن را در دروان عقد بررسی کنیم، بهتر است مفهوم دوران عقد را مورد بررسی قرار دهیم. دوران عقد از زمان ثبت نکاح شروع میشود ولی بین زوجین نزدیکی صورت نمیگیرد. در واقع در دوران عقد با اینکه زوجین به عقد یکدیگر درآمدهاند اما همچنان زندگی مشترک خود را تشکیل ندادهاند.
طلاق از طرف خانم در دوران عقد نیز همانند طلاق گرفتن از سمت زوجه متاهل است. در واقع زن باید برای جدایی از همسر خود دلایل قانعکنندهای ارائه دهد. البته برای جدایی در دوران عقد بهتر است دلایلی غیر از عدم پرداخت نفقه ارائه داد. زیرا در دوران عقد اثبات اینگونه مسائل شاید کمی دشوار و زمانبر باشد.
درخواست طلاق غیابی از طرف زن
طلاق غیابی از طرف زن زمانی قابل انجام است که مرد در هیچ یک از فراخوانیهای دادگاه حاضر نشود. اگر زن درخواست طلاق بدهد و مرد یا وکیل او در دادگاه حاضر نشوند به طور حتم رای صادره به نفع زن خواهد بود. در این صورت حکم طلاقی که صادر میشود غیابی است. به طور معمول برای استعلام طلاق غیابی میتوان با داشتن کد ملی به سامانه مربوطه مراجعه کرد.
فراموش نکنید، اگر طلاق غیابی از طرف زن اجرا شود، مرد تا ۲۰ روز بعد از حکم صادرشده فرصت دارد تا برای واخواهی اقدام کند. در نظر داشته باشید طلاق غیابی از سمت زوجه نیز نیاز به مدارک محکمهپسند دارد. در کل زن برای هر نوع درخواست طلاق خود باید دلایل کافی و منطقی ارائه دهد.
راههای طلاق غیابی زن همانند راههای طلاق عادی است. امروزه با توجه به ثبت نام همه افراد در سامانه ثنا طلاق غیابی مانند گذشته جریان ندارد. اما همچنان برای افرادی که در خارج از ایران هستند و سالهاست از یکدیگر خبر ندارند، طلاق غیابی خارج از کشور انجام میشود.
مدت زمان ثبت درخواست طلاق از طرف زن
به طور کلی نمیتوان زمان دقیقی برای طلاق از طرف زن در نظر گرفت. در واقع مدت زمان جدایی از طرف زوجه به دلیل طلاق بستگی دارد. اینکه زن بتواند مدارک و دلایل کافی و الزامی را برای جدایی از همسرش ارائه دهد تا حدودی در تسریع روند جدایی موثر خواهد بود. گذشته این موارد، طلاق از سمت زوجه به کمک وکیل به طور معمول بین ۳ماه تا ۱ سال طول میکشد. که ممکن است این بازه بدون وکیل تا دو سال زمان ببرد.
طلاق از طرف زن و مهریه
مهریه از حقوق مهم زنان محسوب میشود. بنابراین در هر شرایطی مرد موظف به پرداخت است. اما در بسیاری از موارد هنگامی که زن درخواست طلاق یکطرفه دارد بهتر است مهریه خود را ببخشد تا بتواند از همسرش جدا شود. برای مثال دریافت مهریه در دوران عقد و به درخواست زن روند بسیار سختی دارد زیرا زن باید دلایل کافی برای جدایی از همسرش ارائه دهد.
پس اگر زن برای طلاق اقدام کند و همسرش با این جدایی موافق نباشد، پس بهتر است مهریه خود را ببخشد بلکه زوج به جدایی تن دهد و روند طلاق یکطرفه از سمت خانم سریعتر پیش رود. در نظر داشته باشید اگر زن حق طلاق داشته باشد و بخواهد از همسرش جدا شود، میتواند مهریه خود را به طور کامل دریافت کند.
وضعیت نفقه در طلاق از طرف زن
عدم پرداخت نفقه یکی از راههای طلاق از طرف زن محسوب میشود. در صورتی که مرد نتواند یا نخواهد به همسر خود نفقه پرداخت کند، در نتیجه زن با دلایل و مدارک لازم میتواند برای جدایی از همسرش اقدام کند. نکته مهم اینکه بعد از ثبت طلاق مرد موظف به پرداخت نفقه نخواهد بود. نفقه تنها مربوط به زمان قبل از طلاق است.
حضانت فرزندان در طلاق از طرف زن
در طلاق یکطرفه از سمت خانم میتوان حضانت فررند خود را به قانون بسپارد. طبق قوانین مدنی کشور حضانت فرزندان تا پایان ۷ سالگی تحت هر شرایطی بر عهده مادر خواهد بود. بعد از آن پدر میتواند فرزند دختر خود را تا ۹ سالگی و فرزند پسرش را تا ۱۵ سالگی در نزد خود نگهدارد. بعد از این سنین حضانت معنایی ندارد و انتخاب محل زندگی طبق خواسته فرزندان خواهد بود.
حقوق خانم در طلاق از طرف زن
حقوق مالی زن شامل نفقه، مهریه، اجرتالمثل، و حتی نصف دارایی مرد خواهد بود. اما در بسیاری از موارد زمانی که زن برای طلاق اقدام میکند، از آنجاییکه طلاق یکطرفه از سمت خانم به طور معمول طول میکشد، زنان با بخشیدن مهریه و صرف نظر از حق و حقوق مالی خود اقدام به جدایی در کوتاهترین زمان میکنند.
وکیل برای طلاق از طرف زن
از آنجاییکه طلاق از سمت زوجه بیش از سایر موارد جدایی با سختگیری دادگاه روبهرو میشود، زنان بهتر است با دست پر و ارائه مدارک کافی برای جدایی اقدام کنند. در واقع بهتر است از کمک و اطلاعات یک وکیل خبره بهره ببرند. وکیل طلاق میتواند به زن کمک کند تا بهترین مدارک را جمعآوری و طی جلسات دادگاه از حق خود دفاع کند.
انتخاب یک وکیل خبره و مجرب میتواند به زنان کمک کند تا سریعتر به خواسته خود دست پیدا کنند. در صورتی که برای یافتن یک وکیل مجرب دچار مشکل هستید، میتوانید از کارشناسان و مشاوران موسسه حقوقی دادنیک کمک بگیرید.
طلاق از طرف زوجه با وکالت در طلاق
همانطور که میدانید بعضی از زوجین، هنگام عقد و ازدواج حق طلاق را در اختیار زوجه میگذارند. از اینرو زوج وکالتی بلاعزل برای طلاق گرفتن به همسر خود انتقال میدهد. پس زن میتواند با این وکالت در هر زمان و مکانی برای جدایی از همسرش اقدام کند.
به طور معمول زن اگر حق طلاق داشته باشد و مهریه خود را ببخشد خیلی راحت میتواند از همسر خود جدا شود. جدایی از طرف زن در صورتی که حق طلاق داشته باشد، در کوتاهترین زمان ممکن اسنجام میشود و فقط کافیست خانم به جای همسر خود به یک وکیل پایه یک دادگستری وکالت دهد.
طلاق از طرف زوجه به دلیل عسر و حرج
یکی از مهمترین و کارآمدترین روشهای جدایی از طرف زن، عسر و حرج است. اگر زن طی زندگی مشترک خود دچار مشقت و سختی باشد، دادگاه با بررسی دلایل و اسناد لازم حق جدایی را به نفع زن صادر میکند. شاید برایتان سوال شود که عسر و حرج شامل چه مواردی است؟ در زیر چند مورد از اتفاقاتی که شرایط زندگی را برای زن سخت میکند، به طور خلاصه نام میبریم:
- ترک خانه و زندگی زناشویی از طرف مرد
- اعتیاد داشتن زوج به مواد مخدر
- محکومیت مرد به ۵ سال حبس یا بیشتر
- ضرب و شتم
- سو رفتارهای مالی
- ابتلا به بیماری صعبالعلاج زوج
سوالات متداول
طلاق از طرف زن چگونه است؟
برای طلاق از طرف زن باید خانم به یکی از شروط ۱۲گانه سند ازدواج استناد کند. طلاق از طرف خانم ممکن است حدود ۹ ماه تا ۲ سال زمان ببرد.
در طلاق از طرف زوجه، مهریه به خانم تعلق میگیرد؟
از نظر قانون منعی در طلاق از طرف خانم و دریافت مهریه وجود ندارد اما معمولا قاضی شعب نمیپذیرند که خانم همزمان هم برای طلاق و هم مهریه اقدام کند.
در صورت دارا بودن وکالت در طلاق، جدایی خانم چگونه است؟
در صورتی که خانم حق طلاق داشته باشد نیاز است به جای همسر خوذ وکیل بگیرد تا بدون حضور آقا برای طلاق اقدام کند.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
همسر من چند سالی هست به موارد مخدر روآورده و من نمیخوام با همچین آدمی ادامه بدم میخواستم بدونم گفتن همین موضوع چقدر به سرعت طلاق کمک میکنه ؟
سلام، وقت شما بخیر
اعتیاد در صورتی که باعث آزار و آسیب به شما شود و شما را دچار عسر و حرج کند می تواند دلیل طلاق باشد.
سلام
من زن ۲۵ ساله هستم که همش از طرف همسرم آزار جسمی میزنم و منو میزنه من چجوری میتونم درخواست طلاق بدم؟
سلام، وقت شما بخیر
باید درخواست طلاق به دلیل عسر و حرج داشته باشید.