طبق اسلام و قانون کشور زن برای طلاق گرفتن، نسبت به مرد محدودتر است زیرا حق طلاق در ایران با مرد است. بنابراین زن به سختی میتواند درخواست طلاق دهد. بر اساس قانون یکی از روشهایی که زن میتواند از همسر خود به راحتی و بدون دردسر جدا شود، داشتن حق طلاق است.
در این مقاله از موسسه حقوقی دادنیک به بررسی مراحل طلاق با داشتن حق طلاق خواهیم پرداخت، با دادنیک همراه باشید و در صورت وجود هر گونه سؤال یا مشاوره در زمینه قانون جدید حق طلاق با کارشناسان و وکلای با تجربه این مجموعه ارتباط برقرار کنید.
حق طلاق چیست؟
بر اساس قانون حمایت از خانواده حق طلاق یعنی مرد به اراده و اختیار خود در یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی، وکالت در طلاق را به همسر خود دهد. در مجموع مرد برای همسر خود این شرایط را فراهم میکند که به جای او مراحل اداری و قضایی طلاق را انجام دهد و نیازی به حضور و اجازه او نداشته باشد.
حق طلاق میتواند یکی از شروط ضمن عقد و ازدواج باشد یا زن با رضایت همسر خود، به یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کرده و به صورت رسمی وکالت در طلاق را از وی بگیرد.
مزایای داشتن حق طلاق چیست؟
مهم ترین و اصلی ترین مزیت حق طلاق برای زن این است که او میتواند بدون حضور و اجازه شوهر درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده ارائه دهد. سپس مراحل اداری و قضایی طلاق را بدون حضور همسر خود طی کرده، بعد از اخذ حکم طلاق به دفتر رسمی ثبت ازدواج و طلاق مراجعه و طلاق خود را ثبت کند.
مراحل طلاق با داشتن وکالت در طلاق
- اولین مرحله از طلاق با داشتن حق طلاق این است که زن با مدارکی نظیر حق طلاق، کارت شناسایی و سند ازدواج به دفتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست طلاق خود را ارائه میدهد.
- در ادامه مراحل طلاق، زن باید به جلسات مشاوره و غربالگری مراجعه کند. در صورت داشتن وکیل طلاق نیازی به حضور زن در جلسات مشاوره و غربالگری نخواهد بود.
- سپس پیامکی که حاوی زمان رسیدگی دادخواست طلاق در دادگاه به زن یا وکیل او ارسال میشود.
- زن در روز رسیدگی به پرونده موظف است به همراه وکیل خود به دادگاه مراجعه کند و درخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه دهد.
- قانون گذار بعد از بررسی دادخواست طلاق و توجه به حق طلاق زن، حکم طلاق را صادر میکند.
- زن با داشتن حکم طلاق به همراه دو شاهد به یکی از دفاتر رسمی ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کرده و صیغه طلاق بدون حضور همسر وی جاری شده و حکم طلاق در شناسنامه زن ثبت خواهد شد.
مدارک لازم برای وکالت در طلاق
- وکالت نامه حق طلاق
- اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه زن
- اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه مرد
- وکالت نامه زن به وکیل دادگستری (در صورت داشتن وکیل طلاق)
طلاق با داشتن حق طلاق
طلاق با داشتن حق طلاق تنها نوعی از طلاق بوده که در آن، داشتن وکیل طلاق ضروری است زیرا مرد به زن وکالت انجام تمام مراحل قضایی و اداری را داده است. زن نیز به همراه یک وکیل پایه یک دادگستری با داشتن حق طلاق مراحل طلاق را انجام میدهد.
طلاق توافقی بهتر است یا حق طلاق؟
حق طلاق از طلاق توافقی بهتر است زیرا زن با داشتن حق طلاق نیازی به ارائه و اثبات دلیل طلاق در دادگاه ندارد. همچنین برای اینکه مرد به طلاق رضایت دهد، نیازی به بذل و بخشش مهریه یا نفقه خود ندارد.
حق طلاق و مهریه
سوالی که بسیاری از افراد میپرسند این است که حق طلاق بهتر است یا مهریه؟ مهریه، مالی است که زن در هنگام عقد و ازدواج مالک قانونی آن بوده و هر زمانی که بخواهد حق مطالبه مهریه خود را دارد. حق طلاق به حقی گفته میشود که مرد به اراده و اختیار خود اجازه طلاق را به همسرش واگذار میکند.
بنابراین این حق طلاق و مهریه دو مسئله جداگانه برای زن محسوب شده و مطالبه مهریه از طرف زن هیچ منافاتی با وکالت در طلاق ندارد. اما بذل و بخشش تمام یا قسمتی از مهریه میتواند در مقابل حق طلاق به زن به صورت شرط رسمی در عقدنامه یا سند وکالت نامه ثبت شود.
بخشیدن مهریه در ازای حق طلاق
همانطور که در قسمت فوق بیان کردیم، مهریه حق قانونی زن بوده و مرد موظف به پرداخت آن است. بخشیدن مهریه نیز مانند مطالبه مهریه حق قانونی زن بوده و هر زمانی که بخواهد میتواند مهریه اش را به همسرش میبخشد. بخشیدن مهریه ارتباطی با طلاق ندارد و زن میتواند هر زمان که تمایل دارد، مهریه را به همسرش بذل و بخشش کند، بدون آنکه نیازی به طلاق باشد.
در این مقاله از موسسه حقوقی دادنیک به بررسی مراحل طلاق با داشتن حق طلاق پرداختیم، بنابراین اگر در خصوص حق طلاق و مراحل طلاق با داشتن حق طلاق سؤال و مشاوره ای نیاز دارید، از طریق واتس اپ با مشاوران حقوقی مؤسسه دادنیک که به صورت تخصصی در حوزه امور حقوقی خانواده فعالیت دارند، ارتباط برقرار کنید.
سوالات متداول
- حق طلاق به چه معناست؟
حق طلاق، به حقی گفته میشود که اراده و اختیار طلاق را به زن میدهد و آن شخص بدون هیچ دلیل، عذر موجه و عدم رضایت طرف مقابل میتواند اقدام به طلاق و جدایی کند.
- آیا به زنی که حق طلاق دارد، مهریه تعلق میگیرد؟
بذل و بخشش تمام یا قسمتی از مهریه میتواند در مقابل دادن حق طلاق به زن به صورت شرط در عقدنامه یا سند وکالت نامه به شکل رسمی قید شود.
- آیا زن با داشتن حق طلاق میتواند طلاق بگیرد؟
بله، زن با وکالت در طلاق میتواند برای جدایی و طلاق اقدام نماید. اما داشتن حق طلاق از سمت زن، حق مرد را از بین نمیبرد و مرد میتواند در هر زمان نسبت به طلاق اقدام کند.
زنم وکالت طلاق گرفته ولی خودم برای صیغه طلاق اقدام نکردم میتونم دوباره خانممو برگردونم
درود
شرایط طلاق باید بررسی شود.
اقدام به طلاق با داشتن حق طلاق خیلی سخت شده. من شیندم باید مهریه رو ببخشیم. عجبا
نه چراببخشی.مهریه سرجاشه
سلام
شوهرم مدتی ازدواج کرده و من تازه متوجه شدم آیا بخاطر این موضوع بهم حق طلاق داده میشه؟
سلام، وقت شما بخیر
حق طلاق داده نمی شود اما ازدواج مرد بدون رضایت همسر می تواند از دلایل مناسب برای طلاق از طرف زن باشد.
باسلام چنانچه همسر شما شروط ضمن عقد ازدواج مندرج درعقدنامه رو امضا کردن و ازدواجتون مربوط به بعد از سال 62 هست شما میتونید طلاق بگیرید.
وقت به خیر
من مهریه رو بخاطر حق طلاق بخشیدم الان مدتی که به مشکل خوردیم و میخوایم جدا بشیم هردومون اما من به مهریه نیاز دارم آیا میشه اون وکالت رو باطل کرد؟
سلام، وقت شما بخیر
در صورتی که طلاق شما از نوع توافقی باشد میتوانید با همسر بر سر میزان مهریه توافق کنید.
من زن ۲۴ ساله هستم که دارم از شوهرم جدا میشم چجوری میتونم مهریه رو در ازای حق طلاق ببخشم؟ کجا اینو باید به ثبت برسونم؟
سلام، وقت شما بخیر
دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنید.
سلام بر شما عزیزان
مطلب تان کوتاه و مفید بود
درود
خوشحالیم از همراهی شما 🙂
سلام شما به تنهایی فقط میتونید مهریتون رو ببخشید اما برای بقول خودتون حق طلاق همسرتون هم باید حضور داشته باشن و اینکارو بکنن