نفقه در طلاق توافقی

نفقه در طلاق توافقی

در عقد نکاح از منظر حقوقی، یکی از موضوعات مهم و جزئی برای حمایت از زن در روابط زناشوئی، نفقه پیش یا در طلاق توافقی برای زوجه است که پرداخت آن همیشه برعهده مرد یا همان زوج خواهد بود.

در این مقاله به بررسی این موضوع می‌پردازیم نفقه در طلاق توافقی چگونه است. همچنین توضیح می‌دهیم که نفقه چیست و آیا نفقه فرزند پسر از نفقه فرزند دختر تفاوت دارد؟

نفقه چیست؟

مهم‌ترین موضوعی که هر دانشجوی رشته حقوق فوراً در قوانین مدنی با آن روبه‌رو می‌شود، حقوق خانواده و به طبع نفقه زوجه است که پرداخت آن همیشه بر عهده زوج خواهد بود. ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی در این خصوص می‌گوید:« در عقد دائم نفقه زن به عهده شوهر است». پس می‌توان اینطور استنباط کرد که در عقد موقت چنین موضوعی به عنوان رکن اصلی صحت ندارد.

قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران در تعریف نفقه پیرامون ماده ۱۱۰۷ توضیح داده است که: «نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه ، غذا، منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض».

پس با این توضیحات باید گفت که نفقه زن قبل یا بعد از طلاق پیرامون همه هزینه‌های متعارف و مناسب نسبت به شأن و مقام زوجه خواهد بود.

نفقه چیست؟

نفقه بعد از طلاق توافقی

سوالی که در اینجا وجود دارد، این است که آیا نفقه بعد از طلاق توافقی در اختیار زن یا همان زوجه قرار می‌گیرد؟ در پاسخ به این سوال از منظر حقوقی باید گفت عمدتاً به دلیل اتمام رابطه زناشوئی بین مرد و زن، حق نفقه به زوجه پرداخت نمی‌شود و در عوض، نفقه فرزند پسر و نفقه فرزند دختر از سوی پدر یا همان زوج پرداخت می‌شود.

به هر حال اگر زن باکره نباشد، مرد بعد از طلاق تا به پایان رسیدن عده که میزان آن سه ماه و ده روز توسط قانونگذار مشخص شده، باید نفقه را به زوجه پرداخت کند.

نفقه همسر بعد از طلاق توافقی

از آنجایی که طلاق توافقی نیازی به رضایت و اراده هر دو طرفین است، نفقه زوجه هم می‌‌تواند با صحبت بین آن‌ها تعیین شود، اما عمدتاً زن برای راضی کردن شوهر خود به طلاق توافقی، نفقه خویش را می‌بخشد و عملاً چیزی به زوجه پرداخت نخواهد شد.

همچنین بعد از جاری شدن صیغه طلاق، زن شاید نتواند که نفقه جاریه خودش را به دلیل عدم امکان برقراری رابطه زناشوئی یا تمکین از شوهر خود بگیرد؛ اما او می‌تواند نفقه پیش از طلاقی که از مرد تمکین می‌کرده و زوج بابت آن مبلغی را به عنوان نفقه به همسر خود پرداخت نکرده است را از دادگاه طلب کند.

نفقه فرزند بعد از طلاق توافقی

نفقه در طلاق عادی یک امر نسبتاً ساده بر اساس موضوعاتی است که پیش‌تر به آن پرداختیم و همانطور که گفته شد، نفقه فرزند پسر و نفقه فرزند دختر بر عهده پدر یا همان زوج است که باید بعد از طلاق هم پرداخت شود.

ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی در خصوص حمایت فرزندان از حق نفقه می‌گوید: «نفقه اولاد بر عهده پدر است [و] پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدری است، با رعایت الاقرب‌ فالاقرب. در صورت ‌نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم قدرت آن ها نفقه بر عهده مادر است.

هر گاه مادر هم زنده و یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب‌النفقه است و اگر چند نفر از ‌اجداد و جدات مزبور از حیث درجه اقربیت مساوی باشند نفقه را باید به حصه متساوی تادیه کنند.»

نفقه فرزند بعد از طلاق توافقی

در قانون پیش‌بینی شده که اگر پدری تمکن مالی داشته باشد و بتواند نفقه فرزند بعد از طلاق توافقی را پرداخت کند، اما از این کار سرباز زند، مشمول مجازات کیفری خواهد شد که در این بخش دادگاه به میزان نفقه تعیین شده، امول و دارایی‌های پدر را به نفع فرزند یا فرزندان توقیف می‌کند و همچنین این عمل از سوی زوج طبق ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی از ۳ تا ۵ ماه حبس دارد.

در خصوص نفقه فرزند بعد از طلاق توافقی هم باید این موضوع را مطرح کرد که میزان، نحوه و امکان پرداخت توسط کدام یک از اشخاص زوج یا زوجه انجام می‌شود که به عنوان بخشی از پرونده حتماً باید در دادگاه صالح چنین موضوعی را مطرح کنند.

نکته مهم در آنجایی وجود دارد که اگر نفقه بر عهده پدر باشد، به دلیل افزایش نرخ تورم، مادر می‌تواند درخواست تعدیل میزان نفقه را در دادگاه مطرح کند تا از این طریق بتواند نفقه فرزند یا فرزندان خودش را افزایش دهد.

وکیل طلاق توافقی کیست و حضورش چه مزیتی دارد؟

وکیل طلاق توافقی کسی که با انجام و مراحل کلیه امور دادرسی آشنا است و با وجودش،‌ حضور زوجین در دادگاه الزامی نیست تا فضای جلسه از وقوع درگیری یا تنشی مسموم شود؛ مگر آنکه در جلسه تعیین شده زن بخواهد آزمایش بارداری یا داشتن بکارت را بدهد که حضورش الزامی است.

بنابراین یکی از راه‌ها و روش‌هایی که به سرعت می‌توانید حکم طلاق توافقی را بدون هیچ مشکلی به دست آورید، بهره‌مندی از وکیل طلاق توافقی است.  

سوالات متداول

نفقه چیست؟

نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه ، غذا، منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض

نفقه فرزند به عهده چه کسی است؟

پرداخت نفقه فرزند به عهده پدر است.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

۵/۵ - (۵ امتیاز)
تیم تحریریه دادنیک

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های امور حقوقی خانواده، انحصار وراثت، امور وکالتی و کنسولی ایرانیان داخل و خارج از کشور منتشر می‌نماید. برای کسب اطلاعات بیش‌تر و مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان حقوقی دادنیک در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)