روش های تغییر نام

نحوه تغییر نام

گاهی پیش می‌آید که افراد با نامی که پدر و مادرشان برای آن‌ها انتخاب کرده‌اند؛ ارتباط برقرار نمی‌کنند و در پی تغییر اسم در شناسنامه باشند. اگر ثبت احوال به درخواست وی برای عوض کردن اسم در شناسنامه ترتیب اثر ندهد، او می‌تواند به مراجع قضایی مراجعه کرده و درخواستش را پیگیری کند.

اصولا تغییر اسم کوچک در شناسنامه در ایران پروسه ساده‌ای ندارد. اگر شما دلیل خوبی برای عوض کردن اسم در شناسنامه نداشته باشید؛ نمی‌توانید این کار را انجام دهید.

البته در این مواقع مشاوره با یک وکیل می‌تواند کار را برای شما آسان‌ کند. کارشناسان ما در دادنیک همواره بهترین پیشنهادات را برای سریع‌تر و راحت‌تر عوض کردن اسم در شناسنامه به شما ارائه می‌دهند.

شیوه تغییر اسم کوچک در شناسنامه

شورای عالی ثبت احوال این اجازه را به اداره ثبت احوال داده است که دستورالعمل عوض کردن اسم در شناسنامه  را تدوین کرده و بعد از اینکه تغییرات در نام و نام خانوادگی اعمال شد؛ اسامی جدید در شناسنامه فرد ثبت شود.

برای تغییر اسم در شناسنامه متقاضی باید با همراه داشتن برخی مدارک مورد نیاز مانند شناسنامه و کارت ملی و فیش واریز هزینه برای عوض کردن اسم در شناسنامه به اداره ثبت احوال برود.

درصورتی که اداره ثبت احوال تشخیص بدهد که این درخواست قانونی و قابل استناد است؛ تغییر اسم را انجام می‌دهد و شناسنامه فرد را اصلاح می‌کند. درغیر این صورت درخواست فرد رد می‌شود. در این مواقع اگر اصرار بر تغییر نام دارید؛ بهتر است به دنبال یک وکیل خبره باشید تا راهکارهایی قانونی برای این مسئله را بشناسید.

معمولا بعد از عدم موافقت اداره ثبت احوال، فرد می‌تواند به دادگاه مراجعه کرده و از اداره ثبت احوال شکایت کند. وکلای ما در دادنیک می‌توانند در تمام مراحل تغییر اسم در کنار شما باشند.

شیوه تغییر اسم کوچک در شناسنامه

چه کسانی برای تغییر نام در شناسنامه واجد شرایط هستند؟

  • افرادی که پیش از این نامی داشتند که با قوانین اسلامی مطابقت ندارند
  • اسامی که ترکیب ناموزون دارند مانند نازنین زهرا
  • اسامی که به مقدسات اسلام توهین می‌کند مانند عبدالعزی که در اینجا عزی به معنی یکی از بت‌های پیش‌ از اسلام است.
  • اسامی لشکری یا کشوری یا نام‌هایی که با ترکیباتی مانند سرتیپ، دکتر، شهردار و غیره ساخته شده‌اند.
  • نام‌هایی که باعث تحقیر فرد می‌شوند.
  • اسامی که با جنسیت فرد تطابق ندارند.
  • اسامی زننده و مستهجن
  • اسامی که دارای حروف زائد و حشو هستند.
  • اسامی که در شناسنامه با غلط‌های نگارشی یا املایی ثبت شده‌اند.
  • در مواردی که نام فرد با نام اعضای خانواده تشابه داشته باشد.
  • اسامی همنام با روزها هفته
  • اسامی عربی که می‌توان فارسی آن‌ها را ثبت کرد. مانند اسحق که به اسحاق تبدیل می‌شود.
  • تغییر نام کسانی که به تازگی مسلمان شده‌اند و قصد دارند یک نام اسلامی برای خودشان انتخاب کنند.
  • کسانی که تغییر جنسیت داده‌اند و می‌خواهند نامشان را تغییر دهند.

شرایط تغیر نام در شناسنامه

کسانی که می‌خواهند نام‌شان را در شناسنامه تغییر دهند؛ باید شرایطی که ثبت احوال برای اسم آن‌ها در نظر گرفته‌است را بدانند:

  • متقاضی باید 18 سال یا بیشتر داشته باشد.
  • درصورتی که متقاضی کمتر از 18 سال سن دارد؛ لازم است حکم رشد ارائه دهد.
  • همچنین برای افرادی که کمتر از 18 سال دارند؛ پدر یا جد پدری می‌تواند درخواست تغییر اسم بدهد.
  • انتخاب القاب زننده و نام‌هایی که با مقدسات اسلامی تطابق ندارد؛ پذیرفته نمی‌شود.
  • ذکر سیادت برای افرادی که سیادت در شناسنامه پدری و اجدادی آن‌ها ثبت شده‌است؛ قابل حذف نیست.

مدارک مورد نیاز برای تغییر اسم در شناسنامه

برای ثبت درخواست تغییر اسم در شناسنامه به این مدارک نیاز دارید:

  • اصل شناسنامه به همراه کپی از تمام صفحات
  • اصل و تصویر شناسنامه پدر، جد پدری یا قیم برای متقاضیان کمتر از 18 سال
  • استشهاد محلی در صورت لزوم
  • درخواست تکمیل شده تغییر نام
  • فیش واریز هزینه تغییر نام
  • ارائه سند عدم سو پیشینه برای متقاضیان بیشتر از 18 سال

شرایط تغییر نام برای بار دوم

معمولا روش تغییر نام کوچک یا نام خانوادگی تنها یک بار اتفاق میفتد و دیگر امکان انجام این کار وجود ندارد. به عبارتی مراجع ذی‌صلاح با این تغییر موافقت نمی‌کنند.

همچنین تغییر نام افرادی که تغییر جنسیت داده‌اند؛ از طریق دادگاه انجام می‌شود. تغییر نام افراد کمتر از 18 سال حتما باید در دادگاه و دفاتر قضایی انجام شود. همچنین در این موارد رضایت قیم قانونی هم لازم است.

تغییر نام مذهبی در شناسنامه

معمولا افرادی که می‌خواهند نام مذهبی خودشان را تغییر دهند؛ با سختگیری بیشتری مواجه می‌شوند. چرا که بر اساس مسائل شرعی، اداره ثبت احوال و مراجع قضایی هم با تغییر نام مذهبی موافق نیستند. معمولا در مواردی با تغییر نام مذهبی موافقت می‌شود که نام دوم هم مذهبی بوده و فراوانی بیشتری نسبت به نام اول داشته باشد.

مثلا کسی که نام او کاظم یا تقی است؛ می‌تواند نامش را به محمد یا علی تغییر دهد. اگر نام مورد نظر شما مذهبی نباشد؛ حضور یا راهنمایی وکلای ما در دادنیک می‌تواند به شما کمک کند تا تمام راهکارهای موجود را بررسی کرده و یک مسیر قانونی برای خواسته خود پیدا کنید.

تغییر نام برای اقلیت‌های دینی

پیروان اقلیت‌های دینی هم مانند سایر افراد باید مراحل مشابهی را طی کنند. تنها تفاوتی که برای این افراد قائل شده‌اند؛ در تبصره ۳ و ۴ ماده ۲۰ قانون ثبت احوال آمده است. انتخاب نام در اقلیت‌های دینی تابع زبان و فرهنگی دین خود آن افراد است.

شرایط تغییر نام خانوادگی

نام خانوادگی  از اسناد هویتی است و همه افراد و شهروندان باید یک نام  خانوادگی داشته باشند. با توجه به اینکه افراد نقشی در انتخاب نام خانوادگی خود ندارند؛ در برخی موارد نمی‌توانند با این نام ارتباط برقرار کنند یا حتی تشخیص می‌دهند که نام مناسبی برای آن‌ها انتخاب نشده‌است.

این افراد با داشتن شرایط زیر می‌توانند نام خانوادگی خودشان را تغییر دهند.

  • استفاده از لغات نامناسب و تحقیر کننده در نام خانوادگی
  • وجود بیش از دو کلمه در نام خانوادگی
  • وجود اسامی غیربومی و خارجی مانند چارلز
  • اسامی مغایر با اسلام
  • اسامی منسوب به عناوین خاص مانند سرهنگ
  • نام خانوادگی منسوب به یک محله یا منطقه نامناسب
  • نام خانوادگی که به واسطه سوابق خانوادگی باعث سرافندگی اعضای خانواده باشد.
  • تغییر نام برای ایجاد یک نام خانوادگی مشترک با پدر، خواهر، برادر و جد پدری

هزینه تغییر نام در شناسنامه

تغییر نام یکی از دعاوی غیرمالی است و هزینه آن هر ساله در اداره ثبت احوال تغییر می‌کند. پس مشخص کردن هزینه دقیق تغییر نام نیازمند مشورت با یک وکیل است. برای اطلاع از هزینه دقیق تغییر اسم در شناسنامه با کارشناسان ما در دادنیک تماس بگیرید. آن‌ها شما را راهنمایی می‌کنند.

وکلا در این حوزه با نحوه تغییر نام و شرایط آن آشنا هستند و مراحل تغییر نام را می‌شناسند و به متقاضی کمک می‌کنند تا بهترین نام را برای خودشان انتخاب کند.

وکیل تغییر نام می‌تواند در تمام مراحل پروسه تغییر نام همراه شما باشد و ترتیبی بدهد تا بدون هیچ مانعی نام‌تان را تغییر دهید.

فرم تغییر اسم در شناسنامه

لازم است برای تغییر نام یک فرم متناسب را پر کرده و به دادگاه تحویل دهید. نمونه این فرم را در ادامه می‌بینید.

ریاست محترم مجتمع قضائی……….

با سلام، احتراماً به استحضار می‌رساند:

این‌جانب دارای شناسنامه شماره………. صادره از………. در تاریخ………. متولد شدم و با وجود آنکه از شروع تولد در بین تمام آشنایان و بستگان به نام………. شهرت دارم، ولی در سند سجلی فوق‌الذکر نام………. برای این‌جانب انتخاب و ثبت شده است.

نظر به اینکه داشتن دو نام در زندگی روزمره برای این‌جانب موجب بروز مشکلات شده است و از طرفی اشتهارم طبق شهود آقایان…، …، … و… به نام………. است، با توجه به اینکه نام………. واجد معانی عالیه و از هر حیث بر نام مذکور در سند سجلی مذکور برتری دارد، درخواست صدور حکم به تغییر نام کوچک مذکور در شناسنامه از………. به………. به استناد مواد ۹۹۵ قانون مدنی و ۲۰ قانون ثبت‌ احوال مورد استدعاست.

روش‌های تغییر نام

به طور کلی دو روش برای تغییر نام وجود دارد. اول نام‌هایی که به سادگی در اداره ثبت احوال تغییر می‌کنند و دوم نام‌هایی که مطابق قوانین ثبت احوال نیستند و به دادگاه ارجاع داده می‌شوند. افرادی که در اداره ثبت احوال موفق به تغییر نام خود نمی‌شوند؛ می‌توانند با طرح دعوی در دادگاه درخواست خود را پیگیری کنند.

در این روش شما با در دست داشتن شناسنامه و کارت ملی به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه کرده و داخواست‌تان را تنظیم می‌کنید. در این دادخواست، خواهان شما و خوانده اداره ثبت احوال است. در این دادخواست اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه یا اداره ثبت احوال محل زندگی خودتان مخاطب قرار می‌گیرد.

در کنار دادخواست، شما باید مدارک و ادله خودتان را هم به اداره ثبت احوال ارائه بدهید. از مهم‌ترین این ادله شهادت شاهدان است که باید از قبل تنظیم کرده و به امضای شاهدان رسانده باشید.

در ادامه یک جلسه دادگاه برای رسیدگی به دادخواست شما تنظیم شده و زمان آن با اس‌ام‌اس به شما اطلاع داده می‌شود.

روش‌های تغییر نام

در جلسه دادگاه قاضی صحبت‌های شما را می‌شنود و در مرحله بعد به شهادت شهود گوش می‌کند. در صورتی که شاهدان شما در دادگاه حضور داشته باشند؛ شهادت آن‌ها صورت‌جلسه می‌شود. در مواردی هم قاضی قرار استماع شهود صادر می‌کند و شما باید در جلسه بعد با شاهدان حاضر شوید. البته در برخی موارد تغییر اسم در شناسنامه بدون نیاز به حضور شاهد انجام می‌شود.

عموما نماینده اداره ثبت احوال با درخواست شما مخالفت می‌کند و این مهم‌ترین بخش دادگاه است. توصیه می‌کنیم در این مرحله از راهنمایی و مشاوره وکلا ما در دادنیک بهره ببرید.

در صورتی که حکم دادگاه مورد قبول شما نباشد؛ تا 20 روز فرصت دارید تا به آن اعتراض کنید. در صورت تجدید نظر، پرونده شما به دادگاه تجدید نظر استان ارسال می‌شود.

همچنین در مواردی دیده شده است که با صدور رای دادگاه به نفع شما، اداره ثبت احوال اعتراض می‌کند و تقاضای برگزاری دادگاه تجدید نظر را می‌نماید. اما معمولا دادگاه تحدید نظر با این خواسته موافقت نمی‌کنند و حق تغییر نام را برای افراد محفوظ می‌داند.

جمع‌ بندی

نام هر کس اهمیت زیادی برای او داشته و تاثیر زیادی هم در روحیه آن فرد دارد. حق تغییر نام برای افراد همیشه محفوظ است. در مواردی برخی قواعد عرفی در نظر گرفته می‌شود تا فرد نام خود را با یک نام غیرمعقول و بد عوض نکند. همچنین قواعد اسلامی هم در تغییر نام در ایران دخیل هستند.

برای تغییر نام ابتدا باید به اداره ثبت احوال مراجعه کنید و در صورتی که آن‌ها با درخواست شما موافقت نکردند؛ به دادگاه بروید. برای تغییر نام به داشتن حداقل 18 سال سن، ارائه اصل شناسنامه و مدارک هویتی، فیش واریز هزینه و استشهاد محلی نیاز دارید. همچنین در تمام مراحل عوض کردن نام در شناسنامه می‌توانید از راهنمایی‌های وکلا و کارشناسان ما در دادنیک استفاده کنید.

سوالات متداول

امکان تغییر نام مذهبی وجود دارد؟

معمولا سخت‌گیری‌های بیشتری برای تغییر نام مذهبی وجود دارد. راحت‌ترین شرایط برای تغییر نام مذهبی حالتی است که فرد نام مذهبی خود را با نام مذهبی دیگری که فراوانی بیشتری دارد؛ جایگزین کند. البته جایگزینی نام غیرمذهبی غیرممکن نیست و می‌توانید با انتخاب نام غیرمذهبی که فراوانی زیادی دارد؛ نام‌تان را عوض کنید. در صورتی که اداره ثبت احوال با درخواست شما موافقت نکرد؛ می‌توانید از مشاوره وکلا ما در دادنیک استفاده کنید.

تکلیف نام قبلی در اسناد هویتی و اسناد دیگر چه می‌شود؟

نام فرد معمولا در مدارک تحصیلی، اسناد و غیره ثبت شده‌اند که بعد از تغییر نام باید برای به روز کردن مدارک هم اقدام کند.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (2 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

بخشیدن مهریه بدون شاهد
بخشیدن مهریه بدون شاهد و پیامدهای آن
شکایت از همسایه
نحوهٔ شکایت از همسایه
شکایت از پایانه مسافربری
شکایت از پایانه مسافربری
شکایت از مکانیک
شکایت از مکانیک

6 پاسخ

  1. استشهاد محلی توی مراحل تغییر نام یعنی چی؟ شاهد باید داشت؟

    1. درود
      به این معنی که چند نفر شهادت بدهند که با این نام جدید شناخته می شود.

  2. سلام شما کار تغییر نام رو با چه هزینه ای انجام میدین؟ اسمم معصومه است میخوام بذارم مهشید

    1. درود
      برای اطلاع از هزینه های تغییر نام با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید.

    1. درود
      در صورتی که وکیل داشته باشید میتوان تغییر داد
      اگر به وکیل تغییر نام نیاز دارید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *