جستجو کردن
Close this search box.

تغییر نام خانوادگی فرزند بعد از طلاق

تغییر نام خانوادگی فرزند

انتخاب نام برای فرزند در بدو تولد او، از حقوق پدر و مادر و البته خود فرزند است. از آن جایی که نام خانوادگی بخش مهمی از هویت هر شخص است، معیاری برای تمایز هر فرد در جامعه به شمار می‌آید. پس از اینکه والدین نام مناسبی را برای نوزاد خود انتخاب کردند، باید به اداره ثبت‌ احوال (سازمان ثبت احوال کشور) مراجعه و در راستای صدور شناسنامه اقدام کنند.

از آنجایی که شناسنامه سند رسمی کشور است، برای ایجاد هر گونه تغییر مانند تغییر نام در شناسنامه یا نام خانوادگی و یا حتی تغییر سن و همچنین تأیید و تصویب تغییرات باید از طریق مراجع صالح اقدام گردد که لازمه آن کسب آگاهی از شرایط، قوانین، مراحل و مدارک آن است.

این امر در مورد موضوع تغییر نام خانوادگی فرزند بعد از طلاق نیز صادق است که یکی از رایج ‌ترین دلایل تغییر نام‌ خانوادگی است و ما قصد داریم در این مطلب از مطالب مؤسسه حقوقی دادنیک اندکی درباره آن صحبت کنیم.

شرایط تغییر نام‌خانوادگی کودک بعد از طلاق

از شرایط تغییر نام خانوادگی در قانون می‌توان به مواردی همچون بیش از دو کلمه بودن نام خانوادگی، خارجی بودن آن یا ترکیب آن با کلمات خارجی اشاره کرد. برخی از افراد پس از طلاق تصمیم می‌گیرند که نام‌ خانوادگی همسر سابق خود را در شناسنامه فرزند خود عوض کنند.

  • شرایط سنی کودک یکی از مهم‌ ترین شرایط تغییر نام‌ خانوادگی او یا تغییر فامیلی به فامیلی مادر است. در واقع اهمیت این شرط در حدی است که قبل از سن قانونی، این امر امکان پذیر نیست. بنابراین، متقاضی تغییر نام‌ خانوادگی باید بیشتر از 18 سال داشته باشد. همین نکته باعث می‌شود در صورت طلاق گرفتن والدین و گرفتن حضانت کودک، مراحل تغییر نام خانوادگی قبل از 18 سالگی که سن قانونی است، ممکن نباشد.
  • اشخاص کم تر از 18 سال که دارای حکم رشد باشند.
  • اگر پدر یا جد پدری شخص زیر 18 سال نام‌ خانوادگی خود را تغییر داده و قصد داشته باشد نام‌ خانوادگی فرد زیر 18 سال را تغییر دهد یا در راستای تغییر نام خانوادگی فرزند بعد از طلاق اقدام کند، در ابتدا باید شناسنامه خود را ارائه دهد و سپس در راستای مراحل تغییر نام‌ خانوادگی اقدام نماید.
  • قیم یا وصی اطفال تحت سرپرستی می‌تواند قوانین تغییر نام خانوادگی بعد از طلاق را اجرا نماید اما به ارائه مدارک مستند که سمت او احراز شده باشد، نیاز است.

قوانین تغییر نام خانوادگی بعد از طلاق

تغییر نام خانوادگی بعد از طلاق مشمول یک سری قوانین است که به شرح ذیل هستند:

  • فرزند پس از سن قانونی یا رسیدن به سن 18 سالگی، خود می‌تواند برای تغییر نام خانوادگیش اقدام کند.
  • در قوانین تغییر نام خانوادگی فرزند بعد از طلاق، مشخص شده است که این امر بر مقررات ارث تأثیر ندارد، به این معنی که فرزند نه ‌تنها از ارث‌ پدر خود، بلکه از ارث همسر جدید مادرش نیز محروم نمی‌شود.
  • البته یکسان شدن نام فامیل فرزند با همسر جدید مادر وی نیز به معنای ارث بردن حتمی از او نیست. این اتفاق بر اساس یک سری قوانین صورت می‌گیرد.
قوانین تغییر نام خانوادگی بعد از طلاق

مراحل تغییر نام خانوادگی بعد از طلاق

مراحل انجام تغییر نام خانوادگی فرزند بعد از طلاق بدین صورت است که فرد متقاضی باید:

  1. فرم درخواست تغییر نام خانوادگی را تنظیم و تکمیل نماید.
  2. سپس به اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه خود مراجعه نماید.
  3. برای مراجعه به اداره ثبت احوال باید مدارک لازم را به همراه داشته باشد.
  4. مدارک لازم برای تغییر فامیلی
  5. همانطور که پیش تر اشاره کردیم برای مراجعه به اداره ثبت احوال برای تغییر نام خانوادگی مدرکی لازم است که در ادامه به آن‌ها اشاره کردیه ایم:
  6. اصل شناسنامه و دو سری کپی از آن
  7. اجازه نامه تنظیم شده در دفاتر اسناد رسمی از پدر متقاضی تغییر نام خانوادگی
  8. اجازه نامه تنظیم شده در دفاتر اسناد رسمی، از دارنده حق تقدم نام خانوادگی مورد درخواست
  9. در صورتی که با چنین شرایطی دست و پنجه نرم می‌کنید یا در زمینه مذکور درگیر یافتن پاسخ سؤالات خود هستید، فردی تحت عنوان مشاور حقوقی می‌تواند کمک بسزایی باشد. این فرد خبره را می‌توانید در مؤسسه حقوقی دادنیک بیابید و بابت چالش‌های خود از وی کمک بخواهید.

مدارک لازم برای تغییر فامیلی

همانطور که پیش تر اشاره کردیم برای مراجعه به اداره ثبت احوال برای تغییر نام خانوادگی مدرکی لازم است که در ادامه به آن‌ها اشاره کردیه ایم:

  • اصل شناسنامه و دو سری کپی از آن
  • اجازه نامه تنظیم شده در دفاتر اسناد رسمی از پدر متقاضی تغییر نام خانوادگی
  • اجازه نامه تنظیم شده در دفاتر اسناد رسمی، از دارنده حق تقدم نام خانوادگی مورد درخواست

در صورتی که با چنین شرایطی دست و پنجه نرم می‌کنید یا در زمینه مذکور درگیر یافتن پاسخ سؤالات خود هستید، فردی تحت عنوان مشاور حقوقی می‌تواند کمک بسزایی باشد. این فرد خبره را می‌توانید در مؤسسه حقوقی دادنیک بیابید و بابت چالش‌های خود از وی کمک بخواهید.

سوالات متداول

مهم‌ ترین شرط تغییر نام‌ خانوادگی فرزند چیست؟

مهم‌ ترین شرط تغییر نام‌ خانوادگی فرزند رسیدن به سن 18 سالگی است، به طوری که این امر قبل از سن قانونی امکان پذیر نیست.

اشخاص در چه شرایطی می‌توانند برای تغییر نام خانوادگی خود اقدام کنند؟

بیش از دو و یا یک کلمه بودن نام خانوادگی، وجود یک حرف، عدد یا پسوند در نام خانوادگی، به طور مطلق یا مضاف نام محل بودن نام خانوادگی، ترکیب نام خانوادگی با واژه‌های مستهجن و ناپسند، بودن واژه‌های خارجی در نام خانوادگی و مغایرت با ارزش‌های فرهنگ اسلامی از جمله مواردی هستند که می‌توان بر مبنای آنها درخواست تغییر نام خانوادگی داد.

از جمله قوانین مهم در زمینه تغییر نام خانوادگی کدامند؟

بعد از فوت همسر و تا زمانی که زوجه شوهر دیگری اختیار نکرده باشد، در صورت تغییر نام خانوادگی پدر و داشتن سن کم تر از 18 سال و در صورت تغییر نام خانوادگی پدر توسط خود او و فوت شدن موارد دیگری هستند که می‌توان بر اساس آن‌ها نام خانوادگی را تغییر داد.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (11 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

اعتراض به رای طلاق
اعتراض به رای طلاق چگونه است؟
طلاق در سوئد
شرایط و مراحل طلاق در سوئد
قانون جدید طلاق از طرف زن
قانون جدید طلاق از طرف زن
بهترین راه به اجرا گذاشتن مهریه
بهترین روش به اجرا گذاشتن مهریه

یک پاسخ

  1. بنظر من تغییر نام خانوادگی فرزند بعد از طلاق کار عقلانی نیست. چرا باید تغییر کنه. بزار بمونه خب.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

خانم شادمهری

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)