در این مقاله قرار است طلاق در ایتالیا را بر اساس قوانین ایران و ایتالیا برای مهاجران ایرانی ای کشور بررسی کنیم. قوانین حقوقی مربوط به طلاق و ازدواج در کشورهای مختلف متفاوت است. در هر کشوری وابسته به بنیانهای مذهبی، اجتماعی و فرهنگی قانونگذار تلاش میکند تا بهترین قوانین را برای حراست از حقوق خانواده چه در زمان ازدواج و چه در زمان طلاق تعیین کند. ساکنان هر کشور موظف هستند تا برای ثبت ازدواج و طلاق خود بر اساس قوانین آن کشور عمل کنند. بخشی از جمعیت هر کشور را مهاجران تشکیل میدهند. مهاجران به عنوان افرادی که دارای دو ملیت هستند، برای ازدواج و طلاق خود علاوه بر تابعیت از قوانین کشور محل زندگی خود باید به قوانین مربوط به کشور محل تولد خود نیز توجه کنند. بر اساس قانون کشور ایران مهاجران ایرانی برای ثبت طلاق خود علاوه بر طی کردن روند طلاق در کشور محل سکونت باید فرآیند طلاق ایرانی خود را نیز به صورت جداگانه دنبال کنند. در ابتدا تفاوتی ندارد که برای طلاق با قانونی کدام کشور اقدام کنید. بلکه هر دو طلاق باید به ثبت برسد. اگر برای طلاق ایرانی خود نیاز به مشاوره رایگان دارید میتوانید از طریق واتسآپ با کارشناسان حقوقی موسسه دادنیک در ارتباط باشید.
قوانین طلاق در ایتالیا
قانون طلاق در ایتالیا قدمت چندانی ندارد. جالب است بدانید که کشور ایتالیا به دلایل مذهبی و نفوذ کلیسا و کاتولیکها تا سال ۱۹۷۰ قوانین بسیار سختگیرانهای در مورد طلاق وجود داشت. و تقریبا بخش عمدهای از طلاقها غیر قانونی شناخته میشد. در سال ۱۹۷۰ لایحهای در ایتالیا مبنی بر قوانین طلاق تنظیم شد. که پس از چهار سال کشمکش در سال ۱۹۷۴ با وجود مخالفتهای کلیسا با اکثریت رای عامه مردم تصویب شد و منع طلاق را از بین برد. اما در قانون جدید نیز همچنان ریشههای مذهبی دیده میشود. برای مثال در حقوق ایتالیا، قاضی امور زناشویی تلاش میکند تا صلح و سازش را میان دو طرف ایجاد کند. در واقع یکی از وظایف قاضیهای طلاق جلوگیری از آن است.
انواع طلاق در ایتالیا
طلاق در ایتالیا به دو نوع اصلی طلاق توافقی و طلاق قضایی تقسیم بندی میشود. که در ادامه به صورت کامل برای شما توضیح دادهایم.
طلاق توافقی
در طلاق توافقی پس از ارائه دادخواست، قبل از تشکیل دادگاه رسیدگی به طلاق، قاضی تحقیقی برای رسیدگی به پرونده توسط رئیس دادگاه مشخص میشود. وظیفهی قاضی این است که در مورد شرایط زوجین در زندگی مشترک و میزان سازگاری آنها تحقیق کند. هر ترفندی را به کار ببرد تا بتواند زندگی آنها را دوباره بازگرداند. در صورتی که قاضی مجاب شود که امکان سازش میان زوجین وجود ندارد، دادگاه رسیدگی به حکم طلاق تشکیل میشود. در ابتدای این دادگاه، قاضی تحقیق گزارش کاملی را از فعالیتهای انجام شده برای احیای زندگی زوجین به دادگاه ارائه میدهد. پس از آن دادگاه بر اساس شواهد و مدارک گزارش شده حکم را صادر مینماید.

طلاق قضایی
در طلاق قضایی یکی از طرفین با توجه به شرایط موجود در زندگی مشترک تقاضای طلاق میکند. در چنین مواردی دادگاه تشکیل شده و ادعای بیان شده را مورد بررسی قرار می دهد. در چنین دادگاهی که قبل از صدور حکم طلاق تشکیلمیشود قاضی تعیین میکند که کدام یک از طرفین مسئول شکست ازدواج هستند.برای مثال اگر شخص متقاضی به دادگاه ثابت کند که حداقل به مدت ۵ سال رابطه مشترک زناشویی بین او و همسرش در جریان نبوده و یا ۵ سال است که از یکدیگر جدا زندگی میکنند، دادخواست طلاق وی از سوی دادگاه پذیرفته میشود. در صورتی که ۵ سال از تشکیل اولین دادگاه رسیدگی به طلاق گذشته باشد و زوجین به دادگاه برای ادامه فرآیند رسیدگی مراجعه نکرده باشند. یکی از طرفین میتواند درخواست “تفریق قانونی”خود را به دادگاه ارائه کند. در چنین مواردی دادرسی بهندرت حضوری خواهد بود. ولی به هرحال حکم طلاق قابلیت پژوهش و فرجام خواهی را نیز خواهد داشت.
مراحل طلاق در ایتالیا
یکی از فرآیندهای لازم الاجرا قانون طلاق در ایتالیا جدایی قبل از طلاق است. که در ادامه بیشتر در مورد آن صحبت میکنیم.
جدایی قبل از طلاق
برای اینکه دادخواست طلاق به جریان افتد، یکی از زوجین یا هر دو باید به دادگاه دادخواست جدایی را ارائه دهند. اگر دادگاه با این درخواست موافقت کند، زوجین باید قبل از تشکیل دادگاه اصلی طلاق برای مدتی به صورت جدا از یکدیگر زندگی کنند. در مرحله جدایی تمام وظایف زناشویی پایان مییابد. در این دوره زوجین باید نسبت به امور مالی با یکدیگر توافق کنند و تقسیم قانونی داراییها به پایان رسد. در دوره جدایی اولیه تعهدات مربوط به فرزندان و حمایتهای مالی آنها وجود دارد. زن و شوهر موظفند تا به صورت توافقی بدون اینکه فرزندان آسیب ببیند، حضانت آنها را بر عهده گیرند. جدایی قبل از طلاق میتواند با رضایت هر دو نفر یا توسط یکی از طرفین درخواست شود.
درخواست یک طرفه جدایی قبل از طلاق
همانطور که اشاره شد در این درخواست یکی از طرفین تقاضای جدایی اولیه را به دادگاه ابلاغ میکند. دادگاه با بررسی شرایط زندگی زوجین ممکن است دادخواست را قبول یا رد کند. مدت زمان جدایی قبل از طلاق برای درخواستهای یکطرفه ۱۲ ماه است.
جدایی قبل از طلاق با رضایت طرفین
این فرآیند برای طلاقهای توافقی اتفاق میافتد که در آن همسران هر دو تقاضای جدایی خود را به دادگاه ابلاغ میکنند. قاضی با بررسی شرایط ازدواج و علت توافق و همچنین بررسی مواردی مانند حضانت فرزندان این دادخواست را قبول یا رد میکند. مدت زمان جدایی توافقی 6 ماه بوده و پس از آن روجین برای رسیدگی به طلاق مجددا به دادگاه مراجعه میکنند.
آثار طلاق در ایتالیا
برای تعیین حکم قطعی طلاق در دادگاههای ایتالیا، دادگاه باید تکلیف مواردی از جمله حضانت فرزندان و تقسیم داراییها را مشخص کند. اگر طلاق به صورت توافقی باشد زوجین میتوانند این فرآیند را قبل از حضور در دادگاه انجام داده و با ارائه مدارک و شواهد به دادگاه، قاضی را در جریان تصمیمات خود قرار دهند. اگر از دیدگاه قاضی این توافق قانونی شناخته شود، دادگاه با آن موافقت میکند. اما در مورد طلاق های یکطرفه یا قضایی دادگاه راسا وارد عمل میشود.
تقسیم داراییها
آنچه به عنوان قانون تقسیم برابر داراییها در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی پذیرفته شده است، در قانون ایتالیا وجود ندارد. در واقع بر اساس قانون ایتالیا زوجین به هنگام ثبت ازدواج خود میتوانند دو گزینه را انتخاب کنند. این دو گزینه عبارتند از مالکیت مشترک یا جداگانهی داراییها اگر زوجین قبل از ازدواج مالکیت مشترک داراییها را انتخاب کرده باشند، دادگاه جداگانهای، مستقل از دادگاه طلاق برای رسیدگی به اموال زوجین تشکیل میشود. در این دادگاه بخش مشخصی از اموالی که در حین ازدواج به دست آمده است مورد بررسی قرار گرفته و تقسیم می شود. در مورد مهاجران، قانون مالکیت مشترک به صورت پیش فرض اجرا میشود.
حضانت فرزندان
بر اساس قانون ایتالیا زن و شوهر نمیتوانند حضانت فرزند خود را به شخص سومی واگذار کنند و الزاماً باید یکی از آنها حضانت فرزند را بپذیرد. درصورت عدم توافق، دادگاه تعیین میکند که کدام یک از والدین سرپرستی فرزند یا فرزندان را به عهده بگیرد. نوع و میزان حمایت والد دیگر در دادگاه تعیین میشود. در هر زمان پس از جدایی والدین میتوانند نسبت به تصمیم دادگاه تقاضای تجدید نظر کنند. به علاوه اگر یکی از والدین در حین فرآیند طلاق مقصر به هم خوردن زندگی مشترک باشد، موظف است برای نگهداری فرزند خود امکانات کافی و حمایتهای مالی را فراهم کند. مخصوصاً اگر طرف دیگر مسئولیت حضانت فرزندان را به عهده گیرد. برای خروج از کشور فرزندان نیز باید پدر و مادر رضایت خود را اعلام کنند. بدون رضایت یکی از والدین امکان خروج از کشور فرزندان با والد دیگر وجود ندارد. در صورت عدم امکان اخذ رضایت نیز باید شخص متقاضی برای خروج از کشور به دادگاه مراجعه کند و از دادگاه دریافت مجوز نمایند.
طلاق ایرانی در ایتالیا
ایرانیان مقیم ایتالیا برای ثبت طلاق خود علاوه بر رعایت قوانین مربوط به طلاق در ایتالیا و حضور در دادگاههای این کشور باید فرآیند طلاق ایرانی خود را نیز به صورت جداگانه پیگیری کنند. عدم ثبت طلاق در ایران باعث میشود تا تعهدات مربوط به ازدواج شما همچنان پابرجا بماند. برای مثال اگر طلاق ایرانی شما به درستی ثبت نشود، زن میتواند از طریق دادگاههای داخل ایران تقاضای مهریه کند. یا در صورت حضور در ایران، مرد همسر خود را ممنوع الخروج کند. تبعات ثبت نکردن طلاق ایرانی میتواند بسیار گسترده باشد.برای ثبت طلاق ایرانی خود از خارج از کشور باید به یک وکیل طلاق در ایران از طریق سامانه میخک یا سامانه ثنا وکالت دهید. برای استفاده از سامانه میخک باید ثبت نام را انجام داده و ثبت وکالتنامه در سامانه میخک را انجام دهید. بعد از ثبت وکالتنامه و انجام احراز هویت، وکیل شما میتواند از وزارت امور خارجه در ایران وکالتنامه را دریافت کند. بهتر است برای انجام پرونده طلاق خود به وکیل طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور وکالت دهید. که به صورت تخصصی بتواند پرونده شما را انجام دهد.
وکیل ایرانی طلاق در ایتالیا
بر اساس قانون ایران حتی برای طلاق توافقی نیز باید زوجین یا وکیل آنها در دادگاه حضور پیدا کنند. حضور بستگان درجه یک در جلسات دادرسی قابل قبول نیست. بر همین اساس میتوان به وکیل طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور وکالت داد. اگر برای ثبت نام یا استفاده از سامانه میخک برای ثبت وکالت نیاز به راهنمایی دارید میتوانید با کارشناسان حقوقی موسسه دادنیک در ارتباط باشید. در صورتی که به یک وکیل طلاق توافقی متخصص وکالت دهید دیگجر نیاز به حضور شما در ایران حتای برای جاری شدن صیغه طلاق هم نیست. همه امور بدون نیاز به حضور شما انجام میشود.
مدارک مورد نیاز برای ثبت طلاق ایرانی
- تکمیل پرسشنامه درخواست ثبت طلاق توسط زوجین
- اصل شناسنامه طرفین
- اصل و تصویر طلاق نامه صادر شده توسط مرکز فرهنگی امام علی
- عکس و تصویر طلاق نامه صادر شده توسط دادگاههای ایتالیا به زبان ایتالیایی
- اصل گواهی صادره از سوی شهرداری منطقه محل سکونت در ایتالیا مبنی بر مطلقه بودن متقاضیان
- چهار قطعه عکس( عکس خانم باید باحجاب باشد)
- اصل و تصویر مدارک اقامتی
- اصل و تصویر سند ازدواج زوجین
- اصل و تصویر گذرنامه زوجین
- پرداخت هزینه ها از طریق دستگاههای کارتخوان موجود در سفارت
آدرس سفارت ایران در ایتالیا
رم ، خیابان نومنتانا ، شماره 361 و 363آدرس کنسولگری میلانConsolato Generale della Repubblica Islamica dell’Iran Via Monte Rosa n.88 20149 Milano MI
سلام شرایط اقامت زن بعد از طلاق در کشور ایتالیا به چه صورت میشه بعنی خانمی که طلاق گرفته واز کفالت همسر بیرون میاد چطور میتونه اقامتش رو ادامه بده با جود یک پسر ۱۵ ساله در رم ممنون
سلام، وقت بخیر
لطفا با شماره تلفن 02191018618 تماس بگیرید، کارشناسان حقوقی دادنیک شما رو راهنمایی می کنند.