به تقسیم اموال به جای مانده از متوفقی انحصار وراثت گفته میشود.
بهترین راه برای انحصار وراثت داشتن وکیل است. با داشتن وکیل انحصار وراثت دیگر نیازی به حضورتان در هیچ مرحلهای نیست و وکیل به جای شما مراحل تقسیم و تحریر ترکه را انجام میدهد.
در صورتی که بهترین وکیل انحصار وراثت در تهران نیاز دارید با کارشناسان حقوی دادنیک در ارتباط باشید.
انحصار وراثت چیست؟
به تقسیم اموال به جا مانده از متوفی (ماترک) بین وراث قانونی ایشان انحصار وراثت گفته میشود. در پروسه انحصار سهم الارث هر یک از ورثه مشخص میشود. برای تقسیم اموال متوفی بین وراث ایشان باید ابتدا گواهی انحصار وراثت دریافت شود و سپس تقسیم ترکه و تحریر ترکه انجام شود. انحصار وراثت به دو دسته محدود و نامحدود تقسیم میشود.
زمانی که اموال به جا مانده از متوفی کمتر از 50 میلیون تومان باشد باید انحصار وراثت نامحدود انجام شود. در صورتی که ماترکه متوفی بیشتر از 50 میلیون تومان باشد باید برای دریافت گواهی انحصار وراثت نامحدود اقدام شود. انحصار وراثت جزء احوال شخصیه محسوب میشود. احوال شخصیه به این معناس که ایرانیان در هر کشوری ساکن باشند باید برای اموری مانند طلاق، ازدواج، ارث و وصیت مطابق قوانین جمهوری اسلامی ایران پیش روند.
مراحل انحصار وراثت
برای اینکه تصمیم بگیرید امور تقسیم ارث متوفی را به وکیل انحصار وراثت بسپارید باید نسبت به مراحل انحصار وراثت آگاه باشید. برای دریافت گواهی انحصار وراثت باید ابتدا وراث قانونی ایشان، مالک ملکی که متوفی در آن فوت شده، کارکنان قبرستان یا نیروی امداد و انتظامی به ثبت احوال مراجعه و گواهی فوت ایشان را دریافت کنند.
بعد از دریافت گواهی فوت باید همه وراث یا وکیل آنها با در دست داشتن کارت ملی و شناسنامه خود و به همراه سه نفر از افرادی که همه وراث را میشناسند به دفتر ثبت اسناد مراجعه کنند. در دفتر ثبت اسناد نام همه وراث در استشهادیه نوشته میشود و آن سه شخص در این برگه گواهی میدهند که متوفی وراثی غیر از افرادی که نام آنها در استشهادیه قید شده، نداشته. در مرحله بعد باید وراثت قانونی متوفی، افراد ذینفع و یا وکیل قانونی وراث به شورای حل اختلاف مراجعه کنند. در این مرحله باید استشهادیه، گواهی فوت و مدارک هویتی وراث را همراه خود داشته باشند. در شورای حل اختلاف شهری که محل آخرین سکونت متوفی بوده باید دادخواست گواهی انحصار وراثت را ثبت کنند. بعد از ثبت دادخواست باید با استعلام اموال متوفی به اداره مالیات مراجعه کنند تا مالیات بر ارث اموال متوفی مشخص شود. سپس با هزینه وراث یک آگهی در روزنامه کثیرالانتشار چاپ میشود تا اگر متوفی ورثهی دیگری داشت، از فوت ایشان مطلع شود. این آگهی یک ماه اعتبار دارد. در نهایت گواهی انحصار وراثت صادر میشود که وراث یا وکیل قانونی آنها میتواند برای تقسیم و تحریر ترکه اقدام کنند.
وکیل انحصار وراثت
تا این قسمت با مراحل انحصار وراثت آشنا شدید. بهتر است بدانید همه مراحل گفته شده توسط وکیل انحصار وراثت قابل انجام است. ایشان از دریافت گواهی فوت تا استشهادیه را میتواند بدون حضور وراث انجام دهد. در این صورت دیگر نیاز به حضور همه وراث در مراحل مختلف نیست.
در صورتی که قصد شرکت در دادگاه، شورای حل اختلاف یا دیگر مراحل انحصار وراثت را ندارید، میتوانید به وکیل انحصار واثت وکالت دهید. در زمان انتخاب وکیل برای انحصار وراثت باید توجه داشته باشید که حتما از شهر خود وکیل مورد نظر را انتخاب کنید. وکالت انحصار وراثت باید توسط وکیل ساکن در همان شهر انجام شود.
وکیل انحصار وراثت در تهران
با توجه به نکتهای که در عنوان قبل توضیح دادیم باید توجه داشته باشید اگر در شهر تهران زندگی میکنید و قصد دارید وکالت کاری برای انحصار وراثت به وکیل دهید باید به دنبال وکیل پایه یک در شهر تهران باشید. در واقع اگر متوفی در شهر تهران فوت کرده باشد باید به دنبال وکیل انحصار وراثت در تهران باشید. وکیل پایه یک دادگستری کانون وکلای مرکز تهران میتواند پرونده انحصار وراثت در تهران را انجام دهد.
چطور به وکیل، وکالت دهیم؟
این موضوع بستگی به این دارد که شما در داخل کشور زندگی میکنید یا محل سکونت شما خارج از کشور است؟ در ادامه هر دو مورد را بررسی میکنیم.
ایرانیان داخل کشور
برای وکالت دادن به وکیل باید ابتدا فرد مورد اعتمادی که متخصص امور انحصار وراثت باشد را پیدا کنیم. وکیل متخصص امور انحصار وراثت میتواند، گواهی محدود را در 20 روز و گواهی نامحدود را در 50 روز کاری دریافت کند. در صورتی که خودتان یا وکیل غیر متخصص این کار را انجام دهد بین 3 تا 6 ماه زمان میبرد. بعد از پیدا کردن وکیل مورد اعتماد میتوانید از طریق سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه هست به ایشان وکالت دهید. شما میتوانید حدود اختیارات ایشان را مشخص کنید که فقط برای دریافت گواهی اقدام کنند یا اجازه وکالت در امور تقسیم و تحریر ترکه را هم دارند. بهتر است بدانید برای سپردن امور انحصار وراثت به وکیل نیاز به حضور و همکاری همه وراث ندارید و هر یک از وراث به تنهایی میتواند وکیل داشته باشد. در جلسهای که با وکیل خود دارید باید مدارک شناسنایی و گواهی فوت متوفی را نیز همراه خود داشته باشید و در صورتی که متوفی وصیت نامه قانونی داشته آن را با وکیل خود مطرح کنید.
ایرانیان خارج از کشور
همانطور که در ابتدای مقاله توضیح دادیم ایرانیان در هر کشوری ساکن باشند برای امور انحصار وراثت خود باید مطابق قوانین ایران پیش روند و برای این کار نیاز به یک وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور دارند. برای انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور اگر یکی از وراث یا همه وراث در کشورهای دیگر ساکن باشند و متوفی در ایران فوت کرده باشد، وراث میتوانند از طریق سامانه میخک به یک وکیل پایه یک دادگستری وکالت دهند. برای این کار باید در سامانه ثبت نام کنند و با توجه به حدود اختیارات وکیل وارد قسمت وکالتنامه شوند و نوع وکالت خود را مشخص کنند و این وکالت نامه میتواند با حق فروش سهم الارث و بدون حق فروش سهم الارث باشد.
نمونه وکالت نامه با حق فروش سهم الارث
مراجعه به هریک از مراجع قضائی و محاکم عمومی و دادگاه های حقوقی و کیفری و دوایر تابعه و همچنین شوراهای حل اختلاف و ادارات دارائی و امور مالیاتی وکلیه بانکها و مؤسسات اعتباری اعم از دولتی و خصوصی در هر نقطه از کشور جمهوری اسلامی ایران و در صورت لزوم مراجعه به نیروهای انتظامی، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور وکلیه ادارات و دوایر ذیربط آن سازمان، شهرداری ها، ادارات آب. برق، مخابرات، دفاتر اسناد رسمی و دیگر مراجع ذیربط به منظور انجام اقدامات و تشریفات قانونی جهت دریافت گواهی حصر وراثت مرحوم / مرحومه ………….. پدر/ فرزند/ همسر/ موکل و اخذ گواهی انحصار وراثت و همچنین احکام صادره و دریافت سهم الارث موکل از اموال منقول و وجوه موجود در حساب های بانکی آن مرحوم و امضای اسناد و اوراق بانکی و غیر بانکی و همچنین درخواست تفکیک و افراز سهم الارث موکل از اموال غیرمنقول و کسب مجوزهای لازم، و همچنین انتقال و فروش سهم الارث اموال منقول و غیر منقول به هر پلاک ثبتی و مشخصات در هرکجا که باشد با کلیه متعلقات و منضمات به شخص وکیل یا به هر شخص دیگر و اخذ ثمن و اسقاط کافه خیارات ولو خیار غبن و تعهد به ضمان کشف فساد و قبول شرایط و تحویل مورد معامله به خریدار و انجام کلیه امور اداری و انتقال رسمی آن و همچنین در صورت لزوم اعتراض به تصمیمات شورای حل اختلاف، انعقاد قرارداد با وکلای دادگستری جهت اقامه دعوی در مراکز صالحه قضائی پیرامون امور مربوط به این وکالت با هر شرط یا اختیاری که وکیل مذکور تشخیص دهد.
وکالتنامه بدون حق فروش سهم الارث
برای وکالت دادن به وکیل انحصار وراثت در ایران با حق فروش سهم الارث باید متن زیر را وارد سامانه میخک کنید. مراجعه به هریک از مراجع قضائی و محاکم عمومی و دادگاه های حقوقی وکیفری و دوایر تابعه و همچنین شوراهای حل اختلاف و ادارات دارائی و امور مالیاتی وکلیه بانکها و مؤسسات اعتباری اعم از دولتی و خصوصی در هر نقطه از کشور جمهوری اسلامی ایران و در صورت لزوم مراجعه به نیروهای انتظامی، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور وکلیه ادارات و دوائر ذیربط آن سازمان، شهرداری ها، ادارات آب، برق، مخابرات، دفاتر اسناد رسمی و دیگر مراجع ذیصلاح به منظور انجام اقدامات و تشریفات قانونی جهت دریافت گواهی حصر وراثت مرحوم / مرحومه……….. پدر/ فرزند/ همسر/ موکل و اخذ گواهی انحصار وراثت و همچنین احکام صادره و دریافت سهم الارث موکل از اموال منقول و وجوه موجود در حساب های بانکی آن مرحوم و امضای اسناد و اوراق بانکی و غیر بانکی و همچنین درخواست تفکیک و افراز سهم الارث موکل از اموال غیرمنقول و کسب مجوزهای لازم، و همچنین در صورت لزوم اعتراض به تصمیمات شورای حل اختلاف، انعقاد قرارداد با وکلای دادگستری جهت اقامه دعوی در مراکز صالحه قضائی پیرامون امور مربوط به این وکالت با هر شرط یا اختیاری که وکیل مذکور تشخیص دهد.
مدارک مورد نیاز برای ارائه به وکیل
مدارکی که برای ارائه به وکیل انحصار وراثت دارید به شرح زیر است. اگر هر کدام از مدارک در دسترس شما نبود امکان تهیه رونوشت یا تهیه آن توسط خود وکیل وجود دارد.
- کارت ملی و شناسنامه وراث
- سند ازدواج متوفی (در صورت تاهل)
- استشهادیه انحصار وراثت
- گواهی فوت متوفی
- وصیتنامه (در صورت وجود)
- عدم همکاری وراث برای انحصار وراثت
اگر سایر وراث برای انجام امور انحصار وراثت اقدام نمیکنند جای نگرانی نیست. هر کدام از وراث به تنهایی میتوانند به یک وکیل وکالت دهند تا گواهی را دریافت کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می کنیم مقاله مدارک لازم برای تقسیم ترکه را مطالعه کنید.
سوالات متداول
- داشتن وکیل برای انحصار وراثت اجباری است؟
خیر؛ داشتن وکیل انحصار وراثت برای تقسیم ترکه و حصر ورثه الزامی نیست، اما وکیل با اطلاع دقیق از قوانین انحصار وراثت پرونده را در زمان سریعتر و با روند اصولی پیگیری میکند.
- هزینه وکیل انحصار وراثت چقدر است؟
هزینه وکیل انحصار وراثت به پیچیدگی پرونده انحصار وراثت بستگی دارد. برای اطلاع دقیق از هزینه انحصار وراثت می توانید این مطلب را مطالعه کنید و با کارشناسان حقوقی دادنیک تماس بگیرید.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.
8 پاسخ
سلام من همه مدارک رو دارم ولی تهران نیبستم که بخوام با وکیل انحصار وراثت ملاقات داشته باشم.راهنمایی میکنید لطفا؟
درود
با مشاور تیم حقوقی دادنیک تماس بگیرید.
درخواست وکالت برای فروش ملک ارثی در ایران
صبح بخیر،
من از طرف یکی از دوستانم در آمریکا سوال میپرسم. دوست من یک مهاجر بدون مدرک در آمریکا است(Undocumented Immigrant) و می خواهد بداند چگونه وکالتنامه فروش ملک ارثی در ایران را در آمریکا انجام دهد.
من منتظرم از شما خبری برسد.
متشکرم،
درود
لطفا با مشاوران ما از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.
سلام
وکیل انحصار وراثت میخوام برای یه زمین مشاع بین متوفی و شخصی که در قید حیات هست.
درود
با مشاورین تیم دادنیک تماس بگیرید.
سلام بنده خارج از ایران ساکن هستم. میخواهم سهم الارث خودم را به خواهرم انتقال دهم. شما کار آن را انجام میدهید؟
درود
برای اعلام جزئیات با مشاورین موسسه دادنیک تماس بگیرید.