اموالی که بعد از فوت از فرد باقی میماند به وراث او تعلق میگیرد. اگر اموال به جا مانده از متوفی شامل ملک، طلا یا پول باشد، این اموال به عنوان ارث شناخته میشوند و بعد از انحصار وراثت سهم الارث هر کدام از وراث متوفی به آنها تعلق خواهد گرفت.
اما همه افرادی که فوت میشوند فقط مال و دارایی از خودشان به جا نمیگذارند، بلکه ممکن است متوفی دین و بدهیهایی بر گردن داشته باشد که فرصت تسویه آنها را پیدا نکرده و این بدهیها به عنوان ماترک به بستگان او به ارث خواهد رسید.
در این مطلب دادنیک درباره ماترک یا ترکه و مدارک لازم برای تقسیم ترکه اطلاعات لازم را ارائه کردهایم. برای دریافت مشاوره درباره تقسیم ترکه و شرایط آن میتوانید از طریق واتساپ با مشاورین دادنیک در ارتباط باشید.
ترکه چیست؟
هر آنچه از متوفی بعد از مرگش باقی میماند و به وراثش تعلق میگیرد ترکه نام دارد. ترکه بر دو نوع است. ترکه مثبت که شامل اموال و مطالبات و طلا و… است و بین وراث متوفی طبق قانون ارث تقسیم میشود. ترکه منفی که شامل بدهیها، دیون و کارهای نیمه تمام متوفی است که نتوانسته قبل از مرگش انجام دهد؛ و حالا باید وراثی که ترکه به آنها رسیده این بدهیها را بپردازند.
اگر متوفی اموالی داشته باشد، ترکه منفی یا بدهیها و دیون متوفی از این اموال پرداخت میشود؛ اما در صورتی که متوفی هیچ مالی نداشته باشد، تقسیم ترکه شامل سهم الارث نخواهد بود و فقط ترکه منفی باقیمانده از متوفی به وراث میرسد.
مراحل تقسیم ترکه
برای تقسیم ترکه باید طبق قانون جدید تقسیم ترکه عمل کنید. طبق این قانون تحریر ترکه ضروری است و باید لیست اموال منقول و غیرمنقول متوفی مشخص شود. سپس انحصار وراثت انجام میشود و بعد از پرداخت بدهیهای متوفی، مالی که از او به جا مانده بین وراث تقسیم خواهد شد.
به طور کلی برای تقسیم ترکه لازم است که مراحل زیر انجام شود:
- ثبت درخواست انحصار وراثت
- تعیین وضعیت ماترک متوفی
- تصفیه ترکه و دیون و بدهیهای متوفی
- تحریر ترکه
- مهر و موم ترکه
مدارک تقسیم ترکه
برای تقسیم ترکه باید مدارکی که برای این کار لازم را آماده کنید. مدارکی که برای تقسیم ترکه نیاز دارید عبارتند از:
- ارائه درخواست تقسیم ترکه و مشخصات هویتی کامل فرد درخواست کننده آن
- ارائه گواهی انحصار وراثت ثبت شده در دفتر خدمات قضایی الکترونیکی
- ارائه لیست اموال و داراییها و بدهیها و دیون متوفی جهت تحریر ترکه و پرداخت بدهیها و مشخص کردن سهم الارث بازماندگان
طبق ماده ۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی، مرجع رسیدگی به گواهی تقسیم ترکه متوفی دادگاه آخرین محل اقامت او است.
نمونه دادخواست تقسیم ماترک متوفی
برای تنظیم دادخواست تقسیم ماترک متوفی لازم است که از یک وکیل انحصار وراثت یا وکیل تقسیم ترکه کمک بگیرید. چون برای تنظیم دادخواستهای مربوط به انحصار وراثت باید شناخت کافی درباره قوانین این موضوع داشته باشید. همچنین در صورتی که خارج از کشور زندگی میکنید میتوانید از کمک وکیل انحصار وراثت خارج از کشور استفاده کنید.
برای آشنایی بیشتر با نحوه تنظیم دادخواست تقسیم ماترک متوفی، یک نمونه دادخواست توسط دادنیک در ادامه ارائه شده است.
مشخصات خواهان: نام، نام خانوادگی، شماره ملی، آدرس و شغل
مشخصات خوانده: نام، نام خانوادگی، شماره ملی، آدرس و شغل
شرح خواسته: صدور حکم مبنی بر تقسیم ترکه متوفی
دلایل و منضمات دادخواست: گواهی انحصار وراثت و سایر دلایل و منضمات
شرح دادخواست:
ریاست محترم دادگاه
احتراماً، به استحضار میرساند، اینجانب……… ………….. به شماره ملی ………….. به موجب گواهی انحصار وراثت شماره ………. صادره از شورای حل اختلاف ………………….؛ که به پیوست ضمیمه شده است، فرزند مرحوم…………………. بوده و ایشان علاوه بر بنده سه فرزند دیگر به نامهای………. و …………… و ……….. نیز داشتهاند و ما چهار نفر وراث شرعی و قانونی آن مرحوم هستیم.
با توجه به اینکه اینجانب و سایر وراث متوفی در تقسیم ماترک به جا مانده از پدر مرحوم خودمان اختلاف داریم، به موجب این دادخواست از آن مرجع محترم تقاضای صدور حکم مبنی بر تقسیم ترکه متوفی مستدعی است.
با تشکر و احترام
وکیل تقسیم ترکه
اگر بستگان و فرزندان متوفی برای تقسیم اموال به جا مانده از او توافق کرده باشد، انحصار وراثت و تقسیم ترکه بدون اختلاف و مشکل خواهد بود؛ اما در اغلب مواقع بر سر تقسیم اموال باقیمانده از متوفی بین وراث اختلاف رخ میدهد. در این شرایط، باید فردی که به مراحل انحصار وراثت آشنا است و قوانین تقسیم ترکه و تقسیم ارث را میشناسند به حل و فصل این اختلاف کمک کند.
وکیل تقسیم ترکه میتواند اختلافی که بین وراث وجود دارد را کم کند؛ و با کمک قانون انحصار وراثت و تقسیم ترکه، تحریر ترکه و تقسیم اموال را بین بازماندگان متوفی به طور قانونی انجام دهد.
وکلای دادنیک با وجود سابقه انجام پروندههای متعدد انحصار وراثت، با مراحل و روند تقسیم ترکه به خوبی آشنا هستند و میتوانند پرونده متقاضیان را در کمترین زمان به سرانجام برسانند.
سوالات متداول
- برای تقسیم ترکه گواهی انحصار وراثت لازم است؟
مرحله اول تقسیم ترکه مراجعه به شورای اختلاف محل زندگی متوفی و دریافت گواهی انحصار وراثت است.
- آیا تقسیم ترکه فقط برای اموال به جا مانده از متوفی انجام میشود؟
تقسیم ترکه هم شامل اموال به جا مانده از متوفی خواهد بود و هم بدهیها و دیون متوفی را شامل میشود.
4 پاسخ
برگه ی انحصار وراثت لازمه در صورت غیبت یا مهجور بودن وارث میتونه قیمش یا وکیلش به عهده بگیره؟؟؟
سلام، وقت شما بخیر
سوالتون گویا نیست.
بسیار عالی بود . مختصر و مفید واضح، فقط اگر راجع به هزینه اش هم یک کمی توضیح میدادید بهتر بود
سلام، وقت شما بخیر
پیشنهاد می کنیم مقاله هزینه تقسیم ترکه را مطالعه فرمایید.
سپاس از همراهی شما