قانون جدید تقسیم ترکه چیست؟

قانون جدید تقسیم ترکه چیست؟

هر فردی در طول زندگی خودش برای تامین مخارج و مایحتاجی که دارد تلاش می‌کند؛ اما همه اموالی که به دست آورده در طول حیاتش مصرف نمی‌شود و بخشی از آن‌ها برای وارثانش باقی می‌ماند. با توجه به طبقه وراث و مراحلی که برای انحصار وراثت در نظر گرفته شده است، اموال به جا مانده از متوفی بین فرزندان و خویشاوندان او تقسیم خواهد شد.

در این مطلب از دادنیک درباره تقسیم ترکه و چگونگی تقسیم اموال متوفی بین بستگان او اطلاعاتی که باید بدانید را ارائه کرده‌ایم. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا قانون ارث  و تقسیم ترکه را به شما توضیح دهیم. اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره انحصار وراثت دارید با وکلای موسسه دادنیک از طریق واتساپ در ارتباط باشید.

تقسیم ترکه چیست؟

برای اینکه بدانید تقسیم ارث چطور انجام می‌شود لازم است که با معنی تقسیم ترکه آشنا شوید. ترکه یا ماترک به اموال، مطالبات، بدهی‌ها و تعهداتی گفته می‌شود که از متوفی به جا می‌ماند. اگر متوفی بدهی و تعهدات مالی به کسی نداشته باشد، اموال و مطالباتش بعد از فوت او به صورت قهری به وراث متوفی منتقل خواهد شد و تقسیم ترکه انجام می‌شود. برای این که تقسیم ترکه انجام شود باید مدارک لازم برای تقسیم ترکه را آماده کنید.

نحوه انتقال ترکه به وراث

برای انتقال ترکه به وراث متوفیان سه حالت در نظر گرفته شده است:

قبول مطلق ترکه

در این حالت وراث تمام ترکه از جمله ترکه منفی و بدهی‌های متوفی و ترکه مثبت یا اموال به جا مانده از متوفی را بدون اینکه به تحریر ترکه نیاز باشد می‌پذیرند.

قبول مشروط ترکه

در این حالت، وراث متوفی پذیرش ترکه را مشروط به تحریر ترکه و مشخص شدن ابعاد منفی و مثبت آنچه از متوفی به جا مانده می‌کنند.

رد ترکه

در رد ترکه وراث متوفی تمام ماترک به جا مانده از او را رد می‌کنند؛ و امکان پذیرش اموال و مطالبات متوفی به تنهایی برای وراث ممکن نخواهد بود.  

نحوه انتقال ترکه به وراث

تحریر ترکه چیست؟

برای مشخص شدن میزان دارایی‌های منقول و اموال غیرمنقول متوفی و مطالبات و بدهی‌های او، یکی از وراث یا همه آن‌ها می‌توانند درخواست تحریر یا نگارش ترکه را داشته باشند. برای تحریر ترکه لازم است که یکی از نهادهایی که در قانون امور حسبی برای حفظ حقوق وارثین و جلوگیری از اختلاف در تقسیم ارث انتخاب شده میزان ترکه متقاضی را مشخص کند. دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برای تحریر ترکه واجد صلاحیت بوده و مورد تایید هستند؛ بنابراین درخواست تحریر ترکه را می‌توانید به یکی از این دفاتر ارائه کنید.

قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان

سهم الارث هر کدام از فرزندان در قانون جدید تقسیم ارث طبق قانون مدنی تعیین می‌شود. بر اساس این قانون، پسر دو برابر دختر از والدینش ارث می‌برد. بر اساس قانون جدید انحصار وراثت، در صورتی که فردی فرزند نامشروع داشته باشد یا کسی را به عنوان فرزند خوانده به سرپرستی پذیرفته باشد، ارث به آن‌ها تعلق نخواهد گرفت.

همچنین فرزندان رضاعی متوفی هم واجد شرایط دریافت ارث از اموال به جا مانده از او نخواهند بود. بنابراین، تقسیم ارث بین فرزندان نسبی متوفی بر اساس تعداد فرزندان و جنسیت آن‌ها انجام می‌شود. اگر متوفی فقط یک فرزند دختر یا پسر داشته باشد، همه اموالش به همان فرزند به ارث می‌رسد؛ اما در صورتی که تعداد فرزندان هم‌جنس متوفی بیشتر باشد، اموال به صورت مساوی بین آن‌ها تقسیم خواهد شد. برای کسانی که تعدادی فرزند دختر و پسر دارند هم تقسیم اموال طبق قانون مدنی خواهد بود و به پسران دو برابر نسبت به دختران متوفی ارث تعلق خواهد گرفت.

بر اساس ماده 907 قانون مدنی، در صورتی که متوفی ابوین نداشته باشد، اموال او بین فرزندانش که هم جنس هستند به صورت مساوی تقسیم می‌شود.

نحوه تقسیم ترکه بین ورثه

انحصار وراثت و تقسیم ترکه بین بازماندگان متوفی می‌تواند بر اساس توافق انجام شود. در این حالت بستگان متوفی با رضایت اموال باقی‌مانده را بین خودشان تقسیم می‌کنند؛ اما در صورتی که بستگان و فرزندان متوفی برای تقسیم ارث به توافق نرسند، لازم است که شورای حل اختلاف و دادگاه انحصار وراثت را انجام دهد. در این شرایط یکی از وارثان یا وکیل انحصار وراثت با دریافت گواهی انحصار وراثت دادخواست تقسیم ترکه را تنظیم کرده؛ و از شورای حل اختلاف حکم تقسیم ترکه را درخواست می‌کند.

پس از آن لازم است که وضعیت مالیات اموال به جا مانده از متوفی و… مشخص شود و سپس اموال به جا مانده از او بین وارثانش تقسیم خواهد شد. در تقسیم اموال مشاعی که بستگاه متوفی برای تقسیم آن‌ها به توافق نرسیده‌اند شرایط تقسیم ترکه توسط دادگاه به صورت زیر مشخص می‌شود. در صورتی که در خارج کشور نیز زندگی می‌کنید، می‌توانید با مشاوران حقوقی دادنیک تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند و مراحل انحصار وراثت را به کمک وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور انجام دهید.

تقسیم به افراز

اگر اموال باقی‌مانده قابلیت تقسیم به افراز را داشته باشند و بتوان آن‌ها را به اندازه‌های مساوی تقسیم کرد، دادگاه تقسیم مال یا اموال را انجام داده و سهم هر کدام از وراث را مشخص می‌کند.

تقسیم به تعدیل

در صورتی که اموال قابل تقسیم نباشد (مانند فرش، تلویزیون و…) تقسیم به تعدیل انجام می‌شود؛ و کارشناس دادگاه با توجه به بهای اموال آن‌ها را بین وراث تقسیم می‌کند. یا اینکه اموال به قید قرعه بین بستگان متوفی تقسیم می‌شود و میزان سهم شرعی وراث به قید قرعه به یکی از آن‌ها خواهد رسید.

تقسیم به رد

در این حالت دادگاه به بعضی از وارثان اعلام می‌کند که به ازای مال بیشتری که به ارث می‌برند باید بهای آن را به باقی‌مانده وراث بپردازند. اگر وارثان به این کار راضی نشوند، دادگاه مال یا اموال را از طریق مزایده به فروش می‌رساند و بهای آن را بین وراث تقسیم می‌کند.

نحوه تقسیم ترکه بین ورثه

وکیل تقسیم ترکه

کسانی که برای رسیدگی به پرونده انحصار وراثت فرصت کافی ندارند یا اینکه درباره قوانین و مقررات تقسیم ترکه اطلاعاتشان محدود است، با کمک وکیل تقسیم ترکه می‌توانند پرونده انحصار وراثت و تقسیم و تحریر ترکه را به راحتی و بدون مشکل پیش ببرند. وکیل انحصار وراثت تمام مدارک لازم تقسیم ترکه را آماده می‌کند و در تمام مراحل کنار وراث خواهد بود و حتی به جای آن‌ها در دادگاه یا شورا حاضر می‌شود.

بنابراین با کمک وکیل تقسیم ترکه می‌توانید حتی پیچیده‌ترین پرونده‌های انحصار وراثت را که وراث ناراضی یا غایب دارند به سرانجام برسانید و مالک اموالی که برایتان به ارث مانده شوید. وکلای دادنیک، با اطلاع کامل از قانون جدید تقسیم ترکه، در تمام مراحل تقسیم ترکه تا تکمیل مراحل انحصار وراثت همراه متقاضیان هستند و در کمترین زمان و با مناسب‌ترین هزینه پرونده‌های تقسیم ترکه را به نتیجه می‌رسانند.

سوالات متداول

آیا برای تقسیم ارث فرزندان قانون جدیدی به تصویب رسیده است؟

در حال حاضر تقسیم ارث بین فرزندان طبق قانون مدنی انجام می‌شود و قانون جدیدی در این زمینه به تصویب نرسیده رسیده است.

تحریر ترکه به چه معناست؟

تحریر در لغت به معنی نگارش یا نوشتن است و برای مشخص کردن میزان دقیق دارایی‌ها و بدهی‌های متوفی و هر آنچه از فرد به جا مانده تحریر ترکه انجام می‌شود.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
4.5/5 - (38 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

هزینه وکیل برای تقسیم ترکه
هزینه وکیل برای تقسیم ترکه
duration-inheritance-monopoly
مدت زمان انحصار وراثت
بعد از انحصار وراثت چه باید کرد؟
بعد از انحصار وراثت چه باید کرد؟
عدم حضور در جلسه تقسیم ترکه
عدم حضور در جلسه تقسیم ترکه و نکات مربوط به آن

10 پاسخ

  1. با قانون جدید تقسیم ترکه درصد سهم الارث تغییر نکرده. ممنون از مطالب حقوقی

  2. هر چقدر هم قانون جدید برای تقسیم ترکه بیاد بازهم سهم پسر دو برابر دختره :////

  3. سلام پدرم آپارتمانی داشت که چهار واحد هست یک واحد از بقیه بزرگتره در حد سی متر… با توجه به قانون تقسیم ترکه اون سی متر تکلیفش چیه؟>

    1. درود
      به میزان زیاده از طرف وارث رد ترکه میشه.

  4. سلام پدرم بعد از فوتش یک زمین زراعی مونده و ما سه تا پسریم یعنی سهممون برابره. تقسیم به افراز انجام میشه؟ یا حالت دیگه ای داره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *