نفقه فرزند دختر

نفقه فرزند دختر

والدین قبل از بچه دار شدن باید توانایی تأمین همه نیازهای فرزند خود را داشته باشند، سپس تصمیم به فرزند آوری کنند. نیازهایی از قبیل خوراک، پوشاک، مسکن، آرامش روحی، روانی، جسمی و هزینه‌های درمانی فرزند را در جهت رشد و تربیت او فراهم کنند. یکی از مهم ترین موارد در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده، حق و حقوق فرزند و حمایت از او است.

در این مقاله از موسسه حقوقی دادنیک قصد داریم به بررسی نفقه فرزند دختر و میزان آن بپردازیم. اگر در این زمینه به راهنمایی و مشورت بیشتری نیاز دارید، با مشاوران و کارشناسان حقوقی دادنیک به صورت رایگان از طریق واتس اپ ارتباط برقرار کنید.

بررسی نفقه فرزند دختر

نفقه فرزند دختر، حق قانونی وی بوده و پدر موظف به پرداخت نفقه فرزند خود است. حق و حقوق فرزند دختر شامل خوراک، پوشاک، مسکن، هزینه‌های درمانی، هزینه‌های تحصیل و غیره می‌شود که میزان نفقه فرزند دختر و محاسبه آن را کارشناس نفقه مشخص می‌کند. همچنین در صورتی نفقه به فرزند دختر تعلق می‌گیرد که بالغ نباشد، محجور بوده یا حتی با کار کردن نیز نتواند نیازهای مادی خود را تأمین نکند.

همچنین اگر فرزند دختر مال و دارایی داشته باشد اما نه به اندازه ای که بتواند نیازهای زندگی خود را برطرف کند و در نهایت نفقه دهنده (پدر) دارای استطاعت مالی باشد، نفقه به فرزند دختر تعلق می‌گیرد.

طبق ماده 1199 قانون مدنی « نفقه اولاد یا فرزندان، اعم از دختر یا پسر، در درجه اول، به عهده پدر آن‌ها است. بعد از فوت پدر یا ناتوانی او در پرداخت نفقه، این تکلیف بر عهده اجداد پدری قرار می‌گیرد. در نهایت در صورت ناتوانی آنان، به عهده مادر، جدات پدری و مادری و اجداد مادری قرار خواهد گرفت.»

میزان نفقه فرزند دختر چگونه محاسبه می‌شود؟

قانون گذار مبلغ مشخصی در قانون مدنی برای نفقه فرزند دختر تعیین نکرده است اما بر طبق ماده 1204 قانون مدنی، نفقه فرزند دختر شامل خوراک، پوشاک و هزینه‌های متعارف زندگی می‌شود. در مجموع اگر برای تعیین میزان نفقه فرزند دختر اختلافی پیش آید و به دادگاه خانواده ارجاع داده شود، تعیین میزان نفقه دختر با قانون گذار خواهد بود.

به این صورت که میزان نفقه فرزند دختر را با صدور قرار کارشناسی به کارشناس نفقه ارجاع می‌دهد. کارشناس نفقه با توجه به مواردی نظیر سن و سال فرزند دختر، وضعیت خانوادگی او و میزان درآمد پدر، مبلغ نفقه فرزند دختر را تعیین می‌کند.

میزان نفقه فرزند دختر چگونه محاسبه می‌شود؟

فرزند دختر تا چه سنی مستحق دریافت نفقه است؟

در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده سن مشخصی برای پرداخت نفقه به فرزند دختر تعیین نشده اما در کل تا زمانی که فرزند دختر شغل و درآمد معینی نداشته باشد، پدر بر طبق قانون و مقررات موظف به پرداخت نفقه فرزند خود است.

بر اساس ماده 1197 قانون مدنی «شخصی مستحق دریافت نفقه است که ندار بوده و نتواند به وسیله اشتغال به شغلی، وسایل معیشت خود را فراهم سازد.»

بنابراین این قانون در مورد نفقه فرزند دختر صدق می‌کند و اگر دختر شاغل نباشد و منبع درآمد یا مال و دارایی نداشته باشد، پرداخت نفقه او تا زمان ازدواج بر عهده پدر خواهد بود.

مجازات عدم پرداخت نفقه فرزند دختر چیست؟

اگر نفقه دهنده (پدر) که بر طبق قانون مدنی موظف به پرداخت نفقه فرزند دختر است از پرداخت نفقه سر باز زند و وظیفه خود را انجام ندهد، مجازات خواهد شد. بر اساس ماده 53 قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده «مجازات عدم پرداخت نفقه فرزندان دختر حبس از 6 ماه تا 2 سال پیش بینی شده است.» بنابراین بر طبق این قانون حمایت از خانواده، نفقه دهنده با عدم پرداخت نفقه فرزند دختر، به حبس محکوم می‌گردد. همچنین در این زمینه پیشنهاد میکنیم مقاله نفقه فرزند پسر را نیز مطالعه کنید.

بنابر آنچه درباره نفقه فرزند دختر بیان کردیم، مجموعه حقوقی دادنیک با بهره گیری از بهترین و با تجربه ترین مشاوران و کارشناسان حقوقی در زمینه میزان نفقه فرزند دختر، مشاوره و راهنمایی لازم را به کاربران خود ارائه می‌دهد. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد میزان نفقه فرزند دختر با کارشناسان مؤسسه حقوقی دادنیک ارتباط برقرار کنید.

سوالات متداول

نفقه فرزند دختر بر طبق قانون حمایت از خانواده بر عهده چه کسی است؟

طبق ماده 1199 قانون مدنی « نفقه اولاد یا فرزندان، اعم از دختر یا پسر، در درجه اول، به عهده پدر آن‌ها است. بعد از فوت پدر یا ناتوانی او در پرداخت نفقه، این تکلیف بر عهده اجداد پدری قرار می‌گیرد. در نهایت در صورت ناتوانی آنان، به عهده مادر، جدات پدری و مادری و اجداد مادری قرار خواهد گرفت.»

میزان نفقه فرزند دختر چه مبلغی است؟

قانون گذار مبلغ خاصی در قانون مدنی برای نفقه فرزند دختر تعیین نکرده اما بر طبق ماده 1204 قانون مدنی، نفقه فرزند دختر شامل خوراک، پوشاک و هزینه‌های متعارف زندگی می‌گردد.

مجازات عدم پرداخت نفقه فرزند دختر در سال 1401 چیست؟

مجازات عدم پرداخت نفقه فرزند دختر بر طبق قانون حمایت از خانواده، حبس از 6 ماه تا 2 سال خواهد بود.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (12 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

نفقه فرزندان بالای 18 سال
نفقه فرزندان بالای 18 سال
محکم‌ترین سند برای بخشش مهریه
 محکمترین سند برای بخشش مهریه
طلاق در دوران عقد
مراحل و شرایط طلاق در دوران عقد
طلاق غیابی
طلاق غیابی و همه چیز درباره آن

12 پاسخ

  1. با سلام من به خاطر آزار واذیت های بسیار زیاد خانم به دلایل دیگه الان مدت یک ماهه که خانه رو ترک کردم و یک پسر ۱۶ساله دختر ۹ ساله دارم و میخام تا مشخص شدن تکلیفمون نفقه رو پرداخت کنم اما مبلغشو نمی دونم اگر امکان داره اینجانب رو راهنمایی کنید ممنونم

    1. درود
      با مشاورین تیم حقوقی دادنیک تماس بگیرید.

  2. سلام دخترم ۱۹ سالشه وقتی ۶سالش بود جداشدم از پدرش و همه ی هزینهاشو خودم پرداخت کردم و مدتیه ک پدرش ماهیانه ۲۰۰ تومن نفقه بهش میده و هیچ کار دیگری نکرده تا حالا براش والان ک دخترم اعتراض کرده برای نفقه ی بیشتر ایشون هم چنان پرداخت نمیکنه و۲۰۰ تومن رو هم مبلغ زیادی میدونه شاغل هست و مدام درحال خرید کردنه وسایله خونست چون ازدواج کرده و دوتا بچه هم داره و ماشین صفر هم خریده دخترم میتونه ازش شکایت کنه وماهیانه چ مبلغی میتونه دریافت کنه؟

    1. درود
      بله قابلیت دادخواست دادن در این زمینه هست.

  3. با سلام و احترام.بنده ۲۱ سالم هست و پدرم معتاده خانه جد مادریم زندگی میکنیم من شاغل هستم مجرد هستم.آیا امکان پیگیری نفقه از پدر هست با توجه به اینکه ایشان خرجی ای پرداخت نمیکند؟

  4. سلام
    دختر من با مادرش زندگی میکنه و از وقتی که جدا شدیم نفقه دخترم هر ماه واریز شده اما الان میخواد عمل زیبایی انجام بده که خیل مبلغ سنگینیه ولی میگه هزینه هام زیاده شرایط کار هم ندارم. میتونه قانونی پیگیری کنه علیه من؟ لطفا جواب بدین

  5. من زنم طلاق گرفته یه ۶ماهی میشه یه پسر ۶ساله دارم که بیشتر پیسه خودمه خرجشو هم خودم میدم .یه دختر ۳ساله دارم بیشتر پیشه مادرشه خرج دوادکترش با لباسی کفشی چیزی بیشتر برعهده خودم هست یارانش ماهی ۵۰۰تومانه هم براش میزنم اگه خوراکی پوشکی چیزی هم باشه براش میخرم .مادرش میگه خرج براش نمیزنی شکایت میکنم دگه باید چقد بهش پول بدم

    1. عزیزان کلا هیچ پولی رو الکی خرج نکنید حتی پول جوراب بگید فیش بابت نفقه واریز کنید

  6. سلام
    یه فرزند دختر دارم که نفقه ش بر عهده پدرشه اما مدتی هست که آقا مریض شده و بستریه. تکلیف چیه الان. ضمنا پنج سال پیش جدا شدیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)