والدین قبل از بچه دار شدن باید توانایی تأمین همه نیازهای فرزند خود را داشته باشند، سپس تصمیم به فرزند آوری کنند. نیازهایی از قبیل خوراک، پوشاک، مسکن، آرامش روحی، روانی، جسمی و هزینههای درمانی فرزند را در جهت رشد و تربیت او فراهم کنند. یکی از مهم ترین موارد در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده، حق و حقوق فرزند و حمایت از او است.
در این مقاله از موسسه حقوقی دادنیک قصد داریم به بررسی نفقه فرزند دختر و میزان آن بپردازیم. اگر در این زمینه به راهنمایی و مشورت بیشتری نیاز دارید، با مشاوران و کارشناسان حقوقی دادنیک به صورت رایگان از طریق واتس اپ ارتباط برقرار کنید.
بررسی نفقه فرزند دختر
نفقه فرزند دختر، حق قانونی وی بوده و پدر موظف به پرداخت نفقه فرزند خود است. حق و حقوق فرزند دختر شامل خوراک، پوشاک، مسکن، هزینههای درمانی، هزینههای تحصیل و غیره میشود که میزان نفقه فرزند دختر و محاسبه آن را کارشناس نفقه مشخص میکند. همچنین در صورتی نفقه به فرزند دختر تعلق میگیرد که بالغ نباشد، محجور بوده یا حتی با کار کردن نیز نتواند نیازهای مادی خود را تأمین نکند.
همچنین اگر فرزند دختر مال و دارایی داشته باشد اما نه به اندازه ای که بتواند نیازهای زندگی خود را برطرف کند و در نهایت نفقه دهنده (پدر) دارای استطاعت مالی باشد، نفقه به فرزند دختر تعلق میگیرد.
طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی « نفقه اولاد یا فرزندان، اعم از دختر یا پسر، در درجه اول، به عهده پدر آنها است. بعد از فوت پدر یا ناتوانی او در پرداخت نفقه، این تکلیف بر عهده اجداد پدری قرار میگیرد. در نهایت در صورت ناتوانی آنان، به عهده مادر، جدات پدری و مادری و اجداد مادری قرار خواهد گرفت.»
میزان نفقه فرزند دختر چگونه محاسبه میشود؟
قانون گذار مبلغ مشخصی در قانون مدنی برای نفقه فرزند دختر تعیین نکرده است اما بر طبق ماده ۱۲۰۴ قانون مدنی، نفقه فرزند دختر شامل خوراک، پوشاک و هزینههای متعارف زندگی میشود. در مجموع اگر برای تعیین میزان نفقه فرزند دختر اختلافی پیش آید و به دادگاه خانواده ارجاع داده شود، تعیین میزان نفقه دختر با قانون گذار خواهد بود.
به این صورت که میزان نفقه فرزند دختر را با صدور قرار کارشناسی به کارشناس نفقه ارجاع میدهد. کارشناس نفقه با توجه به مواردی نظیر سن و سال فرزند دختر، وضعیت خانوادگی او و میزان درآمد پدر، مبلغ نفقه فرزند دختر را تعیین میکند.

فرزند دختر تا چه سنی مستحق دریافت نفقه است؟
در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده سن مشخصی برای پرداخت نفقه به فرزند دختر تعیین نشده اما در کل تا زمانی که فرزند دختر شغل و درآمد معینی نداشته باشد، پدر بر طبق قانون و مقررات موظف به پرداخت نفقه فرزند خود است.
بر اساس ماده ۱۱۹۷ قانون مدنی «شخصی مستحق دریافت نفقه است که ندار بوده و نتواند به وسیله اشتغال به شغلی، وسایل معیشت خود را فراهم سازد.»
بنابراین این قانون در مورد نفقه فرزند دختر صدق میکند و اگر دختر شاغل نباشد و منبع درآمد یا مال و دارایی نداشته باشد، پرداخت نفقه او تا زمان ازدواج بر عهده پدر خواهد بود.
مجازات عدم پرداخت نفقه فرزند دختر چیست؟
اگر نفقه دهنده (پدر) که بر طبق قانون مدنی موظف به پرداخت نفقه فرزند دختر است از پرداخت نفقه سر باز زند و وظیفه خود را انجام ندهد، مجازات خواهد شد. بر اساس ماده ۵۳ قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده «مجازات عدم پرداخت نفقه فرزندان دختر حبس از ۶ ماه تا ۲ سال پیش بینی شده است.» بنابراین بر طبق این قانون حمایت از خانواده، نفقه دهنده با عدم پرداخت نفقه فرزند دختر، به حبس محکوم میگردد. همچنین در این زمینه پیشنهاد میکنیم مقاله نفقه فرزند پسر را نیز مطالعه کنید.
بنابر آنچه درباره نفقه فرزند دختر بیان کردیم، مجموعه حقوقی دادنیک با بهره گیری از بهترین و با تجربه ترین مشاوران و کارشناسان حقوقی در زمینه میزان نفقه فرزند دختر، مشاوره و راهنمایی لازم را به کاربران خود ارائه میدهد. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد میزان نفقه فرزند دختر با کارشناسان مؤسسه حقوقی دادنیک ارتباط برقرار کنید.
سوالات متداول
نفقه فرزند دختر بر طبق قانون حمایت از خانواده بر عهده چه کسی است؟
طبق ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی « نفقه اولاد یا فرزندان، اعم از دختر یا پسر، در درجه اول، به عهده پدر آنها است. بعد از فوت پدر یا ناتوانی او در پرداخت نفقه، این تکلیف بر عهده اجداد پدری قرار میگیرد. در نهایت در صورت ناتوانی آنان، به عهده مادر، جدات پدری و مادری و اجداد مادری قرار خواهد گرفت.»
میزان نفقه فرزند دختر چه مبلغی است؟
قانون گذار مبلغ خاصی در قانون مدنی برای نفقه فرزند دختر تعیین نکرده اما بر طبق ماده ۱۲۰۴ قانون مدنی، نفقه فرزند دختر شامل خوراک، پوشاک و هزینههای متعارف زندگی میگردد.
مجازات عدم پرداخت نفقه فرزند دختر در سال ۱۴۰۱ چیست؟
مجازات عدم پرداخت نفقه فرزند دختر بر طبق قانون حمایت از خانواده، حبس از ۶ ماه تا ۲ سال خواهد بود.