معایب دادن حق طلاق به زن

معایب دادن حق طلاق به زن

یکی از پرسش‌های پرتکرار از وکلای خانواده، معایب دادن حق طلاق به زن است. بیشتر پاسخ‌ها به این پرسش، دلسوزانه و با محوریت حفظ بنیان خانواده است. نگرانی در رابطه با تصمیم‌گیری احساسی زنان، کودکان طلاق و مسائل مالی ناشی از طلاق که گریبانگیر مردان می‌شود اصلی‌ترین چیزهایی‌ست که در رابطه با حق طلاق برای زن مطرح می‌شود.

در این مقاله حق طلاق برای زنان، روش‌های دادن حق طلاق و معایب آن‌ها را بررسی می‌کنیم. اطلاعات بیشتر در این رابطه را می‌توانید از طریق مشاوره تلفنی رایگان دادنیک دریافت کنید.

معایب دادن حق طلاق به زن چیست؟

آنچه که از آن بعنوان حق طلاق یاد می‌شود درواقع وکالت در طلاق است که از سمت مرد به زن داده می‌شود. قوانین فقه و حقوق اسلامی حاکم بر قانون جمهوری اسلامی ایران، مرد را در بنیان خانواده صاحب حق طلاق می‌داند. در نتیجه‌ی حاکمیت این قوانین نیز، بحث‌های زیادی دررابطه با حق طلاق یک طرفه و عادلانه نبودن مالکیت صِرف آن توسط زوج مطرح می‌شود.

این سال‌ها با کمرنگ شدن تقدس رابطه ازدواج، افزایش آگاهی درباره برابری حقوق زن در خانواده و البته تغییرات عرف جامعه، میزان تقاضا برای دریافت حق طلاق توسط زنان نیز بیشتر شده. اگر چه دریافت این حق مزایایی را برای زوجه به‌همراه دارد اما برخی معتقدند معایب دادن حق طلاق به زن و تاثیر آن بر بنیان خانواده، جامعه و البته حقوق زوج نباید دست‌کم گرفته شود. نکته ای که باید توجه کنید این است که دادن حق طلاق به زن موجب سلب حق طلاق از مرد نمی شود.

فرم درخواست مشاوره رایگان

"*" indicates required fields

روش‌ های دادن حق طلاق به زن

همانطور که گفتیم حق طلاق بصورت پیش‌فرض در اختیار مرد است. اما این حق می‌تواند به صورت وکالتی در اختیار زن نیز قرار بگیرد.

وکالت در طلاق این امکان را به زوجه می‌دهد تا بدون نیاز به حضور شوهر هر زمان که بخواهد (با توجه به حدود اختیاراتی که در وکالت قید شده) نسبت به درخواست طلاق اقدام کرده و به کمک یک وکیل دادگستری بصورت توافقی از شوهر خود جدا شود و بعبارتی طلاق از طرف زن قانونا ممکن شود.

برای دادن حق طلاق به زوج دو راه را می‌توانید در پیش بگیرید.

  • قید وکالت حق طلاق در سند ازدواج
  • ثبت محضری با مراجعه به دفاتر ثبت اسناد

هر دو روش بر محور یک موضوع یعنی «انتقال حق وکالت طلاق» هستند اما در جزییات تفاوت‌هایی با هم دارند که بهتر است هم زن و هم مرد از آن‌ها اطلاع داشته باشند. در ادامه جزییات تفاوت این دو روش را بررسی می‌کنیم.

معایب حق طلاق در ضمن سند ازدواج

معایب حق طلاق در ضمن سند ازدواج

اولین و پرتکرارترین اشتباه درمورد اعطای حق طلاق در عقدنامه ازدواج همان استفاده نادرست از واژه‌هاست. بسیار دیده شده که در سردفتردار به دلایل غیرقابل توجیهی (آگاهانه یا ناآگانه) در شروط ضمن عقد از این عبارت استفاده می‌کند:

«حق طلاق به زوجه داده شد»

حق طلاق قانونا متعلق به مرد بوده و قابل واگذاری نیست. آنچه که قابل واگذاری‌ست «وکالت حق طلاق» است که می‌تواند با همین واژگان نیز در شروط ضمن عقد قید شود.

نکته دوم قابل استناد بودن این روش در دادگاه است. اگرچه اعطای وکالت حق طلاق از این روش «بلاعزل» است اما بعضا پذیرش آن در دادگاه با پیچیدگی‌هایی همراه می‌شود. پیشنهاد می‌شود درصورتی که قصد دارید حق طلاق را در سند عقدنامه خود قید کنید پیش از آن با یک وکیل پایه یک دادگستری مشورت کرده و نکاتی را در نظر بگیرید:

  • تصمیم گیری درمورد حدود اختیارات مثل بذل مهریه ضمن دادن حق طلاق
  • تصمیم‌گیری دوجانبه درمورد مسائل جانبی زندگی مشترک مثل حضانت فرزندان، تصنیف اموال، حقوق مالی زن مانند مهریه، نفقه و …

در این اپیزود از دادنیک تاک با دکتر نعیمی، وکیل پایه یک دادگستری، به طور مفصل در مورد طلاق توافقی و حق طلاق صحبت کرده‌ایم.

معایب دادن حق طلاق محضری

ثبت محضری حق طلاق شفافیت میان طرفین را بیشتر کرده، روندهای قانونی را تسهیل می‌کند و اطمینان طرفین را نیز بالا می‌برد. دادن حق طلاق به زن به این روش درواقع دقیقا شبیه به ثبت یک وکالتنامه است.

مدارک مورد نیاز برای ثبت این وکالتنامه شناسنامه و کارت ملی طرفین است. برخلاف ثبت حق طلاق در عقدنامه، ثبت محضری وکالت حق طلاق در دفترخانه‌ها می‌تواند دارای شروط مختلفی باشد که بایستی طرفین بر سر آن‌ها توافق کرده‌ باشند.

این وکالت می‌تواند بلاعزل یا قابل عزل باشد؛ می‌تواند مدت‌دار یا بدون تاریخ باشد. همچنین امکان تعیین شروط ضمنی برای اعطای وکالت نیز وجود دارد. درنتیجه شاید یکی از معایب دادن حق طلاق به زن در این روش، نیاز آن به مذاکره و توافق دوجانبه بر روی جزییات است. در این روش برای تنظیم وکالتنامه نیازی به حضور زوجه در دفترخانه نیست.

ایرانیان خارج از کشور نیز برای تنظیم وکالتنامه می‌توانند به کنسولگری‌های ایران در کشورهای مختلف مراجعه و وکالتنامه را تنظیم کنند. موضوع بااهمیت در رابطه با این روش از اعطای حق وکالت، ثبت جزییات و حدود و اختیارات وکیل هنگام ثبت سند است.

حق طلاق و معایب آن از نگاه عرف جامعه

بیشترین نگرانی و ترس جامعه دررابطه با دادن وکالت حق طلاق به زن با موضع حفظ حریم خانواده و سنت ازدواج در بین ایرانیان است. بسیار عنوان می‌شود که تصمیم‌گیری‌های احساسی و عجولانه‌ی زنان در یک رابطه زناشویی درکنار داشتن حق طلاق احتمال وقوع جدایی را بیشتر می‌کند اما به واقع اینطور نیست.

دادن حق طلاق یعنی، آنچه که بعنوان حق به مردان اعطا شده طی یک روند قانونی و با توافق طرفین در اختیار زن نیز قرار گیرد تا تصمیم‌گیری دررابطه با ادامه یک زندگی زناشویی مشترکا توسط هر دو ذینفع رابطه مدیریت شود.

از طرفی احتمال سواستفاده‌ی زنان از این حق هم مطرح می‌شود که اولا فرافکنی و ناشی از ترس‌های القا شده به جامعه در این رابطه بوده و ثانیا برای مخاطبان ما در مجموعه‌ی حقوقی دادنیک مصداق ندارد.

حق طلاق و معایب آن از نگاه عرف جامعه

همانطور که بانوان را جنس احساساتی‌تر در نظر گرفته و احتمال تصمیم‌گیری عجولانه در آن‌ها را مطرح می‌کنیم؛ می‌توان با یک توافق منطقی و صحیح و اطمینان به وی بابت حفظ عدالت در رابطه، این احساسات را در جهت مثبت و تقویت بنیان خانواده تحکیم کرد.

در این مقاله روش‌های دادن حق طلاق به زن و معایب این روش‌ها را بررسی کردیم. بعلاوه با نگاهی به پیچ و خم‌های قانونی ثبت درخواست حق طلاق تلاش کردیم آگاهی طرفین در رابطه با این رویه قانونی را بالا برده و در حفظ عدالت در این رابطه گام برداریم. پرسش‌های شما درباره وکالت طلاق را از طریق کارشناسان دادنیک بصورت تلفنی و واتساپی پاسخگو خواهیم بود.

سوالات متداول

آیا دادن حق طلاق به زن، حق مرد در طلاق را سلب می‌کند؟

خیر. حق طلاق وکالتی به زوجه برای داشتن حق طلاق است و اصل حق را از مرد سلب نمی‌کند.

آیا می‌توان حق طلاق را باطل کرد؟

وکالت حق طلاق ثبت شده در سند عقدنامه غیرقابل عزل است اما درصورت ثبت این وکالتنامه در دفاتر اسناد رسمی می‌توان حدود اختیارات وکیل مثل قابل عزل بودن یا نبودن آن را مشخص کرد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (8 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

وکالت بلاعزل در طلاق
وکالت بلاعزل در طلاق
طلاق دادن زن بدون مهریه
طلاق دادن زن بدون مهریه
بهترین وکیل غرب تهران
بهترین وکیل غرب تهران
تفاوت گواهی عدم امکان سازش و حکم طلاق
تفاوت گواهی عدم امکان سازش و حکم طلاق

7 پاسخ

  1. سلام حق طلاق دادن به زن بهتره در سند ازدواج درج بشه یا در ثبت اسناد؟

    1. درود
      تفاوتی نداره در هر دو صورت قابلیت اجرای قانونی داره.

  2. آقایون خیلی دقت کنیدد توی حق طلاق به زن دادن… یهو زندگیتون نابود نشه :))

    1. درود
      در صورتی که به صورت رسمی ثبت نشده باشه بله.

  3. سلام اگر حق طلاق به زن داده شده باشه، چطور میشه باطلش کرد؟

    1. سلام، وقتتون بخیر
      در صورتی که وکالت در طلاق بلاعزل و در دفترخانه ثبت شده باشد نمی تواند باطلش کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)