جستجو کردن
Close this search box.

شرایط دریافت یا بخشیدن مهریه در طلاق توافقی

خانه / طلاق (خانواده) / شرایط دریافت یا بخشیدن مهریه در طلاق توافقی
مهریه در طلاق توافقی

بیشتر زوجینی که تصمیم می‌گیرند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند، بر سر مهریه کمی با اختلاف‌نظر روبه‌رو خواهند بود. می‌توان گفت مهریه در طلاق توافقی یکی از مهم‌ترین مسائل مورد توجه است. شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که آیا در در طلاق توافقی مهریه به زن تعلق می گیرد؟ حتی ممکن است با خود فکر کنید طی طلاق توافقی خانم باید مهریه خود را به طور کامل ببخشد.

این تفکر به طور کامل اشتباه است، طی طلاق توافقی، زن هم می‌تواند مهریه خود را به طور کامل دریافت کند و هم می‌تواند آن را به همسرش ببخشد. در بعضی از موارد نیز، خانم بخشی از مهریه خود را بخشیده و بخشی دیگر را طلب کرده است. در واقع زوجین برای میزان مهریه نیز به توافق می‌رسند.

اگر سوال‌های بیشتری در مورد شرایط مهریه در طلاق توافقی ذهن شما را درگیر کرده است، در این مقاله سعی میکنیم شما را با نحوه پرداخت مهریه و یا بخشیدن مهریه در طلاق توافقی آشنا می‌کنیم. همچنین می‌توانید با متخصصان و کارشناسان حرفه‌ای موسسه حقوقی دادنیک مشورت کنید. این افراد به صورت آنلاین و از طریق واتس اپ می‌توانند اطلاعات مورد نیاز را در اختیار شما بگذارند.

فرم درخواست مشاوره رایگان

فیلد های "*" اجباری هستند

بخشیدن مهریه در طلاق 

از آنجایی که در طلاق توافقی خانم می‌تواند مهریه خود را به طور کامل دریافت کند، پس زوج نباید زوجه را به بخشیدن مهریه در طلاق توافقی اجبار کند. به عبارت دیگر مهریه حق مسلم خانم است و می‌تواند در طلاق توافقی نیز آن را طلب کند. البته در بیشتر مواقع خانم با رضایت خود مهریه‌اش را می‌بخشد.

اگر که خانم قصد دارد مهریه خود را در طلاق توافقی به همسرش ببخشد، باید به دفتر اسناد رسمی مراجعه کند. در این صورت به شکل رسمی مهریه خود را می‌بخشد. در نظر داشته باشید برای بخشیدن مهریه طلاق توافقی باید ذکر کنید که مهریه ابرا شده است. اگر در سند بخشش مهریه از کلمه ابرا استفاده شود، خانم به هیچ‌وجه نمی‌تواند از بخشش در مهریه خود رجوع کند.

بدین‌ترتیب مهریه خانم به طور قطع بخشیده شده است، اما در شرایط دیگر احتمال رجوع از بخشش مهریه وجود دارد. پس به متن سند بخشش مهریه و ابرا مهریه در طلاق توافقی توجه کنید. همچنین در این باره در مقاله بخشیدن مهریه بدون شاهد نیز توضیحاتی ارائه داده ایم.

بذل مهریه در طلاق 

همان‌طور که گفتیم مهریه حق مسلم خانم است و می‌تواند در طلاق توافقی نیز مهریه خود را طلب کند. ولی به طور معمول خانم و آقا طی طلاق توافقی در مورد مهریه نیز به توافق می‌رسند. بنابراین در بیشتر مواقع خانم به ازای جدایی و رها شدن از زوجیت، مهریه خود را به آقا می‌بخشد و به صورت توافقی طلاق می‌گیرند.

به خاطر داشته باشید بخشیدن مهریه در طلاق توافقی با ابرا مهریه متفاوت است. به زبان ساده، در صورتی که خانم مهریه‌اش را بذل کند، می‌تواند از بخشش مهریه خود برگردد. ناگفته نماند این حق رجوع از بخشش مهریه تا به پایان رسیدن زمان عده خانم معتبر خواهد بود.

برای مثال اگر خانم از طریق طلاق توافقی از همسر خود جدا شود و مهریه‌اش را بذل کند، اما طی 3 ماه مدت عده بعد از طلاقش، برای مطالبه مهریه دوباره اقدام کند، می‌تواند خیلی راحت مهریه خود را پس بگیرد. در این صورت اوضاع طلاق توافقی کمی متفاوت می‌شود و ممکن است اختلافی بین زوجین به وجود آید.

در این اپیزود از دادنیک تاک با دکتر نعیمی، وکیل پایه یک دادگستری، به طور مفصل در مورد طلاق توافقی و حق طلاق صحبت کرده‌ایم.

دریافت مهریه در طلاق توافقی

در طلاق توافقی خانم و آقا در مورد تمام مسائل همانند، مهریه، نفقه، اجرت‌المثل، حضانت فرزند، و تقسیم اموال به توافق می‌رسند. بنابراین شرایط مهریه در طلاق به صورت توافقی نیز مشخص می‌شود. در صورتی که خانم از مهریه خود نگذرد، برای نحوه دریافت آن بین خانم و آقا توافقی برقرار می‌شود.

بعد از اینکه آقا و خانم برای دریافت مهریه به توافق برسند، باید شرایط دریافت مهریه و میزان آن به طور کامل در دادنامه طلاق توافقی ذکر شود. در صورتی که آقا نتواند سکه به خانم بدهد، خانم می‌تواند اموال آقا را به عنوان مهریه خود دریافت کند. توقیف خانه برای مهریه یا توقیف سهم الارث مرد برای مهریه یکی از این شرایط است. بنابراین تمامی این نکات و اطلاعات باید در طلاق‌نامه نوشته شوند.

دریافت مهریه در این نوع طلاق نیز روند خاصی دارد، در صورتی که آقا نتواند کل مهریه خانم را یک‌جا پرداخت کند. خانم می‌تواند در گواهی عدم سازش ذکر کند که حتی با ازدواج مجدد خانم نیز مهریه دریافت شود. می‌توان گفت دریافت و پرداخت مهریه در این طلاق از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

پرداخت اقساطی مهریه در طلاق 

برای طلاق توافقی تمام مسائل بر اساس توافق حل و فصل می‌شوند، پس خانم و آقا نیز برای پرداخت یا نحوه دریافت مهریه در طلاق به صورت توافقی به تفاهم می‌رسند. در برخی موارد آقا تمکن مالی خوبی ندارد تا مهریه خانم را به طور کامل پرداخت کند.

خانم و آقا به توافق می‌رسند که آقا به صورت قسطی مهریه خانم را پرداخت کند. برای مثال آقا مبلغی را به عنوان قسط ماهانه به حساب خانم واریز کند. در ضمن ممکن است خانم با آقا توافق کند که سالانه چند درصدی به این مبلغ اضافه شود زیرا حقوق و توان مالی آقا نیز بیشتر می‌شود.

توصیه می‌کنیم برای تنظیم دادنامه طلاق توافقی و دریافت اقساطی مهریه، از کمک و مشاوره افراد خبره استفاده کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می‌توانید از طریق واتس اپ یا به صورت آنلاین با کارشناسان موسسه حقوقی دادنیک صحبت کنید و از آنها کمک بخواهید.

مطالبه مهریه در دوران عقد

بدون‌شک می‌دانید که حق و حقوق خانم در طلاق دوران عقد با طلاق توافقی بعد از زندگی مشترک متفاوت است. در واقع از آنجایی که هنوز خانم و آقا به زیر یک سقف نرفته‌اند و زندگی زناشویی آنها شروع نشده است، پس خانم نفقه نخواهد داشت و مهریه‌اش نیز (در صورت دوشیزگی) نصف خواهد بود.

توافق بین خانم و آقا به ثبت می‌رسد. مسئله مهمی که در مورد مطالبه مهریه در دوران عقد وجود دارد، مربوط به زمان درخواست مهریه است. این در حالی است که اگر حرف از طلاق توافقی در دوران عقد به میان آید، مهریه خانم نصف می‌شود زیرا هنوز رابطه زناشویی کاملی بین آنها صورت نگرفته است.

در برخی مواقع نیز ممکن است آقا و خانم به توافق برسند که خانم کل مهریه خود را دریافت کند. شرایط بخشش یا دریافت مهریه در دوران عقد نیز به توافق زوجین بستگی دارد.  

وکیل برای دریافت مهریه در طلاق 

به هر حال طلاق توافقی نیز جزء قوانین کشور ایران است و احتمال دارد نکات ریزی در مورد این نوع از طلاق وجود داشته باشد که شما به عنوان یک فرد عادی از آن نکات بی‌خبر باشید. پس بهتر است طی طلاق توافقی خود از حضور یک وکیل خبره استفاده کنید.

وکیل می‌تواند در مورد نحوه تنظیم سند بخشش مهریه، نوشتن نحوه دریافت مهریه در دادنامه طلاق توافقی، و سایر مسائل مربوط به مهریه به شما کمک کند. در نتیجه بهتر است بعد از تصمیم برای طلاق توافقی باز هم از حضور یک وکیل بهره‌مند شوید.

در صورتی که در مورد انتخاب وکیل مورد نظر خود شک دارید، با کارشناسان موسسه حقوقی دادنیک مشورت کنید. این متخصصان حرفه‌ای می‌توانند در مورد نحوه انتخاب وکیل طلاق توافقی و امور مربوط به شرایط مهریه در این نوع طلاق به شما کمک کنند.

پرداخت مهریه در طلاق 

پیش از این نیز گفتیم، بخشش یا دریافت مهریه به تصمیم خانم بستگی دارد. هر چند زوجین از راه مشورت با یکدیگر وضعیت مهریه در طلاق توافقی را مشخص می‌کنند، اما ممکن است آقا برای پرداخت مهریه مقاومت کند. به طور کلی طی طلاق توافقی خانم و آقا تصمیم می‌گیرند مهریه بخشیده یا وصول شود.

در بین عموم مردم این تفکر جا افتاده است که طلاق توافقی، مهریه ندارد. این‌طور نیست، اگر خانم بخواهد، آقا باید کل مهریه را پرداخت کند. فراموش نکنید مهریه یکی از مهم‌ترین مسائل در هنگام طلاق است. پس تا زمانی که تکلیف مهریه مشخص نشود، طلاق توافقی زوجین نیز به ثبت نمی‌رسد.

اگر در پروسه مهریه در طلاق به صورت توافقی به مشکل برخوردید می‌توانید از وکیل طلاق توافقی کمک دریافت کنید. 

پرداخت مهریه در طلاق 

ثبت درخواست مهریه در طلاق 

ثبت درخواست مهریه طی طلاق توافقی یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای مطالبه مهریه است زیرا خانم و آقا بر سر این مسئله به توافق رسیده‌اند. بدین‌ترتیب آقا بعد از ثبت درخواست خانم در مورد مهریه، اعتراضی نخواهد کرد و روند اجرایی ثبت این درخواست سریع‌تر از سایر طلاق‌ها پیش می‌رود.

به منظور ثبت درخواست دریافت مهریه خانم باید از طریق اجرای ثبت اسناد رسمی اقدام کند. این روش اجرایی مزایای زیادی دارد. برای مثال روند دریافت مهریه کوتاه‌تر می‌شود. همچنین هزینه دادرسی نیز کاهش می‌یابد. در این روش ثبتی خانم تنها موظف به پرداخت حق‌الاجرا خواهد بود.

بعد از ثبت درخواست مطالبه مهریه، آقا باید سند، چک، سفته، یا مدرکی را به عنوان ضامن خود در دادگاه قرار دهد. با اینکه در طلاق توافقی خانم و آقا با ثبت درخواست مطالبه مهریه به توافق رسیده‌اند، اما آقا باید به دادگاه، تضمینی ارائه دهد. در برخی موارد حتی آقا ممنوع الخروج می‌شود.

تعدیل مهریه در طلاق 

آیا می‌دانید ریشه کلمه تعدیل به عدالت برمی‌گردد؟ پس می‌توان حدس زد که تعدیل مهریه در طلاق توافقی به معنای برقراری عدالت در پرداخت مبلغ مهریه طی طلاق توافقی است. در بعضی موارد دادگاه در موضوع میزان مهریه و نحوه پرداخت آن دخالت می‌کند و در واقع تعادل به وجود می‌آورد.

تعدیل در مهریه به معنای تقسیم عدالت بین زوجین است، از آنجایی که این روند با دخالت شخص سوم (دادگاه) صورت می‌گیرد، به طور حتم از نظر یکی از زوجین الزامی و قابل‌قبول است و از نظر فرد مقابل غیرقابل‌قبول خواهد بود. به زبان ساده آقا حتی طی طلاق توافقی نیز می‌تواند در پرداخت مهریه اعتراض کند.

توجه داشته باشید اگر خانم و آقا برای پرداخت و دریافت مهریه به توافق برسند و برای ثبت طلاق توافقی خود دست به کار شوند، اما آقا توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد و این موضوع به دادگاه نیز ثابت شود، مرد می‌تواند درخواست تعدیل در مهریه صادر کند تا دولت در این مورد به پرونده آنها توجه داشته باشد.

سوالات متداول

آیا بعد از بخشیدن مهریه زن می تواند آن را مطالبه کند؟

اگر در سند بخشش مهریه از کلمه ابرا استفاده شود، رجوع از بخشش مهریه دیگر امکان پذیر نخواهد بود و مهریه به طور قطع بخشیده می شود. اما در شرایط دیگر احتمال رجوع از بخشش مهریه وجود دارد.

آیا امکان پرداخت مهریه به صورت اقساطی در طلاق توافقی وجود دارد؟

بله، زوجین می تواند باهم به توافق برسند که پرداخت مهریه به صورت اقساطی باشد. در این باره بهتر است حتما از وکیل طلاق توافقی مشورت بگیرید.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
4.7/5 - (12 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

طلاق در زمان عادت ماهیانه
طلاق در زمان عادت ماهیانه
حکم تعویض قفل در منزل توسط شوهر
حکم تعویض قفل در منزل توسط شوهر
طلاق غیابی
طلاق غیابی و همه چیز درباره آن
بردن فرزند بدون اجازه شوهر
بردن فرزند بدون اجازه شوهر

11 پاسخ

  1. من یه بار اولای ازدواجم کلامی گفتم مهریمو بخشیدم بهت و تا الان حرفی ازش نزدم. رسمیت نداره؟ میتونم بازم بگیرمش؟

    1. درود
      در صورتی که در دفاتر ثبت، اقدامی انجام ندادید مهریه پا برجاست.

  2. مهریه در طلاق توافقی رو حتما باید داد. من خانمم موافقه با بخشیدن مهریه طلاق توافقی بگیره. میشه؟

    1. درود
      بله می توان مهریه را به صورت کامل و یا بخشی از آن را بخشید.
      همه چیز به توافق شما بستگی دارد.

    1. درود
      خیر این امر بر عهده قاضی پرونده است.

  3. راستش آقا باید با چشم باز و با نگاه به اینکه آیا میتواند مهریه خانم را چه در زمان عقد و یا هر زمان دیگری که عندالمطالبه میباشد مهریه را پرداخت کند .و در صورت ناتوانی در این امر بهتر است از آن عقد و ازدواج صرف نظر کند
    و از روی هوا و هوس ازدواج نکند

  4. من و همسرم تصیمیم گرفتیم به جای مهریه در طلاق وافقی، یک ماشین به نامش بزنم. ماشین دو ساله دستشه ولی به نامش نبود. این شدنیه؟

    1. سلام وقت بخیر
      باید حتما ماشین رو به صورت قانونی به نام همسرتون بزنید و یک اقرارنامه مهریه ازشون دریافت کنید

        1. بخشیدن حق خود مثلا شخصی از شخص دیگر طلب دارد و حق خود را می‌بخشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

خانم شادمهری

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)