می توان گفت، پاسخ هر سوال در بطن سوال نهفته است. با دانستن دلیل وجود فلسفه نگهداشتن عده برای زن میتوان به سوال عده طلاق زن یائسه چگونه است به راحتی پاسخ داد. زن یائسه نیازی به نگهداشتن عده ندارد. در این مقاله توضیحاتی درمورد عده و شرایط و انواع طلاق میدهیم تا به جنبههای قانونی این سوال پی ببریم.
موسسه حقوقی دادنیک به بهرهگیری از وکلای تخصصی طلاق به شما در طی مسیر قانونی طلاق یاری میرساند. برای دریافت مشاوره رایگان بصورت تلفنی و واتساپی با ما در ارتباط باشید.
عده طلاق زن یائسه چقدر است؟
برای درک بهتر و پاسخ بهتر به این سوال لازم است معانی برخی واژهها را بشناسیم و با قوانین فقه اسلامی درمورد طلاق کمی بیشتر آشنا شویم. طلاق زن یائسه از نوع طلاق بائن محسوب می شود. در قدم اول بهتر است دستهبندی کلی انواع طلاق که شامل طلاق بائن است را بشناسیم.
طلاق به طور کلی به دو دستهی «رجعی» و «بائن» تقسیم میشود. وجه تمایز این دو نوع طلاق در امکان بازگشت زوج به زوجه بدون نیاز به تشریفات حقوقی و شرعی (یعنی بدون نیاز به نکاح مجدد) است.
قانون اسلامی با هدف حفظ و تداوم زندگیهای مشترک به زوج این امکان را داده که تا زمان معینی پس از طلاق بتواند به همسر خود بازگشته و زندگی مشترکشان را ادامه دهند. این مدت زمان که سه طهر (سه بار پاک شدن خون حیض) یا سه ماه تعیین شده را با عنوان زمان عده میشناسیم.
در نوع اول طلاق که امکان بازگشت طرفین به یکدیگر در آنها وجود دارد، میتوان بدون خواندن عقد نکاح به زندگی رجوع کرد و طلاق را باطل شمرد. به همین خاطر به این نوع از طلاق در اصطلاح طلاق رجعی (بازگشتنی) میگویند.
در طرف مقابل نوعی از طلاق وجود دارد که پس از جاری شدن صیغه طلاق در آنها، امکان بازگشت به زوجه بدون خواندن عقد نکاح وجود ندارد. یعنی بلافاصله زن و مرد بر هم نامحرم شده و درصورتی که قصد داشته باشند زندگی مشترکشان را ادامه دهند لازم است مجددا به عقد هم در بیایند. این نوع از طلاق را طلاق بائن (گسستنی یا جداشونده) نامیده اند.
در طلاق زن یائسه که جزء دسته طلاق بائن است، عدّه وجود ندارد. درواقع زن یائسه پس از طلاق نیازی به نگهداشتن عدّه ندارد.
یکی از دلایلی که میتواند را طلاق را در دسته بائن قرار دهد عدم نیاز به طی زمان عده است. در ادامه دلیل این موضوعات و استثناهای موجود را واشکافی میکنیم.
عدّه زن در طلاق بائن
عده زن یکی از ملاکهای تعیین کنندهی نوع طلاق است. هرگاه شرایطی بر زن حاکم باشد که نیازی به نگهداشتن عده نداشته باشد و طلاق بگیرد، نوع طلاق بائن خواهد بود. درواقع زمان عده به منظور جلوگیری از اختلاط نسلها در نظر گرفته شده تا پس از طلاق نسبت به عدم بارداری زن از رابطهی تمام شدهی وی اطمینان حاصل شود.
پس اگر شرایطی وجود داشته باشد که امکان بارداری در زوجه نباشد میتوان نتیجه گرفت که طلاق نیز از نوع بائن خواهد بود.
زمان عده بصورت مشخص ۳ طهر و اگر زمان عادت ماهیانه زن منظم نباشد ۳ ماه تعیین شده است. در زمان عدّه، نفقه به زوجه تعلق میگیرد و در عین حال مرد نیز حق رجوع و بازگشت به زندگی زناشویی خود را دارد.
اما چه شرایطی باعث میشود تا زوجه نیازی به نگهداشتن عده نداشته باشد؟
- درصورتی که زن یائسه باشد. یائسگی بطور تقریبی از ۵۰ سالگی آغاز میشود. در این دوره زن قدرت باروری خود را از دست میدهد؛ به همین خاطر فرض باروری و اختلاط نسل نیز وجود ندارد فلذا نیازی به نگهداشتن عدّه نیز نخواهد داشت.
- درصورتی که در زمان طلاق زوجه باکره باشد. اگر پیش از رابطه زناشویی زوج و زوجه اقدام به طلاق کنند، زوجه نیازی به انتظار برای طی شدن عده ندارد. بدیهیست در این شرط نیز احتمال بارداری در زن وجود نداشته و به همین دلیل نیز طلاق از نوع بائن و بدون عده است.
استثنا در عده طلاق زن یائسه
یکی دیگر از دلایل نگهداشتن عده که با توجه به عرف و به دلایل اخلاقی جنبه قانونی پیدا کرده، نگهداشتن عده از روی احترام است.
قانون در یک مورد استثنائاً زن یائسه را موظف به نگهداشتن عدّه میکند و آن زمان فوت شوهر است.
مادهی ۱۱۵۴ قانون مدنی به موضوع «زمان عده برای وفات شوهر» میپردازد. نگهداشتن عده صرفا برای هنگام طلاق نیست، درصورتی که شوهر فوت کند زن موظف به نگهداشتن عده آنهم بیش از زمان طلاق است. عده وفات شوهر ۴ ماه و ۱۰ روز در نظر گرفته شده است.
نکته قابل توجه درمورد عده وفات این است که با توجه به جنبه اخلاقی و احترامی آن، شرطی برای حذف آن وجود نداشته و حتی زنان باکره و یائسه نیز موظف به حفظ آن هستند.
در این مقاله تلاش کردیم تا علاوه بر پاسخ به این سوال که عده زن یائسه چقدر است؟، سایر جنبههای حقوقی این پرسش را نیز توضیح دهیم. زمان و دلیل نگهداشتن عده در زنان را بررسی کردیم و استثناهای موجود درمورد این قانون را شناختیم. اگر درباره ورود به مسیر پر پیچ و خم طلاق تصمیمتان را گرفتهاید، وکلای طلاق و مشاوران حقوقی موسسه دادنیک تا پایان این مسیر راهنما و پشتیبان شما خواهند بود.
سوالات متداول
عده طلاق زن یائسه چقدر است؟
باتوجه به سلب شدن قدرت بارداری از زن یائسه، وی پس از طلاق نیازی به نگهداشتن عده ندارد.
در چه شرایطی زوجه نیازی به نگهداشتن عده ندارد؟
هرگاه شرایطی وجود داشته باشد که امکان بارداری در رابطه نباشد، زن نیازی به نگهداشتن عده ندارد. این شرایط شامل طلاق زن یائسه و طلاق دوشیزه (دختر باکره) است.
استثنا برای عده طلاق زن یائسه چیست؟
تنها زمانی که زن یائسه ملزم به نگهداشتن عده است، پس از وفات شوهر است. زمان عده وفات برای زن یائسه چهار ماه و ده روز است.
2 پاسخ
زن یائسه عده نداره درسته؟ پس باز چرا نوشتین برای وفات باید عده نگه داره؟
درود
عده وفات متفاوت هستش و بر مبنای اصل احترام می باشد.