قوانین طلاق در ایران

قوانین طلاق در ایران

هر کشوری متناسب با مذهب و مقررات خاص خود، قوانین ویژه‌ای برای جدایی از همسر در نظر دارد. قوانین طلاق در ایران نیز ریشه مذهبی دارد و براساس مقررات ایران تنظیم شده‌اند. به طور کلی هر شخص ایرانی که در ایران یا خارج از کشور زندگی می‌کند باید طبق قوانین طلاق ایران از همسرش جدا شود. قانون اساسی هر کشور قوانین طلاق در آن کشور را تنظیم می‌کند. بنابراین قانون اساسی کشور ایران نیز موضوعاتی همانند طلاق ایرانی شهروندان خارج ازکشور، انحصار وراثت، حضانت فرزندان، و آیین مربوط به ازدواج را تعیین می‌کند. کارشناسان موسسه حقوقی دادنیک به صورت آنلاین و حتی رایگان می‌توانند از طریق واتس آپ به شما مشاوره طلاق دهند. 

نگاهی کلی به قوانین طلاق درایران

دین یکی از اصلی‌ترین اصول در مسئله ازدواج و طلاق محسوب می‌شود. افراد ایرانی که متقاضی جدایی از همسر خود هستند باید براساس قوانین طلاق در ایران جدا شوند. قوانین زیادی در مورد حمایت از خانواده ایجاد شده‌اند که بعضی از قوانین مربوط به طلاق و جدایی هستند. قوانین ازدواج دائمی و ازدواج موقت نیز با یکدیگر فرق دارند. طلاق در عقد دائم به معنای فسخ سند ازدواج است اما در عقد موقت به معنای اتمام مدت نکاح خواهد بود. در هنگام طلاق زوجین موظف به ارائه دلیل محکمه‌پسند برای جدایی هستند.

در واقع باید عیوب و نواقص ازدواج خود را به دادگاه ثابت کنند تا بتوانند از همسر خود جدا شوند. در ضمن اگر مرد یا زن هنگام ازدواج عیب خود را از همسرش پنهان کرده باشد، طرف مقابل می‌تواند به دلیل بی‌اطلاعی از این عیب به راحتی درخواست طلاق بدهد. دلایل زیادی برای جدایی از همسر در کشور ایران وجود دارد. با توجه به دلیل طلاق، قوانین اعمالی نیز متفاوت خواهند بود. برای مثال اگر مردی بعد از ازدواج دچار جنون شود، همسرش می‌تواند بدون دردسر از او جدا شود. در نظر داشته باشید یک سری از قوانین طلاق به طور عمومی اجرا می‌شوند و بعضی از قوانین نیز به نوع طلاق بستگی دارند و متغیر هستند.

انواع طلاق درایران

هر کشوری قوانین طلاق متفاوتی دارد. قوانین طلاق در ایران نیز تا حدود زیادی با سایر کشورها متفاوت است. همان‌طور که گفتیم قوانین کلی طلاق کشور ایران به نوع طلاق بستگی دارد. بنابراین در کشور ایران چند نوع طلاق داریم. در ادامه به 2 نوع طلاق رایج اشاره خواهیم کرد:

طلاق بائن

این نوع طلاق زمانی رخ می‌دهد که درخواست طلاق از طرف مرد صادر شود. بدون‌شک می‌دانید که جدایی اگر از طرف مرد خواسته‌شود، روند ساده‌تری دارد. اما اگر زن برای جدایی درخواست دهد، مدت زمان بیشتری طول می‌کشد. طلاق بائن به طلاقی گفته می‌شود که توسط مرد به مرحله اجرا درمی‌آید و بعد از جدایی مرد به هیچ‌وجه نمی‌تواند رجوع کند.

طلاق رجعی

پیش از این نیز گفتیم، حق مردان در طلاق و جدایی بیشتر از زنان است. به عبارت دیگر مرد هر زمانی که بخواهد می‌تواند از همسر خود جدا شود. در صورتی که مرد به درخواست خود از همسرش طلاق بگیرد و طی مدتی که هنوز عده زن به پایان نرسیده است، از این جدایی پشیمان شود، می‌تواند به همسرش رجوع کند. به این نوع طلاق که مرد بعد از جدایی و در مدت عده پشیمان می‌شود و دوباره همسرش را عقد می‌کند، طلاق رجعی گفته می‌شود.

قوانین طلاق در ایران توسط زن

در صورتی که زن قصد جدایی داشته باشد و همسرش به این جدایی راضی نباشد، شرایط طلاق گرفتن سخت خواهد بود. به زبان ساده‌تر زن برای طلاق گرفتن باید دلیل محکمه‌پسند ارائه دهد. قوانین طلاق در ایران تا حدودی برای زنان سخت‌گیرتر از مردان خواهد بود. زنان باید دلایل موجهی برای جدایی خود ارائه دهند.

این قوانین و موارد در سند ازدواج زوجین ذکر شده‌اند. هر زنی که قصد جدایی داشته باشد باید اثبات کند که یکی از قوانین ذکرشده در سند ازدواج او نقض شده است. ناگفته نماند اثبات و ارائه شواهد و مدارک لازم برای جدایی زن از مرد، مدت زیادی زمان می‌برد. در بیشتر مواقع زنان باید ثابت کنند که زندگی مشترک برای آنها غیرقابل تحمل است.

از این‌رو، اثبات این امر کمی دشوار خواهد بود و به همین راحتی یا خیلی فوری انجام نمی‌شود. همچنین زن هنگام طلاق با مسائل دیگری همانند دریافت یا بخشیدن مهریه نیز روبه‌رو می‌شود. در ادامه این راهنما به مسئله قوانین مهریه و طلاق در کشور ایران نیز اشاره می‌کنیم. همچنین کارشناسان موسسه حقوقی دادنیک می‌توانند مشاوره خوبی در این مورد در اختیار متقاضیان بگذارند.

قوانین طلاق در ایران زمانی که مرد درخواست طلاق می‌دهد

یکی از مهم‌ترین قوانین طلاق در ایران مربوط به حق طلاق مرد است. بدین‌شکل که مرد هر زمانی که بخواهد، می‌تواند از همسر خود جدا شود. بدین‌معنی که اگر مرد بخواهد از همسرش جدا شود لازم نیست دلایل موجه و محکمه‌پسند ارائه دهد. حتی اگر مرد برای طلاق آماده باشد و درخواست بدهد اما زن با این جدایی مخالف باشد، باز هم رای و حکم طلاق صادر می‌شود.

البته در این صورت مرد باید حقوق مالی برای همسر خود در نظر بگیرد. مخالفت زنان در امر طلاق امر مهمی تلقی نمی‌شود. زنان تنها می‌توانند حقوق مالی خود را بعد از طلاق دریافت کنند. در نظر داشته باشید دادگاه با توجه به سند ازدواج، حقوق مالی زن را برای بعد از طلاق معلوم و تعیین می‌کند.

به خاطر داشته باشید، اگر مرد درخواست طلاق بدهد و زن مخالف باشد و همچنین مرد نتواند حقوق مالی زن را به طور کامل پرداخت کند، روند جدایی این زوج کمی طولانی‌تر از حد معمول می‌شود. در چنین شرایطی مرد موظف به پرداخت انواع حقوق مالی از نصف اموال خود گرفته تا مهریه زن خواهد بود.

طلاق درایران برای ایرانیان خارج از کشور

براساس قوانین طلاق در ایران، شهروندان ایرانی که حتی خارج از کشور زندگی می‌کنند باید براساس قوانین طلاق ایران از همسر خود جدا شوند. ایرانیانی که در خارج از کشور زندگی می‌کنند بهتر است از طلاق توافقی برای جدایی خود استفاده کنند. بهترین نوع طلاق برای این افراد طلاق توافقی خواهد بود.

روند طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور به صورت غیر حضوری قابل‌انجام است. آنها می‌توانند یک وکیل طلاق ایرانی برای خود انتخاب کنند. سپس به وکیل ایرانی خود وکالت دهند و آن وکیل به عنوان نماینده آنها می‌تواند مراحل جدایی را طبق قوانین ایران پیش برد. وکیل بعد از انجام تمام امور مربوط به طلاق زوجین ایرانی خارج از کشور، مدارک و گواهی جدایی را از طریق پست برای آنها ارسال می‌کند.

در نظر داشته باشید، برای ارائه وکالتنامه به طلاق ایرانی خود باید از طریق سامانه ثنا یا سامانه میخک اقدام کنید. این 2 سامانه به منظور تسهیل و تسریع روند مسائل حقوقی و قضایی ایرانیان خارج از کشور راه‌اندازی شدند. افراد بعد از ثبت‌نام در سامانه میخک یا سامانه ثنا می‌توانند برای درخواست وکالتنامه خود اقدام کنند. سپس کارشناسان مربوطه این سامانه‌ها اسناد و اطلاعات فرد متقاضی را بررسی می‌کنند و نتیجه نهایی را در اختیار افراد می‌گذارند.

 

قوانین طلاق در ایران
قوانین طلاق در ایران

قوانین طلاق توافقی در ایران

قوانین طلاق توافقی در ایران روند ساده‌ای دارند. از آنجاییکه زوجین بر اساس تفاهمی که با یکدیگر دارند تصمیم به جدایی می‌گیرند، روند طلاق آنها ساده‌تر و البته سریع‌تر انجام می‌شود. طلاق توافقی در ایران یکی از رایج‌ترین انواع طلاق است که قوانین ساده‌ای دارد. زوجین قبل از رفتن به دادگاه برای تمام مسائل مربوطه به توافق رسیده‌اند.

در واقع زوجین برای حضانت فرزند، تکلیف مهریه، جهیزیه، و حتی ملاقات با فرزند با یکدیگر به تفاهم می‌رسند و سپس برای طلاق اقدام می‌کنند. در ضمن این توافقات نیز از نظر دادگاه قابل‌قبول است و هیچ مانعی برای جدایی آنها وجود ندارد. در حین طلاق توافقی زن یا مهریه خود را به طور کامل می‌بخشد یا با مرد به توافق می‌رسند که روند پرداختی آن به چه صورت باشد.

تمامی توافقاتی که بین مرد و زن حتی خارج از محیط دادگاه مشخص می‌شود برای دادگاه نیز قابل‌احترام خواهد بود. البته برای طلاق توافقی نیز زوجین باید با کمک سیستم نوبت‌دهی هر یک به صورت جداگانه برای طلاق درخواست بدهند. سپس در جلسات مشاوره و مصالحه شرکت کنند. بعد از گذراندن این جلسات اگر زن و مرد همچنان برای جدایی مصر باشند، می‌توانند برای طلاق توافقی خود اقدام کنند.

وکیل طلاق توافقی در ایران

در صورتی که وکیل طلاق توافقی خبره نباشد، ممکن است روند این نوع طلاق حتی تا 3 ماه نیز طول بکشد. برای پیدا کردن یک وکیل خوب طلاق توافقی باید بررسی‌های لازم را با دقت انجام دهید. شاید انتخاب یک وکیل طلاق توافقی کمی هزینه‌بر باشد اما ارزش صرفه‌جویی در وقت و البته راحتی و آرامش شما را دارد.

در نظر داشته باشید وکیل طلاق توافقی حتی می‌تواند جلسات مشاوره و مصالحه را برای شما حذف کند. اگر برای طلاق توافقی خود از حضور یک وکیل کمک نگیرید، باید چند باری به صورت حضوری به دادگاه مراجعه کنید. اما با حضور و انتخاب یک وکیل طلاق توافقی می‌توانید بدون مراجعه حضوری به دادگاه به صورت توافقی از  همسر خود جدا شوید.

قوانین طلاق در ایران با داشتن وکالتنامه

قوانین طلاق در ایران به طور معمول حق طلاق را در اختیار مردان می‌گذارد. در واقع زنان نمی‌توانند از همسر خود بدون ارائه دلیل موجه جدا شوند مگر اینکه سند وکالت در طلاق داشته باشند. طی وکالت طلاقی زن می‌تواند بدون ارائه دلایل موجه برای جدایی از همسرش اقدام کند. به طور کلی مرد طی یک سند رسمی به زن وکالت می‌دهد.

در بعضی موارد مرد خودش وکالت می‌دهد که حق طلاق با زن باشد. حق طلاق دادن به زن یک روش خاص است که اصول ویژه‌ای دارد. زوجین باید طبق قوانین طلاق در ایران یک وکالتنامه صادر کنند. طی این وکالتنامه مرد به همسرش حق طلاق می‌دهد.

در نظر داشته باشید با کمک وکالتنامه حتی می‌توان حق طلاق را به فرد دیگری نیز ارائه داد. برای مثال بعضی از افراد به وکیل خود وکالتنامه می‌دهند تا از همسرشان جدا شوند. با ارائه وکالت در طلاق، فرد مقابل می‌تواند از طریق این وکالتنامه صادر شده برای جدایی درخواست بدهد. در ضمن درخواست او به طور رسمی و قانونی قابل‌ثبت خواهد بود.

قانون حق طلاق در ایران

همان‌طور که می‌دانید حق طلاق به طور شرعی و قانونی تحت تسلط مردان است. اما مرد می‌تواند اجرا و درخواست طلاق را به همسرش نیز تقدیم کند. زن برای گرفتن حق طلاق باید از همسرش وکالتنامه بلاعزل طلاق دریافت کند. برای انتقال حق طلاق از مرد به زن، مرد باید به دفتر اسناد رسمی مراجعه نماید و حق طلاق را به همسرش اعطا کند.

حق طلاق یکی از اختیاراتی است که زن دریافت می‌کند. به طور معمول مردان در قبال بخشیدن مهریه حق طلاق را به همسرشان اعطا می‌کنند. گاهی نیز مرد و زن به توافق می‌رسند که در قبال بخشیدن بخشی از مهریه، زن حق طلاق را دریافت کند. در بعضی از موارد نیز زن هم حق طلاق را دارد و هم می‌تواند مهریه خود را دریافت کند.

قانون طلاق و مهریه در ایران

قوانین طلاق در ایران مربوط به وضعیت مهریه نیز هستند. زن برای دریافت مهریه خود هنگام طلاق می‌تواند به دفتر خدمات قضایی یا دادگاه خانواده مراجعه کند و درخواست دریافت مهریه خود را به ثبت برساند. با کمک کارشناسان موسسه حقوقی دادنیک می‌توانید یک وکیل طلاق و مهریه منحصربه‌فرد برای خود بیابید.

با حضور یک وکیل فرآیند دریافت مهریه به طور حتم راحت‌تر و سریع‌تر انجام می‌شود. مهریه حق قابل‌وصول هر زن است. در صورتی که هنگام طلاق، مرد از دادن مهریه فرار کند، مال و اموال او به طور قانونی توقیف می‌شوند. با دریافت حکم پرداخت مهریه مرد باید طبق قانون و برنامه وضع‌شده به طور ماهانه یا به صورت یکجا مهریه زن را پرداخت کند.

در صورتی که مرد از دادن مهریه امتناع نکند ولی از توان مالی مناسبی برخوردار نباشد، دادگاه پرداخت مهریه را قسط‌بندی می‌کند. فراموش نکنید مهریه مال معین‌شده یک زن است که در هر زمانی که بخواهد می‌تواند تقاضای دریافت آن را داشته باشد.

قانون مربوط به حضانت فرزند

بسیاری از افرادی که قصد دارند از همسر خود جدا شوند، درگیر مسئله حضانت فرزندان خود هستند. از آنجاییکه حضانت فرزند هم حق پدر و هم حق مادر است، نمی‌توان حق حضانت را به راحتی در اختیار یکی از والدین گذاشت. یکی از مهم‌ترین قوانین طلاق در ایران مربوط به نگهداری و مراقبت از فرزندان است.

می‌توان گفت بدون ارائه اسناد و مدارک موجه نمی‌توان مادر یا پدر را از حضانت فرزندش سلب کرد. در مقابل هم هیچ پدر و مادری نمی‌توانند از پذیرش حق حضانت فرزند خود امتناع کنند. هر یک از والدین باید براساس توانایی خود از فرزندش مراقبت کند و در تربیت او بکوشد. بی‌توجهی والدین به فرزندان غیرقانونی محسوب می‌شود.

 تا زمانی که پدر و مادر در یک خانه هستند، حضانت فرزند بر عهده هر دو نفر آنها است اما در صورتی که از یکدیگر جدا شوند. مادر تا 7 سالگی حضانت فرزند را به عهده دارد و پس از 7 سال اولویت با پدر خواهد بود. 

قانون طلاق غیابی در ایران

طلاق در ایران به طور معمول به شکل حضوری انجام می‌شود. بدین‌ترتیب که زوجین در دادگاه حاضر می‌شوند تا از خود و تصمیمی که گرفته‌اند، دفاع کنند. اما در بعضی از موارد بنا به دلایل موجهی طلاق به صورت غیابی انجام می‌شود. اما قانون طلاق غیابی در ایران به چه شکل است؟ در حین طلاق غیابی، دادگاه رای غیابی صادر می‌کند.

بدین‌معنا که یکی از زوجین هنگام فراخوانی و پیش بردن روند طلاق در محل حضور ندارد. در صورتی که برای فرد ابلاغیه نیز صادر و ارسال شده باشد و باز هم از حضور داشتن در دادگاه امتناع کند، رای طلاق به صورت غیابی صادر می‌شود. در صورتی که مرد در جلسات دادگاه حضور نداشته باشد و هیچ ابلاغیه‌ای نیز از طرف او به دادگاه نرسد، حکم طلاق به صورت غیابی اجرا می‌شود.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

عده طلاق زن باردار
عده طلاق زن باردار
سامانه ثنا چیست
سامانه ثنا چیست؟
طلاق توافقی یا حق طلاق
طلاق توافقی یا حق طلاق
طلاق در امارات
طلاق در امارات

6 پاسخ

    1. درود
      شما با به اجرا گذاشتن مهریه و معرفی اموال آقا، می توانید در این خصوص اقدام کنید.

    1. بله
      تفاوت قوانین طلاق در کشورهای نسبت به طلاق در ایران ، کمی سردرگم کننده هست.

  1. سلام من حق طلاق دارم از شوهرم و الان به دلیل اختلافات زیاد میخوام ازش جدا شم اگه درخواست طلاق بدم میتونم مهریه بگیرم؟

    1. سلام وقت بخیر لطفا در واتسااپ به کارشناسان ما پیام دهید تا شرایط پرونده شما در خصوص وکالت در طلاق مورد بررسی قرار بگیره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)