- وکالت طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون حضور زوجین در هیچ مرحلهای
- حدود 20 الی 60 روز کاری
- جلسه آنلاین یا تلفنی با وکیل طلاق
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادنیک در ارتباط باشید
داوری در طلاق یکی از مراحل طلاق است که دادگاه، حل اختلاف میان زوجین را به یک فرد که شرایط مورد نظر دادگاه را دارد، ارجاع میدهد. در این مقاله از دادنیک به موضوعاتی مانند داوری در طلاق، شرایط یک داور از نظر دادگاه، وظایف او و مرحله پس از داوری میپردازیم.
داور طلاق کیست؟
هنگامی که زوجین به درخواست مرد یا زن برای ثبت دادخواست یکی از انواع طلاق به دادگاه خانواده مراجعه میکنند، درخواست و موضوع دعوای آنها به داور طلاق ارجاع داده میشود. پس از آن قرار داوری صادر شده و زن و مرد هر کدام یک شخص را به عنوان داور خود معرفی میکنند. در انتها داور نظر خود را اعلام میکند و ممکن است مورد قبول دادگاه قرار بگیرد یا رد شود.
پس از آنکه درخواست طلاق در دادگاه ثبت شد قاضی پرونده تلاش میکند اختلاف میان زن و مرد را برطرف کند. اگر در این امر موفق نبود و اختلافات حل و فصل نشدند، رسیدگی به دعوا میان آن دو توسط ارجاع به داوری انجام میشود. در نتیجه زمانی که قاضی در برطرف کردن اختلاف میان زوجین به نتیجه نرسید، نوبت به مداخله داور میرسد و به عنوان نماینده دادگاه شناخته میشود.
شرایط داوری در طلاق
پس از ارجاع امر به داوری توسط دادگاه زن و مرد هر دو 20 روز از زمان ابلاغ فرصت دارند یک نفر از بستگان با شرایط داوری را به عنوان داور معرفی کنند. داور معرفی شده باید شروط زیر را داشته باشد:
- مسلمان
- متأهل
- حداقل 40 سال سن
- آشنایی نسبی با مسائل شرعی، خانوادگی و اجتماعی
برای معرفی داور توجه به نکات زیر لازم است:
- محارم زوجه که همسرش فوت کرده یا از او طلاق گرفته، اگر 4 شرط بالا را داشته باشد میتواند به عنوان داور به دادگاه معرفی شود.
- در صورتی که در بستگان دو طرف شخصی با مشخصات بیان شده وجود نداشته باشد، در دسترس نباشد یا قبول نکند، زوجین میتوانند از بین افراد دیگر شخصی با شرایط داور را معرفی کنند.
- اگر زوجین نتوانند داوری با مشخصات بالا معرفی کنند قاضی خودش به درخواست دو طرف داور معرفی میکند. در مجتمع قضایی خانواده واحدی تحت عنوان داوری مستقر وجود دارد که زوجین میتوانند از آن داورها استفاده کنند. در این صورت لازم است ابتدا دستمزد آنان پرداخت شود.
مهلت معرفی داور
پس از برگزاری اولین جلسه دادرسی توسط دادگاه قاضی قرار ارجاع امر به داوری را صادر میکند. از تاریخ ابلاغ تا 7 روز فرصت وجود دارد تا زوجین داور خود را به دادگاه معرفی کنند. اگر زوجین پس از مهلت اعلام شده دور خود را معرفی کنند درخواست آنان رد میشود.
همچنین در صورتی که نتوانند در میان بستگان خود داوری با شرایط گفته شده را بیایند موظف هستند در همان مهلت مشخص شده این موضوع را به قاضی اعلام کنند.
قرار ارجاع امر به داوری
اما قرار ارجاع امر به داوری دقیقاً چیست؟ همانطور که تا پیش از این نیز اشاره کردیم پس از آنکه زوجین توضیحات لازم را به دادگاه ارائه دادند و قاضی موفق به حل اختلاف آنان نشد با صدور قرار ارجاع امر به داوری در واقع حل اختلاف را به داوری میسپارد و این را به طرفین ابلاغ میکند. لازم به ذکر است که نیازی به حضور داور در دادگاه نیست. تنها کافی است با لایحه ای قبول داوری را به دادگاه اعلام کند. پس از آن نیز با تشکیل جلسات و صورت جلسه کردن گزارش آن به حل اختلاف اقدام کند. در صورت جلسهها آوردن موارد زیر ضروری است:
- زمان تشکیل جلسه
- حضور یا عدم حضور طرفین
- مسائل مالی مانند مهریه و نفقه
- شرایط حضانت و ملاقات کودک
وظایف داور طلاق
پس از معرفی داور از طرف زن و مرد به دادگاه نوبت به تأیید داور میرسد. پس از آن داور باید قبول داوری را در لایحه ای به دادگاه اعلام کند. سپس داور با تشکیل یک یا چند جلسه در مهلت اعلام شده با حضور زوجین یا یکی از آنها نسبت به برطرف کردن اختلاف اقدام کند.
اگر مهلت در نظر گرفته شده کافی نبود داوران میتوانند از قاضی درخواست کنند که مهلت را تمدید کند، قاضی نیز با توجه به صلاحدید خود درخواست تمدید را میپذیرد یا رد میکند. در نهایت داور نتیجه حاصل را به قاضی ارائه میدهد.
دادگاه در ابتدای کار در تاریخ مشخص شده، وظیفه داوران و مهلت آنان را گوشزد میکند. داوران نیز موظف هستند در مهلت مشخص شده حداقل دو جلسه را تشکیل دهند و با توجه به موضوع اختلاف راهحلهایی برای رفع آن ارائه دهند. اگر زوجین یا یکی از آنها در جلسه شرکت نکرد، جلسه لغو نمیشود و داوران وظیفه دارند در هر صورت موضوع اختلاف را بررسی کنند و نظر نهایی خود را به دادگاه اعلام کنند.
در مراحل طلاق پس از داوری در طلاق نوبت به تصمیم گیری نهایی قاضی میرسد. هرچند ممکن است در این میان جلسات مشاوره جهت سازش زوجین نیز برگزار شود یا زوجین را به شورای حل اختلاف معرفی کنند. در نهایت با تکمیل شدن پرونده احتمال قبول درخواست طلاق یا رد آن وجود دارد.
داوری در طلاق توافقی
در طلاقهای توافقی نیازی به ارجاع امر به داوری نیست و داوری انجام نمیپذیرد. در طلاقهای توافقی تنها شرکت در جلسات مشاوره ضروری است. با توجه به ماده 27 قانون حمایت خانواده در تمامی درخواستهای طلاق به غیر از طلاق توافقی دادگاه موظف به ارجاع قرار به داوری است.
داوری در طلاق از طرف زن
ارجاع به داوری در مواردی که درخواست طلاق از طرف زن بوده ضروری است. پس از ارجاع به داوری و در صورتی که سازش بین زوجین حاصل نشد قاضی اقدامات بعدی برای صدور حکم طلاق از طرف زن را انجام میدهد.
برای پیدا کردن پاسخ پرسشهای حقوقی خود میتوانید از مشاوره رایگان تلفنی و مشاوره واتس اپی رایگان دادنیک کمک بگیرید. متخصصین مجرب این مؤسسه در تمامی ساعات آماده پاسخ گویی به شما هستند تا این مسیر را به سادگی و با اطمینان طی کنید. همچنین برای داشتن وکیل طلاق توافقی، طلاق از طرف مرد و وکیلهای دیگر نیز میتوانید از کمک وکلای مجرب مؤسسه حقوقی دادنیک استفاده کنید.
سؤالات متداول
اگر یکی از طرفین در موعد مقرر داور معرفی نکند چه اتفاقی میافتد؟
دادگاه داور تعیینی خود را استفاده میکند و آن طرف باید هزینه آن را بپردازد.
اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد ارجاع به امر داور ضرورت دارد؟
بله در هر دادخواست طلاقی ارجاع به امر داور ضروری است به جز در مواردی که طلاق توافقی است.
مهلت معرفی داور از طرف زوجین به دادگاه چقدر است؟
از تاریخ ابلاغ دادگاه به مدت 7 روز فرصت وجود دارد تا هر کدام از طرفین داور مورد نظر خود را معرفی کنند و اگر قادر به معرفی نیستند این موضوع را به اطلاع قاضی برسانند تا از داورهای خود دادگاه استفاده شود.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.