مرد به عنوان نانآور خانواده شناخته میشود؛ بنابراین به محض جاری شدن صیغه عقد، مرد موظف است مبلغی را به عنوان نفقه برای تأمین هزینههای زندگی به همسرش بپردازد؛ اما فقط زن نیست که واجد شرایط دریافت نفقه در طول زندگی مشترک است، بلکه فرزندان نیز میتوانند از پدرشان نفقه دریافت کنند؛ و وظیفه حمایت مالی آنها بر عهده پدر است.
با مطرح شدن این موضوع، سؤالات متعددی برای اعضای خانواده رخ میدهد. یکی از این سؤالات حمایت مالی پدر از فرزند پسر بالای 18 سال و پرداخت نفقه به او است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه پرداخت نفقه به پسر بالای 18 سال و شرایط آن با دادنیک همراه باشید.
اگر نیاز به دریافت راهنمایی بیشتر درباره حقوق زن در خانواده و نحوه پرداخت نفقه دارید، از طریق واتساپ میتوانید با وکلای موسسه حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.
نفقه فرزندان تا چه سنی بر عهده پدر است؟
پدر تا چه سنی موظف است که نفقه فرزندانش را بپردازد؟ طبق قانون دختران تا زمان ازدواج میتوانند از پدرشان نفقه دریافت کنند؛ و پدر موظف است از آنها حمایت مالی لازم را داشته باشد.
اما برای فرزندان پسر، سنی که برای پرداخت نفقه در نظر گرفته شده تا 18 سالگی است. پس از 18 سالگی تنها در شرایط خاصی همچنان پدر موظف است که مخارج فرزند پسر را بپردازد؛ و نفقه پسر بر عهده پدرش است.
آیا به پسر بالای 18 سال نفقه تعلق می گیرد؟
پسران بالای 18 سال نیز میتوانند مانند فرزندان دختر نفقه دریافت کنند؛ اما قانونگذار برای پرداخت این هزینه توسط پدر شرایط خاصی را تعیین کرده است.
به طور کلی، در صورتی که پسر دارای کار و درآمد مناسب برای تأمین هزینههایش نباشد؛ یا در تأمین مایحتاج زندگی دچار مشکل شود، پدر موظف است که با وجود دارا بودن تمکن مالی کافی به فرزندان پسرش کمک کند؛ و با پرداخت نفقه حمایت مالی فرزند را بر عده بگیرید.
قانون تعلق نفقه به پسر بالای 18 سال
مبلغی که برای تأمین البسه، خورد و خوراک و هزینههای ضروری توسط پدر به فرزندان پرداخت میشود، تحت عنوان نفقه اقارب در قانون بیان شده است. این مبلغ در ابتدای امر بر عهده پدر است؛ و در صورتی که پدر قید حیات نباشد، جد پدری، مادر و اجداد درجه دو فرزند موظف به پرداخت این مبلغ هستند.
نفقه فرزندان با توجه به نیاز مالی آنها و توانایی پرداخت پدرشان تعیین میشود؛ و قانونگذار حکم خاصی را برای پرداخت این مبلغ در نظر نگرفته است؛ بنابراین برای تعیین نفقه پسر بالای 18 سال دادگاه ابتدا شرایط مالی فرزند و پدر را بررسی میکند؛ و در نهایت مبلغ نفقه مشخص خواهد شد.
بر اساس ماده 1197 قانون مدنی، فرد مجردی که ندار است و نمیتواند هزینههای مایحتاج زندگی خودش را تأمین کند، مشمول دریافت نفقه از والدینش خواهد بود.
شرایط تعلق نفقه به پسر بالای 18 سال
برای پرداخت نفقه به پسر بالای 18 سال شرایط خاصی توسط قانونگذار تعیین شده است. در ادامه این شرایط را به طور کلی جهت شناخت بیشتر ارائه کردهایم.
- در صورتی که پسر بالای 18 سال ندار بوده و نتواند به وسیله اشتغال به شغلی درآمدی را به دست بیاورد، به او نفقه تعلق میگیرد.
- اگر پسر در حال تحصیل باشد یا به خدمت سربازی اعزام شده باشد، پرداخت نفقه پسر بالای 18 سال بر عهده پدر خواهد بود.
- پدر تنها در صورتی موظف به پرداخت نفقه است که تمکن مالی کافی برای تأمین هزینههای فرزندش را داشته باشد؛ و برای زندگی دچار سختی و مشقت نشود.
- اگر پرداخت نفقه توسط والد دشوار باشد یا میزان نفقه پرداختی کم باشد، امکان درخواست تعدیل نفقه فرزند از دادگاه وجود دارد.
- در صورتی که پسر زیر 18 سال باشد، مادر میتواند درخواست پرداخت نفقه را از طرف او اقامه کند؛ اما فرزندان پسر بالای 18 سال به سن قانونی رسیدهاند؛ و میتوانند شخصاً برای تنظیم دادخواست پرداخت نفقه اقدام کنند.
نفقه فرزند دختر پس از طلاق
پس از فوت همسر دختر یا طلاق او، پدر یا فردی که مسئولیت حمایت مالی دختر را بر عهده دارد باید هزینههای زندگی فرد را تأمین کند.
طبق قانون در صورتی که همسر دختر دارای مستمری نباشد، حقوق پدر پس از فوت به او تعلق میگیرد. همچنین، در صورتی که پدر زنده باشد؛ و دختر در زمان حیان پدر طلاق بگیرد یا به خاطر فوت همسر به منزل پدری مراجعه کند، پدر خانواده موظف است که نفقه دخترش را تا زمانی که ازدواج نکرده بپردازد.
نمونه شکواییه ترک انفاق از سوی فرزند دختر (بالای 18 سال)
در صورتی که پدر به خاطر بلوغ دختر از پرداخت نفقه فرزند دختر بالای 18 سال اجتناب کند، فرزندانش میتوانند برای دریافت نفقه از فرد مورد نظر شکایت کنند. برای طرح دعوا نفقه دختر بالای 18 سال، لازم است شکواییهای مشابه با نمونه ارائه شده را تنظیم کنید.
ریاست محترم دادسرای ناحیه …………
با سلام؛
احتراماً به استحضار میرساند
اینجانب ….. به موجب اسناد هویتی که به پیوست میباشد فرزند … هستم. علیرغم تلاش فراوان برای یافتن حرفه و شغلی تاکنون هیچ به موفقیتی در این خصوص دست نیافتهام. همچنین، در حال حاضر نیز امکان ازدواج و شروع زندگی مشترک نیز برای بنده فراهم نشده است.
پدر بنده مستطیع بوده و دارای حقوق بازنشستگی است. لیکن، از پرداخت نفقه به اینجانب خودداری میکند. بنده بارها از طریق گفتگو و مذاکره و حتی واسطه قرار دادن اقوام و ریشسفیدان فامیل از او خواستهام تا مبلغی را به عنوان نفقه به بنده پرداخت کند؛ اما ایشان از قبول این موضوع استنکاف میورزد.
لذا به موجب این شکواییه تقاضای رسیدگی و صدور حکم مقتضی از محضر شما عالیجناب مورد استدعا است.
با تقدیم احترامات
جمع بندی
زندگی خانوادگی مسئولیتهای زیادی را برای پدر و مادر به همراه دارد. یکی از این مسئولیتها پرداخت نفقه به زوجه و فرزندان توسط پدر خانواده است.
اگر پدر استطاعت مالی کافی برای پرداخت نفقه را داشته باشد؛ اما از تأمین هزینه زندگی فرزندانش اجتناب کند، دخترها و پسرهای مجردی که توانایی پرداخت هزینههای زندگیشان را به دلیل عدم اشتغال و ندارند، این امکان را خواهند داشت که با طرح دعوا درخواست پرداخت نفقه را در دادگاه مطرح کنند.
پس از بررسی پروند، مبلغ نفقه توسط قانون مشخص میشود؛ و پدر موظف است این هزینه را برای گذران زندگی به فرزندش بپردازد.پ
سؤالات متداول
نفقه فرزند دختر تا چندسالگی است؟
تا زمانی که دختر ازدواج نکرده باشد پدر موظف است که نفقه او را پرداخت کند.
شرایط پرداخت نفقه فرزند دختر بعد از طلاق چگونه است؟
بعد از طلاق پدر یا جد پدری که سرپرست دختر هستند، باید نفقه یا هزینههای جاری تأمین مایحتاج زندگی او را بپردازند.
نفقه فرزند پسر تا چه سنی است؟
نفقه پسر تا 18 سالگی با پدر است؛ و بعد از 18 سالگی نیز تحت شرایط خاصی همچنان پدر باید مایحتاج زندگی فرزند پسر را تأمین کند.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
5 پاسخ
برای.نفقه.پسرم.۱۸سالش تمومه.من.راننده هستم برام سخته نفقه بدم
درصورت عدم ملائت موظف به پرداخت نیستید.ونیزچناچه باپرداخت درعسروحرج قرارمیگیرید.
سلام در صورتی که یه فرزند بالای 18 سال باشه که هم پدر هم مادرش نمیتونن حمایتش کنن میتونه به پدر بزرگش درخواست بده و این قانونیه؟
درود
بله.
سلام.بله