تفاوت‌ فسخ نکاح و طلاق چیست؟

تفاوت فسخ نکاح و طلاق

اگر یکی از زوجین در ازدواج تدلیس یا فریبکاری کرده باشد، یا اینکه مرد یا زن یکی از عیوب مورد تأیید در قانون مانند جنون دائم را داشته باشد، موضوع فسخ نکاح مطرح می‌شود؛ و زن و مرد می‌توانند یک طرفه برای جدایی اقدام کنند و در کمترین زمان ممکن به زندگی مشترک خودشان پایان دهند.

با توجه به اینکه فسخ کردن نکاح بلافاصله بعد از طلاق یا چند سال پس از زندگی زناشویی ممکن است، افراد زیادی طلاق و فسخ نکاح را یکسان می‌دانند و متوجه تفاوت‌های آن‌ها نمی‌شوند. در صورتی که فسخ نکاح و طلاق یکسان نیستند و برای جدایی با هر کدام از این روش‌ها شرایط خاصی در نظر گرفته شده است.

 در این مطلب دادنیک تفاوت فسخ نکاح و طلاق را ارائه کرده‌ایم. اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره فسخ نکاح یا انواع طلاق دارید، از طریق واتساپ با مشاورین موسسه حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.

دلایل فسخ نکاح

دلیل فسخ نکاح چیست؟ و چرا زوجین برای فسخ کردن عقد اقدام می‌کنند. برای پاسخ دادن به این سؤال باید شرایطی که قانون برای فسخ نکاح بین زوجین در نظر گرفته است را بشناسید.

طبق قانون مدنی اگر زوجین فریبکاری یا تدلیس در ازدواج کرده باشند، مرد عنن باشد یا آلت تناسلی او مقطوع باشد، یا اینکه یکی از زوجین به بیماری‌هایی مانند جزام، جنون دائم و… که واگیردار است یا درمان ندارد مبتلا باشد، طرف مقابل می‌تواند برای فسخ کردن عقد یا نکاح جاری شده اقدام کند.

البته برای فسخ نکاح باید زوجه دلیل این کار را به دادگاه اثبات کند؛ و قبل از آن درباره مشکلات طرف مقابل آگاهی نداشته باشد. در واقع اگر زن یا مرد با علم به جنون و… با طرف مقابل خودشان ازدواج کرده باشند، تنها راهی که برای جدایی زوجین باقی می‌ماند طلاق است و نمی‌توانند فسخ نکاح را انجام دهند.

دلیل فسخ نکاح

تفاوت طلاق و فسخ نکاح

از جمله تفاوت‌هایی که بین فسخ نکاح و طلاق وجود دارد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

عدم نیاز به رعایت تشریفات

برای انجام طلاق باید تشریفاتی که توسط قانون‌گذار تعیین شده را انجام دهید؛ یعنی زوجین باید بعد از دریافت گواهی عدم سازش، شرکت در جلسات مشاوره و حضور دو شاهد عاقل و بالغ از هم جدا شوند؛ اما فسخ نکاح نیازی به مراحل تشریفاتی ندارد و زوجین می‌توانند حتی بلافاصله بعد از جاری شدن عقد نیز برای فسخ کردن نکاح اقدام کنند.

جدایی در دوران عادت ماهانه زن

اگر زن در دوران عادت ماهیانه باشد، زوجین نمی‌توانند از هم طلاق بگیرند و باید تا پاک شدن زن منتظر بمانند؛ اما در فسخ نکاح این قانون وجود ندارد؛ و حتی در دوران عادت ماهانه زن نیز امکان فسخ کردن نکاح به درخواست زوجین وجود دارد.

عدم رجوع مرد پس از فسخ نکاح

در دوران پس از فسخ نکاح امکان رجوع برای مرد وجود ندارد؛ و برای اینکه زوجین بتوانند دوباره کنار هم زندگی کنند لازم است که صیغه نکاح مجدداً جاری شود؛ اما در طلاق رجعی مرد می‌تواند در طول مدت عده طلاق رجعی بدون نیاز به صیغه عقد به همسرش رجوع کند.

نقل قول

بر اساس ماده 1120 قانون مدنی، عقد دائم تنها با طلاق یا فسخ باطل می‌شود و زوج یا زوجه برای هر کدام از این روش‌ها باید طبق شرایط مشخص شده توسط قانون عمل کند.

فوری بودن فسخ نکاح

برای فسخ نکاح نیازی به دریافت گواهی عدم سازش، رأی داوری و حضور در جلسات مشاوره نیست، بلکه زوج یا زوجه صرفاً باید دلیل فسخ را ارائه کرده و آن را به دادگاه ثابت کنند. سپس رأی فسخ نکاح صادر می‌شود و  زوجین می‌توانند با حضور در محضر نکاح جاری شده را فسخ کنند.

فسخ نکاح باید فوراً توسط زوجین انجام شود، زیرا دادگاه با علم به اینکه نکاح برای زن یا مرد ضرر زننده است این حکم را صادر می‌کند؛ بنابراین اگر فسخ نکاح انجام نشودف حکم باطل خواهد شد.

امکان فسخ نکاح در عقد موقت

برای اینکه زوجین از هم طلاق بگیرند باید عقد بین آن‌ها دائم باشد، اما فسخ نکاح در هر نوع عقد دائم و وقت امکان‌پذیر است.

مهریه در فسخ نکاح و طلاق

اگر بین مرد و زن رابطه زناشویی وجود نداشته باشد و زوج عنن نباشد، فسخ نکاح بدون پرداخت مهریه خواهد بود؛ اما در طلاق در صورت باکره بودن زوجه، زوج باید نیمی از مهریه او را بپردازد.

مهریه در فسخ نکاح و طلاق

امکان ازدواج پس از بار فسخ نکاح

پس از سه بار رجوع مرد به زن رابطه بین آن‌ها حرام می‌شود؛ و زوج نمی‌تواند مجدداً با همسرش ازدواج کند؛ اما در فسخ نکاح بین زوجین حرمت ایجاد نمی‌شود و محدودیتی برای عقد مجدد بین زن و مرد وجود ندارد.

دریافت مشاوره از وکیل طلاق

اگر درباره شرایط فسخ نکاح و تفاوت آن با طلاق توافقی نیاز به دریافت راهنمایی دارید، وکلای موسسه دادنیک می‌توانند کمکتان کنند.

وکلای دادنیک پرونده‌های زیادی را در زمینه انواع طلاق به نتیجه رسانده‌اند؛ و با شرایط و قوانینی که برای فسخ نکاح و طلاق وجود دارد به خوبی آشنا هستند؛ بنابراین برای سریع‌تر به نتیجه رساندن پرونده‌های این حوزه‌ها می‌توانید از وکیل طلاق در دادنیک کمک بگیرید؛ و سریع‌تر طلاق را جاری کرده یا فسخ را اجرا کنید و مسیر زندگی‌تان را از همسرتان جدا کنید.

سؤالات متداول

آیا فسخ نکاح در دوران قاعدگی زن ممکن است؟

برخلاف طلاق که در دوران عادت ماهانه ممکن نیست، برای فسخ نکاح می‌توانید در دوران قاعدگی زن نیز اقدام کنید.

برای فسخ کردن نکاح از طرف مرد نیاز به گواهی عدم سازش هست؟

برای فسخ نکاح از طرف مردن نیازی به ارائه گواهی عدم سازش و رأی داور نیست. زوج تنها باید دلیل فسخ را به دادگاه اثبات کرده و نکاح را فسخ کند.

امکان رجوع مرد در فسخ نکاح وجود دارد؟

برخلاف طلاق در فسخ نکاح امکان رجوع مرد وجود ندارد؛ و زوجین برای شروع مجدد زندگی زناشویی باید دوباره با هم ازدواج کنند.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری؛ از طریق تماس، تلگرام و واتساپ با مشاوران حقوقی در ارتباط باشید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

دفتر مرکزی دادنیک کجاست؟

دفتر مرکزی دادنیک در تهران، سعادت آباد، بلوار دریا، شکوفان دوم، بهاران یکم، پلاک 10، واحد 5 واقع شده است.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (5 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

مزایای طلاق توافقی
مزایای طلاق توافقی
طلاق با داشتن بچه
طلاق با داشتن بچه
طلاق به علت سوء رفتار شوهر
طلاق به علت سوء رفتار شوهر
شماره وکیل طلاق
شماره وکیل طلاق

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)