نفقه فرزند پسر

نفقه فرزند پسر

پدر و مادر طبق قانون مدنی، نسبت به تربیت صحیح فرزند خود مسئولیت دارند و باید مواردی نظیر خوراک، پوشاک، هزینه‌های بهداشتی، درمانی، تحصیل، وسایل خانه و مسکن فرزند خود را تأمین کنند. همچنین بر اساس شرع و قانون، سن خاصی براى نفقه فرزند پسر در نظر گرفته نشده و تا زمانی که فرزند داراى شغل و درآمد مشخصی نباشد، پدر مسئول پرداخت نفقه فرزند خود خواهد بود.

در این مقاله از موسسه حقوقی دادنیک قصد داریم شما را با موضوع پرداخت نفقه فرزند پسر آشنا کنیم، بنابراین چنانچه در مورد موضوع نفقه فرزند پسر سؤالی دارید، با کارشناسان و مشاوران حقوقی مؤسسه حقوقی دادنیک از طریق واتس اپ به صورت رایگان ارتباط برقرار کنید.

پرداخت نفقه فرزند پسر به چه صورت است؟

نفقه فرزند پسر جزء دسته نفقه خویشاوندان و بستگان به شمار می‌رود. بر طبق ماده 1204 قانون مدنی «نفقه اقارب (بستگان) عبارت است از مسکن، البسه، غذا و اثاث‌ البیت، به قدر رفع حاجت با در نظر گرفتن درجه استطاعت منفق.» بنابراین بر اساس این ماده از قانون مدنی استطاعت منفق، در پرداخت نفقه فرزند پسر، در نظر گرفته خواهد شد. به این صورت که هر گونه نیازی را در بر خواهد گرفت که به معیشت و زندگی فرزند پسر مربوط شود.

همچنین بر اساس ماده 1197 قانون مدنی، پرداخت نفقه فرزند پسر تا هنگامی که فرزند، به سن بلوغ و رشد کافی برسد و بتواند احتیاجات مالی خود را بر طرف کند، بر عهده پدر خواهد بود. همچنین اگر فرزند پسر در حال تحصیل باشد، پرداخت نفقه آن تا زمان پایان تحصیل نیز بر عهده پدر یا شخص نفقه دهنده است.

در ماده 1199 قانون مدنی بیان شده است «که نفقه فرزند دختر و پسر، در درجه اول، به عهده پدر است. اما در صورتی که پدر فوت کرده باشد یا پدر توانایی مالی جهت پرداخت نفقه فرزندانش را نداشته باشد، در درجه اول، این تکلیف بر عهده اجداد پدری فرزندان است که باید نفقه نوه پسری خود را بپردازد. سپس مادر و بعد از او، جد مادری و اجداد پدری فرزندان، واجب النفقه خواهند بود. لذا از نظر قانون مدنی امکان مطالبه نفقه فرزند از پدر بزرگ نیز وجود دارد.»

در مجموع زمانی که فرزند پسر به سن قانونی برسد و بتواند نیازهای مالی خود را تأمین کند، پرداخت نفقه او دیگر بر عهده پدر یا شخص نفقه دهنده، نخواهد بود.

شرایط تعلق نفقه به فرزند پسر چیست؟

  • یکی از شرایط تعلق نفقه به فرزند بر اساس قانون حمایت از خانواده این است که فرزند پسر، زیر سن بلوغ باشد.
  • تنها در صورتی فرزند پسر بالای سن بلوغ می‌تواند نفقه دریافت کند که توانایی مالی کافی نداشته باشد و به وسیله اشتغال نتواند زندگی خود را تأمین کند.
  • توجه داشته باشید که فرزند پسر حقی بر نفقه گذشته خود ندارد و تنها برای پرداخت نفقه زمان حال و آینده خود را می‌تواند به دادگاه خانواده شکایت کند.
  • بر طبق ماده ۱۱۹۷ قانون مدنی «کسی مستحق نفقه است که ندار بوده و نتواند به وسیله اشتغال به شغلی، وسایل معیشت خود را فراهم سازد.»
  • برای پرداخت نفقه فرزند پسر، قانون گذار به توانایی یا استطاعت مالی شخص نفقه دهنده و میزان درآمد آن شخص توجه خواهد کرد. بنابراین برای تعیین میزان مبلغ نفقه فرزند پسر در قانون حمایت از خانواده، توانایی مالی پدر یا هر شخص دیگری که موظف به پرداخت نفقه فرزند پسر است، را در نظر می‌گیرند.
  • برای تعیین نفقه فرزند پسر نیازهای او نیز در نظر گرفته خواهد شد زیرا نیازهای فرزند بر طبق محل زندگی، سن و تحصیلات او متفاوت است.
شرایط-تعلق-نفقه-به-پسر

مجازات عدم پرداخت نفقه فرزند پسر چیست؟

اگر پدر یا شخصی (مادر یا پدر بزرگ) که از لحاظ قانونی ملزم به پرداخت نفقه فرزند پسر است، با وجود استطاعت و توانایی مالی، از پرداخت نفقه به فرزند خودداری کند، بر طبق قانون حمایت از خانواده مجرم بوده و به مجازات محکوم می‌شود.

با توجه به ماده 53 قانون حمایت از خانواده «شخصی که وظیفه تأمین نفقه فرزند پسر را دارد و با وجود استطاعت مالی، از پرداخت نفقه فرزند پسر امتناع کند، به حبس تعزیری درجه ششم محکوم می‌شود.»

حبس تعزیری درجه ششم شامل شش ماه تا دو سال حبس است. بنابراین عدم پرداخت نفقه فرزند پسر با وجود استطاعت مالی، جرم بوده و برای آن شخص بر طبق قانون حمایت از خانواده مجازات تعیین شده است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه شرایط پرداخت نفقه فرزند پسر می‌توانید با وکلا و مشاوران حقوقی مؤسسه دادنیک ارتباط برقرار کنید. کارشناسان مؤسسه حقوقی دادنیک آماده ارائه خدمات در زمینه‌های مختلف حقوقی به ویژه نفقه فرزند پسر به کاربران خود هستند.

سوالات متداول

  • نفقه فرزند پسر شامل چه مواردی می‌شود؟

نفقه فرزند پسر شامل مواردی نظیر خوراک، پوشاک، تحصیل، درمان و مسکن می‌شود.

  • میزان نفقه فرزند پسر چگونه محاسبه می‌شود؟

برای نفقه فرزند پسر مبلغ مشخصی تعیین نشده زیرا میزان نفقه بر طبق نیازهای شخصی فرزند و توانایی مالی شخص نفقه دهنده مشخص می‌شود، بنابراین میزان نفقه برای هر فرزند متفاوت خواهد بود.

  • مجازات عدم پرداخت نفقه فرزند پسر چیست؟

بر طبق ماده 53 قانون حمایت از خانواده، اگر شخصی که توانایی مالی دارد و مسئول تأمین نفقه فرزند پسر است، از پرداخت نفقه فرزند خودداری کند، به حبس تعزیری درجه ششم (شش ماه تا دو سال حبس، محکوم خواهد شد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (7 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

وکیل در رشت
وکیل در رشت
سلب حق طلاق از مرد
سلب حق طلاق از مرد
طلاق بدون حضور زوجین
طلاق بدون حضور زوجین
حکم طلاق صوری
حکم طلاق صوری

6 پاسخ

  1. سلام
    من یک فرزند پسر دارم که ایشان 19 ساله هستند اما به دلیل اشتغال به تحصیل توانایی کار کردن ندارند. پدرشان میتواند نفقه را قطع کند؟

      1. با سلام
        پسر ۲۴ ساله دانشجو و متاهل هستم که در شهری دیگر زندگی میکنم و پدرم ماهیانه ۱.۵ میلیون تومان برایم نفقه واریز میکند که کفایت هزینه تحصیلم را هم نمیکند چه برسد به امورات زندگی
        آیا امکان شکایت از پدر برای افزایش نفقه وجود دارد ؟ و حدود میزان منطقی نفقه برای این شرایط چقدر است ؟

        1. درود
          میزان نفقه در حد رفع نیازهای ضروری هست و دادگاه مقدار اون رو مشخص میکنه.

  2. سلام
    من تنها فرزند پسر یک خانواده هستم
    پدر مادرم جدا شدن و پدرم وضع مالی خوبی داره از کجا میتونم بدونم چقدر نفقه باید بهم بدن؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)