به طور کلی یکی از مهم ترین مراجع اداری جهت برطرف نمودن اختلافات میان دستگاههای دولتی و مردمی دیوان عدالت اداری است. ممکن است بارها برایتان پیش آمده باشد که نسبت به شهرداری یا سایر مرکز دولتی اعتراضی داشته باشید.
در چنین شرایطی میتوانید با طرح شکایت در دیوان عدالت اداری برای احقاق حقوق خود اقدام کنید. از این رو در این مقاله قصد داریم مطالب و نکات مفیدی را در رابطه با شکایت و مراحل آن برای شما بیان کنیم.
معمولاً شکایت در دیوان عدالت اداری مراحل و پیچیدگیهایی دارد که ممکن است افراد دچار اشتباه شوند. به همین دلیل پیشنهاد ما به شما این است که از وکیل دیوان عدالت اداری راهنمایی بگیرید. برای ارتباط با وکیل متخصص میتوانید با مشاوران حقوقی دادنیک در تماس باشید.
چگونگی شکایت در دیوان عدالت اداری
تنظیم و ثبت دادخواست اولین قدم جهت رسیدگی به شکایات و اعتراضات مردمی در دیوان عدالت اداری در نظر گرفته میشود. در گذشته نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری به صورت فیزیکی انجام میشد. در واقع افراد باید دادخواست خود را مطابق قانون دیوان عدالت اداری تنظیم کرده و آن را به وسیله پست سفارشی و یا پست الکترونیکی به دیوان مورد نظر تحویل میدادند.
یا اینکه به طور فیزیکی در دیوان حضور یافته و آن را به دبیرخانه دیوان عدالت ارائه میکردند. اما امروزه نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری نسبت به گذشته تغییراتی را شامل شده است.
امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، رسیدگی به پروندهها در دادگاه به طور اینترنتی و آنلاین انجام میشود. به همین دلیل است که سامانه ای با عنوان سامانه ساجد برای دیوان عدالت اداری طراحی شده است. افراد میتوانند با پرداخت هزینه شکایت در دیوان عدالت اداری اعتراض خود را به صورت دادخواست در این سایت ثبت کنند.
البته برای انجام این کار ابتدا باید در سامانه ثنا عضو شوند. ثبت نام در این سامانه از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی انجام پذیر است. پس از عضویت در این سامانه میتوانید با وارد نمودن رمز ثنا در سامانه ساجد، وارد این سایت شده و شکایت خود را در دیوان عدالت اداری به ثبت رسانید.
مهلت شکایت در دیوان عدالت اداری
ممکن است برایتان سؤال پیش آید که مهلت شکایت در دیوان عدالت اداری چقدر است؟ در پاسخ باید عنوان کنیم طبق بند ۲ ماده ۱۰ قانون دیوان عدالت اداری در صورتی که شخصی اقدام به شکایت و تقاضای دادرسی کند؛ جهت رسیدگی به شکایت برای اشخاص مقیم ایران ۳ ماه و برای افرادی که خارج از کشور هستند، مهلت شش ماههای در نظر میگیرند.
لازم است بدانید در صورتی که طرح شکایت در مرحله بدوی بوده و رأی این مرحله صادر شده باشد، در صورت تقاضای تجدید نظر خواهی، مهلت ۲۰ روزه ای برای افراد مقیم در ایران و مهلت دو ماهه ای برای اشخاص خارج از ایران در نظر میگیرند. پس از اتمام مهلت تجدید نظر خواهی در دیوان عدالت اداری رأی نهایی در این مرحله صادر خواهد شد.
ممکن است شاکی خواهان ورود شخص دیگری غیر از طرف شکایت به دادرسی باشد. در چنین شرایطی میتواند طرح شکایت جلب ثالث نمایند. لازم به ذکر است مهلت به شکایت جلب ثالث در دیوان عدالت اداری یک ماه پس از ثبت دادخواست اصلی در نظر گرفته میشود.
نحوه رسیدگی به شکایت در دیوان عدالت اداری
به طور کلی به هنگام رسیدگی به پروندههای شکایت در دیوان عدالت اداری، موضوع حائز اهمیت شناخت نوع دعاوی از جهت طرح در شعب بدوی دیوان عدالت اداری یا طرح در هیات عمومی دیوان عدالت اداری است. در برخی از دعاوی دیوان عدالت اداری رسیدگی به شکایت در دیوان عدالت اداری مستلزم طرح دعوای قبلی در دادگاه عمومی حقوقی است.
در چنین شرایطی وکیل دیوان عدالت اداری میتواند در مدت زمان کوتاهی این امر را به نحو احسن انجام دهد. لازم است بیان کنیم طبق قانون در صورتی که یک نهاد دولتی به نهاد دولتی دیگری شکایت داشته باشد؛ طرح شکایت در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی انجام میشود.
در رابطه با طرح شکایت در دیوان عدالت اداری باید این نکته را توجه داشته باشید که دستور موقت، تأمین خواسته و تصمیمات امور حسبی، آرای دادگاه در دیوان عدالت اداری و تصمیمات این چنینی قابل طرح در این نهاد نیستند.
مراحل ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری
در هر اعتراض و شکایتی، فرد برای آنکه بتواند حق خود را به دست آورد باید روندی را مطابق قانون طی کند. در دیوان عدالت اداری نیز از این قاعده وجود دارد. بنابراین اطلاع داشتن از مراحل طرح شکایت در دیوان عدالت اداری امری مهم و ضروری شناخته میشود. مراحل ثبت شکایت در این نهاد عبارت است از:
ثبت دادخواست
در مرحله اول جهت ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری باید دادخواستی را تهیه و تنظیم کنید. این دادخواست به زبان رسمی کشور بوده و باید طبق موارد خاصی نگارش شود. در غیر این صورت ناقص شناخته میشود و اخطاری جهت رفع نواقص به شما داده خواهد شد.
ارجاع و رسیدگی
پس از ثبت دادخواست و رفع نواقص آن شکایت مورد نظر شما به شعبه مربوطه ارجاع داده خواهد شد. پس از ارجاع دادخواست، قاضی شعبه در صورت تکمیل بودن پرونده شما، طرف مقابل دعوا را از شکایت مطرح شده آگاه میکند. همچنین به او یک ماه زمان میدهد تا اقدامات لازم را انجام دهد.
صدور و اجرای رأی
پس از اثبات صلاحیت و تکمیل بودن پرونده توسط شعبه مربوطه و رسیدگی کامل به موضوعات موجود در آن، تحقیقات لازم جهت روشن شدن موضوع انجام خواهد شد. پس از آن برای نشان دادن ختم رسیدگی رأی نهایی را صادر خواهند کرد.
هزینه دادرسی و شکایت در دیوان عدالت اداری
به طور کلی جهت ثبت دادخواست و شکایت مورد نظرتان هزینهایی را نیز باید متحمل شوید. طبق ماده ۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت هزینه دادرسی در شعبههای بدوی دیوان صد هزار ریال و در شعبههای تجدید نظر ۲۰۰ هزار ریال محاسبه میشود.
البته لازم است بیان کنیم این نرخ متناسب با تورم اعلام میشود. همچنین توسط بانک مرکزی هر سه سال یکبار به روز رسانی خواهد شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شکایت در دیوان عدالت اداری و انتخاب وکیل متخصص میتوانید با مشاوران حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.
سوالات متداول
مهلت شکایت در دیوان عدالت اداری چقدر است؟
طبق بند ۲ ماده ۱۰ قانون دیوان عدالت اداری، در صورتی که شخصی اقدام به شکایت و تقاضای دادرسی کند، جهت رسیدگی به شکایت برای اشخاص مقیم ایران ۳ ماه و برای افرادی که خارج از کشور هستند مهلت شش ماهه ای در نظر میگیرند.
هزینه دادرسی در دیوان عدالت اداری چقدر است؟
طبق ماده ۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت هزینه دادرسی در شعبههای بدوی دیوان صد هزار ریال و در شعبههای تجدید نظر ۲۰۰ هزار ریال محاسبه میشود.
مراحل ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری چیست؟
ثبت دادخواست، ارجاع و رسیدگی و صدور و اجرای رأی به عنوان مراحل ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری در نظر گرفته میشوند.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.