جستجو کردن
Close this search box.

اعتراض به آرای کمیسیون های ماده 100 بدوی

خانه / دیوان عدالت اداری / اعتراض به آرای کمیسیون های ماده 100 بدوی
اعتراض به آرای کمیسیون های ماده 100 بدوی

بسیاری از افراد هنگام انجام کارهای مربوط به ساخت و ساز خود با شهرداری منطقه یا شهر خود به مشکل برمی‌خورند. به همین دلیل به اعتراض به آرای کمیسیون های ماده 100 بدوی روی می‌آورند. تخلفاتی که کمیسیون بدوی ماده ۱۰۰ شهرداری به آنها رسیدگی می‌کند.

اما اگر شما هم در این گروه از افراد قرار دارید، حتماً از خود می‌پرسید که اعتراض به آرای کمیسیون های ماده صد چیست و چگونه انجام می‌شود یا اینکه به چه شکلی می‌توان از حکم تخریب دیوان عدالت اداری جلوگیری کرد؟

نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که اعتراض در دیوان عدالت، بدون داشتن وکیل دیوان عدالت تقریبا غیر ممکن است.

در صورتی که به وکیل

تخلفات مورد بررسی در کمیسیون بدوی ماده ۱۰۰ شهرداری

قبل از پرداخت به تخلفات مورد بررسی در کمیسیون ماده صد و اصل اعتراض به آرای کمیسیون های ماده 100 بدوی، بد نیست درباره این ماده اطلاعاتی کسب کنیم. مطابق با ماده صد شهرداری، هیچ شخص یا گروهی بدون اخذ مجوز از شهرداری، حق ندارد که زمین یا ساختمانی را در محدوده شهر یا حریم آن بسازد.

این قانون در مورد کوبیدن یک زمین یا ساختمان و حتی تفکیک کردن زمین هم صادق است. منظور از مجوز شهرداری در بحث ساخت و ساز، در واقع دریافت پروانه ساخت است که مالکین تحت هر شرایطی ملزم به دریافت آن هستند. حال که با ماده 100 شهرداری آشنا شدید، در ادامه می‌توانید از برخی از تخلفاتی که توسط این کمیسیون بررسی می‌شوند نیز آگاهی پیدا کنید.

تخلفات مورد بررسی در کمیسیون بدوی ماده ۱۰۰ شهرداری
  • تغییر کاربری
  • ایجاد تغییر در ساختمان آپارتمان
  • استفاده از واحدهای مسکونی برای مصارف پزشکی
  • ساخت بنا در زمین‌های فاقد کاربری
  • ایجاد بالکن بدون مجوز
  • ساخت و ساز در مناطق ممنوع
  • تبدیل وضعیت پارکینگ به حالت مسکونی یا تجاری
  • تغییر روند استفاده از باغ
  • تفکیک زمین یا واحدهای تجاری
  • عدم رعایت نکات بهداشتی، استحکامی، ایمنی و مسائل مربوط به عقب نشینی در ساختمان‌ها
  • ساخت اعیانی مازاد بر پروانه ساخت
  • احداث بنا مطابق با نقشه در ضلع دیگر ملک مذکور یا در ملکی دیگر
  • احداث بنا بدون پروانه

تصمیمات کمیسیون بدوی ماده ۱۰۰

اعضای کمیسیون ماده 100 شامل یک نماینده دادگستری، نماینده شورای شهر، نماینده فرمانداری و نماینده شهرداری می‌شوند که البته در این میان نماینده شهرداری حق رأی نخواهد داشت. بر این اساس شهرداری اگرچه به درآمد ناشی از بررسی چنین تخلفاتی نیاز دارد، اما تصمیمات خود را در قالب سه طرح زیر در مورد تخلفات مسکونی و غیرمسکونی ارائه خواهد کرد.

تخریب

تخریب یکی از بدترین و سختگیرانه ترین آرای کمیسیون بدوی ماده 100 است که البته با طرح شکایت در دیوان عدالت اداری قابل اعتراض خواهد بود. این حکم زمانی صادر می‌شود که ساخت یک بنا در چارچوب‌های تعیین شده از سوی شهرداری نباشد. گاهی اوقات هم شهرداری برای شخص متخلف مبلغی را به عنوان جریمه در نظر می‌گیرد که در چنین شرایطی اگر فرد خاطی آن را پرداخت نکند هم مشمول این رأی خواهد شد.

تخلیه

حکم تخلیه می‌تواند در ردیف آراء مقطعی باشد و تا زمانی که فرد خاطی ایرادات مورد نظر شهرداری را برطرف کند، شامل حال ساختمان مورد نظر خواهد شد. برای مثال گاهی مالک بدون مجوز، کاربری ملک خود را تغییر داده که در چنین شرایطی می‌تواند مشمول شرایط تخلیه ساختمان برای رفع نواقص شود.

جریمه

جریمه نیز از دیگر آراء صادره از کمیسیون ماده 100 شهرداری محسوب می‌شود که یکی از رایج ترین آراء این کمیسیون محسوب می‌شود. علت این مسئله هم درآمدزایی شهرداری از آن است. جریمه اغلب برای اضافات بنا، ایجاد فضا خارج از مجوز و موارد مشابه برای فرد خاطی در نظر گرفته می‌شود.

نحوه اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 بدوی

مالک یک زمین یا ساختمان و باغ می‌تواند مراتب اعتراض به آرای کمیسیون های ماده 100 بدوی را در کمیسیون تجدید نظر این ماده اعلام کند به شرطی که از وکیل دیوان عدالت اداری در این فرآیند استفاده کند. این کار از طریق مراجعه به دفاتر خدمات قضایی امکان پذیر خواهد بود، اگرچه باید در خلال کار از یک وکیل حرفه ای با توجه به حساسیت پرونده استفاده کرد.

در شیوه اعتراض به آرای کمیسیون های ماده 100 بدوی، علاوه بر استفاده از یک نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری، طرح شکایت باید کامل و شفاف بیان شده و در آن از زیاده گویی‌های بی مورد پرهیز شود. بر این اساس در قسمت موضوع شکایت باید از عبارت «اعتراض به رأی شماره ……….. مورخ …………… کمیسیون ماده صد شهرداری …………….. و تقاضای نقض آن» استفاده شود. البته همانطور که گفتیم شکایت در دیوان عدالت مستلزم کمک گرفتن از یک وکیل ماهر است تا با بررسی دستور موقت بتوان مانع از اجرای حکم کمیسیون ماده 100 شهرداری شد. به طور کلی اعتراض به آرای کمیسیون های ماده 100 بدوی، در دو حالت زیر امکان پذیر است:

  • حق دفاع از مالک خاطی سلب شده باشد.
  • حکم تخریب به اشتباه صادر شده باشد.
نحوه اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 بدوی

نحوه رسیدگی کمیسیون ماده ۱۰۰ به تخلفات ساختمانی

همانطور که گفتیم، هر شخصی که قصد ساخت و ساخت یا تغییر کاربری یک زمین یا بنا را در محدوده یا اطراف یک شهر دارد، باید مطابق با قوانین شهرداری منطقه خود عمل کند.

در حالتی که شخصی از این قوانین سرپیچی کند، شهرداری می‌تواند در قالب کمیسیون 100 و با تکیه بر رأی دیوان عدالت اداری، اجازه فعالیت را از وی سلب کند و حتی حکم تخریب بنا را صادر کند. بر این اساس مالک تنها می‌تواند بنایی را احداث کند که جواز ساخت آن را از شهرداری دریافت کرده باشد.

مرجع رسیدگی به اعتراض رای قطعی کمیسیون ماده 100

در صورتی که رأی صادر شده از سوی کمیسیون ماده 100 قطعی باشد و فرد متخلف نتیجه ای از اعتراض به آرای کمیسیون های ماده 100 بدوی نگیرد، می‌تواند برای اعتراض به رأی قطعی کمیسیون، روند کار را از طریق دیوان عدالت اداری پیگیری کند.

این مرجع بر اساس اصل 173 قانون اساسی به منظور رسیدگی به شکایات، اعتراضات و دادخواهی‌های مردمی علیه مأموران یا واحدهای دولتی ایجاد شد. دیوان عدالت اداری زیر نظر قوه قضاییه کار می‌کند و رئیس آن نیز از سوی رئیس قوه قضاییه منصوب خواهد شد.

جلوگیری از حکم تخریب دیوان عدالت اداری

برای جلوگیری از حکم تخریب در دیوان عدالت اداری به جدیت توصیه می‌شود از وکیلی استفاده کنید تا با تکیه بر قدرت وکالت، مهارت و شناخت قوانین، بتواند به نفع صاحب ملک کار کند.

فرد متخلف پس از طی کردن مراحل رسیدگی به پرونده در دیوان عدالت اداری به منظور اعتراض به آرای کمیسیون های ماده 100 بدوی می‌تواند پرونده خود را از سه طریق مراجعه حضوری، تماس تلفنی و استفاده از اینترنت (سامانه ساجد) پیگیری کند.

مهلت اعتراض به رای بدوی کمیسیون ماده صد

بر اساس قانون، رأی صادر شده در کمیسیون 100، بدوی است، بنابراین شخص مالک می‌تواند اعتراض به آن را در قالب دادخواست ارائه کند. این قدرت اعتراض به رأی بدوی تنها 10 روز پس از تاریخ صدور رأی امکان پذیر است. البته بر اساس تجربه احتمال نقض رأی بدوی این کمیسیون معمولاً بعید به نظر می‌رسد.

همانطور که گفتیم رأی صادر شده از کمیسیون یا محل تجدید نظر آن، در صورت قطعی شدن، از طریق دیوان عدالت قابل اعتراض و پیگیری خواهد بود. بر این اساس شخص خاطی مکلف است که طی مدت 3 ماه از تاریخ ابلاغ رأی قطعی کمیسیون، اعتراض و دادخواست خود را به دیوان عدالت اداری تقدیم کند. نکته جالب برای افرادی است که در خارج از کشور هستند و زمان آن دو برابر معمول، یعنی 6 ماه خواهد بود.

مهلت اعتراض به رای بدوی کمیسیون ماده صد

وکیل اعتراض به کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری در دیوان عدالت اداری

اعتراض به دیوان عدالت اداری بدون یک وکیل حرفه ای تقریباً غیرممکن خواهد بود. شما با انتخاب یک وکیل آشنا با قوانین می‌توانید شرایط را به نفع خود تغییر داده یا رأی را به موارد مناسب تر (مثل تغییر رأی از تخریب به جریمه) تغییر دهید.

صاحبان ملک همچنین می‌توانند از وکلای خود به منظور اعتراض به آرای کمیسیون ماده 7 یا اعتراض به تصمیم ماده 101 قانون شهرداری هم استفاده کنند. بر این اساس می‌توانید از وکلای تخصصی دیوان مؤسسه حقوقی دادنیک بهره مند شوید.

شهرداری یکی از نهادهای پرکار در جامعه محسوب می‌شود که بخشی از کار آن رسیدگی به جرائم مربوط به ساخت و ساز است. در این بین اگر صاحب یک ملک تخلفی را در زمین یا ساختمان خود انجام دهد، مشمول بررسی تخلف از سوی کمیسیون ماده 100 شهرداری می‌شود که طی آن باید بر اساس رأی این کمیسیون جریمه ای را پرداخت کند یا نسبت به تخلیه و حتی تخریب بنا اقدام کند.

همانطور که گفتیم کمک گرفتن از وکلای دیوان مؤسسه حقوقی دادنیک می‌تواند در این زمینه کمک کننده باشد. ضمن اینکه همین حالا می‌توانید با برقراری ارتباط تلفنی یا واتساپی رایگان، تمامی سؤالات خود را در این زمینه مطرح کنید.

سوالات متداول

تصمیمات کمیسیون ماده 100 شهرداری شامل چه مواردی می‌شود؟

این تصمیمات شامل تخریب، تخلیه و جریمه نقدی خواهند بود که تخریب بنا می‌تواند مورد اعتراض در دیوان عدالت اداری واقع شود.

مهلت اعتراض به آرای کمیسیون های ماده 100 بدوی چقدر است؟

این زمان برای اعتراض به کمیسیون و رأی تجدیدنظر 10 روز پس از صدور رأی و برای اعتراض به دیوان عدالت اداری حداکثر 3 ماه از تاریخ ابلاغ رأی است. اگرچه این زمان برای افراد خارج از کشور تا 6 ماه خواهد بود.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
4.8/5 - (5 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

احراز وقوع تخلف شهرداری‌ ها
احراز وقوع تخلف شهرداری‌ ها
وکیل دیوان عدالت اداری
وکیل دیوان عدالت اداری
نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری
نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری
اعتراض به رای تعزیرات در دیوان عدالت اداری
اعتراض به رای تعزیرات در دیوان عدالت اداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *