به طور کلی یکی از راههای مناسب جهت شکایت از آرا، اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری است. این روش در کنار روش فرجام خواهی قرار میگیرد. لازم به ذکر است که اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری تنها برای احکام قابل اجرا است. به عبارت دیگر برای قرارها کاربردی ندارد.
در این مقاله قصد داریم در رابطه با مهلت اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری و نکات و مطالب مرتبط با آن مفاهیمی را برایتان بیان کنیم. از این رو در صورت تمایل میتوانید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری چیست؟
طبق ماده ۱۷۳ قانون اساسی، جهت رسیدگی به شکایتها و اعتراضات مردم نسبت به مأمورین یا واحدها با آیین نامههای دولتی و احقاق حقوق آنها، دیوانی تحت عنوان دیوان عدالت اداری تأسیس شده است. این مفهوم زیر نظر رئیس قوه قضاییه تأسیس و اداره میگردد. در واقع رئیس قوه قضاییه حدود اختیارات دیوان عدالت اداری و نحوه عمل آن را تعیین میکند.
این نهاد به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای رسیدگی به شکایات و دادخواستهای مردمی شناخته میشود. لازم است عنوان کنیم این دیوان از صلاحیت بسیار مهمی برخوردار است. آن هم رسیدگی به شکایتهای مردمی علیه نهادهای دولتی است. در واقع این نهاد از حقوق مردم در برابر نهادهای ذی قدرت دفاع میکند.
لازم به ذکر است که مردم زیادی سالانه به اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری میپردازند. در ادامه مقاله قصد داریم به طور دقیق تر به شرایط و مهلت اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری پردازیم. همچنین توضیحاتی را در رابطه با تنظیم دادخواست و هزینههای مرتبط با آن برایتان عنوان سازیم.
اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری و شرایط پذیرش آن
به طور کلی این شکل از شکایت تنها نسبت به آرایی لحاظ میشود که در قانون پیش بینی نشده باشند. طبق ماده ۹۸ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، مواردی که قابلیت اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری را دارند، شامل موارد زیر است:
- حکمی که خارج از موضوع شکایت صادر شده باشد.
- حکمی که به میزان بیش از حد خواسته شده، صادر شده باشد.
- در حکم تضاد وجود داشته باشد.
- حکمی که صادر شده است با حکم دیگری که در خصوص همان دعوی و اصحاب آن است و قبلاً در شعبه دیگری صادر شده، تعارض داشته باشد.
- حکم به اسنادی مستند باشد که پس از صدور، عدم اعتبار آنها به مراجع قانونی اثبات شود.
- پس از صدور حکم مدارک و دلایلی ارائه شود که دلیل حقانیت درخواست کننده را ثابت کند.
مهلت اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری
طبق ماده ۹۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، در شرایط مختلف زمانهای متفاوتی برای دادخواستهای موجود در نظر میگیرند. برای تقدیم دادخواست هر کدام از موارد زیر مهلت و مدت زمان متفاوتی محاسبه شده است. به طور مختصر مهلت اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری عبارت است از:
- اگر حکم صادر شده خارج از موضوع شکایت باشد یا تضادی در مفاد حکم دیده شود، از زمان تاریخ ابلاغ رأی از شعبه تا تنظیم و تقدیم دادخواست اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری، ۲۰ روز فرصت پیش بینی شده است.
- اگر مدارک جعلی باشند یا حکم صادره با حکم شعبههای دیگر تعارض داشته باشد، برای به دست آوردن مدارک جدید، حدود ۲۰ روز فرصت خواهید داشت.
تنظیم دادخواست برای اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری
پس از آنکه در رابطه با مهلت اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری مطالبی را بیان کردیم، نوبت به تنظیم دادخواست میرسد. برای آنکه بتوانید دادخواست خود را به طور اصولی تنظیم کنید باید نکات ذکر شده را در نظر داشته باشید. در ابتدا باید مشخصات کاملی از شاکی ارائه دهید. این مشخصات شامل نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد، کد ملی، شغل، تابعیت و اقامتگاه شخص حقیقی خواهند بود.
در ادامه باید مشخصات دقیق از طرف شکایت نیز در این دادخواست قرار دهید که شامل همان اطلاعاتی است که در خصوص شخص حقیقی عنوان نمودیم. اقامتگاه وکیل دیوان عدالت اداری و همچنین نام و نام خانوادگی او نیز از دیگر مدارک مورد نیاز جهت تنظیم دادخواست است. موارد مورد نیاز دیگر عبارتند از:
- موضوع شکایت و خواسته
- شرح شکایت
- مدارک و مستندات لازم و همچنین دلایل مورد استناد
- امضا یا اثر انگشت شاکی یا وکیل یا نماینده قانونی شاکی و همچنین امضا و اثر انگشت شخص حقوقی
برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با مهلت اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری، نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری، مدت زمان اجرای احکام در دیوان عدالت اداری و حدود اختیارات دیوان عدالت اداری میتوانید با مشاوران حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.
هزینه اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری
پس از توضیحاتی در رابطه با تنظیم دادخواست و مهلت اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری به موضوع هزینه این مورد خواهیم پرداخت. طبق ماده ۱۹ قانون تشکیلات دیوان عدالت اداری، هزینه مشخص شده جهت دادرسی در شعب بدوی دیوان عدالت، 100 هزار ریال و در شعب تجدیدنظر ۲۰۰ هزار ریال محاسبه شده است. البته لازم است بگوییم این مبلغ مشخص شده، هر سه سال به روز رسانی خواهد شد.
طبق آخرین تغییرات و به روز رسانیهای انجام شده هزینههای خدمات قضایی در سال ۱۳۹۹ به ترتیب ۲۰۰ هزار ریال و ۴۰۰ هزار ریال در نظر گرفته شده است. البته لازم به ذکر است هزینه اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری برابر هزینه تقدیم دادخواست در شعب تجدیدنظر خواهد بود. در واقع این هزینه 400 هزار ریال تعیین شده است. تغییرات قیمت و به روز رسانیهای بعدی هزینههای ذکر شده در سال ۱۴۰۳ اعلام خواهد شد.
نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری
در گذشته نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری به این گونه بود که افراد باید به طور فیزیکی در دیوان عدالت اداری حاضر میشدند. سپس دادخواست تنظیم شده خود را مطابق قانون به وسیله پست سفارشی یا پست الکترونیکی به دفاتر دیوان عدالت اداری میفرستادند. یا آن را به دبیرخانه دیوان عدالت اداری یا به شعب دیوان مستقر در مرکز استانهای مختلف تحویل میدادند.
اما امروزه شکایت در دیوان عدالت اداری به طور غیر حضوری انجام میشود. در واقع افراد امروزه میتوانند برای طرح شکایت خود ابتدا در سامانه ثنا ثبت نام کرده و عضو شوند. سپس به سامانه ساجد دیوان عدالت اداری مراجعه کنند. پس از مراجعه به این بخش، با وارد کردن رمز ثنا در این سامانه اسم نویسی کنند. همچنین درخواست خود را در این سایت آپلود نمایند.
جمع بندی
به دلیل اینکه معمولاً افراد با شرایط و قوانین دیوان عدالت اداری آشنایی ندارند، بهتر است برای شکایت در این نهاد حتما با وکیل متخصص مشورت کنید. شما میتوانید برای مشورت با وکیل دیوان عدالت اداری و اطلاع از مهلت اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری با مشاوران حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.
سوالات متداول
نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری چگونه است؟
امروزه افراد میتوانند با ثبت نام در سامانه ثنا درخواست خود را در بخشهای مقرر قرار دهند. توضیحات کامل این موضوع در متن مقاله قرار داده شده است.
دیوان عدالت اداری چه موضوعاتی را رسیدگی میکند؟
به طور کلی تمامی شکایتهای ناشی از اقدامات دولتی و همچنین تصمیمات نهادهای دولتی در صلاحیت دیوان عدالت اداری بررسی میگردد.
هزینه اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری چه قدر است؟
طبق آخرین تغییرات و به روز رسانیهای انجام شده، هزینههای خدمات قضایی در سال ۱۳۹۹ مبلغ 400 هزار ریال در نظر گرفته شده است.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.