زمانیکه فردی فوت میکند، اموالی که از او به جا میماند به وارثان وی تعلق خواهد گرفت. ورثه و کسانی که با متوفی نسبت خویشاوندی دارند از نزدیکترین تا دورترین درجات فامیلی نیز شامل سهم الارث خواهند بود، حتی متوفی میتواند قبل از فوت طی وصیت نامهای افرادی که ارثیه به آنها تعلق میگیرد یا افرادی که از ارث محروم هستند را مشخص کند.
اما برخی از مواقع فرزندی فوت میکند و سوالی در این حالت پیش میآید و آن هم این است که تکلیف سهم ارث مادر از فرزند فوت شده چیست؟
نحوه تقسیم ارث متوفی به چه صورت است؟
در زمان تقسیم ارث، سهم الارثی که از متوفی به وارثین میرسد با توجه به طبقاتی که قانونگذار تعیین کرده است، خواهد بود. در این حالت بهتر است قبل از اینکه به بررسی موضوع سهم ارث مادر از فرزند فوت شده بپردازیم، با طبقات ارث آشنا شوید.
- طبقه اول : شامل پدر، مادر، فرزندان و نوادگان است.
- طبقه دوم : شامل اجداد، خواهر، برادر و فرزندان خواهر و برادر است.
- طبقه سوم : شامل عموها، عمهها، داییها، خالهها و فرزندان آنها است.
ارث مادر از فرزند فوت شده
از جمله آثار فوت فرزند، بحث بر سر موضوع سهم الارث و نحوه تقسیم آن میان وارثین است. به طور کلی مادر یکی از وارثین فرزند فوت شدهاش خواهد بود و تحت شرایطی امکان دریافت ارثیه را دارد که در ادامه به این موضوع پرداخته شده است.
شرایط ارث از فرزند به مادر چگونه است؟
با توجه به اینکه مادر جزو وارثین طبقه اول است، تحت شرایطی ارثیه به وی تعلق میگیرد که در ادامه به آنها اشاره شده است.
- در صورتی که فرزند فوت کند و تنها وارث وی، مادرش باشد، تمامی ترکه باقی مانده به مادر متوفی میرسد.
- اگر پدر متوفی در قید حیات باشد، سهم مادر از ارثیه یک سوم است و مابقی به پدر میرسد.
- اگر متوفی دارای فرزند دختر باشد، نیمی از ترکه به او میرسد و سهم هر یک از پدر و مادر در صورت در قید حیات بودن به میزان یک ششم از کل ارثیه است. در عین حال مابقی ارثیه بین وارثان دیگر تقسیم میشود.
- اگر متوفی دارای چند فرزند دختر باشد، سهم هر کدام از آنها دو سوم ترکه است و سهم الارث هر کدام از پدر و مادر به میزان یک ششم ارثیه میباشد. همچنین مابقی ارث میان دیگر وارثین تقسیم خواهد شد.
- اگر متوفی دارای فرزندان پسر باشد و همچنین پدر و مادر وی در قید حیات باشند، سهم هر کدام از پدر و مادر یک ششم ترکه است و مابقی ارثیه بین فرزندان پسر متوفی تقسیم میشود.
سهم الارث مادر از فرزند چقدر است؟
در زمان تقسیم ارث یکی از موضوعات مورد بحث در این خصوص، ارث مادر از فرزند مجرد است و سوالی که در این خصوص پیش میآید این است که پسر یا دختر بودن متوفی تاثیری در میزان و نحوه تخصیص ارثیه دارد یا خیر. از این رو در ادامه به موضوع سهم مادر از ارث فرزند اشاره شده است.
سهم الارث مادر از فرزند پسر فوت شده
در خصوص سهم الارث مادر از فرزند پسر فوت شده باید بگوییم که اگر تنها وارث متوفی، مادرش باشد؛ تمام ارثیه به وی خواهد رسید. اما در صورتی که پدر متوفی در قید حیات باشد، سهم الارث مادر یک سوم خواهد بود و مابقی به پدرش میرسد.
سهم الارث مادر از فرزند دختر فوت شده
در خصوص سهم الارث مادر از فرزند دختر فوت شده نیز باید در نظر داشته باشید که اگر مادر وی تنها وارث باشد، تمام سهم الارث به او خواهد رسید. اما اگر پدرش در قید باشد، سهم الارث مادر تنها یک سوم از ارثیه است و مابقی به پدر متوفی خواهد رسید.
سهم الارث پدر و مادر از فرزند پسر متاهل چقدر است؟
زمانیکه یک فرزند پسر که متاهل بوده است فوت کند، ترکهای که از وی به جا میماند میان همسر، فرزندان، پدر و مادرش با توجه میزان سهمی که دارند تقسیم خواهد شد.
- اگر متوفی متاهل بوده و دارای فرزند باشد، به میزان یک هشتم از دارایی منقول (اموال قابل جابجا شدن همچون ماشین) و یک هشتم از دارایی غیر منقول (اموال غیر قابل جابجا شدن همچون خانه و زمین) وی به همسرش خواهد رسید. در این حالت سهم الارث پدر از فرزند فوت شده یک ششم از ترکه به جا مانده از وی است و همچنین مادر نیز همین میزان از سهم الارث را خواهد برد.
- اگر متوفی متاهل بوده و فرزندی نداشته باشد، به میزان یک چهارم از دارایی منقول و یک هشتم از دارایی غیرمنقول وی به همسرش خواهد رسید. از این رو سهم الارث پدر و مادر همچون مورد قبل، به میزان یک ششم ترکه متوفی میباشد.
- اگر متوفی دارای چند همسر باشد، همسری که فرزند ندارد یک چهارم و همسری که دارای فرزند است یک هشتم از سهم الارث را خواهد برد. در این حالت سهم الارث پدر و مادر از فرزند پسر متاهل نیز به میزان یک ششم از ترکه است.
وکیل انحصار وراثت
پس از فوت هر فردی از جمله مسائلی که پیش میآید، انحصار وراثت است. ممکن است زن یا مردی فوت کنند و مادر متوفی در قید حیات باشد، در این حالت باید در زمان تقسیم ترکه سهم ارث مادر از فرزند فوت شده را در نظر بگیرید.
در این حالت بهترین راهکار برای رسیدگی به این موضوع کمک گرفتن از وکیل است. چرا که اگر وارثین از یک وکیل انحصار وراثت در کنار خود بهرهمند باشند میتوانند از دانش و تخصص وی در خصوص این موضوع استفاده کنند و بدون هیچگونه مشکلی، انحصار وراثت صورت گیرد.
سوالات متداول
آیا به مادر پس از فوت فرزندش سهم الارثی تعلق میگیرد؟
بله، با توجه به شرایط مختلفی که در مطالب ذکر شد؛ به مادر متوفی سهم الارثی تعلق میگیرد.
اگر فرزند پسر متاهل باشد، سهم ارث پدر و مادرش چقدر است؟
در این حالت از ترکهای که به جا مانده است، به میزان یک ششم به هر کدام از پدر و مادر متوفی تعلق میگیرد.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
9 پاسخ
پدر قبل از پسر فوت شده ولی مادر بعداز پسرش فوت وارث به چکشی میرسد
درود
ارث پدر به فرزند تعلق می گیرد
اما ارث مادر به فرزندی که پیش از ایشان فوت شده تعلق نمیگیرد.
سلام من دوستم مجرد فوت شد بعلت سرطان نزدیک به ۲۰ سال سابقه بیمه دارد مادر ایشان تحت تکفل فرزند فوت شده بود مادر حقوق شوهر فوت شده را میگیرد ایا حقوق فرزند پسرش هم را میتواند بگیرد مادر از کار افتاده است ممنون از شما
درود
بله.
پسر من جوون فوت شد. ارث به چه دردم میخوره. همشو دادم به نوه هام
بنده هم برادرم فوت کرده مادرم درقید حیات هستند دلم نیومد بابت سهم ارث مادرم ازشون بگیرم به طور مساوی به برادرزادهام پرداخت کردم بعضی موقع ها باید انسانیت به خرج داد این چه قانون چرت و پرتی هستش فرزند از پدر فوت کنه فرزندانش از ارث محروم میشوند یا از مادر زودتر فوت کنه یک ششم به مادربزرگش میرسه واقعا متاسفم
مثل من که پدرم فوت کردند وچون مادربزرگم پنج ماه بعد پدرم فوت کردند ،عموها و عمه ها هم یک هشتم و هم یک ششم رو برداشتند ،انسانیت دیگرانی ست که درهر کسی پیدا نمیشود
چرا هم یک هشتم هم یک ششم
خب گاهی مادر فرد محتاج هست ،الان خاله من حق خودشو از حقوق پسرش به نوه ها بخشید،اما سهم خونه رو نبخشید چون اینا محتاج نبودن اما می گفت نمیخوام برای پول به مادرشون التماس کنن