ساختن یک زندگی با فراز و نشیبهای زیادی برای افراد مختلف همراه است. بعضی از افراد در طول زندگی خودشان سخت کار میکنند و پس از فوت آنها مال و اموال زیادی برای فرزندان و وراثشان باقی میماند؛ اما بعضی دیگر از افراد صرفاً به اندازه گذران عمرشان درآمد دارند و پس از مرگشان چیزی به نام ارث از آنها باقی نمیماند.
اگر فردی که فوت شده مال و اموال زیادی داشته باشد، طبق قانون انحصار وراثت این اموال بین وراث او تقسیم میشود. برای تقسیم اموال باید مراحل انحصار وراثت انجام شده باشد. سپس میزان ارث هر کدام از وراث بر اساس طبقات ارث مشخص شده و به آنها تعلق خواهد گرفت.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه انحصار وراثت اموال متوفیان و تقسیم ارث از طریق واتساپ با مشاورین موسسه حقوقی دادنیک در تماس باشید.
آیا انحصار وراثت اجباری است؟
بعد از فوت هر فردی وراث او برای تقسیم ترکه در محل حاضر میشوند؛ و پس از دریافت گواهی انحصار وراثت اموالی که از متوفی به جا مانده را بین خودشان تقسیم میکنند. این موضوعی است که برای اغلب افرادی که یکی از اعضای خانواده آنها فوت شده وجود دارد؛ و بر اساس قانون و آنچه در طبقات ارث مشخص شده اموال به جا مانده از متوفی بین همسر، فرزندان، پدر، مادر و سایر بستگان او تقسیم میشود.
اما انحصار وراثت برای تمام افرادی که فوت شدهاند اجباری نیست! در واقع، انحصار و وراثت اموال متوفیان به شرطی لازم است که مال، ملک و دارایی از فردی که فوت شده باقیمانده باشد؛ اما برای افرادی که دارایی از خودشان به جا نگذاشتهاند انحصار وراثت ضروری نیست. چون در این شرایط اموالی از متوفی باقی نمانده که بین وراث او تقسیم شود.
نحوه تقسیم ترکه بین وراث
برای تقسیم ترکه یا اموال باقیمانده از متوفی لازم است که تحریر ترکه انجام شود. در تحریر ترکه لیست اموال به جا مانده از متوفی مشخص میشود. سپس بر اساس این لیست وراث میتوانند درخواست انحصار وراثت را مطرح کنند.
در صورتی که تقسیم ترکه انجام نشده باشد و گواهی انحصار وراثت توسط وراث از شورای حل اختلاف آخرین محل زندگی متوفی دریافت نشده باشد، وراث متوفی اجازه تقسیم اموال به جا مانده از متوفی را نخواهند داشت و نمیتوانند در ارث به جا مانده دخل و تصرف کنند.
مراحل انحصار وراثت
برای انحصار وراثت لازم است که وراث مراحلی که در ادامه ارائه شده را انجام دهند.
- دریافت فرم مخصوص انحصار وراثت از شورای حل اختلاف آخرین محل زندگی متوفی
- تکمیل فرم انحصار وراثت بر اساس طبقات ارث
- ارائه مدارک لازم برای انحصار وراثت به دفتر اسناد رسمی
- تأیید گواهی انحصار وراثت توسط دفتر اسناد رسمی در حضور دو شاهد مرد عاقل و بالغ
- انتشار آگهی در روزنامههای کثیرالانتشار جهت مراجعه سایر وراث
- محاسبه مالیات بر ارث اموال متوفی
- پرداخت مالیات محاسبه شده
- تقسیم ترکه متوفی طبق طبقات ارث بین وراث
در صورتی که پس از مرگ متوفی مالی از او به جا نمانده باشد نیازی به طی کردن مراحل انحصار وراثت توسط وراث نخواهد بود.
مدت زمان تقسیم ترکه چقدر است؟
مدت زمان تقسیم ترکه و اموال به جا مانده از متوفی به تنظیم گواهی انحصار وراثت و انتشار آگهی در روزنامههای کثیرالانتشار بستگی دارد. بعد از تنظیم گواهی انحصار وراثت و ثبت وراث در دفتر اسناد رسمی و انتشار آگهی انحصار وراثت در روزنامههای کثیرالانتشار، حدود سه ماه زمان نیاز است که انحصار وراثت تکمیل شود.
البته در شرایطی که اموال به جا مانده از متوفی کمتر از 50 میلیون تومان باشد، موضوع انحصار وراثت محدود مطرح میشود و نیازی به انتشار آگهی انحصار وراثت در روزنامههای کثیرالانتشار نیست. به همین دلیل معمولاً تقسیم ترکه در این شرایط کمتر از بازه زمانی تعیین شده انجام میشود.
وکیل انحصار وراثت
در صورتی که متوفی اموال زیادی داشته باشد، تعداد وراث زیاد باشد یا اینکه بعضی از وراث در کشور دیگری ساکن باشند و نتوانند در تمام مراحل انحصار وراثت حضور داشته باشند، پیچیدگی پروندههای انحصار وراثت بیشتر میشود. به همین دلیل است که توصیه میشود برای تقسیم ترکه حتماً از یک وکیل انحصار وراثت کمک بگیرید.
وکیل انحصار وراثت دادنیک با شرایط و قوانین تقسیم ترکه و انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور آشنا است؛ و پرونده انحصار وراثت را در کمترین زمان به سرانجام میرساند.
سؤالات متداول
آیا برای انحصار وراثت باید به دادگاه مراجعه کنیم؟
طبق قانون جدید انحصار وراثت برای تقسیم اموال متوفی نیازی به مراجعه به دادگاه نیست و وراث تنها باید به شورای حل اختلاف آخرین محل زندگی فرد مراجعه کنند.
آیا ارائه عقدنامه متوفی برای تقسیم ترکه ضروری است؟
با توجه به اینکه زن و مرد از همسرشان ارث میبرند، حتماً باید عقدنامه همسر متوفی در صورتی که در قید حیات است برای تقسیم ارث ارائه شود.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.
8 پاسخ
سلام یکی از اقوام ما فوت شده و دارایی ناچیزی ازش به جا مونده اندازه شاید یه مبلغ سپرده توی بانک انحصار وراثت اجباری هست یا بین وراثش با رضایت تقسیم بشه کافیه؟
درود
اگر کمتر از پنجاه میلیون تومان باشد شامل انحصار وراثت اجباری نمیشود.
سلام یکی از برادرای من سالها پیش با خانواده قهر کرده حالا برای انحصار وراثت اجباری باید حتما باشه راه دسترسی بهش نداریم تکلیفمون چیه؟
درود
از طریق آگهی باید اطلاع رسانی بشه.
کارای انحصار وراثت اجباری رو انجام میدین؟
درود
بله برای اطلاعات بیشتر با مشاورین تیم دادنیک تماس بگیرید.
انحصار وراثت اجباری برای کسی که بعد از صاف کردن بدهیاش هیچی نمیمونه کنسله دیگه ؟
درود
بله.