گاهی اوقات ممکن است خودرویی از فروشندهای خریداری کنید و مدتی پس از خرید متوجه شوید خودروی خریداری شده بهدرستی کار نمیکند و مشکلات مختلفی دارد. برای مثال ممکن است فروشندهٔ خودرو، ادعا کرده باشد که خودرو فروخته شده، فاقد رنگشدگی و تصادف است درحالیکه بعد از خرید خودرو مشخص شود خودروی مذکور در تصادف بهشدت آسیبدیده است.
در چنین شرایطی اگر خریدار در هنگام معامله متوجه عیب و ایراد خودرو نشده باشد و خودروی مزبور را به فرض سلامت خریداری کرده باشد، قانوناً میتواند از فروشنده خودرو یا نمایشگاه ماشین شکایت کند.
اگر میخواهید از نمایشگاه یا فروشندهٔ خودرو شکایت کنید، میتوانید از خدمات وکلای مؤسسه حقوقی دادنیک استفاده کنید؛ در این صورت نیازی به انجام هیچ کاری توسط شما نیست و صفر تا صد پیگیری حقوقی توسط وکلا و کارشناسان دادنیک انجام میشود.
شرایط فروشنده و خریدار در معاملات ماشین
در هر عقد بیعی خریدار و فروشنده باید ویژگیهای خاصی داشته باشد تا بتوان با استناد به آنها نسبت به انعقاد قرارداد خریدوفروش اقدام کرد. از جمله شرایط خریدار و فروشنده در معاملات خودرو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طرفین معامله باید بالغ و رشید باشند؛ بنابراین عقد قرارداد با اشخاص محجور و نابالغ ممکن نیست.
- رویت کردن مدارک هویتی و شناسایی فروشنده و خریدار در هنگام انجام معامله ضروری است.
- عقد قرارداد بیع با شخص ورشکسته ممکن نیست.
- در هنگام عقد قرارداد طرفین باید حق خریدوفروش و تصرف در اموال خود را داشته باشند.
- فروشنده باید مالک خودروی ادعایی باشد
- موضوع معامله باید مطابق توصیف قراردادی آن باشد.
لازم به ذکر است که تفاوتی ندارد که طرف معامله شخص حقیقی باشد یا نمایشگاه ماشین در صورت عدم رعایت هریک از شرایط ذکر شده، میتوان نسبت به پیگیری قضایی اقدام کرد.
نحوه شکایت از نمایشگاه ماشین به چه صورت است؟
طبق قانون مدنی در صورت وجود هر عیبی در مبیع خریدار امکان شکایت از فروشنده را نخواهد داشت؛ بلکه عیب و قصد خودرو باید دارای ویژگیهای خاصی باشد.
بر اساس این قانون، خیار عیب تنها در صورتی ثابت میشود که در موضوع معامله عیب و نقصی مخفی در حین عقد وجود داشته باشد. درصورتیکه خریدار عرفاً نسبت به آن آگاه نباشد. به طور خلاصه در صورت مهیا بودن شرایط زیر امکان شکایت از طرف مقابل فراهم میشود:
- مشتری و فروشنده نتوانند با توافق نسبت به حل موضوع اختلاف اقدام کنند.
- مبیع، یعنی خودروی فروخته شده، معیوب باشد.
- عیب در خودرو مخفی بوده و هنگام عقد وجود داشته باشد؛ اما خریدار از آن آگاه نباشد.
اغلب خریدار بهخاطر وجود عیبهایی مانند داشتن رنگ، دو تکه و تصادفی بودن خودرو نسبت به شکایت اقدام میکند.
مراحل شکایت از نمایشگاه ماشین
برای شکایت از نمایشگاه ماشین یا فروشنده خودرو، خریدار باید مراحل زیر را طی کند:
- تنظیم دادخواست یا متن شکایت: در این مرحله خریدار با تنهایی یا با استفاده از یک وکیل پایه یک دادگستری نسبت به تنظیم دادخواست و لایحه شکایت خود اقدام میکند.
- ثبت دادخواست: در این مرحله خریدار یا وکیل وی شکایت را به همراه مدارک و پیوستهای لازم در یک دفتر خدمات قضایی الکترونیک ثبت میکند. برای ثبت شکایت ثبتنام در سامانه ثنا و پرداخت هزینه دادرسی لازم است.
- رسیدگی و صدور رای: پس از مشخصشدن مرجع رسیدگی صالح، دادگاه اقدام به رسیدگی میکند. سپس با اتمام رسیدگی رای نهایی صادر میشود.
با صدور رای بدوی میتوان در مرجع تجدیدنظرخواهی نیز اقدام به اعتراض نمود. باتوجهبه پیچیدگی حقوقی و فنی شکایت از فروشنده خودرو و تأثیر دفاعیات و دلایل و مستندات ارائه شده در اقناع قاضی توصیه میشود از تخصص یک وکیل پایه یک دادگستری در این زمینه استفاده کنید. مؤسسه حقوقی دادنیک آماده است در این زمینه شما را راهنمایی و پشتیبانی کند.
پس از اطلاع از عیب خودرو، خریدار چه اقداماتی میتواند انجام دهد؟
طبق قانون مدنی در صورت اطلاع از عیب موضوع معامله، خریدار سه راه در پیش دارد:
- خودرو را با موجود عیب بپذیرد.
- تقاضای ارش کند. یعنی تفاضل قیمت خودروی سالم و معیوب را از فروشنده خودرو درخواست کند.
- معامله را فسخ کند.
در صورت عدم همکاری فروشنده خریدار با تقدیم دادخواست خود به دادگاه میتواند مطالبات خود را دریافت کند.
هزینههای طرح شکایت از فروشندگان خودرو به چه میزان است؟
تعیین دقیق میزان هزینههای طرح شکایت از فروشندگان خودرو امکانپذیر نیست. در واقع، رسیدگی حقوقی به شکایت از فروشندگان مختلف علاوه بر هزینه دادرسی ممکن است متضمن هزینه کارشناسی، تجدیدنظرخواهی و غیره گردد که پیشبینی میزان هزینه لازم برای طرح شکایت را غیرممکن میکند.
از طرفی در صورت اخذ وکیل، حقالوکاله وکیل نیز باتوجهبه پیچیدگی پرونده، مرحله رسیدگی، تجربیات وکیل و غیره متغیر است. برای دریافت مشاوره حقوقی و اطلاع از هزینه وکیل شکایت از نمایشگاه ماشین میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
مدارک مورد نیاز برای شکایت از نمایشگاه ماشین
بهطورکلی برای طرح هرگونه شکایت کیفری، حقوقی یا اداری خواهان یا شروعکننده دعوا باید مدارک و مستنداتی مبنی بر وقوع تخلف و جرم صورتگرفته از طرف فروشنده خودرو، به مرجع رسیدگیکننده به اختلاف ارائه کند. بهطورکلی مدارک زیر از جمله مدارک لازم و متداول شکایت از نمایشگاه ماشین است:
- قرارداد بیع یا خرید فروش خودرو
- دادخواست شکایت از فروشنده خودرو
- رسید پرداخت ثمن
- مدارک مثبت وجود عیب در خودرو از جمله تأمین دلیل با کسب نظر کارشناسان رسمی دادگستری نسبت به نواقص مشخص و پنهان خودرو
علاوه بر موارد فوق در اثبات دعوای شکایت نمایشگاه ماشین میتوان به شهادت، اقرارات فروشنده، سند و سوگند نیز استناد کرد. هر یک از اسناد و مدارک ارائه شده به محضر دادگاه در صورتی ارزش دارد که بتواند قاضی را نسبت به وقوع آن قانع کند؛ بنابراین پیش از هر گونه اقدام قضایی توصیه میشود با یک وکیل پایه یک دادگستری مشورت کنید.
طرح شکایت علیه فروشنده خودرو چقدر زمان میبرد؟
امروزه باتوجهبه حجم بالای خریدوفروش و استفاده از خودرو، پروندههای حقوقی و کیفری مبنی بر شکایت از نمایشگاه ماشین، شکایت از فروشنده خودرو، شکایت از پمپبنزین و غیره که با وسایل نقلیه در ارتباط است، بهمراتب افزایشیافته است. همین مسئله تخمین دقیق میزان زمان لازم برای رسیدگی به شکایت نمایشگاه اتومبیل را غیرممکن کرده است.
فاکتورهای مهمی از جمله پیچیدگی پرونده، مرجع حل اختلاف و داشتن یا نداشتن وکیل تأثیر زیادی بر زمان لازم برای صدور رای در این قسم پروندهها دارد. با اخذ وکیل پیگیری پرونده شکایت از فروشنده خودرو بهمراتب سریع، دقیق و موفقتر انجام میشود.
آیا امکان طرح شکایت کیفری از فروشنده خودرو ممکن است؟
علاوه بر شکایت حقوقی، در شرایطی ممکن است خریدار بتواند از طریق مراجع قضایی کیفری نیز اقدام کند. در واقع درصورتیکه فروشنده در فروش خودروی موضوع معامله تقلب کرده باشد و بهقصد فریب خریدار اقداماتی انجام داده باشد، خریدار میتواند او را به جرم کلاهبرداری تحت پیگرد قانونی قرار دهد.
برای مثال در شرایطی که فروشنده با کارشناس سلامت خودرو تبانی کرده باشد تا وضعیت خودرو را مطلوبتر از چه که هست نشان دهد، جرم کلاهبرداری رخداده است.
برای شکایت از جرم کلاهبرداری باید نسبت به ثبت شکایت کیفری اقدام کرد. اما اثبات جرم کلاهبرداری و وقوع عملیات متقلبانه چندان آسان نخواهد بود؛ بنابراین پیش از اقدام کیفری بهتر است با اخذ مشاوره حقوقی، راهحل کمهزینه و مطلوبتر را انتخاب کنید.
جمع بندی
هر روز شهروندان زیادی نسبت به خریدوفروش خودرو اقدام میکنند. بااینحال گاهی اوقات معامله خودرو بهخوبی پیش نمیرود و بهواسطه خرابی و عیب خودرو خریداران، به فکر طرح شکایت از نمایشگاه ماشین میافتند.
در این شرایط خریدار میتواند از طریق مراجع حقوقی یا کیفری نسبت به شکایت از فروشنده خودرو اقدام کند. از ضمانت اجراهای طرح شکایت از نمایشگاه خودرو میتوان به امکان فسخ قرارداد، اخذ ارش، قبول موضوع معامله و در شرایطی مجازات کیفری فروشنده اشاره کرد.
مؤسسه حقوقی دادنیک آماده است در تمامی مراحل پرونده و تا پایان فرایند آن شما را همراهی کند و در این مدت مشکلات و دغدغههایتان را تا حد ممکن کاهش دهد.
سؤالات متداول
آیا وجود شرط اسقاط کافه خیارات در قرارداد مانع از طرح شکایت میشود؟
بهطورکلی نظریه واحدی در این زمینه وجود ندارد. برخی از مراجع قضایی خیار عیب و غبن را قابل اسقاط نمیدانند.
آیا در صورت فوت فروشنده امکان شکایت از فروشنده خودرو منتفی میشود؟
خیر، با فوت فروشنده شکایت حقوقی کماکان به طرفیت ورثه فروشنده قابلانجام است.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.