چک بین بانکی چیست؟ چکهای بین بانکی رمزدار قابلیت انتقال مبلغی از حساب شما از یک بانک به بانک دیگر را دارا است. در این مقاله قصد داریم همه چیز درباره چک بین بانکی را توضیح دهیم. برای آگاهی بیشتر با چک بین بانکی که نوعی چک رمزدار محسوب میشود، ادامه مطلب را دنبال کنید.
چک بین بانکی چیست؟
چک بین بانکی را میتوان از پرکاربردترین انواع چک برشمرد که به درخواست مشتری صادر میشود. این نوع چک رمزدار، قابلیت انتقال یک مبلغ خاص از بانکی به بانک دیگر را داراست. این نوع سند رسمی که از سوی بانک صادر میشود، به دلیل پشتوانه ای که از سوی بانک دارد، امنیت صد در صدی خواهد داشت. به این معنا که دزدیدن یا گم شدن این چک امکان پذیر نیست.
بنابراین چک بین بانکی یکی از معتبرترین اسناد مالی محسوب میشود که امنیت آن از سوی بانک تأمین خواهد شد. یکی از نکات مهم در استفاده از این چک، عدم نیاز به دسته چک است.
چک تضمینی نوعی سند تضمین شده از سوی بانک است که در هر حالتی، وصول آن تضمین میشود. به این معنا که بانک مبلغ چک را از زمان صدور آن در حساب صادر کننده چک مسدود میکند و در هر شرایطی مبلغ بلوکه شده به دارنده چک پرداخت خواهد شد.
اما شباهتی که چک تضمینی با چک بین بانکی دارد، عدم نیاز به استفاده از دست چک است. به همین دلیل شما میتوانید بسته به نیاز خود و در هر زمانی که بخواهید برای دریافت هر یک از این دو چک و استفاده از آنها به بانکهای مرجع مراجعه کنید.
تفاوت چک بانکی و چک بین بانکی چیست؟
حال که درک کردیم چک بین بانکی چیست، بهتر است با تفاوت چک بانکی و بین بانکی آشنا شویم. چک بین بانکی بر خلاف سایر چکها در وجه شخص دیگری صادر نمیشود، به این معنا که تنها برای صاحب همان حساب و زمانی کاربرد دارد که وی بخواهد مبلغ مشخصی از حساب خود را در یک بانک به حساب خود در بانک دیگری انتقال دهد.
بنابراین به دلیل ماهیت این چک، شخص صاحب آن نمیتواند مبلغ آن را برداشت کند و تنها میتوانید آن را به حساب دیگر خود در بانکی دیگر انتقال دهد. پس از آن میتواند از مبلغ انتقال داده خود در بانک ثالث برای امور مختلف مانند وصول چک برگشتی یا موارد دیگر استفاده کند.
با این تفاسیر چک بین بانکی و بانکی با هم چند تفاوت دارند. تفاوت اول این است که چک بین بانکی توسط بانک صادر میشود، این در حالی است که چک بانکی توسط شخص صاحب حساب صادر میشود.
مبلغ چک بین بانکی قابل برداشت نیست و تنها برای انتقال به حساب بانک دیگری کاربرد دارد، این در حالی است که چک بین بانکی قابل وصول است و از آن میتوان حتی برای چندین بار معامله استفاده کرد. تفاوت سوم این دو چک در این است که چک بین بانکی نیازی به دست چک ندارد و تنها با پر کردن یک حواله بانکی قابل دریافت است، اما در مقابل برای صدور چک بانکی نیاز به داشتن دست چک الزامی است.
در نهایت باید به بحث امنیت این دو اشاره کنیم که این حالت در چک بین بانکی تضمین شده است و به هیچ شکلی قابل کلاهبرداری، سرقت یا سوء استفاده نخواهد بود. در صورتی که چکهای بانکی ممکن است با هر یک از این مشکلات مواجه شوند. البته در صورت بروز مشکل برای چک بانکی خود میتوانید از یک وکیل چک کمک بگیرید.
نحوه وصول چک بین بانکی چگونه است؟
برای وصول و انتقال مبلغ چک بین بانکی، باید اول فرم مخصوص در بانک مرجع پر شده و در آن فرم اطلاعات مربوط به بانک دیگر ثبت شود تا بانک بتواند مبلغ را به بانک دیگر انتقال دهد. افراد برای انجام این کار تا ساعت 13 روز کاری مورد نظر فرصت دارند تا برای وصول این چک اقدام کنند.
نکات مهم درباره چک بین بانکی
در توضیح چک بانکی به این موضوع اشاره کردیم که این سند یک چک رمزدار است. بنابراین باید شرایط چک رمزدار را داشته باشد. برای مثال مبلغ درج شده در آن حتماً باید به صورت چاپ ماشینی باشد، زیرا ثبت دست نویس آن وجه قانونی ندارد. از دیگر نکات مهم پیرامون این چک میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- شخص دریافت کننده چک باید درخواست صدور چک بین بانکی خود را برای بانکی ارائه کند که در آن حساب دارد.
- چک بین بانکی در یک فرمت خاص و با رمزی مشخص توسط بانک صادر میشود. چکهای متفاوت از این نوع سند وجه قانونی نخواهند داشت.
- شخص گیرنده چک میتواند آن را ابطال کند. برای انجام این کار باید به بانک مراجعه کرده و پشت آن را مهر کند.
- چکهای بین بانکی را نمیتوان بدون نام صادر کرد.
- در صورت مفقود شدن این چک لازم است که مفقودی آن به بانک صادر کننده و بانک مرجع اعلام شود.
رفع مشکل انواع چک
در این مطلب به این موضوع پرداختیم که چک بین بانکی چیست و به تفاوت آن با چک بانکی پرداختیم. استفاده از انواع چک در کشور ما قوانین خاص خود را دارد و در برخی از مواقع میتواند افراد را دچار مشکل کند. در صورت قرار گرفتن در چنین شرایطی میتوانید از وکلای حقوقی دادنیک جهت رفع مشکل خود مشاوره رایگان تلفنی یا واتساپی دریافت کنید.
سوالات متداول
چک بین بانکی چه کاربردی دارد؟
از این چک برای انتقال پول از یک بانک به بانک دیگر برای دارنده یک حساب استفاده میشود.
نحوه وصول چک بانکی چگونه است؟
چک بین بانکی قابل برداشت نیست و تنها میتوان مبلغ آن را از یک بانک به بانک دیگر انتقال داد. برای وصول این چک تنها پر کردن فرم بانک مرجع و انتقال چک به بانک دیگر کفایت میکند.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.