طبق ماده ۱۴ قانون تملک آپارتمانها، مدیر ساختمان که از سوی مالکان برای اداره امور مجموعه ساختمان انتخاب خواهد شد بایستی کتباً یا عملاً این مسئولیت را بپذیرید که کل ساختمان را در مقابل حادثه آتشسوزی نزد یکی از شرکتهای بیمهگر، بیمه نماید.
وجود این بیمه برای تمام ساختمانهای مسکونی، اداری و حتی تجاری ضروری است. چراکه خیال ساکنان و کارکنان از حوادث ناگهانی راحت میکنم و هم نشانگر این است که مدیر ساختمان و سازنده آن از نظر قانونی وظایفشان را به شکل کامل انجام دادهاند.
در این مقاله از دادنیک به بررسی بیمه آپارتمان توسط مدیر میپردازیم. در صورت سؤال پیرامون بیمه آپارتمان توسط مدیر با ما در ارتباط باشید.
مدیر بیمسئولیت باید خسارت را جبران کند
بر اساس ماده ۱۴ قانون تملک آپارتمانها، مدیری که به وظیفه بیمه نمودن آپارتمان عمل ننماید؛ مسئول جبران خسارات وارده به مالکان یا ساکنان خواهد بود. این مسئولیت از نوع کیفری نخواهند بود؛ یعنی مجازاتی در پی نخواهد داشت.
اما مالکان حق خواهد داشت که بر علیه او به دادگستری مراجعه و خسارتهایی که در اثر آتشسوزی به مال یا جان آنها وارد کرده است را مطالبه کنند.
اگر مرجع صلاحیتدار برای رسیدگی به مطالبه خسارت تا سقف پنج میلیون تومان شورای حل اختلاف است.
عدم مسئولیت مدیر در حوادث عمدی
اگر فرد دیگری به طور عمدی در ساختمان آتشسوزی ایجاد کند میر ساختمان مسئول جبران خسارت نخواهد بود.
ازآنجاییکه اتفاقی بودن حادثه یکی از عناصر اصلی پرداخت خسارت است؛ بنابراین حادثه عمدی جزو پوششهای بیمهای نمیباشد و شرکتهای بیمهگر، مسئولیت اینگونه اعمال را برعهده نمیگیرند و آن را جبران خسارت نمیکنند.
بنابراین، اگر در اثر اقدام عمدی شخص یا اشخاصی حادثه رخ دهد، چه ساختمان بیمه شود یا نشود، مسئول جبران خسارت با مسبب حادثه است و مدیر مسئولیتی ندارد.
الزام مدیر ساختمان نسبت به بیمه
اگر مدیر یک آپارتمانی به وظیفههایی قانونی خود عمل نکند، ساکنان میتوانند او را مجبور به ایفای مسئولیت نمایند.
اگر همه مالکان مطالبه کنند که ساختمان بیمه گردد؛ اما مدیر مخالفت نماید میتوان نسبت به تعویض مدیر اقدام نمود و از مدیر جدید خواست که به این وظیفه عمل کند.
مسئولیت پرداخت حق بیمه با چه کسی است؟
حق بیمه، توسط مدیر ساختمان وصول میشود. این هزینه جز هزینههای مشترک ساختمان است؛ بنابراین مدیر ساختمان میتواند برای مالکی که سهم خود را نمیپردازد از طریق اظهارنامه وجه را مطالبه کند.
بیمههای اجباری ساختمان
دریافت ۵ بیمه به شرح زیر برای تمامی ساختمانها ضروری است:
- بیمه آتشسوزی
- بیمه مسئولیت مدنی آسانسور
- بیمه حوادث داخل ساختمان
- بیمه حوادث مرتبط با سرایدار، نگهبان یا کارگران
- بیمه سرایت آتشسوزی به مکانهای دیگر
چرا مدیر ساختمان باید حتماً این بیمهها را تهیه کند؟
در هر ساختمان، مدیر کارفرمای کارکنان از جمله سرایدار، تعمیرکاران و کارمندان تأسیسات، نگهبان و غیره به شمار میرود؛ بنابراین طبق قوانین تأمین اجتماعی و اداره کار، وظیفه دارد امنیت آنها را در طول ساعات کاری تأمین نماید.
ساکنان هر ساختمانی هم ممکن است بهصورت بالقوه در خطر آسیبدیدگی، نقصعضو و بیماری قرار گیرند.
بیمه آتشسوزی در ساختمان
بیمه آتشسوزی شامل هر حادثهای را منجر آتشگرفتن ساختمان شود، میگردد. حوادثی مثل ایجاد آتش، صاعقه و انفجار.
آتش در تعریف بیمه، ترکیب موادی است که با اکسیژن منجر به ایجاد شعله میشوند. مثلاً گازی که از وسایل مختلف مثل اجاق نشت و بعد در هوا گسترش پیدا میکند در اثر یک جرقه آتش شروع میشود.
همچنین اگر صاعقه به ساختمان برخورد کند؛ مثلاً به آنتن یا پشتبام و موجب آتشسوزی شود بیمه آن را پوشش میدهد.
اغلب انفجارها به جز انفجار هستهای نیز تحت پوشش بیمه آتشسوزی قرار میگیرند.
تمام این موارد، خسارات اصلی آتشسوزی هستند، اما بیمه آتشسوزی خسارات فرعی یا تبعی آتش را هم پوشش میدهد.
مثلاً زلزله، باید با پرداخت یک هزینه اضافی، به بیمهتان اضافه شود. همچنین اگر در اثر آتشسوزی، لولههای آب بترکند، شیشهها شکسته شوند یا دزدی شود (حوادث فرعی) بیمه بهعنوان خسارات فرعی آنها را جبران خواهد کرد.
بیمه حوادث داخل ساختمان
یکی از انواع دیگر بیمه ساختمان، بیمه حوادث داخل ساختمان است که بیمه مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان ساختمانی نامیده میشود.
این بیمه میتواند شامل مراحل ساختوساز مثل گودبرداری، سفتکاری، اجرای پی یا سیمکشی و لولهکشی یا برای هر گونه حادثهای که داخل چهارچوب ساختمان رخ میدهد استفاده شود.
این بیمه مسئولیت کارفرما را پوشش داده و او را در برابر حوادث احتمالی که برای کارمندان، ساکنان، نگهبانان و انواع کارگران تأسیساتی رخ میدهد مسئول مینماید.
اهمیت این بیمه در ساختمانهای غیرمسکونی که کارمندان زیادی در آن مشغول به کارند و بهواسطه کار، میتوانند در معرض خطر قرار گیرند؛ مشخص میشود.
بیمه مسئولیت مدیر ساختمان در قبال کارکنان، هیئتمدیره ساختمان را در قبال ساکنین و اشخاص ثالث مسئول باقی نگه خواهد داشت. یعنی درصورتیکه همه اجزای سازه بهصورت استاندارد ساخته شود، امنیت تأمین گردد و وظایف بیمهکننده انجام شود، سپس در محدوده ساختمان کارکنان و ساکنان یا اشخاص ثالث دچار حادثه یا آسیب گردند، بیمه خسارات را جبران میکند.
ممکن است یک روز سرد، سنگهای نما شکسته شود و روی افراد بیفتند یا لولهها باعث آبگرفتگی در منزل ساکنان گردد؛ در این صورت بیمهگر خسارات را میپردازد.
بیمه حوادث آسانسور
یکی از دیگر موارد بیمه مسئولیت مدیر ساختمان، بیمه آسانسور است. بیمه حوادث آسانسور هم یکی از مواردی است که جز وظایف مدیر ساختمان به شمار میرود.
آسانسورها یکی از خطرناکترین قسمتهای هر ساختمانی هستند. حوادثی مثل سقوط، پاره شدن فنر و حتی گیرکردن میان طبقات جان ساکنان را تهدید میکند.
درست مثل آتشسوزی وظیفه جبران خسارت مالی یا حتی جانی حوادث آسانسور بر عهده مدیر ساختمان خواهد بود.
لازم به ذکر است که اگر اتفاقی برای آسانسور رخ دهد و افراد خسارت مالی یا جانی متحمل شوند، بر اساس شواهد و بررسی حادثه مدیر ساختمان، شرکت سازنده آسانسور، تعمیرکار دستگاه و فردی که در آن سوار بوده مقصر شناخته شوند دادگاه درصد تقصیر هریک را تعیین و وی را ملزم به جبران خسارت میکند.
اغلب شرکتهای ارائهدهندهٔ بیمه آسانسور قطع یا نقصعضو و انواع مشکلات مالی ناشی از خرابی آسانسور را تحت پوشش قرار میدهند.
البته طبق مصوبه سازمان ملی استاندارد، فقط آسانسورهایی خواهند توانست بیمه آسانسور اخذ کنند که برگه تأییدیه استاندارد داشته باشند.
بیمه سرایت آتشسوزی به مکانهای دیگر
درصورتیکه آتش ناشی از ساختمان یا مجتمع شما به بقیه اماکن سرایت نماید، از نظر قانونی مسئولیت جبران خسارت با مدیر ساختمان خواهد بود. اگر برای ساختمان خودتان بیمه آتشسوزی دریافت کردهاید، بهتر است بیمه سرایت آتشسوزی به مکانهای دیگر را هم تهیه کنید. چراکه حوادث آتشسوزی همیشه غیرقابلپیشبینی بودهاند.
در صورت اخذ بیمه سرایت آتشسوزی به مکانهای دیگر شرکت ارائهکننده بیمه، درصورتیکه شما طبق قانون مقصر و مسئول باشید خسارت همسایهها را پرداخت میکند.
بیمه حوادث مرتبط با سرایدار، نگهبان یا کارگران
بهعنوان مدیر ساختمان، هر فردی که به هر عنوانی در ساختمان مشغول به کار گردد کارمند شما محسوب خواهد شد. پس سرایداران، نگهبانان و کارگران همه در حوزه کارفرمایی مدیر ساختمان قرار دارند و اگر حادثهای آنها را تهدید کند، مسئولیت جبران آن با مدیر ساختمان است.
حتی اگر وظیفه مدیریت را بر عهده گرفتید؛ اما مالک ساختمان شخص دیگری است، از نظر قانونی نماینده مالک شناخته میشوید و پرداخت غرامت حوادث پیشآمده برای کارکنان بر عهده شما خواهد بود.
جمعبندی
داشتن بیمه، میتواند خیال همه اهالی ساختمان را آسوده کند و علاوهبرآن، در صورت بروز هر گونه حادثهای، ساکنان و کارکنان را مطمئن نماید خسارت پرداخت خواهد شد. حوادث ساختمان، هر روز و هر ساعت رخ نمیدهند و همین ویژگی غیر قابل پیش به یمنی بودن لزوم بیمه را مشخص میکند.
در صورتی در خصوص مسائل حقوقی پیرامون جبران خسارت حوادث ساختمان و بیمه آپارتمان نیازمند وکیل هستید میتوانید از وکلای مجرب مؤسسه حقوقی دادنیک استفاده کنید.
سؤالات متداول
مدارک مورد نیاز برای دریافت خسارت بیمه مسئولیت مدیر ساختمان چیست؟
خریدار بیمه برای دریافت خسارت بیمه مسئولیت مدیر ساختمان باید مستنداتی را ارائه کند و نشان دهد که با فرد زیاندیده ارتباط کاری دارد. علاوهبراین، در صورت وقوع حادثه باید مدارکی مثل گزارش کلانتری، آمبولانس، اورژانس و بیمارستان را ارائه دهید. لازم به ذکر است که این مدارک بسته به شرکت بیمهای که انتخاب میکنید، متفاوت است.
پوشش های بیمه مسئولیت هیئت مدیره چگونه است؟
میزان پوشش این بیمه توسط اعضای هیئت مدیره مشخص میشود. ممکن است هیئت مدیره برای خسارت های جانی و مالی ممکن در پارکینگ مجتمع، خسارت وارده از آسانسور، نظافتچی و سرایدار ساختمان و غیره را انتخاب کند و در صورت بروز مشکل شرکت بیمه کننده خسارت را پرداخت میکند.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.