جهت پیگیری برداشت غیرمجاز از حساب ابتدا باید به بانک مراجعه کرده و پرینت برداشت بدون مجوز پول از حساب را دریافت نمایید. پس از تنظیم شکواییه نیز باید پرینت حساب و مدارکی مانند پرینت صفحه سایت یا درگاه جعلی پرداخت را به مراجع قضایی ارائه کنید.
برداشت غیرمجاز از حساب از طریق سرقت و کلاهبرداری اینترنتی، کلون کردن کارت، فیشینگ و… انجام میشود و با توجه به مجرمانه بودن این عمل، میتوانید برای طرح شکایت اقدام کنید. در ادامه به بررسی نحوه پیگیری برداشت غیرمجاز از حساب خواهیم پرداخت.
برداشت غیر مجاز از حساب
برداشت غیرمجاز از حساب درواقع برداشت وجه از حساب بانکی بدون اجازه مالک حساب است. این عمل که جزو مصادیق مجرمانه است، میتواند توسط یک سازمان یا شخص و بدون اجازه انجام شود و در صورت شکایت فرد متضرر، مجرم تحت تعقیب قانونی قرار خواهد گرفت.
در صورت پیگیری برداشت غیر مجاز از حساب بانکی، مجازاتهای قانونی مانند تعقیب کیفری و جریمه در نظر گرفته میشود و متهم باید پول برداشت شده را به حساب شاکی برگشت دهد. از آنجا که طرح شکایت برای برداشت غیرمجاز از حساب به مراجع کیفری نیازمند تنظیم دقیق شکواییه است، توصیه میکنیم حتماً برای ارائه دادخواست با وکیل پایه یک دادگستری مشورت کنید.
پیگیری برداشت غیر مجاز از حساب
زمانی که مجرمین با استفاده از شماره کارت بانکی شما اقدام به برداشت پول میکنند، باید برای پیگیری برداشت غیرمجاز از حساب ابتدا با بانک خود تماس بگیرید. سپس اطلاعات مربوط به تراکنشهای غیرمجاز را به بانک مربوطه ارائه کنید و بخواهید که برای شما پیگیریهای لازم را انجام دهند.
جهت پیگیری موضوع برداشت از حساب باید تاریخ و ساعت تراکنشهای غیرمجاز، مشخصات دقیق تراکنش و مبلغ را به بانک ارائه کنید. در مراحل بعد نیز حتماً رمز عبور حساب بانکی خود را تغییر دهید تا جلوی تراکنشهای احتمالی دیگر توسط سارقین گرفته شود. اگر برداشت غیرمجاز از حساب به میزان زیادی صورت گرفته باشد، نشاندهنده این است که امنیت حساب بانکی شما تهدید شده و باید به مراجع قانونی مراجعه نمایید.
برداشت غیر مجاز از حساب چگونه اتفاق می افتد؟
برداشت غیرمجاز از حساب ممکن است از طریق راههای زیر صورت بگیرد:
کلاهبرداری اینترنتی از حساب بانکی
از راههای برداشت غیرمجاز پول از حساب افراد، کلاهبرداری اینترنتی است. گاهی مجرمان با در اختیار گرفتن مشخصات شماره کارت بانکی افراد و از طریق اینترنت اقدام به برداشت اموال دیگران میکنند و از این طریق منفعتی برای خود کسب میکنند. در قانون جرائم رایانهای برداشت وجه غیرمجاز از حساب بانکی افراد دارای مجازات است.
بر اساس ماده ۱۳ جمهوری اسلامی هر شخصی که بهطور غیرمجاز از سامانههای مخابراتی و رایانهای با ارتکاب اعمالی مانند وارد نمودن، محو، تغییر، ایجاد یا متوقف کردن دادهها یا مختل کردن سامانه، مال یا منفعت، وجه یا خدمات و البته امتیازی برای خود یا افراد دیگر کسب کند، علاوهبر رد مال به صاحب حساب به 1 الی 5 سال حبس و جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا یکصد میلیون ریال یا هر دوی این مجازات محکوم خواهد شد. با توجه به این قانون، در صورت بروز چنین اتفاقی میتوانید برای پیگیری برداشت غیرمجاز از حساب خود اقدام کنید.
سرقت اینترنتی از حساب بانکی
در اغلب موارد کلاهبرداران برای سرقت از حسابهای بانکی افراد دیگر، از نرمافزارها و وبسایتهای جعلی استفاده میشود و میتوانند اطلاعات کارت فرد را بدزدند. سرقت اینترنتی پول از حساب دیگران جرم به حساب میآید. این عمل چه توسط بانک انجام شود چه توسط افراد غریبه، غیرقانونی است و بر اساس ماده ۱۳ قانون جرائم رایانهای با مجرمین برخورد خواهد شد.
برداشت غیر مجاز از حساب از طریق فیشینگ
فیشینگ به معنای این است که شخص درگاههای پرداخت جعلی مانند درگاههای اصلی ایجاد میکند و سایتها و برنامههای تقلبی میسازد تا هنگامی که فردی اطلاعات کارت بانکی خود را ثبت میکند، با دزدیدن اطلاعات از کارت شخص پول برداشت نماید. فیشینگ نوعی عمل مجرمانه و کلاهبرداری رایانهای است و در قانون جمهوری اسلامی برای آن مجازات در نظر گرفته شده است.
استفاده بدون اجازه از کارت بانکی شخص دیگر
اگر فردی کارت بانکی خود را به صورت امانت برای انجام کاری مشخصی به دیگری بسپارد و آن شخص از کارت مالک سوءاستفاده کند، مالک کارت میتواند از شخص موردنظر در دادگاه شکایت کند.
پرداخت آنلاین
یکی از راههای سرقت اینترنتی از حساب بانکی افراد این است که مجرمین به اطلاعات حساب بانکی دست پیدا کنند و پول را بدزدند. معمولاً سایتهای فیشینگ و جعلی، گواهی امنیت گوگل را ندارند. از طرفی درگاههای پرداخت شاپرک دارای پسوند دات ir هستند. در زمان پرداخت اگر دامنههای دیگری را مشاهده کردید، باید نسبت به جعلی نبودن سایت اطمینان یابید.
کلون کردن کارت بانکی
از دیگر روشهای سرقت از حساب بانکی افراد این است که مجرم اطلاعات داراییهای عابر بانک را بدون اطلاع مالک حساب به کارت دیگر منتقل میکند. دستگاهی که برای این کار در نظر گرفته شده است، بهعنوان اسکیمر شناخته میشود.
اسکیمر با کپی غیرقانونی اطلاعات کارتی بانک افراد و با خوانش اطلاعات نوار مغناطیسی که پشت کارت درج شده یک کپی از کارت تهیه میکنند و از آن در تراکنشهای بانکی خود بهره میبرند.
سپس سارق این اطلاعات را هنگام مراجعه کاربر به دستگاه خودپرداز مخصوصاً کارتخوانهای سیار، بدون اینکه شخص متوجه شود، سرقت میکند. در صورت کلون شدن کارت بانکی باید برای پیگیری برداشت غیر مجاز از حساب به مراجع قانونی مراجعه کنید.
شکایت پیگیری برداشت غیر مجاز از حساب
برای پیگیری برداشت غیرمجاز از حساب بانکی ابتدا باید برای طرح شکایت در مراجع کیفری اقدام کنید. قبل از شکایت نیز باید در سریعترین زمان رمز کارت خود را تغییر دهید و جهت احتیاط، مبالغ موجود در حساب بانکی خود را به حساب دیگر منتقل کنید.
سپس باید به بانک مراجعه کرده و گردش حسابی که از آن وجه برداشته شده است را دریافت نمایید. پرینت حساب درواقع مدرک جرمی است که باید به همراه شکایت آن را ضمیمه شکواییه کنید. جهت تنظیم شکواییه و پیگیری برداشت غیرمجاز از حساب باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنید. سپس شکواییه ابتدا به دادسرا ارسال میشود و پس از رسیدگی، مراحل قانونی انجام خواهد شد.
مرجع پیگیری برداشت بدون مجوز از حساب
شاید بسیاری از افراد تصور کنند مرجع پیگیری برداشت غیرمجاز از حساب، پلیس فتا است. در صورتی که از طریق پلیس فتا مردم فقط میتوانند اقدام به گزارشدهی کنند و تخلفاتی مانند فیشینگ را ثبت نمایند. اما ارائه گزارش به منزله شکایت رسمی نیست و شخص حتماً باید برای پیگیری برداشت غیرمجاز از حساب، به مراجع کیفری مراجعه کند. با تنظیم شکواییه در دفاتر خدمات قضایی، دادخواست به محل وقوع جرم ارائه میشود و دادسرای جرائم رایانهای یا دادسرای عمومی و انقلاب دادخواست فرد مورد بررسی قرار میدهند.
رسیدگی مقدماتی در دادسرا نیاز به ارزیابی و تحقیق تخصصی دارد. از این رو مقامات دادسرا در صورت ضرورت، موضوع را با پلیس فتا نیز مطرح خواهند کرد. پلیس فتا نیز تحقیقات تخصصیتری در رابطه با ارتکاب جرم انجام میدهد و پس از رسیدگی، نتایج نهایی به دادسرا ارسال میشود. دادسرا نیز مطابق با قانون جرائم رایانهای موضوع مورد شکایت را بررسی میکند و پرونده برای صدور حکم نهایی به دادگاه کیفری ارجاع داده میشود.
مراحل پیگیری برداشت غیر مجاز از حساب
اولین گام برای پیگیری برداشت غیر مجاز از حساب این است که فرد به بانک مراجعه کرده و پرینت برداشت بدون مجوز از حساب را دریافت کند. بهعلاوه باید پرینتی از صفحه سایت یا درگاه جعلی را تهیه کند و در مراحل بعد برای تنظیم تنظیم شکواییه به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند. سپس باید مدارک و مستندات لازم را به شکواییه ضمیمه نماید تا درخواست به دادسرا ارسال شود.
در گام بعد جهت پیگیری برداشت غیر مجاز از حساب فرد شاکی میتواند وارد سامانه ثنا شود و منتظر وقت رسیدگی دادسرا باشد. اگر پلیس فتا و دادسرا از شخص دعوت کرد که اظهارات خود را بیان کند، باید در آن مرجع حاضر شده و در خصوص جرم صورت گرفته توضیح دهد و سپس منتظر نتیجه رسیدگی دادسرا به درخواست باشند.
در مرحله بعد اگر دادسرا قرار رد شکایت را صادر کند، مالباخته میتواند نسبت به آن اعتراض کند و اگر شکایت پذیرفته شود، پرونده به دادگاه کیفری ارجاع داده خواهد شد. سپس شاکی باید جهت رسیدگی به موضوع در دادگاه حاضر شود و توضیحات لازم را به قاضی پرونده ارائه نماید.
در نهایت دادگاه کیفری حکم نهایی را صادر میکند و پس از مشخص شدن رأی، متضرر میتواند به سامانه ثنا مراجعه کند و نتیجه را مشاهده نماید. اگر مجرم پیدا شود و حکم مجازات صادر شده باشد، شاکی باید سایر مراحل بازگشت وجه به حساب را پیگیری نماید.
جرم برداشت غیر مجاز از حساب بانکی
مطابق با مواد ۱۲ و ۱۳ قانون جمهوری اسلامی هر شخصی که به صورت غیر مجاز دادههای افراد دیگر را برداشت کند، حتی اگر اصل این دادهها در اختیار صاحب آن باشد، مرتکب جرم شده است. در این شرایط مجرم بین ۱۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان جریمه نقدی خواهد شد یا ۳ ماه تا یک سال حبس برای وی در نظر گرفته می شود.
بر اساس ماده ۱۳ قانون جرائم رایانهای نیز هر شخصی که به صورت غیر مجاز از سامانههای رایانهای یا مخابراتی با اختلال در دادههای دیگران، مـال یا منفعت مالی برای خود یا دیگری کسب کند، بین بیست میلیون ریال تا یکصد میلیون ریال جریمه خواهد شد یا به ۱ تا ۵ سال حبس محکوم میشود.
تشدید مجازات جرم نیز بر اساس میزان مالی که از حساب برداشت شده و تعداد افراد متضرر متفاوت است و قوانین بانکی و مالی کشور تعیینکننده شدت مجازات و تدابیر قانونی در این زمینه هستند. مجازاتها ممکن است شامل حبس اجباری، ترک محل سکونت یا جریمه مالی باشد. بهعلاوه شخص متضرر میتواند از طریق طرح شکایت و دعوای مالی از کلاهبردار خسارت دریافت کند.
جمع بندی
برای پیگیری برداشت غیرمجاز از حساب فرد متضرر میتواند برای طرح شکایت از طریق دفتر خدمات قضایی اقدام کند. سپس دادسرا و در صورت ضرورت پلیس فتا بررسیهای لازم را انجام میدهند و بعد از محرز شدن جرم، دادخواست فرد جهت صدور حکم نهایی به دادگاه کیفری ارجاع داده میشود.
با توجه به اینکه در قوانین جمهوری اسلامی این نوع کلاهبرداری جزو جرائم مالی به شمار میآید، سارق به جزای نقدی بیست میلیون ریال تا یکصد میلیون ریال یا حبس یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
سوالات متداول
برداشت غیر مجاز از حساب بانکی چگونه اتفاق میافتد؟
مجرمین از طریق فیشینگ، کلاهبرداری و سرقت اینترنتی، کلون کردن کارت و … میتوانند از حساب افراد به صورت غیر مجاز پول برداشت کنند.
برای پیگیری برداشت غیر مجاز از حساب چه باید کرد؟
ابتدا باید به بانک مراجعه کرده و پرینت برداشت غیر مجاز پول از حساب را دریافت کنید. سپس مدارکی مانند پرینت صفحه سایت یا درگاه جعلی مربوطه را به شکواییه تنظیم شده ضمیمه کنید. دادسرا و در صورت ضرورت پلیس فتا بررسیهای لازم را انجام میدهند و پرونده برای صدور رای نهایی به دادگاه کیفری ارسال میشود.
مرجع رسیدگی به شکایت برداشت از حساب بانکی به صورت غیر مجاز کجاست؟
دادسرا بررسیهای لازم را انجام میدهد و پس از ارجاع احتمالی پرونده برای تحقیقات بیشتر توسط پلیس فتا، اگر دلایل ارائه شده محکمهپسند باشد، شکایت به دادگاه کیفری ارسال میشود و رای نهایی صادر خواهد شد.