برای شکایت از سوپرمارکت راههای مختلفی از جمله طرح موضوع در سامانه ثبت شکایات مردمی و ارائه درخواست به سازمان تعزیرات وجود دارد. گاهی مشتریان به دلایل مختلف از جمله عدم اطلاع از قیمت نهایی محصولات، هزینه کالاها و خدمات یا گرانفروشی خواربار فروشان متضرر میشوند.
در این شرایط ممکن است بین فروشنده و مشتری اختلاف به وجود آید که در نهایت میتواند باعث شکایت شود. به این منظور مشتریان بهعنوان شاکی خصوصی میتوانند با مطرح کردن شکایت از گرانفروشی سوپرمارکت و سایر تخلفات صورت گرفته، موضوع را در مراجع قضایی پیگیری نمایند.
روش های طرح شکایت از سوپرمارکت یا خواربار فروشان
مشتریان متضرر میتوانند با استفاده از روشهای مختلفی برای طرح شکایت از سوپرمارکت اقدام نمایند. پس از انجام مراحل ثبت شکایت و ارائه مستندات و مدارک کافی، رای نهایی صادر خواهد شد. شکایت از خواربارفروشان از طریق راههای زیر امکانپذیر است:
ثبت شکایت از طریق سامانه ثبت شکایات مردمی
یکی از روشهای شکایت از سوپرمارکت یا خواربار فروشان، طرح موضوع از طریق سایت وابسته به حقوق تولیدکنندگان و مصرفکنندگان است. بسیاری از مشتریانی که بهعنوان شاکی خصوصی از خواربار فروشها شکایت دارند، میتوانند شخصاً با مطرح کردن شکایت خود از طریق سایت ثبت شکایات مردمی اقدام نمایند.
در مرحله بعد پس از طرح موضوع در صنف مربوطه میتوانند مراحل پیگیری درخواست خود را انجام دهند. در این شرایط برای شکایت از گرانفروشی سوپر مارکت بر اساس نوع تخلف میتوانید یکی از مسیرهای قانونی را انتخاب کنید و شکایت خود را از پیگیری نمایید. پس از طرح موضوع شکایت در سامانه، میتوانید ادامه مراحل قانونی پرونده را به وکیل پایه یک دادگستری بسپارید.
طرح شکایت به اتحادیه سوپرمارکت، صنف خواربار فروشان و مواد پروتئینی
از دیگر راههای طرح شکایت از سوپرمارکت یا خواربار فروشان مراجعه به اتحادیه سوپرمارکت، صنف خواربار فروشان و مواد پروتئینی است. شما با ارائه مدارک مستدل به دایره شکایات مردمی، امکان طرح شکایت را خواهید داشت. یکی از مهمترین مدارکی که موقع شکایت از خواربارفروشان بهعنوان ادله قانونی شکایت به شمار میآید، ارائه فیش واریزی است. در مرحله بعد باید رونوشت مدرک خود را با شکواییه به اتحادیه سوپرمارکت و صنف خواربار فروشان ارائه کنید.
پس از اینکه مورد شکایت شما توسط صنف پیگیری شود، سوپرمارکت باید مبلغ را به شما برگشت دهد و رضایت شما را جلب کند. در صورتی که وجه به خریدار برگشت داده شود، موضوع شکایت حل و فصل میشود، اما اگر دستور اتحادیه اجرا نشود، صنف خواربار فروشان باید مراتب را به سازمان تعزیرات و مراجع قضایی بالاتر ارجاع دهد.
طرح شکایت به سازمان تعزیرات حکومتی
در صورتی که موضوع شکایت از سوپرمارکت در اتحادیه خواربار فروشان حل نشود، پس از ۱۰ روز کاری شکایت به سازمان تعزیرات حکومتی ارجاع داده میشود. معمولاً رسیدگی به پرونده شکایت در این سازمان، دو هفته الی یک ماه به طول میانجامد.
پس از بررسی پرونده مدیران و معاونان شعبه صلاحیت پرونده را مورد ارزیابی قرار میدهند و پس از تأیید صلاحیت درخواست، یک نسخه از گزارش پرونده به سازمان نظارت و بازرسی تعزیرات ارسال میشود. سازمان نظارت و بازرسی باید در ۱۵ روز کاری نتیجه کارشناسی شده نسبت به موضوع شکایت را به شعبه مربوطه ارجاع دهد. چنانچه سازمان تشخیص دهد که فروشنده تخلف کرده است، متهم باید برای ادای توضیحات به سازمان احضار شود.
پس از مراجعه و ارائه مستندات و مدارک لازم، سازمان تعزیرات حکومتی رای نهایی را در ارتباط با شکایت از سوپرمارکت صادر میکند. چنانچه فروشنده در جلسات دادگاه حضور پیدا نکند، ارائه درخواست برای تجدید نظر در رای صادر شده امکانپذیر نیست. علاوهبراین پس از صدور حکم نهایی نیز متهم نمیتواند بر روی پرونده درخواست تجدید نظرخواهی داشته باشد. در چنین شرایطی که متهم به سازمان تعزیرات درخواست واخواهی ارائه نکند، پرونده برای اجرای حکم به شعبه مربوطه ارجاع داده میشود.
مدارک مورد نیاز جهت شکایت از سوپرمارکت یا خواربار فروشان
چنانچه مشتریان قصد طرح شکایت از گرانفروشی سوپر مارکت یا دیگر تخلفات خواربارفروش را داشته باشند، باید مدارک زیر را برای بهعنوان ادله قانونی به دادگاه ارائه کنند:
- رسیدهای مربوط به واریز وجه
- ارائه فاکتور
- قرارداد
پس از طرح شکایت از خواربارفروشان، مدارک به لایحهای که قبلاً تنظیم شده پیوست خواهد شد. تمام مستنداتی که اثبات کننده حق و حقوق قانونی شما است، باید به سازمان تعزیرات، صنف خواربار فروشان و دادگاه ارائه شود. توجه داشته باشید که برای طرح شکایت از اصناف مختلف از جمله شکایت از پزشک، شکایت از سوپرمارکت و … میتوانید از ادلهای مانند شهادت، سند، قسامه، اقرار و سوگند نیز استفاده کنید.
مهمترین دلایل شکایت از سوپرمارکت
برخی از مشتریان به دلیل کمفروشی یا گرانفروشی خواربار فروشان اقدام به طرح موضوع در مراجع قانونی میکنند. اما در کنار شکایت از گرانفروشی سوپر مارکت، دلایل دیگری از جمله موارد زیر باعث طرح شکایت از سوی مشتریان میشود:
- عرضه محصولات و خدمات خارج از شبکه
- تقلب در فروش محصولات
- فروش اجباری محصولات و خدمات
- عدم درج قیمت بر روی محصولات
- عدم ارائه فاکتور یا صورتحساب به مشتریان
- نگه داشتن محصولات و عرضه آنها به صورت قاچاق
زمان مورد نیاز برای رسیدگی به شکایت از سوپرمارکت و خواربار فروشان
موضوع شکایت از سوپرمارکت به دلایل مختلف از جمله گرانفروشی یا کمفروشی و سایر تخلفات، در مراجع قضایی مطرح میشود. از این رو نمیتوان زمان دقیقی برای رسیدگی به پرونده پیشبینی کرد. با توجه به اینکه پرونده ابتدا به صنف سوپرمارکت و خواربار فروشان، سپس به سازمان تعزیرات و دادگاه ارسال میشود و کارشناسیهای متعددی بر روی پرونده صورت میگیرد.
از این رو ممکن است مدت زمان رسیدگی به موضوع شکایت از خواربارفروشان بیشتر شود. حتی وکلای مجربی که در این زمینه فعالیت دارند، با توجه به پیچیدگی پروسه شکایت از کمفروشی یا گرانفروشی سوپر مارکت سعی میکنند زمانی برای اتمام پرونده اعلام نکنند.
جمع بندی
شکایت از سوپرمارکت از طریق روشهای مختلف از جمله سامانه ثبت شکایات مردمی، ارائه درخواست رسیدگی به موضوع به اتحادیه سوپرمارکت و صنف خواربار فروشان و سازمان تعزیرات حکومتی امکانپذیر است. پس از بررسیهای لازم، در صورت عدم ارائه درخواست واخواهی توسط فروشنده به سازمان تعزیرات، حکم نهایی صادر خواهد شد.
یکی از مهمترین مدارک جهت شکایت از خواربارفروشان، ارائه رسیدهای واریز وجه، فاکتور و قرارداد است و این مدارک به لایحه تنظیم شده در پرونده پیوست میشود. زمان رسیدگی به شکایت از گرانفروشی سوپر مارکت به علت کارشناسیهای متعدد قابل پیشبینی نیست، اما چنانچه پیگیری مراحل قانونی را به وکیل مجرب بسپارید، ممکن است مراحل دادرسی و رسیدگی به درخواست شما زودتر انجام شود.
از آنجا که شکایت از سوپرمارکت و خواربارفروشان ابتدا باید در صنف مربوطه مطرح شود، از این رو توصیه میکنیم حتماً با وکیلی که در این زمینه تجربه دارد مشورت کنید. بهطور مثال ممکن است وکیل جرائم پزشکی که با پروندههای مربوط به شکایت از پزشکان سروکار دارد، با نحوه تنظیم دادخواست شکایت از سوپرمارکت آشنایی کافی نداشته باشد. از این رو توصیه میکنیم از وکیلی که در زمینه شکایت از خواربارفروشان تجربه دارد، کمک بگیرید.
سوالات متداول
چگونه میتوان برای طرح شکایت از سوپرمارکت اقدام کرد؟
روشهای مختلفی برای طرح شکایت از خواربارفروشان از جمله طرح موضوع در سامانه ثبت شکایات مردمی، ارائه درخواست به اتحادیه سوپرمارکت و صنف خواربار فروشان و سازمان تعزیرات حکومتی وجود دارد.
برای شکایت از گرانفروشی سوپر مارکت و دیگر تخلفات از سوی خواربار فروشان چه مدارکی باید ارائه کرد؟
به این منظور باید مدارکی مانند فاکتور، قرارداد و رسیدهای واریز وجه را ارائه کنید.
رسیدگی به پرونده شکایت از خواربارفروشان چقدر زمان میبرد؟
به دلیل ارجاع پرونده به نهادهای مختلف از جمله اتحادیه سوپرمارکت و سازمان تعزیرات و کارشناسیهای مختلف، نمیتوان زمان دقیقی جهت رسیدگی به موضوع مورد شکایت تعیین کرد.