روابط بین زن و مرد در عرف تعاریف و حد و مرها نسبی دارد؛ اما در قانون میزان مشخصی برای روابط زن و مرد داریم که جرم روابط نامشروع بر اساس این تعریف، تعیین میشود. رابطه نامشروع بر اساس قانون مطابق زیر تعریف میشود:
هروقت زن و مردی که بین آنها عقله زوجین برقرار نباشد؛ عمل منافی عفت مانند بوسیدن یا مضاجعه انجام دهند؛ آن ارتباط به عنوان رابطه نامشروع تلقی میشود. اگر عمل با عنف و اکراه همراه باشد؛ تنها اکراه کننده تعزیر میشود.
رابطه نامشروع یک جرم عمومی است و مدعیالعموم میتواند بدون نیاز به شکایت شاکی به این پرونده رسیدگی کند. روابط نامشروع نقطه مقابل رابطه مشروع است. به طوری که در آن زن و مرد نامحرم خارج از حدود قانونی با هم وارد رابطه شدهاند. درصورت اثبات، مجرم به تحمل تا 99 ضربه شلاق، محکوم میشود.
روابط نامشروع چیست؟
مطابق ماده 637 قانون مجازات اسلامی جرم رابطه نامشروع به این صورت است:
درصورتی که زن و مردی که بین آنها عقله زوجیت برقرار نباشد؛ عمل منافی عفت انجام دهند و رابطه نامشروع داشته باشند؛ مجرم هستند.
عقله زوجین به این معنی است که زن و مرد به سن بلوغ رسیده و بین آنها صیغه محرمیت خوانده شده باشد. تمام روابطی که در این حد و حدود نباشد؛ جرم رابطه نامشروع در نظر گرفته میشود.
در صورتی که این رابطه نامشروع به ایجاد یک فرزند منجر شود؛ متاهل بودن زن یا مرد روی میزان مجازات تاثیر میگذارد.
جالب است بدانید که کارهایی مانند حضور در کافیشاپ، قدم زدن در پارک و غیره هم مشمول این قانون میشود. بر اساس این قانون حتی انجام همین کارها بدون وجود صیغه، جرم تلقی شده و رابطه نامشروع است.

تشخیص رابطه نامشروع توسط پزشکی قانونی
درمواردی که زنان قربانی تجاوز جنسی هستند؛ باید نهایتا تا 72 ساعت بعد از رابطه به پزشکی قانونی مراجعه کرده و مدارک و اسنادی که نشاندهنده صحت ادعای آنها است را نشان بدهند. هرچند بیشتر خانمها اطلاعی از این قانون نداشته و به موقع اقدام نمیکنند. در صورتی که فرد قربانی، اولین رابطه جنسی خود را تجربه کرده باشد؛ این زمان تا سه هفته افزایش پیدا میکند و پزشی قانونی تا مدت زمان 3 هفته بعد میتواند زمان تقریبی تجاوز جنسی را تشخیص دهد. هرچند اگر فرد قربانی سریعتر به پزشکی قانونی مراجعه کند؛ این شانس وجود دارد که آثار باقی مانده بر سایر اعضای بدن هم بررسی شوند.
در این موارد خانمها به پزشکی قانونی مراجعه میکند تا معاینات لازم روی آنها انجام شود. درمرحله بعد آنها به آزمایشگاه ارجاع میشوند یا نمونههای لازم از آنها گرفته شده و به آزمایشگاه ارسال میشود. وسایلی مانند لباس یا دستمالی که به ترشحات مرد مورد نظر آغشته باشد؛ برای انجام آزمایشات کاربرد دارند.
در بیشتر مواردی که زنان ادعا میکنند قربانی تجاوز جنسی بودهاند؛ آثار ضرب و جرح روی بدن آنها دیده میشود. این ترتیب وجود آثار ضرب و جرح جز اسنادی است که به وسیله آن میتوان تجاوز جنسی را اثبات کرد.
البته آثار ضرب و جرح، همیشه در کیسهای تجاوز دیده نمیشود. در مواردی فرد دچار شک شده و از ترس هیچ مقاومتی نمیکند. در نتیجه آثار ضرب و جرح روی بدن او دیده نمیشود.
در هر صورت تشخیص تجاوز یا برقراری رابطه جنسی با رضایت خانم، به دادگاه بستگی دارد.
روابط نامشروع با کودکان و افراد دارای ناتوانی
همانطور که گفتیم هر نوع عمل جنسی که بدون رضایت خانم انجام شود؛ تجاوز جنسی محسوب میشود. البته در مواردی که خانم کوچکتر از 18 سال است و عاقل و بالغ نیست؛ رضایت او قابل استناد نمیباشد.
این شرایط برای افراد زیر 18 سال و کودکان سندیت ندارد و هرگونه عمل جنسی با آنها تجاوز محسوب میشود. همچنین برقراری روابط جنسی با فردی که به دلیل بیماری یا مشکلات ذهنی و غیره توانایی اعلام رضایت ندارد؛ تجاوز محسوب میشود.
شرایط اثبات رابطه نامشروع
برای اثبات جرم روابط نامشروع به اقرار طرفین، شهادت شهود و ارائه اسناد و مدارک نیاز دارد. این مدارک میتوانند شامل تماسهای طرفین، پیامهای متنی یا فیلمهایی باشند که نشان دهنده برقرار روابط نامشروع باشد.
درصورتی که رابطه نامشروع بین افرادی برقرار شود که رابطه زوجیت ندارند و این رابطه از طریق سوشیال مدیا ایجاد شود؛ باز هم راهکارهایی برای اثبات جرم وجود دارد. همه این موارد بعد از اثبات دیگر از طرف هیچ کدام از طرفین قابل رد شدن نیست و قاضی بر بدیهی بودن آن رای خواهد داد.
البته قانون برای افرادی که مورد اتهام این روابط هستند؛ جای دفاع میگذارد. آنها میتوانند با گرفتن وکیل از خودشان دفاع کنند. درصورتی که در دادگاه اثبات شود که برقراری رابطه به اجبار یا با اراده خود فرد بوده است؛ جرم از تجاوز به برقراری رابطه نامشروع تغییر میکند.
همانطور که گفتیم؛ روابط نامشروع یک جرم عمومی است و نیازی به شاکی خصوصی ندارد. درصورتی که جرم اثبات شود؛ خود قاضی به عنوان مدعیالعموم طرح شکایت میکند.

مجازات رابطه نامشروع
قانونگذار در ماده 637 قانون مجازات اسلامی برای جرم رابطه نامشروع 99 ضربه شلاق را در نظر گرفته است. درصورتی که یکی از طرفین تمایلی به رابطه نداشته و قربانی تجاوز باشد؛ شامل مجازت نبوده و تنها طرف مقابل مجازات میشود.
برای اینکه درک بهتری از جرم روابط نامشروع داشته باشید؛ باید به منابع آن قانون یعنی منابع اسلامی مراجعه کنید. در ماده 637 قانون مجازات اسلامی ورابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیرزنا مانند تقبیل یا مضاجعه مجازات میشود و میزان مجازات هم بر اساس احکام اسلامی مشخص میشود.
رالبته معمولا تلاش میشود در مسائل جنسی تحقیق کمتری شده و تا جای امکان تاکید و اصراری بر فاش کردن این جرم و نقض آبرو و بدنامی افراد نشد. در صورتی که این جرم شکل علنی داشته باشد؛ مراجع قانونی اصرار بیشتری برای پیگیری جرم و مجازات افراد خاطی دارند.
جمعبندی
در اسلام برقراری رابطه جنسی بدون صیغه محرمیت، جرم محسوب شده و مجازات در پی دارد. در صورتی که این جرم اثبات شود؛ حکم شلاق تا 99 ضربه برای آنها بریده میشود. این جرم تا 72 ساعت بعد از انجام قابل پیگیری است.
در مواردی که تجاوز رخ داده است؛ فرد میتواند در مدت زمان 72 ساعت به پزشکی قانونی مراجعه کند تا آزمایشات لازم روی او انجام شود.
سوالات متداول
مجازات روابطه نامشروع چیست؟
معمولا بعد از اثبات این جرم، تا 99 ضربه شلاق برای فرد خاطی در نظر میگیرند.
آیا قربانی تجاوز، مشمول جرم برقراری روابط نامشروع است؟
خیر؛ فردی که در دادگاه اثبات کند که به اجبار وادار به برقراری رابطه جنسی شده است؛ مشمول مجازات نمیشود.