چک تضمینی و همه چیز درباره آن

چک تضمینی چیست؟

چک‌ها انواع گوناگونی دارند که در داد و ستد و تجارت به اشکال مختلف استفاده می‌شوند. برای برخی از افراد این پرسش ایجاد می‌شود که چک تضمینی چیست؟ این چک که به آن چک ضمانت هم گفته می‌شود، نوعی سند تضمین شده است که اعتبار پولی صاحب چک را نشان می‌دهد. در این مقاله از مؤسسه حقوقی دادنیک، به معرفی چک تضمینی، قوانین و نحوه صدور آن می‌پردازیم.

چک تضمینی چیست؟

امروزه اسناد زیادی برای معامله مورد استفاده قرار می‌گیرند که یکی از آن‌ها چک تضمینی است. چک تضمینی نوعی سند رسمی صادر شده از سوی بانک است که پرداخت وجه مورد نظر را تضمین می‌کند. در واقع بانک صادر کننده با صدور چک تضمینی، خود را پشتوانه ای برای این چک معرفی می‌کند و پرداخت مبلغ آن را برای گیرنده چک تضمین می‌کند.

بنابراین در هر حال بانک صادر کننده وارد عمل شده و مبلغ مورد نظر را به صاحب فعلی چک می‌پردازد.

مزیت استفاده از این چک باعث شده است که نقد شدن آن صد در صدی باشد، به همین دلیل استفاده از آن به سرعت در حال افزایش است. حال که فهمیدیم چک تضمینی چیست، با این پرسش مواجه می‌شویم که تضمین چک توسط بانک چگونه انجام می‌شود؟ این کار با مسدود کردن مبلغ چک در حساب صادر کننده چک اتفاق می‌افتد. بنابراین تا زمان سر رسید چک تضمینی، مبلغ آن همچنان در حساب بلوکه باقی می‌ماند.

چک تضمینی چیست؟

تفاوت چک تضمین و چک تضمینی چیست؟

بسیاری از افراد پس از آشنایی با چک تضمینی، چنین تصوری دارند که منظور همان چک تضمین است. اما این دو بر خلاف شباهت اسمی و گاهاً عملکردی که با هم دارند، اما در نهایت از نظر ماهیت با هم متفاوت هستند. به این صورت که چک تضمین از سوی یک فرد یا شرکت برای ایجاد یک تعهد در قبال معامله ای ارائه می‌شود و بانک هیچ مسئولیتی در قبال پرداخت آن نخواهد داشت.

اما چک تضمینی در هر شرایطی وصول می‌شود. پس اگر از چک تضمینی برای تعهد پرداخت استفاده شود یا برای کاری دیگر، در نهایت پرداخت آن حتمی خواهد بود. بنابراین تجار و افرادی که وارد یک معامله می‌شوند باید به تفاوت این دو آشنا باشند تا متضرر نشوند.

قوانین صدور و استفاده از چک تضمینی

چک تضمینی هم مانند دیگر انواع چک، قوانین مربوط به خود را دارد. برای مثال فرد دارنده چک برای وصول آن باید تمامی مراحل را مانند سایر چک‌ها در سامانه صیاد ثبت کند. این مراحل مطابق با قانون اصلاحی چک که در سال 1400 انجام شده، اعمال می‌شوند. از دیگر قوانین و مسائل موجود پیرامون چک تضمینی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • صدور چک تضمینی کاملاً به صورت ماشینی انجام می‌شود. بنابراین شما دیگر شاهد ثبت مبلغ چک به شکل سنتی و دستی نخواهید بود.
  • چک تضمینی قابلیت مسدود کردن را ندارد. بنابراین اگر صادر کننده چک باشید یا آن را پشت نویسی کرده باشید، در هر دو حالت قابلیت انجام این کار را ندارید. البته قانون در موارد خاصی اجازه مسدود کردن چک را خواهد داد.
  • چک‌هایی که به شکل تضمینی از سوی بانک صادر می‌شوند، شامل موارد متعددی از جمله شماره امضا، رمز چک، امضای صاحب چک و دو مهر از شعبه بانک صادر کننده خواهند بود که باید در هنگام استفاده به آن‌ها توجه کنید.
  • چک تضمینی قابل برگشت خوردن نخواهد بود و از آن جایی که این چک ضمانت شده است، مشمول قوانین وصول چک برگشتی نمی‌شود.
  • در هر حالت حتی مرگ صادر کننده چک، وصول آن به راحتی انجام می‌شود. نکته جالب توجه در این زمینه وقتی است که فرد صادر کننده ورشکسته ‌شود. در این زمان وجه مسدود شده در بانک تنها به صاحب فعلی چک تعلق خواهد داشت و سایر طلبکاران فرد صادر کننده، سهمی از مبلغ بلوکه شده نخواهند داشت.
  • چک تضمینی قابلیت انتقال به غیر را ندارد.

چگونه چک تضمین شده را دریافت و وصول کنیم؟

اگر قصد دارید برای انجام امور تجاری و معامله ای خود از چک تضمینی استفاده کنید، باید حتماً در بانک ملی حساب داشته باشید. به عبارتی، صدور این چک و تضمین آن تنها در شعب بانک ملی انجام می‌شود. اما به عنوان کسی که چک تضمین شده را دریافت کرده، قادر خواهید بود که چک را در هر بانکی وصول کنید. پس دریافت مبلغ چک تنها به شعب بانک ملی ختم نمی‌شود.

البته ناگفته نماند که یک تفاوت جزئی بین وصول آن در بانک ملی و سایر شعب بانکی وجود دارد و آن هم زمان دریافت مبلغ چک است. این کار در بانک ملی سریع تر انجام می‌شود و در سایر شعب بانک‌ها ممکن است تا 1 روز کاری طول بکشد.

برای دریافت چک تضمینی باید فرم درخواست آن را در حضور متصدی بانک کامل کنید. ضمن اینکه صدور آن باید در وجه فرد گیرنده باشد، پس آن را حتماً در درخواست چک خود ثبت کنید. در نهایت بعد از وارد کردن کامل اطلاعات خود، گیرنده یا نمایندگان گیرنده، باید آن را امضا کنید تا به چک اعتبار دهید. اگر درباره روند انجام کار دچار ابهام هستید، می‌توانید از یک وکیل چک کمک بگیرید.

چگونه چک تضمین شده را دریافت و وصول کنیم

همه چیز درباره چک تضمینی

در پاسخ به پرسش چک تضمینی چیست به این موضوع پرداختیم که این چک سندی صادر شده از سوی بانک ملی است که وصول آن در هر بانکی تضمین می‌شود. بنابراین از بابت وصول آن در هر شرایطی حتی مرگ یا ورشکستگی صادر کننده نباید نگران بود، زیرا وجه چک از زمان صدور آن در بانک مسدود شده است.

در صورتی که در مورد قوانین حقوقی مربوط به انواع چک با پرسش مواجه هستید، می‌توانید از طریق مشاوره واتساپی یا تلفنی رایگان، با وکلای خبره دادنیک در تماس باشید.

سوالات متداول

چک تضمینی به چه معناست؟

وصول این چک از سوی بانک تضمین شده است و دریافت کننده در هر شرایطی می‌تواند مبلغ ثبت شده در آن را دریافت کند.

آیا چک تضمین با چک تضمینی یک کارکرد دارند؟

خیر، چک تضمین از سوی صادر کننده (شخص یا شرکت) برای تضمین پرداخت صادر می‌شود، اما وصول آن تضمین شده نیست. در صورتی که در چک تضمینی وصول وجه چک از سوی بانک تضمین شده است.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
4.9/5 - (13 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

حکم جلب چک صیادی
حکم جلب چک صیادی
شکایت چک برگشتی چقدر طول میکشد
شکایت چک برگشتی چقدر طول میکشد؟
انجام امور اداری در ایران
انجام امور اداری در ایران
چک بدون تاریخ
چک بدون تاریخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *