مجازات ارتکاب جرم رابطه نامشروع یک تا ۹۹ ضربه شلاق تعزیری خواهد بود و در صورت وجود جهات مخففه مجازات، میتوان حکم جرم رابطه نامشروع به جریمه نقدی تبدیل کرد که قیمت هر سه ضربه شلاق و میزان جریمه نقدی معادل ۴۰۰۰۰۰ ریال خواهد بود.
همچنین متهمان جرم رابطه نامشروع ممکن است به مجازات تبعید محکوم گردند. البته این مجازات برای رابطهٔ نامشروع کمتر از زنا در نظر گرفته شده است، اگر رابطه برقرار شده از نوع دخول و تماس جنسی باشد، حد زنا اجرا میشود.
در این مقاله از دادنیک به شرایط اجرای حکم شلاق رابطهٔ نامشروع میپردازیم. درصورتیکه دراینخصوص نیازمند دریافت مشاوره حقوقی هستید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
مجازات جرم رابطه نامشروع چیست؟
رابطه نامشروع هرگونه ارتباط خارج از عرف بین زن و مردی که باهم ازدواجنکردهاند را در بر میگیرد و شامل زنا و انواع زنا هم میگردد.
مجازات جرم رابطه نامشروع طبق ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، شلاق تا ۹۹ ضربه خواهد بود. در واقع هر گاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نیست، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه گردند، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم میشوند و اگر عمل با عنف و اکراه باشد فقط اکراهکننده تعزیر خواهد شد.
قاضی باتوجهبه شرایط متهم، میزان مجازات او را از یک تا ۹۹ ضربه شلاق تعیین خواهد کرد.
لازم به ذکر است که مجازات جرم رابطه نامشروع در شرایطی قابلتبدیل به جزای نقدی است.
مجازات رابطه نامشروع به اجبار
اکراه به اعمالی گفته میشود که مؤثر در هر شخص باشعوری است و او را نسبت به جان یا مال یا آبروی خود تهدید میکند بهنحویکه عادتاً قابلتحمل نیست. در مورد اعمال اکراه آمیز سن، شخصیت، اخلاق و جنسیت شخص را باید در نظر گرفت.
طبق ماده ۶۳۷ کتاب پنجم تعزیرات تنها فردی که دیگری را به انجام رابطه نامشروع مجبور کند، مجازات خواهد شد و شخصی که مجبور شده مجازات نمیگردد.
مجازات رابطه نامشروع به اجبار، مانند همان مجازات رابطه نامشروع است. ازاینرو اگر یکی از زن یا مرد برای رابطه نامشروع اکراه شود و به زور مجبور به این کار گردد، مجازات فقط نسبت به اکراهکننده اجرا میشود. برای مثال اگر مردی، زنی را به اجبار و اکراه وادار به یکی از مصادیق رابطه نامشروع مثل در آغوش گرفتن نماید، تنها مرد محکوم به مجازات جرم رابطه نامشروع میشود.
شرایط تبدیل مجازات رابطه نامشروع به جریمه نقدی
مجازات رابطه نامشروع، از یک تا ۹۹ ضربه شلاق تعزیری است، اما در شرایطی تبدیل آن به جریمه نقدی ممکن است. این تبدیل مجازات در عرف به خریدن شلاق شناخته شده که در صورت وجود شرایط مخففه جرم، جریمه نقدی، جایگزین شلاق تعزیری خواهد شد. شرایط مخففه در ماده ۳۸ قانون مجازات اسلامی آورده مشخص شده است:
- گذشت شاکی یا مدعی خصوصی
- اوضاعواحوال خاص مؤثر در ارتکاب جرم، از قبیل رفتار یا گفتار تحریکآمیز بزهدیده یا وجود انگیزه شرافتمندانه در ارتکاب جرم
- همکاری مؤثر متهم در شناسایی شرکا یا معاونان، تحصیل ادله یا کشف اموال و اشیا حاصله از جرم یا بهکاررفته برای ارتکاب آن
- اعلام متهم قبل از تعقیب یا اقرار مؤثر وی در حین تحقیق و رسیدگی
- تلاش متهم بهمنظور تخفیف آثار جرم یا اقدام وی برای جبران زیان ناشی از آن
- ندامت، حسن سابقه و یا وضع خاص متهم از قبیل کهولت یا بیماری
- مداخله ضعیف شریک یا معاون در وقوع جرم
- خفیف بودن زیان وارده به بزهدیده یا نتایج زیانبار جرم
بنابراین، درصورتیکه این شرایط مهیا باشد و همچنین قاضی تشخیص دهد که تبدیل مجازات به نفع متهم خواهد بود، میتواند مجازات شلاق تعزیری را به جزای نقدی تبدیل نماید.
میزان جریمه نقدی و قیمت هر ضربه شلاق
میزان مجازات جرم رابطه نامشروع، برابر با یک تا ۹۹ ضربه شلاق خواهد بود و درصورتیکه جهات تخفیف مهیا شود، قاضی میتواند، مجازات شلاق را به جزای نقدی تبدیل نماید که این تبدیل در عرف به خریدن شلاق معروف گردیده است.
قیمت هر ضربه شلاق یا میزان جریمه نقدی، طبق ماده ۲۷ قانون مجازات اسلامی، درصورتیکه مجازات مورد حکم، شلاق تعزیری یا جزای نقدی باشد، هر روز بازداشت، معادل سه ضربه شلاق یا سیصد هزار (۳۰۰.۰۰۰) ریال خواهد بود. چنانچه مجازات متعدد باشد به ترتیب نسبت به حبس، شلاق و جزای نقدی محاسبه میشود.
بهموجب مصوبه مورخ ۱۶ آبان ۹۵ هیئت وزیران، مجازات نقدی بدل از حبس، مندرج در ماده (۲۷) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ از مبلغ سیصد هزار ریال به مبلغ چهارصد هزار ریال تعدیل شد.
شلاق تعزیری بابت رابطه نامشروع
مجازاتهای تعزیری، مجازاتهایی هستند که در شرع و توسط شارع مشخص نمیشوند و قانونگذار خود آنها را تعیین میکند که مجازات رابطه نامشروع هم منجمله این مجازاتها است که عبارت است از یک تا ۹۹ ضربه شلاق تعزیری.
شلاق تعزیری با شلاق حدی دارد، در نوع اجرای آن متفاوت است. طبق آییننامه نحوه اجرای احکام قصاص، رجم، قتل، صلب، اعدام و شلاق ماده ۳۴، اجرای شلاق تعزیری با رعایت ماده ۲۸۸ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری به نحو زیر انجام خواهد شد:
- شلاق در حالتی که محکوم بر روی شکم خوابیده و پوشش او لباس معمولی است به پشت بدن بهجز سر، صورت و عورت زده میشود.
- شلاق به نحو یکنواخت و به طور متوسط زده میشود.
موانع قانونی در اجرای حکم شلاق رابطه نامشروع
اجرای حکم شلاق بعد از صدور این مجازات از طرف قاضی و سایر شرایط و مقررات تعیین شده در آییننامه، انجام خواهد شد؛ اما گاهی یک سری موانع و مشکلاتی در مورد اجرای احکام کیفری ایجاد میشود که اجرای حکم را به تأخیر میاندازد. از جمله این موانع موارد زیر قابلاشارهاند:
- دوران بارداری
- دوران بعد از حاملگی تا حداکثر مدت شش ماه
- دوران شیردهی نوزاد توسط مادر حداکثر تا زمان رسیدگی طفل به دو سالگی
- بیماری روانی یا جسمی محکوم تا زمان رفع بیماری
- ایام حیض یا استحاضه
- جنون پس از صدور حکم قطعی
موارد فوق تنها اجرای حکم شلاق برای مدتی متوقف میکند و موجب عدم اجرای حکم به طور مطلق نمیشوند. اگر در پرونده رابطه نامشروع نیز خانم محکوم به مجازات شلاق شده باشد، در زمان اجرای حکم اگر او باردار باشد، تا زمان زایمان اجرای حکم متوقف خواهد شد.
بیماری روانی یا جسمی محکوم در صورتی منجر به تعویق اجرای حکم شلاق خواهد شد که اجرای مجازات سبب تشدید در بیماری و تأخیر در بهبودی او شود.
جمعبندی
رابطه نامشروع طبق قانون مجازات اسلامی، یک عمل مجرمانه است و از جمله جرایم منافی عفت در نظر گرفته شده است. قانونگذار این جرم را بهطورکلی تعریف نموده و مصادیق آن را به طور محدود مشخص نکرده است، این جرم یک مجازات مشخص یعنی یک الی ۹۹ ضربه شلاق دارد.
ااینحال در برخی از موارد دیده شده است که متهمین به جرم رابطه نامشروع به مجازاتهای دیگری مانند تبعید محکوم گردیدهاند. بهعلاوه در صورت وجود شرایط تخفیف، قاضی میتواند با درنظرگرفتن اوضاعواحوال متهم، این مجازات را به جزای نقدی تغییر دهد.
وکلای مؤسسهٔ حقوقی دادنیک آمادهاند شما مخاطبان عزیز را در مسائل حقوقی پیرامون جرم رابطهٔ نامشروع راهنمایی کنند.
سؤالات متداول
چگونه برخی از مرتکبان رابطه نامشروع علاوه بر شلاق، به تبعید هم محکوم میشوند؟
بر اساس اختیار قاضی در تجویز مجازاتهای تکمیلی، با درنظرگرفتن شرایط مجرم، یک یا دو نمونه از مجازاتهای تکمیلی علاوه بر مجازات اصلی قابل حکم است. یکی از آنها تبعید است.
مجازات رابطه نامشروع در خودرو چیست؟
ارتکاب رابطه نامشروع در خودرو شامل مجازات ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی یعنی ۱ الی ۹۹ ضربه شلاق تعزیری و مجازات کد ۱۶ امنیت اخلاقی یعنی توقیف خودرو به مدت دو هفته میشود.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.