مصداق جرم هتک حیثیت در فضای مجازی که از جمله جرایم رایانهای به شمار میآید؛ تغییر یا تحریف عکس، فیلم و صدای اشخاص یا نشر اکاذیب است که باعث آسیب رساندن به آبروی دیگران و تشویش اذهان عمومی از جمله جرائم هتک حیثیت است.
بر اساس قوانین حکم هتک حیثیت در فضای مجازی شامل مجازات نقدی و حتی زندان است. در این شرایط شاکی میتواند برای پیگیری قانونی به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و به صورت مکتوب طرح شکایت کند. در ادامه به بررسی جرم هتک حیثیت در فضای مجازی چیست و مجازات جرم هتک حیثیت خواهیم پرداخت.
هتک حرمت چیست؟
در لغتنامه دهخدا کلمه “هتک” به معنی دریدن و شکستن است. عبارت هتک حرمت نیز بیاحترامی، رسوایی، شکستن حرمت و بیآبرویی شخص دیگر تعریف میشود. هتک حثییت و حرمت، هرگونه رفتار یا گفتاری است که بر اثر قضاوت یک فرد، اعتبار و آبروی شخص حقیقی و حقوقی دیگری زیر سوال برود.
در قانون کیفری هتک حرمت و حیثیت به معنای بکار بردن کلمات صریح یا انجام اعمال و حرکاتی است که باعث تحقیر موقعیت و شخصیت طرف مقابل شود. افترا نیز یکی از مصادیق هتک حرمت به شمار میآید و به معنای ربط دادن دروغ به شخص دیگری است.
مجازات هتک حرمت و حیثیت
هتک حرمت بهعنوان مصداق جرایم مطلق به حساب میآید. از این رو مصادیقی مثل فحاشی (اگر موجب حد قذف نشود)، توهین و ضرب و شتم (چنانچه باعث قصاص نشود) بهعنوان هتک حرمت شناخته میشوند. براساس قانون، مجازات فحاشی و توهین که باعث حد قذف نشود، ۷۴ ضربه شلاق یا پرداخت جزای نقدی حداقل 50 هزار ریال تا حداکثر 1 میلیون ریال است.
مجازات هتک حرمت در فضای مجازی
جرم هتک حیثیت در فضای مجازی در مصادیق جرایم رایانهای قابل بررسی است. در حال حاضر با توجه به پیشرفت فناوریهای رایانهای، افراد سودجو به راحتی میتوانند با هتک حرمت در فضای مجازی آرامش زندگی دیگران را در معرض خطر قرار دهند.
مجازات هتک حیثیت در فضای مجازی بر اساس مصادیق آن متفاوت است. با توجه به اینکه اینگونه جرایم در زمره جرایم رایانهای قرار میگیرند، شدت و نوع مجازات جرم هتک حرمت در فضای مجازی بر اثر از بین بردن اعتبار و حیثیت اشخاص حقیقی و حقوقی مشخص شده است. از آنجا که ممکن است با مراحل قانونی طرح شکایت جهت پیگیری جرم هتک حیثیت در فضای مجازی آشنایی نداشته باشید، بهتر است تنظیم شکواییه را به وکیل پایه یک دادگستری بسپارید تا رسیدگی به درخواست شما سریعتر انجام شود.
جرم هتک حیثیت و نشر اکاذیب رایانه ای
مصادیق جرم هتک حیثیت در فضای مجازی شامل موارد زیر است:
چنانچه فردی از طریق سیستمهای رایانهای و مخابراتی یا سیستمهای هوشمند، در صدا، ویدیو یا عکسی تغییر یا تحریف ایجاد کند به نحوی که باعث هتک حرمت شود، مجازات آن ۹۱ روز تا ۲ سال حبس، 5 میلیون ریال جریمه نقدی یا هر دو مجازات است. نکته مهم چنین جرمی این است که اگر فرد خاطی به موضوع تحریف صدا، فیلم یا عکس آگاهی داشته باشد و همچنان آن را نشر دهد، بر اساس قانون مجازات میشود.
از دیگر مصادیق جرم هتک حیثیت در فضای مجازی این است که شخصی به وسیله سیستمهای مخابراتی و رایانهای، تصویر، صوت یا فیلم خصوصی و خانوادگی یا اسرار شخص دیگری را بدون رضایت وی منتشر کند یا در دسترس افراد دیگر قرار دهد، به صورتی که منجر به هتک حیثیت و ضرر به وی شود. حکم هتک حیثیت در فضای مجازی در صورت بروز چنین عمل غیرقانونی ۹۱ روز تا 2 سال زندان یا پرداخت جزای نقدی 5 میلیون ریال تا 4 میلیون ریال یا هر دو مجازات است.
نوع دیگر جرم هتک حیثیت در فضای مجازی، ضرر زدن به شخص دیگری به قصد تشویش اذهان عمومی یا تشویش اذهان مقامات رسمی از طریق سیستمهای مخابراتی یا رایانهای است. بر این اساس چنانچه شخصی اکاذیبی را منتشر کند یا در دسترس افراد دیگر قرار دهد یا با همان قصد اعمالی را برخلاف حقیقت یا بهعنوان نقل قول صراحتاً یا تلویحاً به شخص حقیقی، حقوقی یا مقامات رسمی نسبت دهد، چه ضرری به اشخاص وارد شود و چه نشود، محکوم خواهد شد.
مجازات هتک حرمت در چنین مصادیقی علاوهبر اعاده حیثیت، حبس به مدت حداقل ۹۱ روز و حداکثر 2 سال، پرداخت جزای نقدی از 5 میلیون ریال تا 4 میلیون ریال یا اعمال هر دو مجازات است.
جمع بندی
جرم هتک حیثیت در فضای مجازی جزو جرایم رایانهای محسوب میشود و براساس مصادیق مختلف آن، مجازات متفاوتی در نظر گرفته شده است. بهطور مثال مجازات هتک حیثیت در فضای مجازی در صورت ایجاد تغییر و تحریف در صدا، ویدیو یا عکس با حکم هتک حرمت در صورت نشر اکاذیب علیه اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است.
سوالات متداول
جرم هتک حیثیت در فضای مجازی چه مصادیقی دارد؟
تغییر یا تحریف در صدا، فیلم یا تصاویر دیگران و انتشار آن در فضای مجازی، انتشار تصاویر، صوت یا فیلم خصوصی دیگران که منجر به ضرر یا هتک حیثیت فرد شود، همچنین نشر اکاذیب به قصد ضرر به دیگران که باعث تشویش اذهان عمومی یا تشویش اذهان مقامات رسمی میشود، بهعنوان جرم هتک حرمت در فضای مجازی شناخته میشوند.
حکم هتک حیثیت در فضای مجازی چیست؟
با توجه به اینکه مصادیق جرم هتک حیثیت در فضای مجازی متفاوت است، مجازات متفاوتی برای این جرم مطابق با قانون در نظر گرفته شده است. در صورت بروز این عمل مجرمانه، متهم به پرداخت جزای نقدی یا حبس محکوم خواهد شد.