رابطه نامشروع یکی از انواع جرایم منافی عفت است که در قانون مجازات اسلامی برای آن مجازات پیشبینیشده است که این مجازات، پس از اثبات نامشروع بودن رابطه، بر هر دوی مرتکبان قابلاعمال است. در بسیاری از موارد، مرتکبان رابطه نامشروع، این جرم را در فضای علنی مرتکب نمیشوند؛ بلکه رابطه جنسی در حریم خصوصی همچون منزل رخ میدهد.
پلیس بدون حکم حق ورود به منزل در رابطه نامشروع را ندارد؛ چرا که بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری ورود به منزل افراد از طریق اجازه یا حکم قضایی خواهد بود که برای هر مورد خاص باید مجوز کسب گردد؛ لذا تنها در صورت داشتن حکم ورود پلیس به منزل در روابط نامشروع و سکس میتوان وارد منزل شد.
در این مقاله از دادنیک به بررسی حکم ورود به منزل در خصوص رابطه نامشروع میپردازیم. درصورتیکه در زمینه مسائل حقوقی پیرامون رابطه نامشروع نیازمند مشاوره حقوقی هستید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
مصادیق رابطه نامشروع چیست؟
رابطه نامشروع بر اساس قانون مجازات اسلامی، تعریف و جرمانگاری گردیده است.
بر اساس ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی هرگاه زن و مردی که بین آنها رابطه زوجیت وجود ندارد، مرتکب رابطه نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از جرم زنا یا سکس، از قبیل تقبیل (بوسیدن) یا مضاجعه (همآغوشی) گردند، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم میشوند و اگر عمل رابطه نامشروع با عنف و اکراه باشد، فقط اکراهکننده تعزیر خواهد شد.
مصادیقی که در ماده ۶۳۷ آمده است، احصایی نیست و شامل همه مواردی که رابطه میان دو نفر مرد و زن، غیرشرعی و بدون ضرورت است نیز میشود؛ بهعنوانمثال همین که زن و مردی نامحرم در ساعاتی در یک منزل بهتنهایی خلوت کنند نیز ممکن است مصداقی از رابطه نامشروع تلقی گردد، یا رابطه نامشروع در فضای مجازی نیز یکی از مصادیق برقراری روابط نامشروع است.
رابطه نامشروع و رابطه جنسی صرفاً در منزل واقع نمیشود؛ بلکه در مواردی دیده میشود که دو نفر در فضای عمومی مثل پارک یا خیابان یا اتومبیل اقدام به برقراری چنین روابطی کردهاند که در این صورت، میتوان به ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی استناد و طرفین را علاوه بر شلاق رابطه نامشروع، به مجازات قانونی حبس یا زندان هم محکوم کرد.
در واقع هر کس علناً در انظار و اماکن عمومی و معابر، تظاهر به عمل حرامی مثل رابطه نامشروع کند، علاوه بر مجازات رابطه نامشروع، به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشود و درصورتیکه مرتکب عملی شود که نفس آن عمل دارای کیفر نیست، ولی عفت عمومی را جریحهدار کند، فقط به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشود.
حکم ورود به منزل در رابطه نامشروع چیست؟
در عمده موارد رابطه نامشروع یا سکس در منزل و در فضای حریم خصوصی افراد واقع میشود. اما برقراری رابطه نامشروع در منزل این اجازه را به پلیس نخواهد داد که اقدام به ورود به منزل در رابطه نامشروع کند.
ورود به منزل توسط پلیس در جرم رابطه نامشروع در عمده موارد غیرممکن است؛ چرا که پلیس برای ورود به منزل در رابطه نامشروع نیازمند بهحکم قضایی است و نمیتواند بدون داشتن حکم مخصوص به منزل وارد شود؛ حتی اگر جرم رابطه نامشروع و یا سکس اتفاق واقع شده باشد.
آیا پلیس بدون حکم حق ورود به منزل در رابطه نامشروع را دارد؟
طبق اصل ۲۲ قانون اساسی، حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل افراد مصون از تعرض است؛ مگر اینکه در مواردی قانونگذار حکم خاصی ترتیب دهد. به در واقع مقامات قضایی و انتظامی حق هیچگونه مداخله و تجسسی در زندگی خصوصی و شخصی افراد را نخواهند داشت؛ تا جایی که حریم خصوصی افراد منجر به اخلال در نظم عمومی، عفت عمومی و اخلاق حسنه نگردد.
در قانون مجازات اسلامی نیز جرم ورود به عنف یا اجبار به منزل افراد توسط پلیس یا سایر افراد در نظر گرفته شده است. طبق ماده ۵۸۰، هر یک از مأمورین قضایی یا غیرقضایی بدون ترتیب قانونی به منزل کسی بدون اجازه و رضای صاحبمنزل وارد گردد، به حبس از یک ماه تا یک سال محکوم میشود؛ مگر این که ثابت کند به امر یکی از رؤسای خود که صلاحیت حکم را داشته اقدام نموده است و چنانچه این عمل در شب صورت گیرد، مرتکب یا آمر به حداکثر مجازات مقرر محکوم میشود.
در ماده ۵۵ قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص حکم ورود به منزل توسط پلیس پیشبینیشده است که ورود به منازل، اماکن تعطیل و بسته و تفتیش آنها، همچنین بازرسی اشخاص و اشیا در جرایم غیرمشهود، با اجازه موردی مقام قضایی خواهد بود؛ هر چند وی اجرای تحقیقات را بهطورکلی به ضابط ارجاع دهد؛ بنابراین ورود به منزل در جرایم غیرمشهود باید با اجازه و حکم مقام قضایی صورت گیرد.
بنابراین، پلیس بدون داشتن حکم، حق ورود به منازل افراد در خصوص جرم رابطه نامشروع را ندارد و نمیتواند به عنف و زور وارد منزل افراد گردد؛ در غیر این صورت میتوان از مأمور پلیس شکایت ورود به عنف مطرح کرد.
نکات مربوط بهحکم ورود به منزل در رابطه نامشروع
در خصوص حکم ورود به منزل دررابطهبا جرم رابطه نامشروع باید به نکات حقوقی نیز توجه کنید:
- رابطه نامشروع و سکس در قانون مجازات اسلامی جرمانگاری شده و بههیچوجه نمیتوان ادعا کرد؛ چون چنین روابطی در حوزه خانه و منزل واقع شده است، شامل جرم و اعمال مجازات رابطه نامشروع نمیشود؛ در واقع اگر به هر نحو دیگری همچون ورود پلیس به منزل افراد ثابت گردد، قابل مجازات است. مثلاً اثبات رابطه نامشروع با شهادت شهود.
- جرم رابطه نامشروع یک جرم عمومی است که نیازی به شاکی خصوصی ندارد؛ بلکه مدعیالعموم یا دادستان نیز میتواند به دلیل اینکه این جرم دارای جنبه عمومی است، اقدام به تعقیب و مجازات مجرمین کند.
- بر اساس اصل برائت و منع تحقیق و تجسس در مورد جرایم منافی عفت همچون برقراری رابطه نامشروع، پلیس یا ضابط قضایی نباید بهصورت خودسرانه و بدون اینکه حکم قضایی اخذ کند به منزل افراد وارد شود.
- اگر پلیس حکم قضایی دریافت کند میتواند وارد منزل افراد گردد و به این وسیله، تحقیقات مقدماتی در خصوص جرم رابطه نامشروع یا سکس را آغاز و گزارش مشاهدات خود مبنی بر نوع روابط نامشروع را صورتجلسه و ضمیمه پرونده کند که این امر میتواند زمینهساز صدور حکم توسط قاضی در خصوص جرم رابطه نامشروع گردد.
جمعبندی
قانونگذار نیز به جهت مصالح اجتماعی و حفظ سلامت و اخلاق عمومی اعمال منافی عفت عمومی و اخلاق حسنه را جرمانگاری کرده است که از جمله این موارد رابطه نامشروع است. شرط ارتکاب جرایم روابط نامشروع، انجام آنها بهصورت علنی و در مکانهای عمومی نیست.
بر اساس احکام و قواعد مقرر در قانون اساسی، قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری، ضابطین قضایی و پلیس نمیتوانند بدون داشتن حکم وارد خانه گردد حتی اگر جرم رابطه نامشروع واقع شده باشد.
درصورتیکه در مسائل حقوقی پیرامون رابطه نامشروع نیازمند اخذ وکیل هستید میتواند از خدمات وکلای مؤسسه حقوقی دادنیک بهره ببرید.
سؤالات متداول
در چه موردی پلیس بدون حکم میتواند اقدام به ورود به منزل و دستگیری مجرم کند؟
طبق نظر مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه، ورود ضابطان به منازل اشخاص در جرایم مشهود (جز در موارد خاصی نظیر بند ث ماده ۴۵ قانون مجازات اسلامی که ساکنین تقاضای ورود مامورین را نمودهاند) باید با مجوز مخصوص مقام قضایی صورت گیرد.
اگر جرم رابطه نامشروع در ماشین رخ دهد ملأعام است؟
بله ارتکاب این جرم در خودرو، پارک و انظار عمومی ملا عام بوده و پلیس نیازمند حکم نخواهد بود و میتواند مجرمین را بلافاصله دستگیر کند.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.