جستجو کردن
Close this search box.

سرقت طلا از منزل

سرقت طلا از منزل

سرقت از منزل یک جرم است و در صورت تحقق شرایط لازم و اثبات این جرم در دادگاه، سارق به مجازات قانونی سرقت محکوم خواهد شد. حکم قانونی و مجازات سرقت طلا از منزل بسته به شرایطی که سرقت طلا در آن انجام گردیده ممکن است متفاوت باشد و مشمول سرقت حدی یا تعزیری گردد. نحوه رسیدگی به جرم دزدیدن طلا از خانه طبق تشریفات آیین دادرسی کیفری و در دادسرا و دادگاه‌های کیفری انجام خواهد شد.

در این مقاله از دادنیک به بررسی سرقت طلا از منزل را می‌پردازیم. درصورتی‌که در زمینه جرم سرقت نیازمند دریافت مشاوره حقوقی هستید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

جرم سرقت طلا از منزل

جرم سرقت یا دزدی یکی از انواع جرایم علیه اموال و مالکیت در قانون مجازات اسلامی مورد توجه قرار گرفته است که این سرقت، می‌تواند در شرایط مختلفی صورت گیرد و اموال مسروقه نیز مختلف باشند؛ بااین‌حال وجه مشترک سرقت یا دزدی آن است که مالی را بدون رضایت صاحب آن ربوده شود. یکی از انواع سرقت، سرقت طلا و جواهر از خانه‌ها و منازل افراد است.

سرقت از منزل به‌ویژه سرقت اشیای گران‌بهایی همچون طلا و جواهر، امروزه یکی از دغدغه‌های شهروندان گردیده است. به‌طورکلی برای تحقق  جرم سرقت، شرایطی لازم است که در صورت وجود و اثبات این شرایط، جرم تحت عنوان سرقت شناخته می‌شود و قابل مجازات خواهد بود. در مورد سرقت طلا از خانه، باید حتماً طلا بدون رضایت صاحب آن ربوده شود و سارق قصد و نیت سرقت داشته و مطلع باشد که عمل ارتکابی توسط وی، سرقت خواهد بود و باز هم اقدام به دزدیدن طلا کند.

جرم سرقت طلا از منزل بسته به اینکه میزان طلای سرقت شده چه مقدار است و یا اینکه سرقت تحت چه شرایطی انجام شده است، ممکن است از نوع سرقت حدی تشخیص یا سرقت از نوع تعزیری تشخیص داده شود. به‌هرحال تشخیص شرایط سرقت طلا از منزل و گنجاندن آن در یکی از دسته‌های سرقت حدی یا تعزیری با قاضی دادگاه است و در هر مورد، ممکن است جرم دزدی طلا از خانه متفاوت و مجازات قانونی آن نیز فرق کند.

البته در کلیه مواردی که سرقتی واقع شود، علاوه بر مجازات قانونی سارق، وی ملزم به استرداد مال سرقت شده و یا قیمت آن به‌علاوه خسارت‌های مربوطه است.

جرم سرقت طلا از منزل

حکم و مجازات سرقت طلا از منزل

به‌طورکلی، جرم سرقت را می‌توان به دو نوع سرقت حدی و سرقت تعزیری تقسیم نمود. اثبات سرقت حدی به دلیل اینکه دارای مجازات سنگین‌تری نسبت به سرقت تعزیری است، بسیار دشوارتر است.

شرایط سرقت حدی

شرایط سرقت حدی در ماده ۲۶۸ قانون مجازات اسلامی پیش‌بینی‌شده است که بر اساس آن، سرقت درصورتی‌که دارای تمام شرایط چهارده‌گانه زیر را باشد، حدی خواهد بود:

  • شیء یا مال مسروقه شرعاً دارای مالیت و ارزش باشد؛
  • مال سرقت شده، خود از اموال مسروقه یا غصب شده  نباشد.
  • مال سرقت شده قبل از اثبات سرقت، به نحوی به مالکیت سارق نرسیده باشد؛
  • مال سرقت شده قبل از اثبات سرقت در ید مالک قرار نگیرد؛
  • صاحب‌ مال قبل از ثابت‌شدن سرقت، سارق را نبخشد؛
  • صاحب‌ مال از سارق شکایت کند؛
  • سرقت در زمان قحطی و خشکسالی اتفاق نیفتاده باشد؛
  • مال سرقت شده از اموال دولتی یا عمومی و اموال وقف شده نباشد؛
  • ارزش مال سرقت شده معادل چهار و نیم نخود طلا گردد؛
  • سارق پدر یا جد پدری صاحب‌ مال یا مال‌باخته نبود باشد؛
  • مال سرقت شده در حرز قرار گرفته باشد؛ حرز محل مناسبی است که به لحاظ عرفی مال را برای حفاظت در آن قرار داده باشند؛ 
  • سارق حرز را بشکند و از بین ببرد؛
  • سارق مال دزدی را از حرز خارج کرده باشد؛
  • شکستن حرز و خارج‌کردن مال دزدی، مخفیانه انجام شده باشد؛

مجازات سرقت حدی

اگر در سرقت طلا از منزل کلیه شرایط ذکر شده ثابت شود، سارق به مجازات سرقت حدی محکوم خواهد شد. بر اساس قانون، مجازات سرقت حدی این است که برای دفعه اول، چهار انگشت دست راست سارق قطع، در مرتبه دوم پای چپ سارق قطع، دفعه سوم، سارق به حبس ابد محکوم، و در مرتبه چهارم اعدام می‌شود.

مجازات سرقت حدی

نحوهٔ اثبات سرقت حدی

نحوه اثبات سرقت حدی با این مجازات، از طریق دو دفعه اقرار خود سارق در دادگاه، یا شهادت دو مرد عادل انجام خواهد شد. همچنین اگر قاضی باتوجه‌به اسناد و مدارک پرونده علم یابد که سرقت طلا از خانه از نوع سرقت حدی است، می‌تواند سارق را به مجازات حدی ذکر شده محکوم نماید.

شرایط سرقت تعزیری

درصورتی‌که در سرقت طلا از منزل و خانه افراد حتی یکی از این شرایط چهارده‌گانه ذکر شده را موجود نباشد، سرقت از نوع سرقت تعزیری خواهد بود که مجازات سرقت تعزیری با مجازات سرقت حدی متفاوت است. بر اساس ماده ۶۵۱ قانون مجازات اسلامی، هرگاه سرقت به‌طورکلی (دزدیدن طلا از خانه) تمامی ۵ شرط زیر را داشته باشد، سارق به‌حکم‌قانون، به پنج سال تا بیست سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد:

  • سرقت در شب رخ دهد؛
  • سرقت توسط دو نفر و یا بیشتر انجام شود؛
  • یک نفر یا چند نفر از سارقان سلاح داشته باشند؛
  • سارقان از دیوار بالا رفته و یا حرز را بشکند یا کلید ساختگی کند و یا اینکه خود را به‌عنوان مأمور دولتی معرفی کند یا در جایی که محل سکونت و یا مهیا شده برای سکونت است اقدام به سرقت کنند.
  • در ضمن سرقت، سارقان کسی را تهدید و یا آزار و اذیت کنند؛

اگر ۵ شرط فوق وجود نداشته باشد، به‌موجب ماده ۶۵۶ قانون مجازات اسلامی، صرفاً با وجود این شرط که سارق در جایی که محل سکونت یا مهیا شده برای سکونت است، (همچون منازل و خانه‌های افراد) اقدام به دزدی طلا از خانه کند، به مجازات حبس از شش ماه تا سه سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

علاوه بر این طبق ماده ۶۵۴ قانون مجازات اسلامی، اگر سارقان در شب اقدام به سرقت کنند و تعداد آنها دو نفر یا بیشتر باشد و حداقل یکی از آنها سلاح ظاهری یا مخفی حمل نماید، به‌شرط اینکه محارب نباشد، به مجازات قانونی حبس از ۵ تا ۱۵ سال و شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم خواهد شد.

همچنین اگر برای سرقت طلا از منزل، سارقان اقدام به آزار و اذیت کنند، به حبس ۳ ماه تا ۱۰ سال و شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم خواهند شد.

نحوه رسیدگی به سرقت طلا از منزل

رسیدگی به سرقت طلا از منزل یک رسیدگی کیفری با رعایت احکام مربوطه در قانون آیین دادرسی کیفری خواهد بود. برای شکایت از سرقت طلا از منزل، مال‌باخته ابتدا می‌تواند به پلیس گزارش سرقت طلا کند و پس از اینکه کلانتری در منزل حاضر گردید، سرقت طلا از منزل را صورت‌جلسه کرد. در این مرحله شاکی باید نسبت به دزدیدن طلا از خانه شکایت کیفری نماید.

شکایت کیفری از جرم سرقت طلا از منزل در دادسرا مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت؛ اما نیازی نیست شاکی برای ارائه شکواییه خود به دادسرا مراجعه نماید؛ بلکه می‌توان با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، شکواییه سرقت از منزل را تنظیم و پس از تکمیل شکواییه سرقت، اگر سارق را نمی‌شناسد، از عنوان مجهول استفاده نماید که کلانتری می‌تواند در تشخیص سارق و دزد کمک نماید.

نحوه رسیدگی به سرقت طلا از منزل

نحوه رسیدگی به سرقت طلا در دادسرا

دادسرای محل وقوع جرم، یعنی دادسرای محلی که سرقت طلا از منزل در آن واقع شده است، صلاحیت رسیدگی دارد. پس از انجام تحقیقات لازم در دادسرا و توجه به صورت‌جلسه تنظیم شده در کلانتری و یا احضار متهم و احیاناً شهود و مطلعین، بازدید از محل سرقت از خانه و غیره، اگر مقام قضایی دادسرا جرم را تحت عنوان سرقت تشخیص دهد، با صدور قرار جلب به دادرسی و صدور کیفرخواست، پرونده سرقت طلا را به دادگاه ارسال خواهد کرد.

در دادگاه شاکی باید با استناد به یکی از ادله اثبات دعوا سرقت‌شدن طلا از خانه را ثابت کند و دراین‌ارتباط، هر امری که به اثبات جرم سرقت کمک کند، از جمله تصاویر دوربین‌های مداربسته، شهادت شهود و مطلعین را از دادگاه درخواست کند. قاضی دادگاه نیز به جرم سرقت طلا از منزل رسیدگی می‌کند و با استناد به قانون، مجازات متناسب با جرم را اعمال خواهد کرد.

جمع‌بندی

سرقت از منزل یک عنوان مجرمانه است و در صورت تحقق شرایط لازم و اثبات این جرم در دادگاه، سارق به مجازات قانونی سرقت محکوم خواهد شد که شامل سرقت طلا از منزل نیز می‌شود.

حکم قانونی و مجازات سرقت و دزدی طلا و جواهر از منزل بسته به شرایطی که سرقت طلا در آن انجام شود متفاوت است و مشمول سرقت حدی یا تعزیری می‌گردد. نحوه رسیدگی به جرم دزدیدن طلا از خانه طبق تشریفات آیین دادرسی کیفری و در دادسرا و دادگاه‌های کیفری انجام خواهد.

با توجه فرایند پیچیده شکایت و اثبات سرقت پیشنهاد می‌کنیم پیش از اقدام قضایی با یک وکیل دادگستری مشورت و در صورت نیاز از طریق وکیل دادگستری اقدام به شکایت کنید. وکلای موسسه حقوقی دادنیک آماده‌اند دراین‌خصوص شما را پشتیبانی کنند.

سؤالات متداول

درصورتی‌که همراه با جرم سرقت طلا ضرب‌وجرح نیز صورت گیرد چه باید کرد؟

اگر سارق اقدام به ضرب‌وجرح اعضای خانه کند و یا به آنها آزار رساند که این جرایم نیز به‌صورت جداگانه قابل‌تعقیب کیفری هستند.

آیا محکومیت به سرقت قابل‌اعتراض است؟

هر یک از طرفین اعم از شاکی و متهم قادرند ظرف مدت بیست روز به‌حکم صادر شده اعتراض و تقاضای تجدیدنظرخواهی نمایند.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (2 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

سامانه ثبت من
سامانه ثبت من
توقیف خانه برای مهریه
توقیف خانه برای مهریه
حضانت فرزند دختر بعد از طلاق با چه کسی است؟
حضانت فرزند دختر بعد از طلاق با چه کسی است؟
اقامت دبی با ثبت شرکت
اقامت دبی با ثبت شرکت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *