چک یکی از مهم ترین اسناد معتبری به حساب میآید که در معاملات استفاده میشود. فرد به پشتوانه حساب مالی خود از چک استفاده میکند. اما توقیف اموال برای چک برگشتی در چه صورتی انجام میشود؟
در واقع افرادی که برای امور مختلف از چک استفاده میکنند، باید بدانند که خالی بودن حساب تبعاتی دارد که در این مطلب از وب سایت مؤسسه حقوقی دادنیک آنها را مورد بررسی قرار میدهیم. در ضمن شما میتوانید با مشاوره تلفنی رایگان از راهنمایی وکلای این مؤسسه حقوقی بهره مند شوید.
چک برگشتی چیست؟
هنگامی که فردی چکی را برای انجام معامله ای استفاده میکند، باید تاریخ و موجودی حساب بانکی را در نظر داشته باشد. اگر حساب ارائه دهنده چک در تاریخ نوشته شده در این سند، موجودی کافی نداشته باشد، چکی که در اختیار دارنده آن است، به عنوان چک برگشتی محسوب میشود.
نحوه مطالبه بدهی با داشتن گواهی عدم پرداخت
گواهی عدم پرداخت، سندی است که از سوی بانک صادر میشود، به این معنا که چک ارائه شده، وصول نخواهد شد و فرد دارنده چک میتواند آن را برگشت بزند. فرد دارنده چک با داشتن گواهی عدم پرداخت میتواند با شکایت از مراجع مختلف مانند مراجع کیفری، حقوقی و ثبتی، به توقیف اموال برای چک برگشتی اقدام کند.
روشهای توقیف اموال برای چک برگشتی
شاید برای شما هم این سؤال مطرح شود که چگونه با چه شیوههایی میتوان به توقیف اموال برای چک برگشتی اقدام کرد؟ باید پاسخ دهیم که شکایت شما از سه مرجع مهم امکان پذیر است.
شکایت از طریق مراجع کیفری
هنگامی که چک به تاریخ روز صادر شده و موجودی حساب کافی نباشد، فرد دارنده چک با در اختیار داشتن گواهی عدم پرداخت، واخواست و ابطال تمبر میتواند به مرجع کیفری و دادسرای واقع در محلی که بانک در آن قرار دارد، رجوع کند. سپس این امکان برای فرد وجود دارد که حکم جلب و احضار به دادسرا را درخواست کند.
شکایت از طریق مراجع ثبتی
اگر فردی که در مهلت برگشت زدن چک قرار دارد، به هر دلیلی نتواند توقیف اموال برای چک برگشتی را از مراجع کیفری پیگیری کند، مراجع ثبتی پاسخگو خواهند بود. فرد با پرداخت هزینه اجرای ثبت میتواند اموالی را معرفی کند که به ثبت رسمی رسیده باشند. به این ترتیب فرآیند توقیف اموال برای چک برگشتی انجام میشود.
توجه داشته باشید که ممکن است فرد دارنده چک نتواند با ارائه گواهی عدم پرداخت در مراجع ثبتی، کار توقیف اموال را پیگیری کند.
شرایط چک برای شکایت از طریق مراجع کیفری و ثبتی
دارنده چک برگشتی در صورتی میتواند برای شکایت از طریق کیفری اقدام کند که:
- چک صادر شده به تاریخ روز بوده و هنوز وقتش باقی مانده باشد.
- صدور به منظور امانت یا ضمانت نباشد (در صورت صادر شدن چک برای امانت یا ضمانت، در متن یا پشت آن قید میشود)
- چک نباید سفید امضا باشد. (تاریخ صدور، نام دارنده و مبلغ، اطلاعات اصلی چک به حساب میآیند)
- نباید شش ماه از تاریخ صدور چک یا گواهی عدم پرداخت، گذشته باشد.
- پس از اینکه گواهی عدم پرداخت صادر شد، به شخص دیگری انتقال نیافته باشد.
شکایت از طریق مراجع حقوقی
در درجه سوم، عدم وصول چک برگشتی باعث میشوند که فرد دارنده چک برای توقیف اموال اقدام کند. اما در این نوبت شکایت برای چک برگشتی از طریق مراجع حقوقی لازم انجام خواهد شد. با این روش فرد دارنده چک میتواند اموال ثبت رسمی شده و پول نقدی را توقیف کند.
توجه داشته باشید که تفاوت شکایت برای چک برگشتی از طریق مراجع حقوقی با مراجع کیفری و ثبتی در این است که در شکایت از طریق مراجع حقوقی میتوان در صورت عدم وصول چک از طریق صادر کننده چک، از سایر مسئولین چک هم آن را مطالبه و وصول کرد. اما در نوع شکایت از طریق مراجع کیفری و ثبتی فقط توقیف اموال فرد صادر کننده چک امکان پذیر خواهد بود.
- چک باید به تاریخ روز بوده و موجل هم نباشد.
- چک بابت امانت یا ضمانت قابل پیگیری از طریق مراجع حقوقی نیست.
- چک سفید امضا قابل پیگیری از طریق مراجع حقوقی نیست.
- تا پایان شش ماهه مهلت صدور چک و گواهی عدم پرداخت، امکان پیگیری وجود ندارد.
برگشت زدن چک تضمینی
یکی از انواع چک، چک تضمینی است که با هدف تضمین انجام تعهد یا وعده صادر میشود. درباره چنین چکی، بانک پرداخت آن را تضمین میکند. جالب است بدانید در صورتی که صادر کننده چک برای انجام تعهد یا وعده خود اقدام نکرده باشد، میتوان چک را وصول کرد. در این حالت برگشت زدن این چک قانونی و قابل پیگیری است. فرد با حضور وکیل چک این فرآیند را به سهولت انجام خواهد داد.
در این مطلب از مؤسسه حقوقی دادنیک با توقیف اموال برای چک برگشتی آشنا شدید. انواع راهها برای اجرا گذاشتن چک برگشتی و توقیف اموال بررسی شدند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات کافی از طریق مشاوره واتساپی رایگان با وکلای مؤسسه حقوقی دادنیک تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
انواع روشهای توقیف اموال برای چک برگشتی کدام هستند؟
توقیف اموال از طریق مراجع کیفری، توقیف اموال از طریق مراجع ثبتی و توقیف اموال از طریق مراجع حقوقی روشهایی برای پیگیری قانونی چک برگشتی به حساب میآیند.
آیا چک سفید امضا و موجل قابل برگشت زدن هستند؟
خیر. چک باید تاریخ، امضا و مبلغ را داشته باشد و موجل هم نباشد تا مورد پیگیری قانونی قرار گیرد.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.