جستجو کردن
Close this search box.

ازدواج با چه کسانی ممنوع است

خانه / طلاق (خانواده) / ازدواج با چه کسانی ممنوع است
ازدواج با چه کسانی ممنوع است

ازدواج قوانین، فرهنگ و البته برخی محدودیت‌های خودش را دارد. این چهارچوب بر اساس دین و اعتقادات مردم یک جامعه، فرهنگ، باورها، ارزش‌ و هنجارهایشان مشخص می‌شود. مثال ساده آن مقایسه ایران با برخی از کشورهای اروپایی است، مثلاً در ایران می‌توانید با دخترخاله و پسرخاله ازدواج کنید؛ اما این مسئله در بسیاری از کشورهای اروپایی عجیب و تا حد زیادی غیرواقعی است.

در ادامه این مقاله قرار است ممنوعیت ازدواج با برخی افراد را که بر اساس دین و قوانین ایران تعیین شده را بررسی کنیم و به جزئیات بیشتر آن بپردازیم.

ازدواج در ایران با چه کسانی ممنوع است؟

احتمالاً می‌دانید که بر اساس قوانین ایران ازدواج با محارم ممنوع است. این محارم شامل:

  • اجداد پدری و مادری یعنی پدربزرگ و مادربزرگ
  • ازدواج با والدین
  • ازدواج با خواهر و برادر و فرزندانشان
  • ازدواج با خاله، عمه، دایی و عمو

می‌شود. علاوه بر این افراد که با شخص رابطه خونی یا نسبی دارند، ممکن است شما با شخصی رابطه رضاعی داشته باشید، یعنی از یک مادر شیر خورده باشید. در چنین شرایطی فرزندان آن شخص خواهران و برادران شیری شما هستند و ازدواج با این اشخاص و مادر شیری ممنوع است. قانون مرتبط با این شیردادن هم شامل یک شبانه‌روز کامل یا 15 روز پشت‌سرهم است؛ یعنی طفل طی این مدت شیر مادرش یا زن دیگری را نخورده باشد. در ضمن این حد شیر دادن به کودک هم باید تا قبل از دوسالگی او باشد.

دسته سوم در ممنوعیت ازدواج کسانی هستند که بعدها از طریق روابط سببی با آن‌ها فامیل می‌شوید. بر این اساس ازدواج دائم و موقت با افراد زیر ممنوع است:

  • مادرزن و اجداد او
  • پدرشوهر و اجداد او
  • همسر پدر یا پدربزرگ
  • مرد با اناث از اولاد زن از هر درجه که باشد

ممنوعیت مشروط در ازدواج

برخی از قوانین ممنوعیت ازدواج موقتی و بر اساس شرط است؛ یعنی بعد از مدتی مثلاً در صورت طلاق یا فوت، امکان ازدواج بین آن اشخاص وجود دارد.

این ممنوعیت‌های مشروط شامل چند دسته مهم می‌شوید. اولین دسته ممنوعیت ازدواج آقا با دو خواهر به‌صورت هم‌زمان است؛ اما در صورتی که یکی از خواهرها فوت کرده یا از همسرش جدا شود، بعد از عده آقا می‌تواند با خواهر دیگر نکاح کند.

دسته دوم ممنوعیت ازدواج با برادرزاده یا خواهرزاده زن است. این ازدواج نیاز به اجازه مستقیم همسر دارد و بدون آن ممکن نیست.

ازدواج زن مسلمان با مرد غیرمسلمان ممنوع است لی اگر آقا دینش را به اسلام تغییر دهد می‌تواند با زن مسلمان ازدواج کند. به همین ترتیب ازدواج زن با تبعه دولت خارجی هم ممنوع است مگر اینکه دولت اجازه را صادر کند.

ممنوعیت مشروط در ازدواج

ممنوعیت دیگر ازدواج مربوط به زنی است که بخواهد سه مرتبه متوالی بعد طلاق با یک شخص مجدد با او ازدواج کند. البته در این شرایط خانم می‌تواند عقد دائمی با شخص سوم داشته، رابطه زناشویی برقرار شده، سپس از او طلاق گرفته و بعد از گذشت عده مجدد به عقد همسر سابقش دربیاید.

آخرین ممنوعیت ازدواج برای کارمندان وزارت امور خارجه، سفرا و دیپلمات‌ها است. در این شرایط این اشخاص برای ازدواج با زنان خارجی باید از دولت اجازه بگیرند.

قوانین ممنوعیت دائم در ازدواج

علاوه بر محارم، برخی ممنوعیت‌های ابدی هم برای ازدواج در قوانین ایران وجود دارد. این موارد شامل 3 دسته شده که به ترتیب زیر است:

  • اولین مورد ازدواج با زن شوهردار است. همچنین اگر این خانم در زمان عده طلاق یا فوت همسرشان باشند، ازدواج با ایشان جایز نیست.
  • ازدواج در زمان احرام اجرای مناسک ممنوع و باطل است.
  • مردی که لواط کرده نمی‌تواند با مادر، خواهر یا دختر آن شخص ازدواج کند.

جمع بندی

در این مقاله به اختصار در مورد ممنوعیت ازدواج بر اساس قوانین دینی ایران صحبت کردیم. در صورتی که نیاز به راهنمایی و مشاوره حقوقی در امر ازدواج یا جدایی، حضانت فرزند یا دریافت مهریه و سایر موارد قانونی دارید می‌توانید با وکلا و مشاوران مجموعه دادنیک در تماس باشید.

مجموعه دادنیک مسیری واضح و شفاف برای پیگیری پرونده‌ها داشته و در رسیدگی به امور موکلانش متعهد و قانونمند عمل می‌کند.

سوالات متداول

ازدواج با اجداد مادر شیری ممنوع است؟

بله ازدواج مرد با اجداد رضاعی ممنوع است، این مسئله شامل اجداد رضاعی همسر یعنی مادر شیری همسر و اجداد او هم می‌شود.

ازدواج با همسر پدر ممنوع است؟

بله اگر زن با مردی ازدواج کند که فرزند پسر دارند، این خانم در هیچ شرایطی اجازه ازدواج با این پسر، فرزند و نوه‌هایش را ندارد.

ازدواج پدرخوانده با دختر همسرش قانونی است؟

اگر مرد با زنی ازدواج کند که دختر دارد و رابطه زناشویی برقرار شود، ازدواج او با دخترخوانده‌اش ممنوعیت دائمی دارد؛ ولی اگر ازدواج باطل شده و رابطه زناشویی هم برقرار نشده باشد، بعد طلاق مرد می‌تواند با دخترخوانده ازدواج کند.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
4.9/5 - (14 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

وکیل طلاق توافقی در رشت
وکیل طلاق توافقی در رشت
حضانت فرزند طبق قانون جدید چگونه است؟
حضانت فرزند طبق قانون جدید
فدیه در طلاق
فدیه در طلاق
معایب دادن حق طلاق به زن
معایب دادن حق طلاق به زن

4 پاسخ

  1. یکی از آشناهای من همسرش فوت کرده و یه خواهر خانم مجرد داره همه اصرار دارن با اون ازدواج کنه… بچه هاشون خیلی اذیت میشن کاش این مورد هم جزو ازدواج های ممنوع بود واقعا سخته

  2. سلام
    خواهر من عاشق یک پسر بهایی شده میخوام بدونم طبق قوانین ازدواج با این شخص براش ممنوع هست یا خیر؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

خانم شادمهری

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)