اموال منقول، به اموالی میگویند که قابلیت انتقال دارند. هر فردی اموالی دارد که از آنها استفاده میکند یا در فهرست دارایی او قرار دارند، هرچند ممکن است از آنها استفاده نکند.
اما فارغ از کاربرد داشتن اموال در زندگی یا بلا استفاده بودن آنها، میتوانیم دو دسته برای آنها تعیین کنیم. زیرا قوانینی که برای هر کدام از اموال منقول و اموال غیر منقول وجود دارند، متفاوت از یکدیگرند.
بنابراین در پاسخ به اموال منقول چیست، باید بگوییم که اموال منقول مواردی هستند که قابلیت جا به جایی دارند و میتوان آنها را از محلی به محل دیگر انتقال داد.
بر خلاف اموال غیر منقول مانند ساختمانی که به اسم مالک هستند و قابلیت جا به جا شدن ندارند. شما میتوانید همین نکته کلیدی را تفاوت مال منقول و مال غیر منقول در نظر بگیرید.
انواع مال منقول
اکنون که میدانید اموال منقول چیست، باید توضیحی درباره انواع اموال منقول ارائه دهیم. مواد مختلف قانون مدنی، اموال منقول را در دو نوع «حکمی» و «ذاتی» قرار داده اند.
در این توضیحات، اموال منقول حکمی، آنهایی هستند که قابل لمس و اشاره نیستند. اما به حکم قانون در گروه اموال منقول قرار گرفته اند. در حقیقت انواع دیون مانند قرض یا اجاره بهای منزل استیجاری یا هر دین دیگر در گروه اموال منقول حکمی هستند.
از طرفی دیگر، دسته اموال منقول ذاتی در میان اموال هر فرد قرار دارند. کتاب، لپ تاپ، لوازم منزل، مصالح ساختمانی بنای در حال ساخت، همگی در گروه اموال ذاتی منقول قرار دارند.
اموال منقول تبعی چیست؟
اموال منقول تبعی زیر مجموعه اموال منقول حکمی قرار دارند. بر اساس ماده 20 قانون مدنی میتوان گفت که اموال منقول تبعی «تمامی دیون از جمله قرض و ثمن مبیع و مال الاجاره عین مستأجره از حیث صلاحیت محاکم در حکم منقول هستند. حتی اگر مبیع یا عین مستأجره در گروه اموال غیر منقول قرار داشته باشد.»
نمونه هایی از اموال منقول
ماده 22 قانون مدنی اعلام کرده که «مصالح بنایی مانند سنگ، آجر، سیمان و سایر مواد که در راستای ساختمان سازی استفاده شده و یا در اثر آسیب وارد شده به بنا از آن جدا شده باشند، تا زمانی که در بنا استفاده نشده اند، در گروه اموال منقول قرار دارند.»
اموال منقول مصرفی و غیر مصرفی کدامند؟
دسته بندی دیگری برای اموال منقول وجود دارند که در گذر زمان بر اثر استفاده به طور جزئی یا کلی از بین میروند. اما اموال منقول غیر مصرفی، آنهایی هستند که در گذر زمان تغییر چندانی در اصل آنها رخ نمیدهد. به این ترتیب میتوان آنها را به طور مکرر استفاده کرد.
نکته مهمی را باید در نظر بگیرید که اموال منقولی هستند که ظاهراً شباهت زیادی به اموال غیر مصرفی دارند، اما از نظر ذات و ماهیت به اموال منقول مصرفی نزدیک هستند. به همین دلیل به آنها «اموال منقول در حکم مصرفی» میگویند.
تفاوت اموال غیر منقول و اموال منقول چیست؟
اکنون به این موضوع آگاه هستید که اموال منقول آنهایی هستند که قابلیت جا به جایی دارند. این اموال در گروه اموال ذاتی و اموال حکمی قرار میگیرند. اما گاهی نوعی دیگر از دسته بندی برای آنها وجود دارد.
اما اموال منقول و غیر منقول تفاوتهایی دارند که کسب اطلاع درباره آنها، به شما کمک میکند تا قوانین موجود را به درستی در مورد هر یک به کار ببرید. اگرچه وکیل ملکی در این زمینه به شما اطلاعات کاملی ارائه خواهد داد.
مهم ترین تفاوتی که اموال منقول و غیر منقول دارند، قابلیت جا به جا شدن آنهاست. در ماده 19 قانون مدنی آمده اموال منقول آنهایی هستند که قابل انتقال از جایی به جایی دیگر هستند، بدون اینکه آسیبی به خود یا محلی که در آن قرار دارند، وارد کنند.
اما موضوع نقل مکان درباره اموال غیر منقول بیشتر صدق میکند. ماده 12 قانون مدنی به توضیح دقیق درباره اموال غیر منقول پرداخته و اعلام کرده که اموال غیر منقول را نمیتوان از مکانی به مکان دیگر انتقال داد. این اموال ممکن است که استقرار ذاتی داشته باشند. در صورتی که انسان تصمیم به جا به جایی آنها بگیرد، باعث آسیب به مال یا محلی میشود که در آن قرار دارد.
جمع بندی
در این مطلب توضیح دادیم که اموال منقول چیست و انواع آن را برشمردیم. سپس بررسی کردیم که چه تفاوتی میان اموال منقول و غیر منقول وجود دارد.
شما برای کسب اطلاعات کامل میتوانید از طریق مشاوره واتساپی رایگان با وکلای مؤسسه حقوقی دادنیک در تماس باشید.
سوالات متداول
اموال منقول چیست؟
اموالی که قابلیت جا به جا شدن دارند و انتقال آنها به خود یا محلی که در آن قرار دارند، آسیب وارد نمیکند.
اموال منقول چند نوع هستند؟
اموال منقول در دو دسته ذاتی و حکمی قرار دارند. اگرچه اموال در گروه مصرفی و غیر مصرفی نیز قرار میگیرند.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.